Repülni a boldogságtól

Szűcs János

Az NB I-es pontvadászat harmincegyedik eseménysorozatából nem sok mérkőzés emelkedik ki. A Bp. Honvéd bajnokesélyeshez méltó okos játékkal nyert Zalaegerszegen. A Békéscsaba idegenbeli győzelmének tényén ugyan semmi nem változtat, de az igazsághoz tartozik: már „padlón levő” ellenfelet, a kieső MÁV-Előrét győzték le Pásztorék. így hát nem is lehet sok vita: a legeglepőbb eredmény Győrött született. Rába ETO-Dunaújvárosi Kohász 2-3. A mezőny legjobbja és a forduló legjobb és két gól szerzője: Szűcs János. A Hét Embere cí­mmel ezennel felruházott jobbszélsőtől azonban arra is választ kértünk hogyan lehet, hogy a sokáig kiesőjelöltek között lebegő csapata végül is könnyedén került a középmezőnybe?

született: 1955. 12. 06. Fügöd
méretei: 170 cm magas, 66 kg
családi állapota: nős, kislánya (Krisztina) 3 éves
játékospályafutása: 1969-1975 Forrói Spartacus, 1976-tól Dunaújvárosi Kohási SE
NB I-es mérkőzéseinek száma: 93, gólok száma: 12

Nincsenek véletlenek — ezt az igazságot Dunaújvárosban is vallják, amióta a Kohász-legénység a tavaszi idényben 6 győzelmet aratott, ötször „ikszelt” és csupán 3 alkalommal szenvedett vereséget — idegenben. Tavaszi gólkülönbségük 28-24… De ne is menjünk túlságosan messze. Két utolsó mérkőzésük két bravúros eredményt hozott: először a Vasast fektették kétvállra, majd Győrből rabolták el mindkét bajnoki pontot. Ez nem lehet véletlen!

— Nem is az — mondja Szűcs János jobbszélső, a győri mérkőzés hőse, aki két gólt lőtt, egyet pedig előkészí­tett.

# A szerény fiatalember vajon ősszel is ilyen sugárzó arccal tekintett a jövőbe?
— Ősszel semmi sem sikerült — mondta sóhajtva —, az idényeleji vereségsorozat annyira letörte a csapatot, hogy egyszerűen nem hittünk magunkban. Féltünk a kieséstől — talán azért is, mert úton-útfélen ezt emlegette mindenki itt Dunaújvárosban… Csak Novák Dezső nem féltett bennünket. Ő állandóan próbálta elhitetni velünk, hogy nem vagyunk rossz csapat. De bizony, soká tartott, amí­g mi is hajlottunk arra, hogy elhiggyük…

# Tulajdonképpen hol következett be a fordulat?
— Még az ősszel, itthon — mondja elgondolkozva —, amikor a „Stécét” az utolsó percekben rúgott két góllal legyőztük. Erre a győzelemre, a kétpontos búcsúra támaszkodva dolgoztuk végig a téli időszakot. Lelkileg is felszabadultunk, de még döntőbb, hogy nagyon sokat és keményen edzettünk. Edzőnk mindig tudta, hogy mennyire terheljen meg bennünket. Jó erőben kezdtük a tavaszt az Üllői úton. 1-0-ra vezettünk is az FTC-vel szemben, majd 2-2-re alakult a találkozó. Végül 4-2 lett az eredmény a Fradi javára. Mégis, a vereség ellenére, ez az idegenbeli szereplés adott erőt a továbbiakhoz: láttuk, hogy minden csapattal szemben lehet keresni valónk. Itthon azután már többször is „bedaráltuk” ellenfeleinket… A Vasast is azzal győztük le, hogy egy pillanatig sem hagytuk kibontakozni őket, gyúrtuk, „daráltuk” Kisséket, nem engedtük mozogni, élni őket… Novák Dezső úgy küldött ki bennünket a pályára, hogy győzni kell. Azt mondta: „Ezt a mérkőzést meg kell nyernetek! A kupadöntő sokat kivett az ellenfélből, s ez az a pillanat, amikor el lehet kapni a piros-kékeket!”

# Most már közönségük is bí­zik Önökben?
— Igen! És újra szeretnek, népszerűek vagyunk. Pedig, amikor rosszul ment, valóságos pánik volt a városban. Latolgatták, hogy mi lesz, ha nem lesz NB I-es csapata Dunaújvárosnak. Mi meg azon tűnődtünk, hogy csak nem nekünk szervezik át az NB II-t. Most a tizedik helyen állunk, a hetedik helyezett Rába ETO-nak pedig csak egy pont előnye van velünk szemben. Bezzeg, ha ősszel is í­gy ment volna a csapatnak …

# Mégis, miben látja csapata titkát?
— Az erőnlétben! Azt hiszem, az a fő, hogy tudunk hajtani, „darálni” ha úgy tetszik … Én szélső vagyok. Nem olyan, mint a régiek voltak, nekünk az egész pályát be kell játszani. Ehhez pedig kell a szufla. Győrött a bal oldalról rúgtam a gólokat…

# Mit érzett második gólja után?
— Nem is tudom … Nagyot ugrottam, legszí­vesebben felugrottam volna az űrbe …

Ha véletlenül dunaújvárosi lenne a magyar űrhajós, Szűcs János megérhette volna, hogy a magasból gratulál neki Farkas Bertalan… — ahogy azt tette a magyar válogatott Skócia feletti győzelme alkalmából.

Kovács Barna, Képes Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ