SCHLOSSER IMRE ÉS A MAGYAR FUTBALL 35 ESZTENDEJE

1934

A futball az az ágazata a sportnak, amelynek Magyarországon és külföldön igen nagy a tömegmozgató ereje.

A nagy népszerűség révén a tömegek érdeklődése nemcsak -anyagi bevételeket jelent, amelyből bizonyos formában segélyezni lehet olyan sportágakat is, amelyek ilyen jelentős bevételre viszonylagosan csökkent érdeklődés révén nem számí­thatnak, hanem a nemzetközi futballmérkőzések megrendezésével olyan diplomáciai erőforrást is rejt e sportág magában, amely kiválóan alkalmas nemzetközi kapcsolatok kiépí­téseié, a külföld részéről nemzetünk iránt megnyilatkozó érdeklődés fokozására, propagandára.

Schlosser Imre volt az, aki a magyar futballsportnak a megalapozásában nemcsak azzal vett részt, hogy beállt a játékosok csatasorába, hanem azzal is, hogy a fiatal futball játékosok nevelése terén eredményes munkát végzett.

Mindnyájunk emlékezetében él a csodálatos lelkesedés, amely a pályán való megjelenését kí­sérte, neve fogalommá nőtt, a tribünön viharzó lelkesedés átterjedt az uccára, behatolt a sportklubokba, eljutott az iskolák padjaiba, mindenhová, ahol a labdarúgás iránti érdeklődés valamilyen formában megnyilatkozhatott. Ennek a becsületes és hazafias munkásságnak az összegezése ez a könyv, amelyben ott izzik a sport iránti lelkesedés.

A sport nemzetközi jelentőségét méltatni ma már nem szükséges, de Schlosser Imrét igen, aki szerény férfiú és érdemei vannak, amelyek jelentőségét mindannyiszor éreznünk kell, amikor látjuk, hogy a magyar futballsport nemzetközi viszonylatban -nemzetközi megbecsülést ví­vott ki magának. Köszöntöm őt, mint a nemzeti gondolat harcosát és szí­vből kí­vánom, kí­sérje Isten áldása és teljes siker azt a munkásságot, amelyet a sport iránti érdeklődés felkeltésével és ezzel Magyarország és a külföldi államok közötti rokonszenves kapcsolatok kimélyí­tésével kifejtett.

 

Dr. Huszár Aladár
Budapest Székesfőváros főpolgármestere.

***

Schlosser Imre neve fogalmat jelentett a magyar labdarúgás aranykorában. A szeretet, amely körülvette, rövidesen „Slózi”-t csinált e névből s amikor ezt a nevet kiejtettük, nemcsak az ideális sportember, az ideális futballista alakja jelent meg előttünk, hanem szemünk előtt rajzolódott annak a szép kornak minden dicsőséges fénye.

Az ifjú, akkor még gyermekcipőben  járó magyar labdarúgósport  ekkor lendült  a fejlődés tavaszába s ekkor bontogatta a növekvő népszerűség  aranysugarában tündöklő szárnyait. A régi nagy F. T. C. sok  világraszóló sikere és  felejthetetlen  futball-dicsősége és örök  rivalizálása az ugyancsak  nagynevű ..M. T. K. — val, megtermékenyí­tette a labdarúgósport talaját, melyből úgyszólván máról-holnapra futballművészek, hatalmas pályák és sokezres közönség sarjadt ki.

A futball egyszerre nagyhatalommá vált, nemcsak a sportban, hanem nemzetközi életünkben is jelentős tényező lett. Ha a fejlődés grafikonját akarnánk meghúzni, el kell ismernünk, hogy a fejlődés lassúbb és szaggatottabb — ha ugyan lehet fejlődésről beszélni — mint azokban az elmúlt években, amikor a magyar futballélet berkeiben Schlosser Imre neve, a „Slózi” zengett.

Tagadhatatlan, hogy nagyon sok szerencse játszott közre futballsportunk hirtelen és gyors emelkedésében, de tagadhatatlan az is, hogy ennek a fejlődés teljes időnek legtipikusabb megtestesí­tője éppen Schlosser Imre volt. A testi és lelki rátermettség, a hivatás komoly átérzése és a magabizás összpontosult benne, mint a siker legfontosabb és elmaradhatatlan tényezői. Ez a három tulajdonság vitte fel Schlosser Imrét a népszerűség legmagasabb fokára és ez tartotta ott akkor is, amikor anyagiak kényszerí­tő hatása alatt amatőrből hivatásos futballista lett.

Schlosser Imre befutotta a kiváltságos tehetségek sikerdús útját és nem egészen a sors véletlen játéka az, hogy vele együtt emelkedett a futball a dicsőség és siker legmagasabb csúcsára.

Hiszen Schlosser Imre tudása a magyar futball szí­nvonalát jelentette és a magyar futball ugyanakkor futott fel a legmagasabbra, amikor Schlosser Imre művészetéről beszéltek széltében az egész világon, ahol csak a kerek bőrlabdának ismerői és rajongói voltak.

Ám amilyen túlzás lenne ebből a párhuzamos fejlődésből arra következtetni, hogy a magyar futball Schlosser Imrének köszönhet mindent, ugyanakkor nem lehet letagadni az a varázslatos tudást, amelyet „Slózi” az ifjú nemzedékre s a közönségre gyakorolt, vagy elfeledni azt a hetvenöt csatát, amelyben az istenadta futballtehetség ország-világ előtt a magyar erőt és ügyességet dokumentálta.

Amikor a magyar sportnak ez a kiváló képviselője harmincötéves ragyogó sportmúlt után emlékiratait a közönség elé bocsátja, csak hálával és szeretettel gondolhatunk a labdarúgó sport nagyszerű katonájára, aki egy emberéleten keresztül azért dolgozott, harcolt és küzdött, hogy a magyar futballsportnak szerezzen dicsőséget.

Ebben a könyvben nemcsak a , hetvenötszörös válogatott futballista élete és karrierje van megí­rva, de a fejezeteken átvonul úgyszólván az egész labdarúgás története születésétől napjainkig.

Remélem, hogy Schlosser Imrének e. könyve megí­rásával sikerült a sportközönség kellemes visszaemlékezéseit kiváltani azon időkről, midőn a zöld pályára lépve, számtalan örömet és felejthetetlen órát szerzett a magyar futballsportnak és a közönségnek.

Dr, Usetty Béla
a Magyar Labdarugók Szövetsége
országos elnöke.

A 190 oldalas könyv szinte mindegyikoldalán volt reklám

Mint egy korabeli "Szaknévsor"

Nagyí­táshoz klikk a képre!

 

Sportolók kedvence a

FRUTTI

Gyártja:

Stühmer Frigyes Rt.

 

Szerző: Schlosser Imre – 1934

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ