Sí­pszó előtt: Békéscsaba – Ferencváros

sipszo-elottSzerdán az 57. bajnoki mérkőzésünket játsszuk a Békéscsaba ellen.

1942-ben mérkőztünk először tétmeccsen a Békéscsaba ellen (5:0 arányban nyertünk Finta 2, Gyetvai, Sárosi III és Füstös találataival), majd harminckét évvet kellett várni az első NB I-s mérkőzésünkre. 1974. november 16-án az akkori újonc Békéscsaba gólnélküli döntetlent harcolt ki az Üllői úton. A Békéscsaba pontszerzése a forduló meglepetése volt hiszen a Dalnoki Jenő irányí­totta Fradi néhány héttel előtte a Liverpoolt búcsúztatta a KEK sorozatban. A bajnoki “visszavágón”, 1975. május 10-én az újonc már nem elégedett meg az egy ponttal, otthon tartották mindkettőt. Talán ez is a KEK “rovására” volt í­rható, hiszen négy nap múlva a Dinamo Kijev várt Bázelben a Fradira, í­gy annyira sikerült tartalékolni az erőnket, hogy a lelkes hazaiak 1:0-ra nyerni tudtak.

Az eddigi 56 mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 29 győzelem, 14 döntetlen, 13 vereség, 95 lőtt és 53 kapott gól.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

A Békéscsaba 1912 Előre 1912-ben alakult, lila-fehér szí­nnel. 1974-ben került fel az első osztályba, majd 1-2 megszakí­tástól eltekintve 1998-ig az NB I stabil résztvevője volt. Legnagyobb sikere az 1988-as MNK megnyerése, illetve az 1993/94-es bajnoki szezonban elért 3. helyezés. Több neves játékos és edző is a “viharsarokból” indult, köztük a 20-s évek kiváló kapusa Amsel Ignác, aki az első vidéki játékos volt aki bekerült a válogatottba és aki 1920 tavaszán igazolt a Fradiba, ahol 324 alkalommal védett, háromszor nyert bajnoki cí­met és tagja volt az 1928-s KK győztes csapatnak.

A Fradi bajnoki találkozón először 1976. március 31-én tudott nyerni az Š°llői úton. Ritkán látható, küzdelmes mérkőzést élvezhetett a mintegy 25 ezer főnyi nézősereg. A kemény belemenések, ütközések szikrázó hangulatot okoztak. A mérkőzés végén Dalnoki Jenő meg is jegyezte: “Szomorúan hallottam, hogy az ellenfél edzője a kispadon durvaságra biztatta játékosait”. A Fradi számára oly fontos két pontot Megyesi és Magyar góljaival szerezte meg, mellyel a bajnokság 19. fordulójában továbbra is vezette a bajnokságot.

KS_1983_I_01_0073-19830604Békéscsabára 1995-ig a biztos pontvesztés tudatában utazhatott a Fradi. 1975 és 1994 között csak egyszer távozott győztesen a Ferencváros Békéscsabáról. Három vereség és öt döntetlen után, 1983. június 4-én Nyilasi gólja jelentette a két bajnoki pontot. A 36. percben Ebedli adta a labdát Nyilasinak, aki a jobbösszekötő helyén lendületesen megindult, három védő mellett is elhúzott, aztán 18 m-ről, laposan a kapu bal alsó sarkába bombázott! A győzelem után Novák Dezső elégedetten nyilatkozott: “Nagyon nehéz mérkőzésen rendkí­vül értékes két pontot szereztünk. Csak gratulálni tudok mindenkinek, mert a csapat azt bizonyí­totta, hogy tovább tart remek tavaszi sorozata. Külön örülök rendkí­vül jó vidéki mérlegünknek. Nem a legnehezebb, de talán a legfontosabb mérkőzésen jutottunk túl.”

A következő idegenbeli győzelemre újabb 12 évet kellett várnunk, ami jól bizonyí­tja, hogy a “viharsarokban” a hazaiak lendülete többször elfújta Fradi győzelmi reményeit. Ezek közül az egyik legfájóbb vereséget 1985. március 2-án, a tavaszi idénynyitón szenvedtük el, 3:1-re kaptunk ki. A Képes Sport “az új év olyan mint a régi…” cí­mmel jelent meg, mely a Fradi 1984/85-s, utólag már szörnyűnek és tragikusnak is nevezett bajnoki idényére utal (majdnem kiestünk az első osztályból). Ami igazán fájdalmasan érintette a zöld-fehér hí­veket, hogy a mérkőzés előtt még egyenlő pontszámmal álltunk a hazaikkal…a tabella hátsó “fertályában”. Még sem sikerült győznünk. A vereség után már csak jobb gólkülönbséggel kerültük el a kieső helyet.

TFU_19910515_Zs_006 -0008-19821120A 80-as években a Fradi hazai környezetben nem nagyon kegyelmezett a Békéscsabának. A legnagyobb különbségű zöld-fehér győzelem az egyetlen Népstadionban rendezett mérkőzésen született meg. 1982. november 20-án a sérülések (Nyilasi, Ebedli, Szokolai, Takács és Szántó sem állt a vezetőedző rendelkezésére) miatt tulajdonképpen “B”-csapatot állí­tott fel Novák Dezső. A Zsiborás – Jancsika (Krecska), Judik, Rubold, Beles – Koch, Rab, Pogány – Mörtel (Bánki), Szabadi, Pölöskei összetételben pályára lépő gárda azonban 8-3-ra (gól: Pölöskei 2, Mörtel, Koch, Bánki, Pogány, Szabadi, Rubold ill. Melis, Kurucz, Pásztor) verte a lila-fehéreket.

Ötgólos különbséggel még egyszer tudott nyerni a Fradi, igaz már az NB II Keleti csoportjában. 2008 augusztusában 6-1-re nyertek Ferenczi 4, Dragóner és Shaw góljaival az otthon zöld gyepén.

A legnagyobb békéscsabai győzelem az 1994. augusztus 20-i 5:2, amit 13 ezer lelkes hazai közönség ünnepelhetett. “Akármilyen furcsán hangzik, a számszerű eredmény a Ferencvárosra nézve hí­zelgő, a két csapat e délutánon nem volt egy súlycsoportban. A jó iramú találkozót a minden csapatrészében jobb Békéscsaba irányí­totta. A hazaiak sokszor megoldhatatlan feladat elé állí­tották a gyenge napot kifogó Fradi-védelmet, í­gy kiütéses győzelmükhöz nem fért kétség.”

1996. március 30-án, az Üllői úton, 15 ezer néző előtt zúgott a “Még, még, még, ennyi nem elég”, de a “BL-hősök” megelégedtek három góllal (Nicsenko 20., 48., Jagodics 63.). A 18. fordulóban még a BVSC vezetett a Fradi előtt 5 ponttal, a bajnokság végén fordult a kocka, és 5 pont előnnyel védtük meg a bajnoki cí­münket.

1997. május 3-án, a Varga Zoltán által irányí­tott Fradi az Üllői úton (8700 néző) nyert 4:0-ra, Miruta 10 perc alatt ért el mesterhármast, a negyedik gólunkat Zavadszky szerezte. A kiütéses győzelmet a Udvarácz – Vámosi – Lőrincz A., Szűcs M. – Bekő (Páling 74.), Forrai, Miriuta, Nagy N. – Zavadszky, Nicsenko (Schultz 46.), Horváth F. összeállí­tású, nem éppen “veretes” csapat érte el.

2004. október 31-én Békéscsabán nyertünk 3:0-ra, egy olyan mérkőzésen ahol a mérkőzés szí­nvonala a hazai élvonal szintjén is alacsony volt. A Feyenoord elleni UEFA-kupa fellépésére készülő FTC teljesí­tményét László Csaba vezetőedző is csak úgy kommentálta: erről a produkcióról semmi jót nem tud mondani. Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a Feyenoord elleni mérkőzéssel kapcsolatban meg csak a szépre tudunk emlékezni.

20160213-bekescsaba-pinteraAhogy a fentiekből is kitűnik, Budapesten a Fradi a nyerő, de a viharsarki kirándulásaink a legtöbbször rosszul sültek el. Az utolsó két bajnoki mérkőzésünket megnyertük, 2015. szeptember 19-én a Groupama Arénában, majd a 2016. február 13-án, a tavaszi szezon első mérkőzését Békéscsabán. Mindkét találkozót 1-0-ra nyertük. A 2015/16-s bajnokság “speciális sorsolásának” köszönhetően, szerdán is Békéscsabára utazunk.

Minden dí­jmérkőzést figyelembe véve, a 61. mérkőzésünk következik szerdán, 18 órától a Békéscsaba Kórház utcai stadionjában.

A Ferencváros Békéscsaba elleni bajnoki mérkőzésein Keller József és Lipcsei Péter lépett pályára a legtöbb alkalommal, a csabaiak elleni képzeletbeli góllövőlistát Nyilasi Tibor vezeti, az NB I-ben az egyéni gólcsúcs Miriuta László nevéhez fűződik, 1997. májusában három gólt lőtt az Üllői úton, a Ferencváros kispadján Dalnoki Jenő ült a legtöbb alkalommal. Thomas Doll-nak ez lesz a harmadik mérkőzése a békéscsabai lila-fehérek ellen, eddig mérlege: 2 mérkőzésből 2 győzelem, 2-0 gólkülönbség.

Részletesebb statisztikai adatokról “A Ferencváros, Békéscsaba elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső