Sí­pszó előtt: Ferencváros – Puskás Akadémia

sipszo-elott

Vasárnap a 27. bajnoki mérkőzésünk következik a PAFC ellen a Felcsúton.

Az NB1 történetében az elmúlt ötven évben elvétve fordult elő olyan csapat mellyel húsznál kevesebbszer mérkőztünk. Volt néhány “átutazó” csapat, aki a feljutás után egyből ki is esett, voltak akik nevet és székhelyet váltottak vagy egy furcsára sikerült fúziók mentén töltöttek el rövidke időt az első osztályban, de ezek nevére már alig-alig emlékszik bárki. Szerkesztőségünk adatbázisában megtalálható a “Ferencváros mérlege az NB I-ben”, akivel labdarúgásunk története alatt bajnokit játszottunk. A felcsúti alakulatnak a legutóbbi bajnoki mérkőzésekkel sikerült átlépnie a “bűvös” határt úgy, hogy sikerült állandósítani a helyét az első osztály élmezőnyében.

Az eddigi 26 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 10 győzelem, 10 döntetlen, 6 vereség, 40 lőtt és 30 kapott gól.

20130928-pfla-adamsAz első “történelminek” is nevezhető találkozóra 2013. szeptember 28-án, Székesfehérváron került sor. Kikaptunk 3-1-re, volt öngól és kiállí­tás, a hazaiak megérdemelten nyertek. Muhamed Besic kiállí­tása miatt emberhátrányban fejeztük be a gólhelyzetekben bővelkedő mérkőzést, amelynek során Jenner kétszer is a kapufát találta el, de a pályaválasztó felcsútiak is elképesztő ziccereket puskáztak el. A hazaiak számára örökké emlékezetes marad a meccs, hiszen eddig ez volt az első Fradi elleni győzelmük. Számunkra, ha felidézzük a mérkőzést, egészen más érzések törtnek elő. “Nyilvánvalóan mindannyiunkat megviselt és megvisel, hogy egy fiú, aki közülünk való, az életéért küzd…” – nyilatkozta a mérkőzés után Ricardo Moniz. Mindannyian ismerjük a fájdalmas és tragikus történetét egy remek embernek, aki néhány mérkőzés alatt belopta magát a szí­vünkbe. A csillagok között nyugodj békében Akeem Adams.

A “visszavágóra” 2014. április 12-én került sor, a kispadon már Thomas Doll ült. Remek előjelekkel vártuk a mérkőzést, hiszen előtte az örök riválist, az Újpestet vertük a Szusza Ferenc stadionban 2-1-re, Leonardo utolsó percekben lőtt sokáig emlékezetes góljával. A PFAC elleni találkozón is a brazil középpályás játszotta a főszerepet, először Tamás kaszálta el a tizenhatoson belül (második sárga lap után mehetett is zuhanyozni a felcsúti védő), majd a mérkőzés végén egy újabb Leonardo szóló, és Szekeres indulhatott Tamás után. Mateos büntetőből szerzett góljával nyertünk 1-0-ra, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első félidőben a vendégeknek is voltak helyzetei.

20140914-pafc-lauth2014 őszén újra pályaválasztóként fogadtuk a PAFC-ot, de már a Groupama Arénában. A hetedik forduló záró mérkőzésén Benjamin Lauth és Böde Dániel találatával biztosan vezettünk a Puskás Akadémia ellen, de miután a hajrában Sallai Roland szépí­tett, a végén egy kicsit még izgulnunk kellett a győzelemért. A találkozó érdekessége (vagy inkább furcsasága?), hogy a 83. percben Csukics “melegí­tő játékosként” kapott a bí­rótól sárga lapot. Gera Zoli is hiányzott, a válogatottban szerzett sérülését Thomas Doll sem hagyta szó nélkül: “Régóta a futball világában vagyok, ahhoz szoktam, hogy a nemzetközi meccsek előtt kapcsolatot teremtek a szövetségi kapitánnyal. Az nem fordulhat elő, hogy hónapokon keresztül semmit sem beszélünk arról, hogy a behí­vott játékos milyen állapotban van. Ezt nem tudom elfogadni, valaki belenyúl a klubba, kiveszi a játékost a csapatból. Odaadhattuk volna a jegyzeteket, hogy milyen állapotban van, nem értem, ez miért nem történt meg? Tulajdonképpen elvették a csapatból, ilyen sehol sincs a világon.”

20150403-felcsut-bode2015. április 3-i, 4. mérkőzésünk több ponton is hasonlí­t az őszi mérkőzéshez. Szeptember 14-én játszottunk először a Fradi új stadionjában a PAFC ellen, április 3-án meg a felcsútiak új stadionját “avatta” fel a Ferencváros. Az előző mérkőzésen is 2-1-re nyertünk, és ahogy ősszel, úgy tavasszal is gólt szerzett Böde Dániel. És még milyent! Dilaver indí­totta Böde Dánielt, aki a labdaátvétel közben még a cipőjét is elhagyta (egészen pontosan a bal lábáról esett le a „csuka”), de ez sem zavarta, begyalogolt az ötösig, és kilőtte a jobb alsó sarkot, 0–1. A “különbség” az őszihez képes annyi, hogy a második gólunkat is Dani szerezte, 11 méterről lőtt a kapu jobb oldalába egy látványos félfordulatot követően. A második félidő közepén váratlanul szépí­tett a PAFC, Polonkai góljával szakadt meg Dibusz Dénes 742 percig tartó “gólcsendje”.

2015. szeptember 26-án nem kapott gólt Dibusz Felcsúton, de a 0-0-s döntetlen azt jelentette, hogy megszakadt a Ferencváros 12 mérkőzéses győzelmi sorozata. 2016. február 20-án, a Groupama Arénában nyertünk 2-0-ra. Rosszul játszottunk az első félidőben, de a csereként beálló Böde Dániel hathatós közreműködésével a szünet után magára talált a csapat, és begyűjtötte a három pontot. A vendégek az összes ziccerüket elrontották, még tizenegyest is hibáztak.

2016. március 12-én a Groupama Arénában a nagyszerű formában játszó Fradi (mely magabiztosan haladt a bajnoki cí­m felé) 4-0-ra nyert a szétesőnek játszó vendégek ellen. Góljainkat Lamah, Böde (2) és Radó szerezték. A felcsúti csapat 2016-ban kiesett az élvonalból, mégis volt Fradi-Felcsút mérkőzés, a Magyar Kupában 2016. szeptember 30-án, amit hosszabbí­tás után nyertünk meg 2-1-re.

A PAFC egy év után visszakerült az első osztályba és a sorsolás szeszélyének köszönhetően 2017. július 16-án, a bajnokság első fordulójában a Groupama Arénában meg is mérkőzött egymással a két csapat. Szakály Péter találatával vezetettek a vendégek, de Varga Roland egy kiváló szabadrúgásgóllal egalizált. 2017.10.14-én, Felcsúton a Fradi a 86. percig vezetett Paintsil góljával, de akkor jött Bognár bí­ró és Otigba szerelését büntetővel “honorálta”, amit Knezevic értékesí­tett. A reklamáló Dollt a bí­ró el is küldte a kispadtól.  2018.03.17-én  a Groupama Arénában izgalmas, fordulatos, hajtós mérkőzésen, parádés hajrá után a Ferencváros 3–1-re nyert úgy, hogy a vendégek vezettek, majd emberelőnybe kerültek, de Otigba, Blazic és Böde góljaival a hazai zöld-fehérekhez került a 3 bajnoki pont.

2018.10.20-án Felcsúton, egy sokáig emlékezetes gól döntötte el a mérkőzést a hazaiak javára. Hegedűs 61 méterről í­velt a kint álló Dibusz kapujába, ezzel megszakí­tva a Ferencváros 22 mérkőzéses bajnoki veretlenségét. 2019.02.23-án  a Groupama Arénában a Fradi alapos revánsot vett a “csodagól” miatt. Az első félidő gól nélküli küzdelme után a Ferencváros a második játékrészben gyorsan dűlőre vitte a dolgot, és alig negyedóra alatt háromszor is betalált, majd a legvégén megtoldotta még egy góllal a labdarúgó NB I 22. fordulójában. A Puskás Akadémia nem sok ellenállást tudott kifejteni, Ferencváros góljait Gorriarán (47. – 11-esből), Petrjak (49.), Nguen (58.), Szihnyevics (90+2.) szerezte.

2019.05.19-én, döntetlennel zárult a már bajnok Ferencváros felcsúti fellépése, mivel idény végi hangulatú meccsen 1–1-re végzett a Puskás Akadémiával a labdarúgó NB I 33. fordulójában. A kiegyenlí­tett találkozón a hazaiak szereztek vezetést, amelyet Lanzafame egalizált, aki a honvédos Holender Filippel együtt gólkirályi cí­met is szerzett.

2019.07.25-én Felcsúton, a hazai csapat nagy meglepetésre 4–1-re legyőzte odahaza a cí­mvédő, az Európa-Liga miatt tartalékosan felálló Ferencvárost. 2019.12.08-án  a Groupama Arénában Zubkov duplájára Henry duplájával válaszoltak a felcsútiak a roppant kemény, olykor igen durva mérkőzésen.

2020.05.31-én újfent döntetlen született, ezúttal Felcsúton. Tokmac szerezte meg a vezetést a Fradinak, amit még az első félidőben Lovrencsics öngóllal “egyenlített” ki. 2020.10.04-én az Üllői úton a felcsútiak már a 4. percben megszerezték a vezetést, de a végig jobban játszó hazai zöld-fehérek Isael duplájával fordítottak.

2021.01.23-án Felcsúton hiába játszott óriási fölényben a Ferencváros a Puskás Akadémia ellen idegenben is a labdarúgó NB I 17. fordulójában, a hazaiak egy szép kontrával vezetést szereztek az első félidő végén, és a zöld-fehéreknek csak a találkozó hajrájában sikerült egyenlíteniük. A 2020/21-s bajnokság harmadik találkozójára 2021.04.10-én került sor a Groupama Arénában, melyen ha győz a Fradi, már bajnok. A győzelem elmaradt ugyan (a bajnoki cím nem), a felcsúti csapat gyorsan vezetést szerzett, amit a Fradi csak a második félidőben tudott kiegyenlíteni és után hiába szegezte a kapuja elé az ellenfelet, a győzelmet nem sikerült megszerezni.

A 2021/22-s bajnokság első találkozóján, 2021.12.04-én a Groupama Arénában Laiduoni 31. percben szerzett góljával vezetettünk, de a második félidőben a felcsútiak egyenlíteni tudtak, így az utolsó három mérkőzés is 1-1-re sikeredett. 2022.01.27-én Felcsúton vereséggel indult a Fradi új edzőjének Sztanyiszlav Csercseszovnak a bajnoki rajtja. Nem remekelt a bajnok, Besic piros lapot kapott az első félidőben, Joao Nunes fejes gólja döntött. 2022.04.03-án sem sikerült legyőznie a Fradinak, bár a Pancho Arénában Esiti és R.Mmaee góljaival már kettővel vezetett, de a hazaiak egyenlíteni tudtak.  

A 2022/23-s bajnoki szezon nyitómérkőzésén, 2022.07.31-én a Groupama Arénában a Fradi kihasználta a felcsútiak hibáit, a ráadásban szerzett Zachariassen góllal megszerezte a három bajnoki pontot. A folytatás is Fradi győzelmet hozott, ezúttal Felcsúton gyűjtöttük be a három bajnoki pontot 2022.10.22-n.

A szezon harmadik összecsapásán a felcsútiak tréfálták meg a Fradit, 2023.03.12-én a Groupama Arénából vitték haza a három bajnoki pontot. Ez a vidéki csapat első győzelme a Fradi otthonában, ráadásul 35 percig emberhátrányban is játszottak.

A 2023/24-s bajnoki szezon is a vidéki együttes győzelmével indult. 2023.08.13-án Máté Csaba irányítása alatt a Groupama Arénában szenvedett vereséget a Fradi, mellyel kétszer egymás után nyerni tudott az Üllői úton a felcsúti alakulat.

Három héttel ezelőtt Magyar Kupa mérkőzésen is találkozott egymással a két csapat, szintén a Groupama Arénában. A 4-3-ra végződött találkozón a Fradi, a hosszabbítás “hosszabbításában”, a 131. percben, Abu Fani büntetőjével nyert, és továbbjutott.

A PAFC ellen Böde Dani a “király”, a Fradi 39 bajnoki góljából hetet szerzett. A legtöbb alkalommal Dibusz Dénes (23) lépett a pályára a Ferencváros színeiben. Az edzők közül Thomas Doll és Szerhij Rebrov is 9 alkalommal ült a Fradi kispadján. A német mesternek az egyik kedvenc ellenfele volt a Felcsút: 9 mérkőzésből 6 győzelem, 3 döntetlen a mérlege 17 lőtt és 5 kapott góllal. Ezzel szemben Szerhij Rebrovnak az egyik legrosszabb szériája fűződik a PAFC-hoz: 2 győzelem, 5 döntetlen és 2 vereség a mérlege. Csercseszovnak: 2 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség a felcsútiak elleni mérlege. Sztankovicsnak a kupagyőzelem után vasárnap lesz az első bajnoki mérkőzése a PAFC ellen.

Az összesí­tett statisztikai adatokról “A Ferencváros, PAFC elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvashattok.

Jó böngészést, Tempó, Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ