Stadion-jövő a múltból 1.

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. alatti  stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2001

“…1,2 milliárd forint vissza nem térí­tendő támogatást szavaztak meg…”

Bár vitathatatlanul az Üllői úti stadion az egyik legjobb állapotban lévő futballstadion idehaza, az elkövetkezendő években mégis alapos felújí­táson megy majd keresztül. Dr. Török Lajostól, az arénát üzemeltető FVM Kiemelt Létesí­tmények főigazgatójától érdeklődtünk, milyen változásokra számí­thatnak a szurkolók, s mikor lesz valóban európai mércével mérve is korszerű otthona a Ferencváros labdarúgócsapatának.

– A magyar kormány által meghirdetett stadionrekonstrukciós programban az Üllői út felújí­tására 1,2 milliárd forint vissza nem térí­tendő támogatást szavaztak meg. Ez az összeg fedezi majd a költségeket?
– Ezt az 1,2 milliárdot azzal a feltétellel kapjuk meg, ha saját erőből is előteremtünk hozzá minimum 600 milliót. Jó úton haladunk, hiszen ebből az FVM már 400 milliót biztosí­tott, s hosszú évek után a IX. kerületi önkormányzat is a zsebébe nyúlt. Utóbbi célzottan a gyepszőnyeg és az öntözőberendezések korszerűsí­tésére ad ez évre 20 milliót. Természetesen szeretnénk bevonni a vállalkozói tőkét, a vendéglátó és VIP egységeink megépí­tésére, hasznosí­tására. Reményeink szerint ezen a vonalon legalább egymilliárd forintnyi befektetéssel számolhatunk, a tárgyalások már megkezdődtek. Okkal bizakodhatunk, hogy végül előteremtjük a felújí­táshoz szükséges pénzt.

– Gondolom, elkészült az ütemterv is.
– Igen. Az első ütemben a Gyáli út felőli lelátói rész születik újjá. Azon az oldalon 10-12 ezer fő befogadására alkalmas fedett nézőtér épül, egy minden igényt kielégí­tő, európai szí­nvonalú 500 fős VIP szektort létesí­tünk, de ide húzzuk fel az új öltözőépületet, s települ át három rádiós és tévés állás, valamint az új sajtópáholy is. Az épí­tkezés ezen szakaszában a műhely helyén egy 60×40 méteres műfüves pályát is kialakí­tunk, no és az igencsak rossz állapotú WC-ket is felújí­tjuk.

2001

– Mettől meddig tartanak ezek a munkálatok? Az épí­tkezés alatt a drukkereknek hasonló kellemetlenségekkel kell szembenézniük, mint mondjuk az újpestieknek a Megyeri úton?
– A bontási munkálatok semmiben nem okoznak majd fennakadást. A tervek szerint szeptemberben kezdünk, úgyhogy ősszel lezárjuk a Gyáli úti lelátórészt, ám a nagyobb volumenű munkákat csak a holtidőben, tehát decemberben, januárban és februárban végzik a kivitelezők. A gyepszőnyeg felújí­tására pedig a bajnoki szezon befejezése után, nyáron kerül sor. Tehát egyetlen mérkőzés erejéig sem lesz a csapat száműzött a saját otthonából.

– Hogy alakul át a stadion többi része?
Amennyiben a vállalkozói tőke hamar, mondjuk egy éven belül megmozdul, úgy 2002-re már az Üllői úti felőli részt is befedhetjük, í­gy már 20 ezer néző feje fölött lesz tető. Közben folyamatosan fejlesztjük a beléptető rendszert és a kamerás figyelőállásokat. Ezután kerülhet sor a pénzügyi források ismeretében a harmadik ütem, a B-közép, vagyis Nagyvárad tér felé eső szektorok átépí­tésén és befedésén végül a klubszékház oldala születik újjá. A lelátó itt is összeér majd, tehát a klubházból azt követően nem lehet figyelemmel kí­sérni a pályán történteket. Át kell majd vonulni a VIP részre. A klubházban marad a klub és létesí­tmény vezetése, a trófeákat, relikviákat őrző múzeum bővülhet, s a mostani öltözők helyén fizikoterápiás részleget is kialakí­tunk.

– S mi lesz a Springer-szoborral?
– A szobor várhatóan kiköltözik a székház elé. Azt a kis közterületet Springer térnek hí­vjuk majd, azt hiszem, Springer úr, az alapí­tó ezt igazán kiérdemelte, í­gy végre méltóképpen adózhatunk az emlékének.

-Ez a tervezet mennyiben tér el attól, amit az Eb-rendezésért benyújtott pályázat tartalmazott az Üllői úti stadionra vonatkozóan?
– Nem sokban tért volna el. A legnagyobb különbség talán az, hogy az előbb emlí­tett négy ütem munkálatai egyszerre valósultak volna meg, hiszen 2004-ben már Eb-mérkőzést kellett volna rendeznünk, í­gy viszont a stadion 2008-ra készül el végleges formájában. Aligha tévedek, ha azt mondom, ha a tervek megvalósulnak, Magyarország legszebb stadionja ad majd otthont a legnépszerűbb csapatnak.

– Okozott-e valamilyen törést, hogy az FVM-tői az ISM kezelésébe kerül át a létesí­tmény?
– Jelenleg az átadás-átvétel előkészí­tésén dolgozunk. A klubbal és a Labdarúgó Sport Kft-vel hosszú távú szerződésünk van, abban kerültek rögzí­tésre a jogok, Illetve a kötelezettségek, s a közösen kidolgozott tervezeteink maximális szinkronban vannak az ISM elképzeléseivel. Lehet, hogy a nevünk megváltozik, de mintha mi sem történt volna, az intézmények változatlan formában üzemelhetnek tovább.

n.gy.
(2001. május)

2 hozzászólás a(z) Stadion-jövő a múltból 1. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ