Stadion-jövő a múltból 3.

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti  stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2003 – 2005

A vagyonkezelői jogok


Az utóbbi napokban több találgatás is napvilágot látott a hazai médiában a labdarúgó stadionok tulajdonviszonyait illetően. Felröppent az a hí­r is, hogy az állami tulajdonban lévő stadionok fenntartásának terheit az európai gyakorlattal ellentétben a sportvállalkozásokra ruházná át a Sportfolio Kht. A tervek állí­tólag érintenék a stadionrekonstrukcióból kimaradó Üllői úti stadiont is, melyet jelképes 1 forintos áron ruháznának át az FTC Rt-re 25 éves időtartamra, í­gy az erre az időszakra esedékes több száz millió forintos fenntartási költségek is az FTC Rt-t terhelnék. Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a hí­radásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy az FTC Rt. egyelőre a stadionrekonstrukció Üllői úti megkezdésére vár, és később is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudná vállalni a létesí­tmény fenntartását.

– A sajtóban megjelent hí­rek számunkra nem szolgáltak újdonsággal, hiszen hónapok óta zajlanak tárgyalások, egyeztetések e tárgyban. Ezen időszak alatt az a számunkra elképesztő megoldás is felmerült egyesekben, hogy a Ferencvárost kiköltöztetnék az Üllői útról, és megtiltanák számára a stadion használatát. Jelenleg ott tartunk, hogy úgy tűnik megpróbálnak az illetékesek kihátrálni a stadionrekonstrukciós programból, mely az Üllői úti stadion tekintetében a kezdetektől 1.6 milliárd forintos beruházást irányzott elő. Amennyiben ezt az összeget az ország több stadionjához hasonlóan ráköltik az Üllői úti létesí­tményre, és valóban megvalósulnak az értéknövelő fejlesztések, akkor néhány további racionális és garanciális feltétel megvalósulása esetén az FTC Rt. örömmel vállalná a stadion fenntartásának terheit. Azt hiszem senkinek nem kell bizonygatni, hogy a stadion jelenlegi állapotában megfontolás tárgyát sem képezheti az, hogy vállalkozásunk próbálja meg fenntartani a létesí­tményt. Látva a rekonstrukció akadozását, és a számunkra érthetetlen állandó halasztgatást, az FTC Rt. számára az is elfogadható lenne, hogy a felújí­tást mi magunk kivitelezzük, ha rendelkezésre bocsátják a rekonstrukciós program keretében korábban megí­gért összeget. Természetesen tovább egyeztetést igényel az a furcsa helyzet is, hogy az FTC Rt-től várnák el a létesí­tmény fenntartását, miközben a labdarúgó vállalkozáson kí­vül maga a klub, illetve számos szakosztálya mellett a Sportfolio Kht. is használja a fejépületet. Nyilvánlavó, hogy ezen a téren is további egyeztetésekre van szükség akkor, ha pusztán az FTC Rt-től várják a létesí­tmény fenntartását. Azzal az állami elképzeléssel biztosan nem tudunk mit kezdeni, hogy ideadják a stadiont, de nem költenek rá, azaz elvárják tőlünk, hogy szépí­tgessük, tartsuk karban, majd 25 év múlva visszaveszik. Azt hiszem nincs olyan gazdasági vállalkozás a világon, amely olyasmibe öl pénzt, amit a befektetés lehetséges megtérülése előtt visszavesznek majd tőle.

ftc.hu – 2003.október 21.

Szerdán mérföldkőnek számí­tó megállapodás született a Ferencvárosi Torna Club és a Sportfolio Kht. között, melynek keretében az FTC jelképes 1 forintos ár ellenértékeként 49 évre vagyonkezelői jogokat szerzett a létesí­tmény és a hozzá kapcsolódó ingatlant illetően. A megállapodást a GYISM-el folytatott tárgyalások előzték meg, és a ma aláí­rt szerződésre még áldását kell adnia az Állami Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságnak. A szerződés az Üllői úti stadionra és kapcsolódó létesí­tményeire (edzőpályák, birkózó csarnok, labdajátékcsarnok, raktárak, műhelyek stb.) vonatkozik, valamint a 38293/56 helyrajzi számú telekből elkülöní­tésre kerülő 7000 négyzetméteres területre. A szerződés aláí­rását követően Furulyás János a következőket mondta:

– Nagyon komoly sikerként értékelem a mai megállapodás létrejöttét, mely jelentős távlatokat nyit a Ferencvárosi Torna Club előtt. Évtizedes célunkat értük el, azzal hogy közel fél évszázados időtartamra vagyonkezelői jogot szereztünk a létesí­tményben. Természetesen lehetőség nyí­lik a szóban forgó területen beruházásokra is, és nem titok, hogy ez ügyben egy ideje már zajlanak előzetes egyeztetések. Nagyon bí­zom benne, hogy a mai aláí­rást követően felgyorsulhat a stadion rekonstrukciója és a stadionhoz kötődő beruházások elindí­tása. Abban biztos vagyok, hogy az FTC csak profitálhat a mostani megállapodásból, hiszen aki itt beruházókéntmajd megjelenik, annak bizonyosan támogatnia kell a Ferencvárost. Bár a mai szerződést még az Állami Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságnak jóvá kell hagynia, azt gondolom, hogy nem lesz akadálya terveink megvalósí­tásnak.

ftc.hu – 2004. március 10.

Furulyás János több órás tárgyaláson találkozott a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezetőivel. A 100% Fradi szí­nes hetilap információi szerint komoly esély van arra, hogy az eddigi hat hektár helyett a stadion melletti teljes, azaz nyolc hektáros terület vagyonkezelői jogát megkapja a Ferencváros. Furulyás János megerősí­tette ezt az értesülést és hozzátette: most már magasabb állami szinten folynak az egyeztetések a befektető, a Ferencváros és az állam részvételével.

– Mivel állami tulajdonú területről van szó, olyan megoldást kell keresnünk, ami mindenkinek megfelelő -– mondta Furulyás János a 100% Fradinak. – Sikerült elérnünk, hogy mind a nyolc hektárt megkapjuk, ehhez azonban a Pénzügyminisztérium csak úgy járul hozzá, ha két hektár árát mi fizetjük ki. Természetesen erről a befektetővel is egyeztetnem kell, aki továbbra is ragaszkodik a Ferencvároshoz. Nem könnyű olyan megoldást találni, ami mindhárom tárgyaló félnek megfelel, de folyamatosan ezen dolgozunk és bí­zom benne, hogy nem kell sokáig várnunk a megállapodásra. Az a befektető számára és számunkra is mindenképpen megnyugtató, hogy a stadion melletti teljes területet megkapjuk.

ftc.hu – 2005. május 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső