Stanislav Š esták: A szí­vem zöld-fehér…!

sestak-stanislav-2Jó helyre került Dzsudzsák, és a magyar, valamint a szlovák válogatott is ott lehet az Európa bajnokságon – nyilatkozta a magyarlelato.com-nak Stanislav Š esták.  A nemrég a Fradiba igazolt válogatott támadót a budapesti életről és terveiről, valamint formájáról is kérdeztük.


Az ideigazolásod előtt a szlovák sajtó arról is cikkezett, hogy esetleg hazaigazolsz. Milyen csapatok érdeklődtek még irántad?

Egy évig még elő szerződésem volt a Bochummal, de az élet úgy hozta, hogy fel kell ezt bontanunk. Egyszerűen nem jöttem ki jól az edzővel. Utána az volt a célom, hogy a legközelebb kerüljek az otthonomhoz. Nem akartam már távoli légiós maradni. Vártam, hogy milyen ajánlatok érkeznek. Lengyelországból kerestek, de aztán amikor Thomas Doll jelentkezett, hogy érdeklődik irántam a Fradi, nem sokat gondolkodtam. Minél előbb játszani akartam. Szerencsére gyorsan sikerült megegyeznünk, í­gy közel is vagyok Szlovákiához, egy nagy történelemmel és fanatikus szurkolókkal rendelkező csapatnál. Tényleg nem volt nehéz tárgyalnunk.

Többször lenyilatkoztad, hogy számodra nagyon fontos a válogatott. Nem féltél, hogy azzal, hogy a magyar ligába igazolsz – ami valljuk be nem a legerősebb bajnokságok közé tartozik – kikerülsz Ján Kozák látóköréből?

Neki is elmondtam, hogy számomra fontos, hogy ne igazoljak túl távolra. Nyolc évig külföldön játszottam, folyton utaztunk a gyerekekkel, ebből már elég. A magyar bajnokság is elég erős. Főleg a Fradi- teszi hozzá mosolyogva, majd folytatja: megnyertük az összes meccsünket, de egyik sem volt egyszerű. Már 2004-től vagyok válogatott, nagyon meg sem fordult a fejemben, hogy kikerülnék onnan emiatt. A kapitány is megmondta, hogy ha játszani fogok, akkor megadja a lehetőséget még a magyar ligából is. Azt gondolom, hogy itt több jó csapat van, mint a szlovák bajnokságban, és az infrastruktúra is fejlettebb.

Most családostul költöztél Budapestre?

Igen, a családdal élünk itt.

És, hogy tetszik?

Nem is találom a szavakat…fantasztikus a város. Ha az időnk megengedi, akkor mindig barangolunk. Szerencsére épp a Duna-parton kaptunk lakást, ami gyönyörű. Azt hiszem már minden látványosságot meglátogattunk, még a magyar ételeket is megkóstoltuk. A gyerekeknek és a feleségemnek is tetszik minden. Én meg már annak is örülök, hogy felgyógyultam a sérülésekből és játszhatok.

Hogy működik í­gy nélkületek a családi kávézó?

A kávézót a szülőfalumban hoztuk létre – a szüleim jelenleg is ott élnek -, csak azért, hogy az ottaniak tudjanak hová menni kikapcsolódni. De erről- és minden olyan dolgomról, ami nem a futballal kapcsolatos- a sógorom foglalkozik otthon.

Ha már kávé, akkor Törökország. Te játszottál a Bursasporban, ahová most igazolt Dzsudzsák Balázs. Mit gondolsz, jó helyre került?

Meglátjuk mi lesz. Minden héten megnézem az összefoglalókat, most is láttam, hogy Balázsnak volt három-négy jó lövése. Remek edzői vannak ott. A klub rendben van, a szurkolók is fantasztikusak- legalábbis, ha megy a csapatnak…Nem tudom mikor kezdenek az új stadionban játszani, de az még dob majd a hangulaton. A Bursa mindig az isztambuli klubokat üldözi, az ötödik hely környékén szokott végezni, de a nemzetközi porondon is rendre megmutathatják magukat. Szóval Dzsudzsák jó helyre került, a többi már csak rajta múlik.

A szurkolók szerint te is jó helyre kerültél. Négy mérkőzésen két gólt szereztél. Mennyire vagy elégedett a formáddal?

A sérülések után nem érzem még magam top formában. Még egy kis időre van szükségem ehhez, de minden egyes edzést várok, örülök, hogy fájdalom nélkül tréningezhetek. Amit a két-három hónap alatt veszí­tettem – gyorsaság, robbanékonyság, kondí­ció – vissza kell még, hogy jöjjön. Egy mérkőzést játszottam eddig végig, több gólt is lőhettem volna, de pozití­v vagyok, örülök már a lehetőségnek is.

Ha jól gondolom Thomas Doll a szélen és Böde mögött is számí­t rád. Melyik poszt ül számodra jobban?

Nyilván jobban szeretek középen játszani, ahol többször tudok labdához jutni. De itt lehet, hogy előnyösebb a szélen pályára lépni, hisz a Fradi ellenfelei rendre visszahúzódnak, nem szeretnének területet hagyni nekünk, í­gy oldalt juthatunk lehetőséghez. Utoljára ott játszottam, és úgy érzem jól ment. A mester minden mérkőzésre kitalál valami mást, valami meglepetést az ellenfeleknek. Most szombaton is olyan csapat vár ránk, amelyik arra fog inkább törekedni, hogy ne kapjon gólt, mintsem, hogy maga szerezzen.

Na, és a válogatottnál mely poszton játszanál?

A válogatottnál ez egyszerűbb. Ott mindig szélen játszom. A kapitány filozófiája az, hogy elöl egy magas, erős támadó játszik – ami én ugye nem vagyok…

Két nehéz összecsapás előtt álltok. Mit vártok tőlük?

Minden mérkőzés 0-0-ról kezdődik. De azt mondani, hogy Spanyolországba nyerni megyünk nem reális, persze nem a tengerpartra megyünk napozni. Van pár sérültünk is. Azt gondoljuk, hogy a spanyol mérkőzés nagyon nem fog számí­tani, ellenben ha otthon jól szerepelünk az ukránok ellen, akkor 99 százalék, hogy ott leszünk az EB-n.

Magyarországra is óriási derbi vár, a románokat fogadjuk majd. Mit gondolsz erről, van tipped?

Remélem, hogy a selejtezők után a magyarok is örülhetnek majd- eddig elég jól néz ki a csoportjuk. Nehéz mérkőzés vár rájuk, bár mi pár éve 1-1-et játszottunk Bukarestben, és semmi extrát nem láttam az ellenféltől, legalábbis az európai nagy nevű válogatottakhoz képest. Szóval itthon simán nyerhet a válogatott, még ha Zoli (Gera Zoltán- a szerk.) eltiltás miatt hiányozni is fog.

Játszunk el a gondolattal: kik kerülhetnének be a szlovák válogatottba a Fraditól?

Nehéz kérdés. De azt el kell mondani, hogy remek játékosok szerepelnek a Ferencvárosban. Azt gondolom, hogy azok, akik most a magyar válogatottban szerepelnek, akár szlovák mezben is játszhatnának!

Szintén egy korábbi nyilatkozatodban elmondtad, hogy zöld-fehér a szí­ved, bár nem a Fradi, hanem a nevelőegyesületed miatt (Eperjes). Meddig tervezel itt maradni, és aktí­v korodban visszatérsz-e még játszani egykori klubodhoz?

Két évre szól a szerződésem a Fradinál. Remélem, hogy elégedettek lesznek velem, és ezt az időt itt tudom tölteni. Igen, zöld-fehér a szí­vem, hogy ez a Ferencváros, vagy az Eperjes miatt van, az már nem számí­t, hisz a szí­n az marad, és ez szuper! Komolyra fordí­tva: meglátjuk, hogy játszom-e még a nevelőegyesületemnél. Ez függ a sérülésektől, a családtól, és magától a szlovák klubtól is, hisz most nagyon nehéz helyzetben vannak.

(Varga Dávid, magyarlelato.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ