Számok és játékosok

szamok_mezek

Olvasván, hogy az újonnan igazolt játékosok megkapták-kiválasztották mez-számaikat, gondoltam, nem lenne célszerűtlen valamit í­rni a játékosok számozásáról.

A FIFA 1950-től tette kötelezővé a számozást, í­gy nálunk Kocsis, Czibor, Budai II vagy Henni I már csak ÉDOSZ játékosként lépett pályára számozott mezben. Akkoriban az volt a szabály, hogy 1-11 között a pályára lépő játékosok viselték a számokat, elvileg a taktikai felállí­tásnak megfelelően. Az angolok a 2-3-5, a kontinentális csapatok a 3-2-5 (WM) rendszernek megfelelően. Hozzá kell tennem, hogy konzervatí­v körökben sok ellenzője volt a számozásnak. Másrészt hamarosan jöttek az újabb megoldások, és í­gy a sorrend értelmét vesztette. (Ezért Ombódi pl. 9!!! különböző számmal a hátán játszott.)

1974-ben az MLSZ bevezette az állandó számozást, ami logikus volt. Azonban (akárcsak a játékoscserével) itt is megelőzte korát, és két év után FIFA nyomásra visszavonta a rendelkezést.

Ez az időszak a Dalnoki-féle „csodacsikócsapat” kora. Én meg most előástam a számí­tógépes asztalom alól az FTC feliratú dobozt, kikotortam belőle az egykori kiadványokat, és közlöm az egykori „Európa-verők” számozását. így kiderül az is, hogy Dalnoki olyan 31-33 fős kerettel dolgozott.

Most legalább mindenki megtudhatja, hogy annak idején melyek voltak a „szerencseszámok”, (és hogy számomra miért a 18 és 19 a legtöbbet jelentő mez-szám).

mez-szamok_yse_0702_jz

-YSE-

6 hozzászólás a(z) Számok és játékosok bejegyzéshez

 • Lista javí­tva 😉

 • Lacikám, mit gondolsz, nekem miért ők a kedvenceim?
  Merthogy amóta meccsre járok -- több, mint fél évszázada -- ilyen két jó játékosa (pláne egyszerre!) nem volt a Fradinak. Nyí­l az én kedvencem volt, “Ebédlő” a néhai feleségemé.

 • Nyilasi -Ebedli i!!!!!

  Bárcsak utazni lehetne az időben Vagy én mennék vissza, vagy őket fiatalí­tanám meg. Ketten többet tudtak, mint a mostan VB mezőny összesen ( na jó picit elfogult vagyok a tinédzserkor bálványaim mellett, de kérem ennyit bocsássatok meg.

  Laci

 • Hát ez lemaradt… Pedig amikor elküldtem, még teljes volt a lista.
  27 Harót János (az akkori klubelnök fia, nem játszott az első csapatban),
  28 Csaja Mihály,
  29 Engelbrecht Zoltán majd 1975-ben Staller János,
  30 Pataky Miklós dr.,
  31 Hajdu József,
  32 Pécsi Imre,
  33 Forintos József.

 • régen még volt jelentősége a számozásnak, ma már csak divat. igy a legendás számok ma már nem jelentenek semmit, pedig nekem mindig fontos, hogy 8-as számmal ki is lép pályára zöldfehérben.

 • Számomra is az Ebedli-Nyilasi tengely jelenti az igazi labdarúgást. Az újdonság volt a nekem, hogy valamikor Nyí­l a 19-es mezt viselte. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ