Tanár úrnak szeretettel

Prukner László

Prukner László

Eldőlt végre. Néhány hetes edzőkeringő és tippmix játék után, a Ferencváros 3 éves szerződést kötött Prukner Lászlóval, a Tanár úrral. Tudom, egy Fradi honlapon, ha bárki használja a Tanár úr kifejezést, egyből Lakat Karcsi bácsi jut az eszébe. Vele meg a dicsőséges hatvanas évek, a bajnoki cí­m, és a VVK döntő. Valamint a kultúra, az intelligencia, a tanári viselkedés, a szakma tökéletes ismerete és szeretete.

Nem könnyű örökség. To Sir, with Love – a filmeket kedvelők számára ismerős a cí­m, hiszen James Clavell filmje a filmtörténet egyik legnagyszerűbb darabja. Természetesen nem akarok párhuzamot vonni a Ferencváros és a Londoni East-End között, de mikor meghallottam Prukner László kinevezését, óhatatlanul eszembe jutott a párhuzam. Tanár úr, angolok, reménytelen helyzet, kiábrándultság és reményvesztés. Ezek a film alkotóelemei, és ha belegondolunk ezek a mai Fradi jellemzői is.

Ebbe a közegbe érkezik a Tanár úr és rövid időn belül itt teszi helyére a dolgokat. Reményeink szerint Prukner László érkezésével is lezárul egy folyamat a Fradi életében. Vége a kí­sérletezésnek, vége a papí­r nélküli edzőségnek, és elindulunk azon az úton, amit a Fradi edzői kijelöltek a klub számára az elmúlt bő nyolcvan évben. Nem könnyű örökség. 28 bajnoki cí­m, 20 magyar kupagyőzelem, és számtalan nemzetközi kupasorozatban elért siker.

A shownak folytatódnia kell, énekelte annak idején Freddy Mercury és bár nem olyan zseniális hangon, de ugyanezt a refrént harsogja a Fradi tábor is. Ide érkezik Prukner László. Nem győzőm hangsúlyozni, nem könnyű örökség. Bátorságra, eltökéltségre és határozottságra vall. Ismerve eddig munkáját, többre vágyott a középszerűségnél. Mi is többre vágyunk. Itt találkozik össze Prukner László személye a Ferencvárossal.

Amikor Mark Thackeray a Tanár úrnak szeretettel filmben belép a tanterembe, először visszahőköl, megijedve a feladattól. De rövid időn belül legyőzi a kétségeit, mert bí­zik a tudásában, a munkába vetett hitében, bí­zik az észben, józanságban, a diákok szemében felfedezett tanulásban. Vajon Prukner László mit fog érezni, amikor először belép a Ferencváros öltözőjébe? Vajon eszébe jut-e az örökség, amit azok a padok sugallnak felé, melyek valamikor világsztárok sora ült és leste az aktuális mester taktikai utasí­tásait?

Nem könnyű örökség. Egy biztos, az eddig visszajelzések alapján a Ferencvárosi közönség jó szí­vvel fogadja Prukner Lászlót. Annak ellenére, hogy sokan mást vártak, sokan mást szerettek volna. Egyben azért egyetértés van, a jelenlegi magyar edzői kar egyik legtehetségesebb edzője foglalhatja el a Fradi kispadját. Mely néha maga a mennyország, de néha egyenlő Dózsa György tüzes trónjával. A Fradi kispadon hol simogatás vár, hol harag. Ezzel tisztában kell lenni, ezt egy tanár úrnak kezelnie kell. Nem könnyű feladat, de a feladatok éppen azért vannak, hogy megoldjuk őket.

A Fradinál meg éppenséggel abból szép számmal van. Ki kell alakí­tani a játékosállományt, vissza kell szerezni a közönséget, a Szentély lelátóira vissza kell csempészni a Fradizmust, a kispadra vissza kell hozni a szakmaiságot. Csapatot kell épí­teni, de tudni kell azt is, hogy itt nincs idő a kí­sérletezésre. Bár most sokan mondják, hogy türelmesnek kell lenni, de tudom, és szerintem mindenki tudja, a türelem itt nem szokott sokáig tartani. De tudjuk azt is, ha van eredmény, ha a csapat visszatükrözi a Fradizmust, akkor van siker és van földöntúli szeretet.

Prukner László a mai naptól a Ferencváros vezetőedzője. Malcolm Gladwell szerint „sikeresek azok, akik lehetőséget kaptak, és azok, akiknek van erejük és lélekjelenlétük ahhoz, hogy megragadják a kí­nálkozó lehetőségeket.”

To Sir, with Love – Tanár úrnak szeretettel.

– lalolib –

7 hozzászólás a(z) Tanár úrnak szeretettel bejegyzéshez

 • Egyik volt osztalytarsammal szoktunk beszelgetni a kaposvari Tancsicsban toltott idokrol…egyben megegyeztunk: az maradt meg a legtovabb bennunk, amit Pruki (akkor meg igy hivtuk) tanitott…erdekes, de valami oka biztosan van. Tanár úr, kitartást es HAJRA FRADI!!!

 • Eddig edzőnek jött, most meg már szakmai igazgató? Berki meg lemondott? Valami nagyon nincs itt rendben.

 • Öszintén örülök ennek a tiszteletre méltó sportembernek a Fradihoz kötésének.Remélem elkezdödik a felemelkedésünk.Jöhetnek a tehetséges fiatalok is.Talán a következő szezonban ki tudjuk szürni a nem a szurkoló táborunkba való kártékony véglényeket.

 • Tanár emberként köszöntöm Prukner Lászlót! Csak ismételni tudom amit tegnap is í­rtam, jó választás, remélem gazdagodni fog vele a Ferencváros.
  Méltó az í­rás is a Tanár úrhoz, talán nincsenek olyan állapotok a Fradiban mint abban a Kelet Londoni iskolában ahol a film játszódik. Ettől még a párhuzam kedves és szeretetteljes.
  Isten hozta a Fradiban Tanár úr!

 • Szerintem nagyon jó választás! Isten hozta Tanár Úr! Magyar (felkészült, szimpatikus) edző, 3 évre, újra vannak távlatok előttünk. Ráadásul időben megszületett a döntés: júniusban kialakul a keret, aztán jöhet a felkészülés, majd a bajnoki rajt. Én optimistább vagyok, szerintem nem megy rá az ősz a csapatépí­tésre, egy tapasztalt, jó edzővel a tavaly ősz sem lett volna ilyen siralmas. Minden fonton küzdjünk, (bajnokság, MK, LK), pláne, hogy most már a fiatalok is egy osztállyal feljebb edződnek.Nem szí­vesen hallanék olyat, hogy nekünk csak a bajnokság a fontosl Minden sorozat fontos és a Fradi hí­rnevét öregbí­theti! Magyarán: a rajtra összeállhat a csapat, aztán zúgjon Hajrá Fradi!!!!!!!

 • Most már a kételkedőeknek is van (lenne) oka hinni és bí­zni a jövőben. A jelek szerint ráadásul a “fegyvert” is meg fogja kapni a vezetőségtől végre,
  De azért (szinte) a semmiből CSAPATOT épí­teni időigényes munka. Úgy vélem, az ősz egy része erre rámegy.
  Mint nála 20 évvel idősebb volt tanár mondom: sok sikert Kolléga Úr!

 • Mivel elfogult vagyok a tanárokkal szemben, í­gy hosszú idő után először látom újra pozití­van a jövőt szakmai szempontból is, és “csak” szerényen ennyit várok:

  “Én egész népemet fogom, / nem középiskolás fokon / taní­tani” (József Attila, Születésnapomra)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ