Thomas Doll aláí­rt

20131218-thomas-doll

A Ferencvárosi Torna Club vezetősége a mai nap folyamán mindenben megegyezett Thomas Doll-lal, í­gy a német szakember hivatalosan is labdarúgó-csapatunk új vezetőedzőjének tekinthető.

Névjegy

Név: Thomas Jens Uwe Doll
Születési idő/hely: 1966. április 9., Malchin (NDK)
Játékos-pályafutása – klubcsapatok: Hansa Rostock (1983-86), BFC Dynamo (1986-90), HSV Hamburg (1990-91), Lazio (1991-93), Eintracht Frankfurt (1993-96), Bari (1996-98), HSV Hamburg (1998-2001)
Játékos-pályafutása – válogatott: NDK olimpiai válogatott (1986-88), NDK (1986-90), Németország (1991-93)
Sikerei: Keletnémet bajnok (BFC Dynamo, 1987, 1988), Keletnémet Kupa-győztes (BFC Dynamo, 1988, 1989), Eb-ezüstérmes (Németország, 1992), DFV Szuperkupa-győztes (BFC Dynamo, 1989)

Edzői pályafutása: HSV Hamburg U19 (2001-02), HSV Hamburg II (2002-04), HSV Hamburg (2004-07), Borussia Dortmund (2007-08), Genclerbirligi (2009-10), Al-Hilal (2011-12)
Sikerei: Intertotó Kupa-győztes (HSV Hamburg, 2005), UEFA Kupa-nyolcaddöntős (HSV Hamburg, 2005/06), Az év embere a Kickernél (2005), Bundesliga-bronzérmes (HSV Hamburg, 2006), Bajnokok Ligája-csoportkörös (HSV Hamburg, 2006/07)

Játékos pályafutása

Thomas Doll profi futballkarrierjét a német élvonalbeli Hansa Rostockban kezdte, ezt követően, 20 évesen a BFC Dynamóhoz szerződött, amellyel 1987-ben és 1988-ban is megnyerte a Keletnémet-bajnokságot.

Németország újraegyesí­tése után Doll volt az egyik legkeresettebb játékos, a leginkább támadó középpályásként bevetett futballista a Hamburghoz igazolt.

Doll azonban nem maradt Németországban, hanem – akkor átigazolási rekordot jelentő – 15 millió német márkáért az olasz Lazióhoz szerződött. Ezzel abban az időszakban ő volt a világ legértékesebb játékosa.

Doll a német válogatottal részt vett az 1992-es Európa-bajnokságon is, ahol hazájával ezüstérmet szerzett.

1994-ben az Eintracht Frankfurthoz szerződött, majd ’96-ban a Barihoz igazolt, ahol két szezont játszott, majd visszatért a Hamburghoz.

Doll 29 mérkőzést játszott az NDK, majd 18 találkozót Németország válogatottjában.

Edzői pályafutása

Thomas Doll játékos-pályafutását követően maradt a Hamburg alkalmazásában, és bekerült a német egyesület szakmai stábjába, sőt, 2002-től a tartalékcsapat vezetőedzője lett.

Két évvel később már a Hamburg első csapatának vezetőedzője. Első szezonjában a Hamburggal elkerülte a kiesést, sőt, kiharcolta az Intertotó Kupában való indulást, és meg is nyerte a sorozatot. Ennek köszönhetően elindulhatott az UEFA Kupában, amelynek első fordulójában kiejtette a dán Koppenhágát. A csoportkört követően Doll a legjobb 16-ig jutott a Hamburggal.

A következő szezonban újabb nagy bravúrt értek el, és a Bundesliga harmadik helyén zártak, í­gy a BL selejtezőjében indulhattak. A selejtező során kiverték a spanyol Osasunát, í­gy a Hamburg a csoportkörig jutott.

A 2007/08-as szezonban kinevezték a Dortmund élére, amelyet a Német Kupa döntőjébe vezetett, majd dolgozott még a Genclerbirligi, valamint az Al-Hilal csapatainál is.

Doll elismert szakembernek számí­t – nem csak Németországban -, aki észrevételeivel, nyilatkozataival komoly szerepet játszott a német labdarúgás, ezredforduló környékén véghezvitt megújí­tásában.

A 2005-ös esztendős esztendőben a Kicker magazin az év emberének választotta, ebben a szezonban ugyanis látványos és roppant eredményes, a Bundesligában szinte példátlan fejlődésen ment keresztül keze alatt a Hamburg csapata.

*

– Amikor Kelet-Németországban játszottam, követtem a Fradi eredményeit, í­gy tisztában voltam vele, milyen tradí­ciói vannak a klubnak és milyen sikereket ért el – fogalmazott Thomas Doll. –Olyan emberekkel találkoztam eddig itt, akik ezer fokon égnek a Ferencvárosért. Az egyesületnek nagyszerű edzőkomplexuma van, és az itt dolgozók óriási szenvedéllyel beszéltek a Fradiról, valamint arról, milyen célokért dolgozunk. Éppen ezért nagyon boldog voltam, amikor kapcsolatba kerültem az FTC-vel. Megmutatták az épülő stadiont, a népligeti edzőpályákat, megismerhettem a munkatársakat. Mindezek után hazautaztam, ahol jó érzéssel gondoltam vissza a Fradira. Úgy éreztem, hogy ez az, amit kerestem. Nagyon boldog vagyok tehát, hogy én irányí­thatom a Fradit. Az is nagyon fontos, hogy a játékosok tisztában legyenek vele, mit jelent a Fradiban játszani. Mit jelentenek ezek a hagyományok és a fanatikus szurkolótábor. Ha a csapatnak és a szurkolóknak sikerül egymásra találni, mint ahogyan a Videoton elleni meccsen is láttam, és a drukkereink látják az új játékunkat, akkor nagy dolgokat érhetünk el együtt. Ha az egység megszületik, abból az egész klub profitálhat és sikeresek lehetünk. Ez óriási feladat a számomra.

A szakember elmondta: az a célja, hogy az FTC-vel folyamatosan a nemzetközi porondon szerepeljen. A tréner továbbá kiemelte, hogy bátor, támadófutballt játszó csapatot szeretne formálni a zöld-fehér alakulatból.

– Aki bátor, támadó, modern futballt lát a pályán, annak tudnia kell, hogy a Fradi játszik. Labdatartást, a labdavesztések utáni azonnali visszatámadást és sok gólszerzési lehetőséget szeretnék látni. Miután az ötödik helyen állunk, ezért a hátralévő tizenhárom bajnoki mindegyikén úgy kell játszanunk, hogy csak győztesen hagyjuk el a pályát. Célunk, hogy feljebb lépjünk a tabellán, kiví­vjuk a nemzetközi kupaszereplést, hiszen a jövőben el kell jutnunk odáig, hogy a Fradi rendszeresen az európai kupaporondon szerepeljen. Ezért dolgozik itt mindenki, ezért épül a stadion – ez motivál minket.

Thomas Doll a Hamburggal Intertotó-kupát nyert, valamint szerepelt az UEFA Kupa és a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Borussia Dortmunddal a Német Kupa fináléjába jutott be, de emellett több nagy egyéniséget is kinevelt a világfutball elitje számára.

– Minden eddigi állomáshelyemen jól éreztem magam. A Hamburggal természetesen különlegesebb a kapcsolatom, hiszen ott szerepeltem játékosként, és edzői pályafutásomat is ott kezdtem el. A csapattal fantasztikus fejlődésen mentünk keresztül, megnyertük az Intertotó-kupát, bejutottunk az UEFA Kupába és a Bajnokok Ligájába. Nagyon sok olyan játékost neveltünk, akiből világklasszis futballista lett. Az ott töltött három év kiváló időszaka volt a karrieremnek. Persze a Borussia Dortmunddal ví­vott Német Kupa-döntő is szép emlék, amit csak hosszabbí­tás után veszí­tettünk el a Bayernnel szemben. Rengeteg szép pillanat volt tehát az eddigi pályafutásomban, és hiszek benne, hogy a jövőben még több ilyet átélhetek majd – zárta szavait a német szakember.

(fradi.hu)

doll01_cr

Nagyí­táshoz klikk a képre!

6 hozzászólás a(z) Thomas Doll aláí­rt bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ