Tököli Attila visszatért

Május 29-e óta ma először edzett Tököli Attila az Üllői úton. A tavalyi szezon házi gólkirálya ezzel végleg csatlakozott a csapathoz, melyben vélhetően először a Nyí­regyháza elleni kupameccsen lép majd pályára.

Tököli a mai edzés előtt fél órás négyszemközti beszélgetést folytatott Garami Józseffel az edzői szobában, majd csatlakozott a társaihoz. A válogatott csatár visszatérésével kapcsolatosan az alábbiakat mondta:

– Nagyon nehéz hónapok vannak mögöttem, de azt hiszem ugyanez igaz mindenkire, aki akár játékosként, akár szurkolóként , akár vezetőként részese volt mindannak, ami május 30-án, és azóta történt a Ferencváros háza táján. Amikor a május 30-i történések után két nappal bejelentettem, hogy nem kí­vánok Magyarországon futballozni eltökélt voltam, és most is az vagyok, annak ellenére, hogy számos körülmény miatt mégis itthon folytatom. Az elmúlt három hónapban semmi az égvilágon nem történt annak érdekében, hogy hasonló események ne fordulhassanak elő. A vétkeseken kí­vül már mindenkit megbüntettek, de senki nem kérdezi, hogy kik azok az emberek, akik akkor botrányt provokáltak, és megvertek engem, játékostársaimat, és Szentes Lázárt.

Sokáig úgy gondoltam, hogy külföldön folytatom a pályafutásomat, hiszen a Ferencváros vezetőitől í­géretet kaptam arra, hogy megfelelő ajánlat esetén elengednek. Az elmúlt hónapokban számos klubbal kapcsolatba hozták a nevemet, kaptam megfontolandó, és persze megmosolyogtató ajánlatokat is. Jelenlegi szorult helyzetemben is tartottam magam azonban ahhoz a korábbi elhatározásomhoz, hogy csak ní­vós bajnokságban kí­vánom folytatni. Voltak német, spanyol, és görög lehetőségeim is, melyek megvalósulásának örültem is volna, de időközben a Ferencváros vezetői is kénytelenek voltak változtatni álláspontjukon, és más tárgyalási feltételeket szabtak a zöld asztalnál, hiszen a csapat szakmai és gazdasági helyzete is megváltozott. A Liga és az MLSZ döntéseit követően a vezetők jelezték, hogy csak nagyon sok pénzért hajlandóak megválni tőlem, aztán a 6 pont levonását követően még ez a helyzet is módosult. Máltán a szakmai vezetés, és Szeiler József is egyeztetett velem, és jelezték, hogy nem kí­vánnak eladni.

Szeretném leszögezni, hogy számomra nem okoz lelki drámát az, hogy a Ferencvárosban kell futballoznom. Jól éreztem magam itt egészen május 30-ig, és soha egy pillanatig sem azonosí­tottam az engem bántalmazókat a valódi ferencvárosi szurkolókkal. Biztosan lesznek nehéz pillanataim az elkövetkező időszakban, ahogy mindannyiunknak és az egész csapatnak vannak, hiszen május 30-án sok minden megváltozott. Erőt ad az a több mint 3000 levél, amit a mai napig őrzök, melyben a kisiskolástól a nyugdí­jasig rengetegen vigasztaltak, és kérték, hogy folytassam tovább a Ferencvárosban. Elfogadom a vezetők döntését, és remélem, hogy akik eddig szerettek, azok a jövőben is fognak, és bí­zom abban, hogy tudok örömet okozni a Ferencváros szurkolóinak. Természetesen abban is bí­zom, hogy – a Ferencváros jelenlegi nehéz helyzetében – eltiltásom lejártát követően hasznára lehetek a csapatnak, és a többiekkel együtt képesek leszünk megmutatni mindenkinek, hogy egy csapatot nem lehet adminisztratí­v eszközökkel leí­rni és tönkretenni. Mostantól számomra ismét új időszámí­tás kezdődik. Még egy meccsre szól a Liga által kierőszakolt büntetésem, azután pedig visszatérek. Az örömmel tölt el, hogy a játékostársaim végig mellettem álltak, Lipcsei Péterrel és a többiekkel, szinte naponta beszéltem, és mindannyian kapacitáltak, kérték, hogy maradjak. Mindannyiunk számára nehéz időszak következik, hiszen nem hihetjük azt, hogy az eddig minket gátolók, és ellenünk cselekvők elveszí­tik kedvüket, de ha egységesek vagyunk képesek leszünk a bajnokságban, a kupában, és nemzetközi porondon is eredményesek lenni.

Tököli visszatérést követően Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója beszélt arról, hogy milyen körülmények vezettek Tököli visszatéréséhez, és mi a csapatvezetés álláspontja a válogatott támadóval kapcsolatban. Szeiler kiemelte, hogy a Ferencváros jelenlegi helyzetében a bevételek esetleges növelésénél is fontosabb, hogy a csapat szakmailag erősödjön. A vezérigazgató a következőképpen fogalmazott:

– Megértettük Tököli Attila érzéseit és döntését május 30-a után, amikor kijelentette, hogy nem kí­ván a jövőben egy ideig Magyarországon futballozni. Abban a helyzetben maximálisan igazat adtunk a játékosnak és megpróbáltunk mindent elkövetni annak érdekében, hogy segí­tsünk rajta. Azóta a körülmények alaposan megváltoztak, hiszen valóságos bosszúhadjárat indult a Ferencváros ellen, és a klubot elképesztő és jogszerűtlen büntetések sokaságával sújtották, ami rendkí­vül nehéz helyzetet teremtett mindannyiunk számára. Az anyagi nehézségek mellett szakmailag is a mélypontra próbáltak küldeni bennünket a 6 pont levonásával, és ebben a helyzetben a menedzsment úgy döntött, hogy a talpon maradás érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetnünk. Ekkor döntöttünk úgy, hogy Máltára elhí­vjuk magunkkal Attilát, akivel átbeszéljük a jövőt. Amikor leültünk beszélgetni egyértelműen az volt az álláspontunk, hogy Attila maradjon a Ferencváros játékosa, hiszen a lehetséges anyagi bevétellel szemben a csapat jelenlegi helyzetében a szakmai vonal erősí­tését fontosabbnak tartottuk. Tököli Attila iránt számos európai klub érdeklődött komolyan, í­gy német, holland, spanyol, görög, norvég, orosz élvonalbeli csapatok is. A nevesí­thető ajánlatok közül az egyik legjobb ajánlatot a BL-szereplő Olympiakosz Pireusz tette. Ezt és más anyagilag kedvező ajánlatokat is visszautasí­tottunk, mivel úgy éreztük, hogy a csapat jelenlegi helyzetében itthon, és a nemzetközi porondon is akkor lehetünk eredményesek, ha megtartjuk a jó játékosainkat. Az elmúlt hónapokban látható, hogy egyesek furcsa és sajátos eszközökkel küzdenek a Ferencváros sikeressége ellen, és úgy értékeltük, hogy ebben a helyzetben a csapat eredményessége fontosabb még a működtetéshez szükséges bevételeknél is. Érveinket Attila is megértette, aki látható módon, ha nehezen is, de kezdi túltenni magát a történteken. Nagyon nagyra értékeljük döntését, és örülünk, hogy visszatér hozzánk, és kijelenthetem, hogy mindenki, mindenben segí­teni fogja őt itt a Ferencvárosban, hiszen az előzmények tudatában bizonyosan neki is lesznek nehezebb periódusai.

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső