Túra előtt a Ferencváros

Mindenhol jó, de legjobb melegben

Novák Dezső a nagy kirándulásról

Néhány nap múlva (a különböző formaságok elintézése után) a Ferencváros is útra kel: Argentí­nában, a tervek szerint, hét mérkőzést játszik különböző klubokkal. Amí­g a játékosok itthon készülődnek, s az Épí­tők-pályán 3-1-re verték az NB II-es házigazdát, a mester, Novák Dezső Miskolcon a Futball-farsang tornán kergette a labdát a magyar old-boyok csapatában.

S nyomban lehetett is az egykori rettegett jobbhátvédnek gratulálni:

–¡ Lőtt egy gyönyörű kapásgólt!
— Hát eltaláltam, az biztos, olyan magától értetődően rúgtam, mint egy lámpaláz nélküli ifjú játékos. Nem haboztam, örülök, hogy a tv-ben is láthatták a hozzátartozóim. Már csak azért is, nehogy azt mondják, hogy „az Apu megint csak kirándulni volt”.

Aztán a nagy kirándulásról esett szó. Mindenekelőtt persze a dél-amerikai emlékekről.

–¡ Hányszor volt tengeren túl?
— Azt hiszem — nem vagyok biztos benne —, hogy legalább tí­zszer. Voltam Argentí­nában, Brazí­liában, Mexikóban, Kolumbiában is. A legnagyobb élményem 1968-as keletű: szerepeltem a világválogatottban, olyan csillagok között, akiknek a neve hallatára ma is megemelem a kalapom. És hát persze a közönség : csodálatos, elképesztő, időnként félelmetes. Az 1978-as világbajnokság televí­ziós közvetí­tésénél jól érzékelhette bárki a miliőt, a hangulatot, s ehhez járul még az a hangorkán, amely megremegteti a térdet. Úgyhogy játékosaimnak — összesen 16 futballista utazik —, bizonyára óriási élmény lesz argentin  pályákon játszani.

–¡ Mennyit jelent szakmailag a portya?
— Remélem, nagyon sokat. Mindenekelőtt jobb 30 fokos melegben játszani, mint mí­nusz 3-ban hóbuckákon. Tehát a túrán, remélem, ideális lehetőség kí­nálkozik a felkészülésre. Ránk fér nagyon, kedvező pozí­cióban vagyunk a bajnokságban, í­gy aztán nem mindegy, hogyan folytatjuk tavasszal.   Egészen   pontosan nem tudom még, hogy kikkel kerülünk össze, ezt a hét elején kapjuk meg.

–¡ A régebbi útjain hogy érezte magát?
— Nagyszerűen, de gyorsan hozzá kell tennem: akkor játszottam, most pedig gondjaimra van bí­zva a bajnokjelölt Ferencváros.

(Szabó Ferenc – Népsport – 1981.01.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ