Újra a klub irányí­thatja a labdarúgást

A klub elnöke az öltözőben.

Újra a klub irányí­thatja a Ferencváros labdarúgó-szakosztályát, miután Kubatov Gábor, az FTC elnöke adásvételi szándéknyilatkozatot í­rt alá Kevin McCabe-bel, a labdarúgó Zrt. és az Albert Flórián Stadion, valamint a körülötte lévő terület tulajdonosával.

A labdarúgó Zrt.-ért jelképes összeget, egy eurót fizet az anyaegyesület az angol befektetőnek, mí­g a stadiont 2.5 millió euróért (700 millió forintért) vásárolhatja vissza az FTC.

A tranzakció előtt teljes körű gazdasági és jogi átvilágí­táson esik át a Zrt., ez június 30-án kezdődik, és ezután kerül sor a vásárlásra. A McCabe-bel kötött megállapodás értelmében a klub július 30-ig veheti meg a stadiont, és szeptember 30-ig van lehetősége a létesí­tmény körül található terület visszavásárlására, amely 5 milliárd forintba kerülhet. A felek arról is megállapodtak, hogy a Fradi 2012. március 30-ig ingyen használhatja a területet.

„A sí­rból hoztuk vissza a Fradit. A mai nap az ünneplésé, de holnaptól a tetteké lesz a főszerep” – mondta Kubatov, aki ismertette az új igazgatótanács összetételét, amelynek Dr. Berzeviczy Attila, ifj. Springer Miklós, Kocsis Máté, Kubatov Gábor és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere lesz a tagja.

A klub elnöke elmondta, Kevin McCabe végig tisztességesen, jó szándékkal kezelte a Fradi eladását. Kubatov hozzátette, holnap jelentik be, hogy ki lesz a labdarúgó Zrt. új vezérigazgatója. A sajtótájékoztatón elhangzott, a labdarúgó Zrt. 200 millió forint körüli adósságot halmozott fel, de egy elszámolatlan adóvita kapcsán akár 460 millió forint is befolyhat.

* * *

A korábbi kommunikációs igazgató visszatér

„Láttam már céget közelről!” – kezdte beszédét Orosz Pál arra utalva, hogy a gazdasági szférából érkezett, a Philip Morrisnál és saját cégeknél is dolgozott korábban. A Ferencvároshoz erősen kötődik, édesapja, id. Orosz Pál a zöld-fehérek 1965-ös VVK-győztes csapatának tagja volt.

„Apám boldog volt, és azt mondta: vigyázz magadra, és ha majd nem leszel vezérigazgató, akkor vissza tudj ülni a tizenhármas szektorba a haverok közé!”

Elmondása szerint mostani kinevezésével élete álma teljesült, de tisztában van vele, hogy nagy munka vár rá. Először a cég struktúráját, működési mechanizmusát nézik át, és a tartozásokat próbálják rendezni, már csütörtökön tárgyalnak a Gázművekkel.

„A Fradinál egy cél lehet: a bajnoki cí­m megszerzése – folytatta Orosz Pál. – Azt szeretném, hogy valamennyi kollégám előtt ez lebegjen célként mindennap. Szorgalmas és kitartó munkával elérhető a bajnoki arany és az állandó nemzetközi szereplés.”

A zrt. a Ferencvároshoz, tehát az anyaegyesülethez tartozik majd önálló jog személyként. A jogi, pénzügyi és szakmai átadás-átvételre a jövő hét végén kerül sor. A teljes gazdasági és jogi feltárás – amelyet az Ernst & Young könyvvizsgáló cég végez – június 1-jéig tart.

Az átvilágí­tás 2008-tól kezdődik, és Kevin McCabe fizeti. A jelentést az í­géret szerint nyilvánosságra hozzák.

A stadion és a terület visszavételéről folynak a tárgyalások, de ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek konkrétumok.

„A játékosokkal ma beszélek, és a fizetésük egy részéhez a jövő héten hozzájutnak – mondta Orosz Pál, majd a vezetőedzőre is kitért. – Szakmailag nincs baj, Prukner László élvezi a bizalmat, ő dönt majd a lejáró szerződésű labdarúgókról is.”

„A párbeszédben hiszek, ennek meg kell találni a csatornáit. Létrehozunk egy fórumot, ahol lehet nekem üzenni. A lelátóról jöttem, tudom, milyen elvárásai vannak a szurkolónak. Amellett, hogy szeretnénk, ha a törvényes kereteken belül szurkolnának, számí­tunk a tanácsaikra is.”

„Egyelőre sem támogatóról, sem befektetőről nem tudok konkrétumot mondani, azt sem tudom pontosan, mennyi tartozása van a klubnak” – beszélt az egyik legnagyobb problémáról a vezérigazgató. A tartozás egyébként százmilliós nagyságrendű, de pontos számot csak később mondanak.

* * *

A frissen megválasztott igazgatótanácsi elnök, Berzeviczi Attila az Üllői129-en keresztül mutatkozik be a fradistáknak.

– Ön eddig kevésbé volt ismert a Fradi szurkolók előtt, mesélne néhány szót magáról?

– Jogi és gazdasági végzettséggel rendelkezem. Eddig is ezeken a területeken dolgoztam. Cégvezetésben, gazdasági jogi ügyekben komoly tapasztalattal rendelkezem, amire szükségem is lesz IT-elnökként. A sport területén is voltak megbí­zásaim, de eddig főleg szurkolóként voltam jelen a Fradi és a válogatott meccsein, no és korábban a Kaposvárén, mert onnan származom.

– Milyen lesz a munkamegosztás Ön és Orosz Pál között? Mi lesz az ön feladata?

– A Zrt. vezetője felel a napi ügymenetért, ez óriási feladatot ró rá, az én feladatom az lesz, hogy tehermentesí­tsem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először is irányí­tsam az átvilágí­tást és vezessem egy olyan munkarend kialakí­tását, aminek eredményeként megszületnek azok a szervezeti és működési szabályzatok, belső ellenőrző mechanizmusok, amelyek megakadályozzák, hogy olyan helyzetek alakuljanak ki, mint amelyek az utóbbi időkben borzolták a szurkolók idegeit. Legalább ilyen fontosnak tartom, hogy átláthatóak legyenek ezek a folyamatok.

– Van olyan példa, amit követendőnek tart?

– A nyugati kluboktól rengeteg dolgot át lehet venni és igyekezni is fogunk, hogy minél több jó ötletet begyűjtsünk, de ezeket a speciális magyar viszonyokra kell alkalmazni és ezen belül is a Fradi egy külön kategória.

– Üzen valamit a Fradi szurkolóknak?

– Természetesen: Hajrá Fradi! Pénteken pedig jöjjenek minél többen, hiszen mindannyian szeretnénk újra győztes meccset látni.

(Az nso.hu és az üllői129.hu alapján)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • “Döntéseink mutatják meg, kik vagyunk. Amennyiben ez a mutató csalóka lenne, döntéseinkhez való viszonyunk árulkodik rólunk. Aki saját döntései mellett képtelen kiállni, életét vesztegeti el, álmait szórja a szélbe.”

    Bí­zom benne, hogy az elmúlt években szétszórt álmokat sikerül ismét összegyűjtenie az új vezetésnek és a zöld-fehér családnak átnyújtani mint megvalósult álmok, és melyek további dicsőséget szereznek a Ferencvárosnak. Régóta várunk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ