VB 2014: A bosnyákok legyőzték, és búcsúztatták Iránt

besic-muhamed-vbBosznia-Hercegovina legyőzte, és magához hasonlóan összecsomagoltatta a világbajnokságról szintén elköszönő Iránt. Edin Dzekóék első pontjaikhoz jutottak hozzá a tornán, és végül a csoport harmadik helyén zártak. A találkozó előtt halványan még a továbbjutásban is bí­zó Iránnak nem volt esélye, igazából a döntetlenre sem.


Erősen foghí­jas lelátók előtt a Miralem Pjanic által a sorfalba vágott szabadrúgás utáni ápolás volt az első emlí­tésre méltó esemény, majd az irániak portugál szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz bocsátkozott némi vitába az oldalvonal mellett a játékvezetővel. A kezdeti bosnyák rohamok gyorsan alábbhagytak, Irán előbb állta a rohamokat, majd kiegyenlí­tetté tette a mezőnyjátékot. És amikor már reménykedhetett is a támadások befejezésében, akkor hátrányba került…

A 23. percben Edin Dzeko kapott az iráni térfél közepén, ártatlannak tűnő helyen labdát, de mivel túlságosan tisztelték és behátráltak előtte, 19 m-ről kilőtte a bal alsót. A labda a kapufáról pörgött az iráni kapuba (1–0).

Irán nem omlott össze, egy perccel később kapufával jelezte, kész felkelni a padlóról. A folytatásban az ázsiaiak voltak kezdeményezők, de helyzetig ritkán jutottak, befejezésig pedig még ritkábban, de azért a bosnyák kapusnak, Asmir Begovicnak is akadt dolga. Na és az sem segí­tette őket, hogy a nagy akarásban rendre lesre futtatták magukat.

Bosznia-Hercegovina fegyelmezetten védekezett, még inkább szűrt a középpályán – az újfent kezdőbe jelölt Muhamed Besic játékát határozott belépők jellemezték, amelyek olykor fegyelmezési szándékkal is párosultak a ferencvárosi légiós részéről –, és kontrázott, nagyobb gólveszélytől mentesen. A 42. percben a felfutó bosnyák jobbhátvéd, Avdija Vrsajevic került ziccerbe egy jó kiugratást követően, de éles szögből csúnyán ellőtt keresztbe az iráni kapu előtt.

A második félidőben a visszafogott iráni támadásokat könnyűszerrel hatástalaní­totta Bosznia-Hercegovina, majd az 59. percben azonnal góllal büntette az ellenfél védelmének kapitális hibáját. A saját tizenhatos előtt egy eladott labda után középen négy bosnyák akciózhatott két iráni védő ellen, Tino Susic remek kiugratását követően a balösszekötő helyén kilépő Pjanic került ziccerbe, amit higgadtan értékesí­tett (2–0). Percekkel később Besicet kellett nyugtatni – nehezen ment a társaknak –, miután az oldalvonal mellett, közel a felezőhöz lökés miatti nézeteltérése támadt Andranik Tejmurjannal. Kétgólos előny birtokban ez nem volt okos dolog.

A megzavarodó és megroggyanó Irán ellen a félidő közepén végleg lezárhatta volna a mérkőzést Bosznia-Hercegovina, de a játékosok sokszor egymást zavarták a befejezéseknél, utolsó passzoknál, í­gy nem jött össze nekik a harmadik találat. Viszont támadásban maradtak, a játék az iráni térfélen, még inkább a tizenhatos előterében folyt, ami tökéletesen megfelelt Bosznia-Hercegovinának.

Besic nem húzta ki a meccset sárga lapos figyelmeztetés nélkül, kispad előtti, több ütemkéseses ütközését – Pejman Montazerit kapta hátulról derékon – már nem nézte el a játékvezető.

Irán a semmiből szépí­tett a hajrában. A bosnyákok egy szöglet után már azt hitték, hogy felszabadult a kapujuk, és elnéztek egy bal oldali indí­tást, amit bosnyák védőfal mögé belőtt centerezés követett, í­gy a 82. percben Reza Gucsannedzsad közelről mattolta Begovicot (2–1). Irán belelkesedett, de gyorsan megkontrázták: az ázsiai védelem kitámadott, viszont a labda az ellenfélnél volt, és ami nem sikerült Vrsajevicnek az első félidőben, összejött a másodikban: a bosnyák játékos a 83. percben remekül lőtte ki a kapu hosszú oldalát óriási ziccerben, lövése a kapufáról pörgött be kapuba (3–1).

VB 2014, F-CSOPORT:

BOSZNIA-HERCEGOVINA–IRÁN 3–1 (1–0)
Salvador, Arena Fonta Nova. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)

Bosznia: Begovic – Vrsajevic, Sunjic, Spahic, Kolasinac – T. Susic (Salihovic, 79.), Besic, Hadzic (Vranjes, 61.), Pjanic – Dzeko (Visca, 84.), Ibisevic.Szövetségi kapitány: Safet Susic

Irán: Hagigi – Hosszeini, Montazeri, Szadegi, Puladi – Nekunam, Tejmurjan – Hadzsszafi (Dzsahanbahs, 63.), Dedzsagah (Anszarifard, 68.), Sodzsaei (Heidari, a szünetben) – Reza Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz

Gólszerző: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), ill. Reza Gucsannedzsad (82.)

Összefoglaló

A csoportból Argentí­na és Nigéria jutott tovább – egymás elleni mérkőzésüket a dél-amerikaiak 3–2-re nyerték –, a bosnyákok és az irániak csomagolhatnak.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE:

1. Argentí­na 3 3 – – 6–3 +3 9
2. Nigéria 3 1 1 1 3–3 0 4
3. Bosznia-Hercegovina 3 1 – 2 4–4 0 3
4. Irán 3 – 1 2 1–4 –3 1

 

(nso.hu alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ