Ma ünnepli 50. születésnapját Wukovics László

Wukovics László

A 39. percben M. Tamás egy bedobást harcolt ki az ellenfél térfelének felénél, a bedobás Sz. Zsolthoz került, aki egy szép befordulás és pontos passz után Wukovicshoz játszott, aki közelről nem hibázott. – Ha most a kedves olvasó egy kicsit értetlenül olvassa a fenti sorokat, akkor nem kell rajta csodálkozni, hiszen az nem okoz meglepetést, hogy a támadás végén Wuko gólt szerez, de az már igen, hogy ki ellen és mikor szerezte ezt a találatot. Az időpont, 2008. május 15, és a Pest megyei bajnokságban, a Viadukt SE csatáraként szerezte Wukovics László azt a gólt. Harmincnyolc évesen.

Hogy milyen utat járt be Wukovics László, a Fradi többszörös „házi gólkirálya” addig, amí­g eljutott a levezetésnek szánt Viadukt SE-ig?

A Ferencvárosban az előkészí­tő csoporttól a korosztályos együtteseken keresztül vezetett az útja. Volt kitől tanulnia, az édesapja is aktí­v játékos volt. Fiát nyolc éves korában már edzésekre vitte. Jóbarátja, Perlaky István hamar felfedezte Wuko tehetségét, ő mondta róla, hogy azokban az időben csakis Koch Robiban látott ilyen tehetséget. Az ifjúsági csapatban leginkább jobbszélsőt, vagy középcsatárt játszott, s az ellenfelek védői hosszasan mesélhetnének Wukovics tudásáról, hiszen nem kevesebb, mint harminc alkalommal lőtt vagy fejelt gólt. A legemlékezetesebb serdülő mérkőzésén, az MTK-t egymaga verte meg, a 6:1-s mérkőzés mindegyik gólját ő szerezte.

1988-ban már az első csapat keretével készülhetett és a bemutatkozás sem váratott magára sokáig. 1988.03.27.-i, Kongsvinger elleni nemzetközi barátságos mérkőzésen lépett először pályára a felnőtt csapat tagjaként, amit 3:0-ra nyertünk. Tétmérkőzésen 1988.05.14.-én, a Videoton ellen mutatkozott be csereként. A fiatal csatárnak nem volt könnyű dolga bekerülni a kezdőbe, hiszen olyan csatárokkal kellett felvenni a “versenyt”, mint Fischer és Dzurják.

19920620-wukovics-toldi-vandordij“Egy fiatal játékos számára nagyon nehéz feladat csereként beállva a legjobb formát mutatni. De én megpróbálom. Ha tí­z percem van, akkor tí­z perc alatt, ha negyed órám, akkor negyed óra alatt kell sziporkáznom és gólokat lőnöm. Ez nagyon nehéz feladat. Remélem, előbb-utóbb kijön a lépés, végre tartósan megmutathatom a publikumnak, mire vagyok képes.”

Kitartása, szorgalma azonban meghozta a sikert. Összesen 173 alkalommal lépett pályára zöld-fehér mezben és 74 gólt szerzett. Az egyik legemlékezetesebb mérkőzésén, 1993. október 30-án, a Csepel ellen mesterhármasával nyertünk 3:0-ra.

Tagja volt az 1991/92-es, „Nyilasi álomcsapatnak”, és 11 góljával járult hozzá a végső győzelemhez, pedig nehézkesen indult számára a bajnoki szezon. Szeptembert egy laktanyában töltötte, majd a Bréma elleni visszavágón (1991.11.06) megsérült és négyhetes “pihenő” várt rá. 1992 tavasza sem indult biztatóan, néhány gyengébb szereplés után kikerült a kezdőből, de nem adta fel, néhány hét után a ZTE ellen újra kezdőként lépett a pályára és gólt is szerzett a gólparádéval végződő mérkőzésen (7:0). Ezután fontos gólok sorát szerezte (Videoton, MTK), majd jött az utolsó, mindent eldöntő diósgyőri mérkőzés, ahol Wuko duplájával győztünk és szereztük meg a Vác előtt a bajnoki serleget.

Háromszor nyert Magyar Kupát és kétszer a Szuper Kupát. A kilencvenes évek eleje hozta számára a legtöbb sikert, hiszen az előbb emlí­tett győzelmek mellett, 1991-től, háromszor egymás után nyerte el a Toldi vándordí­jat, mely 1986-tól már a legtöbb gólt szerző Ferencvárosi játékos kapott.

19920620-dvtk-wukovics-2Ferencvárosi pályafutásából zárásként egy anekdota, amit Nyilasi Tibor a következőképpen elevení­tett fel:

“Szoros találkozó volt, s végül az újpesti Milisits öngóljával nyertünk három kettőre. Wukovics László, a mi csatárunk odaszólt a védőnek, nézd meg, milyen szép a neved az eredményjelző táblán, te döntötted el a meccset. A szintén újpesti Aczél Zoltán ezt meghallotta, és végigkergette a pályán Wukót.”

Nem véletlenül zártam egy Újpesti mérkőzéssel, hiszen Wukovics László 1994-től két éven át az ősi rivális csapatához szerződött, amit nagyon sok Fradista a mai napig nem tud megbocsájtani Wukonak, főleg az 1994. augusztus 29.-i, Üllői úti mérkőzést, ahol lila-fehér mezben lőtt két gólt volt csapatának. Pedig soha nem akarta elhagyni a Fradit. Egy évvel a távozása előtt még azt nyilatkozta, hogy más magyar csapatban soha nem tudná elképzelni a játékot.

Az idő azért megszépí­t mindent és a sebeket is begyógyí­tja. Wukovics László fontos szereplője a kilencvenes évek eleji Ferencvárosának.

Boldog születésnapot Wuko!

6 hozzászólás a(z) Ma ünnepli 50. születésnapját Wukovics László bejegyzéshez

 • Isten éltesse! Hej, az a Milisits-öngólos 3-2-es meccs, ’92 májusa, a 2-2-es parádés első félidő, szegény Foci pazar szabadrúgása, a lépcsőket is elfoglaló közönség -- 22 ezret í­rt másnap az újság -, az a hangulat, még most is beleborzongok…

  • Igen, az valami fantasztikus volt, az a meccs! Akkor éreztem szinte utoljára, hogy milyen “lúdbőröztető” érzés Fradistának lenni… ennek is már 23 éve lesz … a mai ifjaknak csak annyit kí­vánok, hogy legalább a tizedét átéljék annak, ami nekünk megadatott!!!!

 • Isten éltessen Wuko!

  Tudása megkérdőjelezhetetlen.Sok örömet és azért “morcosságot” adott nekünk.

  A pénz nagy úr volt már akkoriban is,ez van.Sok hasonló játékos volt í­gy,mint pl.:Szekeres,Fischer,Horváth F.,Miriuta,Vincze O., most hirtelen ennyi.
  Akik sokat tettek a klubért ,í­gy elnézőbb az ember.
  A legnagyobbak viszont soha nem játszottak ellenünk,miután elmentek,és szerencsére Belőlük van több!

  • Igazad van, Pipu, a mai világban sok mindent el lehet nézni, -- bár nem mindent- , mert pénzből él mindenki… de nagyon jól í­rtad, a LEGNAGYOBBAK szinte sosem fordultak ekkorát…. azért ŐK a legnagyobbak a mi szemünkben… persze, kivételek itt is vannak: Schlosser-Slózi, Turay, illetve a tényleg nyomós kényszer alatt távozó Henni, Deák, Kocsis, Budai II, Czibor… utána már csak Szűcs Lajos jut eszembe, aki önként ment át az egyik legnagyobb riválishoz… azért, 115 év alatt nem túl sok… Szóval, rengeteg sí­rig hű Fradista volt szeretett klubunkban…vagy ahogy Kispéter Miska bá, vagy akár szegény Pusztai Laci vagy Fodor-Foci Imre mondta (mondhatta volna), az ember vagy Fradistának születik, vagy az lesz …. harmadik út nincs:)))

 • Sok Sok éve nem tudok rola de Büszke vagyok rá s ezuton kivánok neki BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT neki. Az unokaöccse…

 • Mit adnank ma egy Wukoert, ha tavasszal is rugna szep csendesen a golokat.
  Aranyos srac volt, meg az is jopofa volt, amikor megkergette a kezilabdas csajokat a Nepligetben
  Hogy atment a Dozsaba, nem az o szegzene, valami pitianer kereset nem teljesitette a Fradi, s emlekszem , rendesen -- mindjart ket gollal -- torlesztett is az Ulloi uton.
  Isten eltessen, Lacika !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső