A Fradi naptára, augusztus 28.

tempo-naptar

Évfordulók:

51 éve született Dukon Béla
4 éve hunyt el Gyetvai László
43 éve hunyt el Gyurcsó János
72 éve hunyt el Schaffer Alfréd

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. FTC – KAOE: 3:0, Edzőmérkőzés
1921. Boldklubben ’67 – FTC: 3-3, nemzetközi barátságos
1927. Bocskai – Ferencváros: 0-3, NB1
1932. Ferencváros – Soroksár: 8-2, NB1
1938. Zugló – Ferencváros: 1-8, NB1
1941. Ferencváros – Diósgyőri MÁVAG: 2-2, NB1
1955. Pécsi Dózsa – Bp. Kinizsi: 0-1, NB1
1963. Vasas – Ferencváros: 2-2, NB1
1966. Ferencváros – SBTC: 5-1, NB1
1973. Real Zaragoza – Ferencváros: 1-2, Nemzetközi torna
1975. Dinamo Kijev – Ferencváros: 1-2, Nemzetközi torna
1976. Dorog – Ferencváros: 0-3, NB1
1985. Lengyelország – Ferencváros: 2-0, nemzetközi barátságos
1993. EMDSZ-Sopron – Ferencváros: 0-1, NB1
2000. Ferencváros – Dinamo Zagreb: 1-2, nemzetközi barátságos
2003. Ferencváros – Birkirkara: 1-0, UEFA selejtező
2007. Ferencváros – Paks: 0-0, MK
2008. Leányfalu – Ferencváros: 0-9, MK
2011. Vasas – Ferencváros: 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 11 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség, 51-19 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1927. Takács II. József

Takács II. József, a Ferencvárosi labdarúgás egyik leggólerősebb játékosának bemutatkozása nem nagyon sikerült Debrecenben. Bár sokat volt játékban, de lövései nem sikerültek és az összjáték a társakkal sem volt zökkenőmentes. Ez a fajta bizonytalanság csak a következő mérkőzésig tartott (a Honvéd ellen már gólt lőtt), utána meg futószalagon “gyártotta” a gólokat. Takács József ferencvárosi labdarúgóként hét rendkívül eredményes évvel büszkélkedhetett. Nemegyszer egymaga több gólt szerzett a bajnokságban, mint egy jó középcsapat … A legendás T-betűs csatársor gólkirálya volt, több gólt szerzett, mint ahány meccsen játszott!

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2000. Csoknay Norbert
2007. Szabó Kálmán

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A Ferencvárosnak meg kellett dolgoznia a győzelemért, noha a Bocskay több játékosa csődött mondott. Így hibásnak bizonyult Hübner mellőzése Farkassal szemben. A két első gól ugyanis erősen Farkas számlájára írandó. A Ferencváros az első félidőben, amikor széllel játszott, fölényben volt, szünet után azonban már szóhoz engedte jutni a hazai csapatot is, amely az utolsó negyedórában impozáns finist vágott ki és alaposan próbára tette a ferencvárosi védelmet. A Ferencvárostól különben többet vártak Debrecenben. Különösen a csatársoron látszott meg, hogy még nem szokott össze. Csak Rázsó mutatott klasszikus játékot…Szigeti Imre: – A csatársorunk még nincs kielégítő formában. A Bocskay tetszett. Az a tudat, hogy telt ház előtt a legjobb ellen játszik, megtöbbszörözte a Bocskay erejét.” (1927.08.28 – Bocskai, NB1)

“Tucatnál is több gólt lőhetett volna a Ferencváros, de csak nyolcig jutott…A Ferencváros kétségtelenül megérdemli a győzelmet még ilyen arányban is. A helyzet azonban az, hogy a zöld-fehérek még több gólt rúghattak volna, ha csatársoruk jobb formában van, illetve beidegezte már a labda helyes időzítését, a pontosabb célzást. A helyzetek egyre-másra alakultak ki, csak a gólok nem sikerültek. Nem a soroksáriak védték ki őket: fölé, mellé mentek a labdát. Annyi bizonyos, hogy rosszul nem játszott a Ferencváros csatársora, de ez a játék még csak ízelítő a zöld-fehérek igazi tudásából. Éppen ezért egyenlőre csak a végig megbízható és jól játszó Kohut érdemes dicséretet. Egészen másként állunk a fedezetsorral. Néha percekig szemet-lelket gyönyörködtető volt a játékuk. Mindegy volt, hogy Sárosihoz került-e labda vagy Lázárhoz. Mindig jó helyen volt. Sőt Laky is jól illeszkedett melléjük. Erre a fedezetsorra újra építeni lehet, akár újabb bajnokságot is.” (1932.08.28 – Soroksár, NB1)

“Az Öv-utcai pályaavatásra megosztva érkeznek a nézők. A nézőtér már egy órával a mérkőzés kezdete előtt háromnegyedig megtelt. Aránylag minden szépen, simán bonyolódik le, még az állóhelyen is lehet mozogni a kezdés előtt. A közönséget hangszórón keresztül zenével szórakoztatják és sportszerűségre figyelmeztetik. Fair mérkőzésen, helyenként lefékezve is, Kemény remeklésével, játszva nyert a Fradi és ilyen arányban is megérdemli a győzelmet. Minden tekintetben úr volt a pályán, egyik-másik játékosan egészen pompás formával lepte meg híveit…Hlavay György edző: – Néhány játékosunk egészen jól játszott. Ez kétszeresen fontos, hiszen ezen a talajon a játékosok néha szinte undorral rúgtak a labdába. Nagyon sok felesleges mozdulatokat kellett tenniök, mert a rossz talajon a labda gyakran egészen másfelé ugrott, mint ahová számították…Kemény: – Sikerültek a beadásaim.” (1938.06.28 – Zugló SE, NB1)

“A pécsi közönség az első félidő után általában úgy vélekedett, hogy a hazai együttes a második félidőben mindkét pontot megszerzi. Ezek a szurkolók abban bíztak, hogy szünet után jobban bírják majd erővel a pécsi játékosok, lesz erejük a győzelem kiharcolására. Ezzel szemben azt történt, hogy szünet után a fővárosiak bírták jobban erővel, lendülettel s a második negyvenöt percben mutatott játékukkal megérdemelten győzték le a pécsi együttest. A győztes gól az 51. percben esett: Ombódi a jobboldalról ívelt be szabadrúgást, Borsos kapásból lőtte a kapura, amely a védőkről visszapattant Ombódi elé, aki beívelte ás Vilezsál nehéz szögből, mintegy 5 méterről a kapuba fejelte a labdát.” (1955.08.28 – Pécsi Dózsa, NB1)

“Nehezen alakult ki a Ferencváros biztos győzelme. Amíg az első félidőben a hátrafelé is sokat mozgó csatárok – különösen Varga – bírták erővel, szinte állandóan náluk volt a labda, de a kapu előtt vagy elügyetlenkedték a helyzeteket vagy az önfeláldozóan közbevetődő tarjáni védők hárítottak. 2:1 után felcsillant a vidéki csapat előtt az egyenlítés lehetősége, bátrabban mentek előre, s – ez lett a vesztük. A két csapat között jelentős tudásbeli különbség mutatkozott, de az eredmény kialakulásában közrejátszottak az SBTC kapusának második félidőbeli súlyos hibái is. A Ferencvárosban Mátrai végig nagyvonalúan, hibátlanul látta el feladatát. Szúcs okosan játszott, sok labdát szerzett. Varga esze, irányítója volt a támadósornak, s emellett kapura is veszélyes volt.” (1966.06.28 – Salgótarján, NB1)

npl-1966-II-0006-19660828-sbtc-varga

“Akárcsak legutóbb a Honvéd, a Dorog is megerősítette védelmét a bajnok ellen, de ez nem érte el a kívánt eredményt. A zöld-fehérek tetszetős, lendületes, széleken indított támadásokkal sorozatban gólhelyzeteket teremtettek a betömörült védelem ellenére is. A első félidő elsősorban a Ferencváros jóvoltából élvezetes, eseménydús volt. A második játékrészben a háromgólos előny birtokában a vendégek lefékeztek, ellaposodott a játék. A hajrában a dorogiak már többször előremerészkedtek, de a legnagyobb helyzeteket is elügyetlenkedték.” (1976.08.28 – Dorog, NB1)

“Meglehetősen kiegyenlített első húsz perc után a félidő második felében egyere jobban játszó középpályásai révén feljött a hazai csapat, gólhelyzeteket is alakítottak ki a soproniak, de az i-re nem sikerült feltenni a pontot. A fordulás után az 50. percben Chiratcu hazaadását Wukovics elcsípte, kicselezte Milchramot és 6 m-ről laposan gurított a hálóba (0:1). A gól után a Ferencváros egyre-másra alakította ki helyzeteit, egy ízben például Détári 2 m-ről a felső lécet találta el. Az utolsó harminc percben a rendkivül jó erőben lévő soproni csapat nagy erővel és viharosan támadott, de a kialakult gólhelyzeteket, ezek közül a legnagyobb Korsósé volt a 88. percben, rendre elhibázták a hazai játékosok. A mérkőzés összképe alapján a döntetlen igazságosabb lett volna, Molnár játékvezető enyhén szólva nem állt feladata magaslatán.” (1993.08.28 – EMDSZ-Sopron, NB1)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Ma meghalt Gyetvai Laci bácsi, most olvasom a fradi.hu-n… Isten nyugosztalja drága öreg legendánkat, sosem feledjük, jó játékot odafenn a régi cimborákkal. :-(((((

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.22. 17:30 FTC-DVTK (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák