A Fradi naptára, február 26.

tempo-naptar

Évfordulók:

121 éve született Braun József
137 éve született Dobronyi Béla
64 éve született Híres Gábor
32 éve született Jakimovski, Nikola
8 éve hunyt el Novák Dezső
72 éve hunyt el P. Szabó Gábor
53 éve született Páling Zsolt
33 éve született Wedgbury, Samuel

NOVÁK DEZSŐ, a Ferencvárosi labdarúgás legendás alakja, az olimpiák történetének legeredményesebb labdarúgója aki amit elért játékosként és edzőként az szinte egyedülálló a magyar labdarúgásban. Játékosként 4, edzőként 3 magyar bajnoki cí­m! De nyert magyar kupát, valamint 1995/96-ban szuperkupát is. Válogatottként kétszer nyert olimpiát és 1968-ban pályán lépett a világválogatott tagjaként. Játékosként 1965-ben VVK-t nyert, 1968-ban döntőt játszott, és még kétszer volt európai kupákban elődöntős. Edzőként a BL csoportkörébe vezette a Fradit. Játékosként legendásak voltak szabadrúgásai és büntetői, edzőként a magyar edzői kar talán leghalkabb, legszerényebb és legönkritikusabb trénere volt.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. Törekvés – FTC 0:8, Edzőmérkőzés
1911. BTC – FTC 0:5, NB1
1922. Vasas – FTC 0-4, NB1
1928. Ferencváros – Budai 33 8-1, NB1
1933. Nemzeti – Ferencváros 0-5, NB1
1939. Komárom – Ferencváros 1:4, Edzőmérkőzés
1941. Ferencváros – PATE 6:2, Edzőmérkőzés
1950. Soroksár – ÉDOSZ 0-5, NB1
1956. Bp. Kinizsi – Tatabányai Bányász 4-0, MK
1961. Ferencváros – SBTC 4:1, NB1
1964. Ferencváros – Kötő Spartacus 8:0, Edzőmérkőzés
1969. Volán – Ferencváros 1:1, Edzőmérkőzés
1983. Haladás – Ferencváros 0-2, NB1
1984. BMTE – Ferencváros 0-8, MK
1994. III. ker. TVE – Ferencváros 0-2, MK
2006. Fehérvár – Ferencváros 1-1, NB1
2019. Kisvárda – Ferencváros 1-1, MK

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 49-4 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1984. Deák Sándor
1984. Kerekes György

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1922. Misángyi Ottó

“A „Törekvés“ kőbányai uj pályáján február 26-án a F. T. C. mérkőzött a Törekvés Sport-Egylettel A match, mint előrelátható volt, a F. T. C fölényes győzelmével végződött. A Törekvés csak ritkán jött ellenfele kapuja elé, lövésre azonban akkor sem került sor. A Ferenczvárosiak az első félidőben 4 goalt, a másodikban is ugyanannyit rúgtak a Törekvés kapujába, melyet védője nagyon szerencsétlenül védett — A mérkőzés lefolyása fair volt. A F. T. C.-ból Takács és Gorszky, a „Törekvés“-ből Merver középcsatár tűnt ki. A birói tisztet Stobbe Ferencz (Rambler) pártatlanul töltötte be.” (1905 – Törekvés)

“A millenáris megcsúfolta múltkori tréfás képünket. A legfényesebb napjaira emlékeztető óriási közönség szorongott benne köztük tömegesen hölgyek. A Franzstadt kitett magáért: nagy formába verte a BTC csapatát.” (1911 – BTC)

“A mérkőzés elég kemény, sőt helyenként durva volt, aminek eredménye az FTC részéről Takács és Obitz, a Vasasok részéről Rucskay és Tomecskó kiállí­tása volt…Az FTC, a szezon elejét tekintve, elég jó formában van, bár van néhány bizonytalan embere. A Vasas-csapat egészben nem keltett jó benyomást…A szünetben leszállt a hatalmas köd, – Hol a labda, hol a labda? – hangzott fel a tribünön és a játékosok is gyakran zavarban voltak amikor a labdába akartak rúgni. A közönség végül is mulatságosnak fogta fel a helyzetet……A 13. percben Takács és Rucskay összeütköznek, majd a köd leple alatt néhány box-flemmet is adnak egymásnak, Gerő biró azonban észreveszi az esetet s mindkettőt kivezényli a pályáról. Hasonló sorsra jut a 25. percben Obitz és Tomecskó…Állí­tólag a Vasas a játékidő végén 11-eshez jutott, de Csajka kivédte Zatykó lövését…Az FTC-ben a csatársor élén Patakyval elég friss volt, a halfsor a szokott jó, Takács kitűnő, de túl erélyes, Hungler még nincs formában, Csajka feltűnő biztos.” (1922 – Vasas)

“A fölényes győzelem és a nyolc gól ellenére a bajnokcsapat nem mutatott nagyvonalú játékot…A mérkőzés inkább hasonlí­tott tréningmeccshez, mint egy komoly bajnoki küzdelemhez. A játék eleje, de különösen a vége olyan lapos volt, olyan lanyha iram mellett folyt le, hogy szinte unalomba fulladt a mérkőzés. A sok rossz pont közt azonban találunk vigaszt is. így elsősorban mindenki örömmel tapasztalta Kohut nagy formajavulását. Ahogy szaladt, lőtt kapásgólt s küldte bombáit mellé vagy fölé, négyet pedig a hálóba, mindenki arra gondolt: – Ez már a régi Kohut!” (1928 – Budai 33)

1928

“Sokkal keményebb ellenfél volt a Nemzeti, mint a gólarány mutatja” (1933 – Nemzeti)

“Borús, szeles az idő a soroksári pályán. Az ÉDOSZ öltözőjében jó hangulatban készülődnek a játékosok. A mezeken már ott van az ÉDOSZ cí­mere. Száraz István sportosztályvezető is belátogat az öltözőbe. Elbeszélget a játékosokkal. A soroksáriaknál Orczifalvi adja az utolsó utasí­tásokat. Ezután számozott mezben vonul ki mindkét csapat.” (1950 – Soroksár)

Tempó, Fradi!: A számozott mez akkor még újdonságnak számí­tott, hiszen eddig még csak elvétve játszottak számozott mezben a csapatok. Az MLSZ ettől az időtől kezdve viszont kötelezővé tette! Az első „számozott gólt” Kocsis szerezte a 12. percben éles szögből jobbal félmagasan a háló jobb sarkába lőtte ki.

“Hótól megtisztí­tott, de igy is rendkí­vül csúszós talajon folyt le a mérkőzés. A Kinizsi az első 20 percben nagy fölényben játszott, s formás támadásokat vezetett. Ebben a játékrészben a tatabányaiak szemmel láthatóan megilletődötten játszottak, kevés tervszerűséget lehetett felfedezni játékukban…A két csapat dicséretére válik, hogy a rossz talajon is végig bí­rták a játékosok a meglehetősen nagy iramot. A Kinizsiben Dalnoki, Kispéter, Dékány, Borsos és Fenyvesi, a T. Bányászban Környei, Guba, Lahos és Szovják nyújtott átlagon felülit.” (1956 – Tatabánya)

1961

“A Ferencváros önbizalommal és töretlen győzni akarástól hajtatva először ravaszul ismét hagyta játszadozni ellenfelét, hogy aztán lecsapjon ellenfele egyetlen pillanatnyi kihagyására. Végül a nagy iramú küzdelemben az egységesebb és a sikert okosabban akaró Ferencváros magabiztosan gyűjtötte be tervezett pontokat. Novák Dezső: — Rendkí­vül izgalmas küzdelem után jó játékkal és helyzeteink maximális kihasználásával, úgy érzem megérdemelten győztünk.” (1983 – Haladás)

“Az FTC nagy lendülettel kezdett és már a 2. percben vezetést szerzett. A hazaiakat nem törte le a gyorsan bekapott gól, az azonban már ekkor is látszott, hogy a két csapat között lényeges tudásbeli különbség van. Szünet után az FTC még fokozta az iramot, és további 5 góllal terhelte meg a területi bajnokságban szereplő ellenfele hálóját. Az FTC időnként jól játszott és biztosan jutott tovább.” (1984 – Budafoki MTE)

“A Fradi győzelemmel kezdte a tavaszt…A mérkőzés összképe eléggé siralmas volt, az viszont örömteli, hogy a ferencvárosi fiatalok, Szekeres, Lisztes és Zavadszky egyértelműen bizonyí­tották: helyük van a csapatban. Szekeres fegyelmezett védőjátéka, Lisztes ötletgazdagsága, Zavadszky helyzetbe kerülései, üde szí­nfoltot jelentettek.” (1994 – III. ker. TVE)

NS-19940227-01-19940226

1994

2006

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, február 26. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső