A Fradi naptára, január 9.

ns-19680110-01-19680109-2

Évfordulók:

51 éve született Eszenyi Dénes
28 éve született Gárdos András
65 éve született Kakas László
74 éve hunyt el Újvári József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1927. Ferencváros – Újpest: 3-2, Téli kupa
1956. Málta – Bp. Kinizsi: 0-0, nemzetközi barátságos
1968. Liverpool – Ferencváros: 0-1, VVK

Összes díjmérkőzés: 3 mérkőzés, 2 győzelem, 1 döntetlen, 4-2 gólkülönbség

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

 • “A tél legszebb mérkőzését játszotta a két csapat. A zöld-fehérek védekezésben, támadásban egyaránt felülmúlta ellenfelét, sőt néha olyan játékos mutatott, mellyel bebizonyította, hogy most valóban a Ferencváros a legjobb csapatunk.” (1927 – Újpest)

ns-19270110-01-19270109-1

 • “Akkor csattant fel először a taps a stadionban, amikor Varga Zoltán mesteri módon hátrasarkalta a labdát és Katona fölé lőtte. Másodszor pedig a mérkőzés befejezésekor, amikor önfeledten, boldogan levonult a pályáról a ferencvárosi tizenegy…Ezen a hideg, januári estén emlékezetes, nagy futballcsatát nyert meg a Ferencváros. Olyan ellenfelet győzött le oroszlánbarlangbájában, amelyik az angol bajnokság egyik várományosa, és sok nagy nemzetközi sikerrel is büszkélkedik. Az volt az ember érzése, hogy az egykori híres ferencvárosi szív támadt fel a játékosokban, máskülönben nem tudták volna leküzdeni a sok hátrányt. – Jó játék volt, a Ferencváros megérdemelte a győzelmet. – Ennyit mondott lakonikus rövidséggel a Liverpool edzője. Lakat Károly így értékelt a győzelmet: – Nagyképűség volna tőlem, ha azt mondanám, hogy számítottunk a győzelemre…Tudtam, hogy csak akkor van halvány reményünk, ha lelkileg is megfelelő módon tudom készíteni a fiúkat. Úgy látszik, ez sikerült, hiszen csak ilyen önfeláldozó, lelkes, odaadó játék tette lehetővé ezt a szép eredményt. Minden tekintetben, de főleg taktikai fegyelemből jelesre vizsgáztak játékosaink, mindenki nagyon igyekezett. Páncsics és Novák egészen kiválóan játszott...Az angol lapok “Szomorú búcsú” címmel kommentálták a mérkőzést. Megállapították, hogy erőnlétben, taktikai téren felülmúlták a Liverpool-t, a zöld-fehér játékosok tökéletes urai voltak a labdának, és a síkos, hóval borított talajon is biztosan mozogtak. Magyar rapszódiát láthattak és egy gólt, mely elcsendesítette az Armfield stadion közönségét.” (1968 – Liverpool)

KS_1968_01_0006-19680109

Tempó, Fradi!: Számos mérkőzés íródik aranybetűvel labdarúgásunk történetében. Ezek közül az egyik a Liverpool elleni 1968-s győzelem a legendás Anfield Road-on. A győzelem értékét csak növeli, hogy az előző év Aranylabdás játékosa, Albert Flórián sérülés miatt nem léphetett pályára. A hazaiak az első mérkőzésen elszenvedett 1:0-s vereség ellenére biztosak voltak a továbbjutásban. Minden jegy elkelt, pedig szakadt a hó Liverpool-ban, ami a “ködös Albionban” a Golf-áramlat miatt ritka jelenség. A végén mégis a Fradi örülhetett, amit a végig lelkesen szurkoló liverpooliak tapssal jutalmaztak.

7 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, január 9. bejegyzéshez

 • AKÁRHÁNYSZOR OLVASOM, MINDIG MEGHATÓDOM !
  HAJRÁ FRADI !!! !!! !!!

  • Nem csodálom, én is! Még mindig! Pedig még a meccset is láttam! Egy csoda volt, de akkoriban nem csináltak nagy faxnit belőle. A magyar bajnok megverte az angol bajnokot. Na, bumm! A magyar (egyik) szupercsapat megverteaz angol (egyik) szupercsapatot. Na, bumm! Az egyiknek tovább kell jutni, nem?

   Fiatalok kedvéért azt akarom kihozni az egészből, hogy bár Európa szerte FELTŰNÉST keltett diadalunk, de senkit nem kellett újjáéleszteni, mondván, hogy hogy verhet ki egy magyar csapat egy angolt?

 • NEM LEHET VELE BETELNI !

 • Szerintem dicső történelmünk egyik legnagyobb győzelme … kár, hogy sokan elfelejtették … én nem … aznap húzták ki az egyik nagyon fájós fogam … az volt a vigaszdíj, hogy suli ide, suli oda, este fennmaradhattam megnézni a ‘Pool -- Fradi világrangadót! Mert akkor az volt ! A 3 tartalékkal felálló Ferencvárosi TC 1-0-ra verte a vérprofikból álló “ezerszeres” angol bajnokot, Géczi, Mátrai, Albert nélkül!!! Na, ezt csinálja ma utánuk bármely “szuperklub”!

 • A futbalban nincs lehetetlen.”Csak,, munka és kvalitás kérdése.HAJRÁ FRADiiiiiiii.

 • Méghozzá milyen VVK mérkőzés! Búcsúztatni a Liverpoolt egy magyar csapatnak (nekünk talán kétszer is sikerült, 1974-ben is), manapság már az álom kategóriájába tartozik.

 • Azért a régiek tényleg nem értettek a focihoz,VVK meccs ezen a napon. Hol volt a nagyszerű 3 hónapos téli szünet?:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST