A Fradi naptára, július 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

79 éve született Aczél László
45 éve hunyt el Amsel Ignác
45 éve született Drobnjak, Jovan
93 éve született Henni Géza
59 éve született Majearu, Mihail
71 éve született Tátrai Antal

amsel-henni-aczél

AMSEL IGNÁC Ferencvárosi labdarúgás első klasszis, válogatott kapuvédője 1922-ben védett először a Fradiban. Összesen 324 alkalommal őrizte a hálónkat, háromszor nyert magyar bajnokságot, négyszer magyar kupát és tagja volt az 1928-ban KK-t nyert csapatnak. “Angyal” védett Olaszországban, majd visszatért az Üllői útra.

A második világháború utáni Ferencváros legendás kapusa, HENNI GÉZA 154 alkalommal védte a kapunkat és tagja volt minden idők egyik legjobb Fradijának, az 1948/49-s bajnokcsapatnak. Pályafutása végégig védte volna a kapunkat ha 1950-ben a belügyi szervek nem kényszerítik (zsarolják) a klubváltásra. Újpestre kellett mennie, ahol már nem tudta megismételni korábbi remek teljesítményét. 1956-ban az Egyesült Államokba költözött.

ACZÉL LÁSZLÓ csak 43 alkalommal védte a Fradi kapuját, mégis aktív részese volt az 1962/63-s bajnoki címünknek és a VVK elődöntőbe jutásnak. 1963-ban az olimpia válogatott keretébe is bekerült, de egy sérülés miatt kimaradt a tokiói keretből. 1964-től a bombaformában védő Géczi István tartalékjaként már alig jutott szóhoz, ezért 1965 decemberében Dunaújvárosba igazolt, ahol pályafutása végéig védett.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1922. Leipzig – FTC: 3-5, nemzetközi barátságos
1928. 1. FC Kosice – Ferencváros: 1-6, nemzetközi barátságos
1934. Ferencváros – Bologna: 1-1, KK
1945. Ferencváros – EMTK: 2-0, NB1
1964. Dorog – Ferencváros: 1-2, NB1
1965. Hamilton – Ferencváros: 0-6, nemzetközi barátságos
1967. Schönherz SE – Ferencváros: 0-13, MK
1971. Admira Energie – Ferencváros: 1-1, nemzetközi barátságos
1994. Kazincbarcika – Ferencváros: 1-5, Jubileumi mérkőzés
1995. Diósgyőr – Ferencváros: 1-1, Edzőmérkőzés
1998. Ferencváros – Farul Constanta: 1-1, nemzetközi barátságos
2003. Ferencváros – Balassagyarmat: 2-0, Edzőmérkőzés
2006. Ferencváros – Jiul Petrosani: 0-1, nemzetközi barátságos
2010. Politechnika Temesvár – Ferencváros: 2-1, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 7 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 43-12 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Takács Lajos
1971. Martos Győző
1971. Vörös Béla
1994. Tímár János
1998. Lendvai Miklós
2006. Deme Imre
2006. Gyömbér Gábor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1934. Barna Sándor
1998. Sitku Illés
2006. Takács Ákos

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

2006. Kovács Gábor

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1917. Feldmann Gyula

1922

“Szép iskolajátékkal fejezte be a Ferencváros nyári túráját. A kassai második mérkőzés is a magyar bajnok fölénye jegyében játszódott le. A nagy meleg ellenére erős tempóban fékezte le az iramot a kánikulai hőség. Kényelmes tempóban kezdődik a játék, hamarosan azonban a Ferencváros átveszi az irányítást és sorozatos támadással veszi ostrom alá a KAC kapuját. A mérkőzés végén a közönség nagy ünneplésben részesítette a magyar bajnokcsapatot, amelyben különösen a csatársor mutatott szép játékot. A Ferencvárost a meccs után valósággal megostromolták. A csapatot a közönség dédelgette, a vezetőket pedig a szomszédos városok intézői igyekeztek legalább egy meccsre megkapni. Ez az igyekezet azonban eredménytelen maradt, mert a Ferencváros csapata visszavonhatatlanul befejezte túráját.” (1928 – FC Kosice)

“Régen láttuk a Ferencvárost ilyen gyengén játszani. Főként az első félidőre illik ez a megállapítás. Rossz passzok tömkelege, állítgatás, kétségbeejtő lassúság és teljesen hibás taktika olyan képet adott a játékról, amely egyáltalán nem volt örvendetes. Érthetetlen volt, hogy míg az olasz védők a modern taktika előírásainak megfelelően sohasem hagytak fedezetlenül ferencvárosi csatárt, addig Móré messze elől kalandozott, mintha nem is érdekelte volna őt Schiavio. Halfjaink is fittyet hagyták az olasz szélsőkre. Időnként teljesen légüres térben mozgott a ferencvárosi halfsor. Szinte csak tévedésből került hozzájuk a labda, amikor aztán egymás között passzolgattak. A csatársorban egyedül Toldi játszott úgy, ahogy kell, a többiek puhák, passzaik rosszak, helyzetet teremteni nem tudtak. Mintha elfelejtett volna futballozni a Fradi.” (1934 – Bologna) | Tempó, Fradi!: Kemény szavak, kíméletlen jelzők. Annak ellenére, hogy megnyertük az 1933/34-s bajnokságot, de a csapat gyengült: Korányi lába tört el az olasz—magyar mérkőzésen, október 22-én. Turay (sértődötten) átlépett a Hungáriába, Szedlacsek Amerikába, Bukovi és Kohut Franciaországba távozott. Jöttek tehetséges játékosok: Polgár és Móré, és sikerült a ifiből is Keményt a csapatban építeni, de azokban az években az olasz Bologna erősebb és egységesebb csapat benyomását keltette, végül meg is megnyerte az KK-t.

“A Ferencváros erre a mérkőzésre váratlan taktikát dolgozott ki. A vendégcsapat igen megerősítette hátsó alakzatát: Mátrai második középhátvédet játszott, s Galambost Monostori őrzésével bízták meg, így öt hátvéddel játszott a vendégcsapat. A csatársorból még Rákosi is hátravontan küzdött, s a fedezetek vonalából indított gyors támadásokat. Az I. félidőben kiegyenlített volt a játék. A II. félidőre feljavult a Ferencváros támadósora. Sokat mozogtak a támadók, s pontosabbak is voltak ebben az időszakban. A Dorog a II. félidő első húsz percében igen lagymatagon, szétesősen játszott. Az utolsó 20 perc hozta a legjobb játékot. Ekkor hatalmas lendülettel küzdöttek a hazaiak is, mindkét kapu előtt több helyzet adódott.” (1964 – Dorog)

Az FTC 1965 nyarán a New York-i nemzetközi tornán szerepelt. A torna "félidejében" a kanadai magyarok meghívására egy mérkőzésre elutaztak Clevelandbe. A találkozó emlékére - FTC-Hamilton 6 0 - kapta a csapat ezt a ritka szép trófeát. A tűzaranyozott fémfigura fa alapon áll és ma is olyan szépen csillog, mint amikor a lelkes vendéglátók átadták.“A mérkőzésről az egyik legnagyobb helybeli napilap, a The Plain Dealer július 16-i száma így számol be: – Több, mint nyolcezer kiéhezett soccer-imádó rándult ki tegnap este Cloverleaf Speedway-be, ahol a budapesti Ferencváros kilőtte a pályáról a kanadai Hamiltont. Az eredmény 6:0. Az európai élvonalba tartozó labdarúgók számára csak idő kérdése volt, mikor mutatják be igazi tudásukat, mikor vegyék birtokukba az egész játékteret. Rákosi Gyula lőtte az első gólt vagy 18 méterről a jobb kapufa mellé. A mérkőzés igazi sztárja, Fenyvesi Máté azonban csak a második 45 percben kapcsolt rá, de akkor aztán lökhajtásos sebességgel. Négy gólt rúgott egymás után. A mérkőzés igazi látványossága a fejesgólja volt…! Mészáros József: — Öröm volt látni, hogy Karába éledezni-lélegzeni kezd a csapaton belül, ahol eddig nem jutott elég levegőhöz, nem találta a helyét. És még valami: nem Rákosi Gyuszi, hanem Juhász Pista rúgta az első gólt, és a Fenyő „csak” hármat rúgott. Egyet Varga Zoli és egyet Karába. Különben minden úgy van, ahogy a “The Plain Dealer” írja. (1965 – Hamilton)

“Hatalmas taps fogadta a legjobb összeállításában pályára lépő Ferencvárost. Már az első félidőben hat gólt lőttek a zöld-fehérek, a gólfesztivált a második félidőben is folytatódott. A Ferencváros nagy kedvvel mozgott. Hosszabb ideig azonban igen jól tömörült a helyi védelem, a veszprémiek kapusa pompás védéseket produkált. Ezután azonban megindult a gólözön. Különösen Rátkai volt eredményes. A nagy ambicióval küzdő fővárosiak azután valóságos iskolajátékot mutattak, szebbnél-szebb akciókat vezettek. A gólokat Katona (4), Rátkai (4), Varga (2), Szőke, Rákosi és Novák szerezték.” (1967 – Schönherz SE)

“Leandrót visszaküldte a Loki” (2006 – Jiul Petrosani)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST