A Fradi naptára, június 25.

tempo-naptar

Évfordulók:

36 éve hunyt el Dimény Lajos
46 éve született Mlinkovics László
105 éve született Pósa Béla
51 éve született Short, Craig

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. Kaposvári AC – FTC: 1:13, Edzőmérkőzés

1919. MTK – FTC: 1-0, Rapid serleg
1922. TTC – FTC: 0-1, NB1
1925. Hertha Berlin – FTC: 3-1, nemzetközi barátságos
1930. BSC Gablonz – Ferencváros: 1-12, nemzetközi barátságos
1931. Rio válogatott – Ferencváros: 3-1, nemzetközi barátságos
1944. Ferencváros – Kolozsvári AC: 2-2, MK döntő
1961. Ferencváros – Bp. Honvéd: 0-0, NB1
1967. Ferencváros – SZEAC: 5-0, NB1
1969. Volán – Ferencváros: 2-1, MK
1972. Videoton – Ferencváros: 4-3, NB1
2014. Ferencváros – Dunaújváros PASE: 1-1, Edzőmérkőzés
2015. DVSC – Ferencváros: 0-2, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 10 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 26-16 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1919. Payer Imre

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1969. Megyeri Győző

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2014. Besic, Muhamed

“A magyar bajnokcsapat holnap egy lépéssel ismét előbbre jut nyári programjának a lebonyolításában. Arad után Kaposvár városát látogatja meg, a hol a Kaposvári Atlétikai Klubbal tart barátságos mérkőzést. A ferencvárosiak Kaposvárról kirándulást rendeznek a Balatonra, a hol három napot töltenek a labdarúgók…Óriási közönség Gyönyörű játék. FTC két tartalékkal játszott.” (1911 – Kaposvári AC)

1919

“FTC kezd és rövid, változatos játék után a TTC kapuja elé telepszik. Gyönyörű csatárjátékkal feledteti el hálás publikumával mindazt a keserűséget, amit a szezonban okozott neki. A balszárny remekel, de Schwarz is okosan játszik s a lövések is gyakoriak. Obitz, Pataki, Tóth sorban küldik hatalmas lövéseiket, de az élesszemű Füleki pompásan véd. Közben a TTC le-lefut, de az FTC-védelem ujólag előreveti a csatársort, mely ötletes támadásokkal szorongatja a TTC kapuját. Füleki Tóth lövését még elhárítja, de Pataki lapos lövése a háló jobb sarkában akad meg. Helycsere után állandó FTC fölény. Szép támadások, sok lövés jellemzik ezt az időszakot. A TTC egyre durvább, Procenkót és Győrit kiállítja a bíró. Az FTC-ből a csatársor brillírozott, jól játszott Blum és Wilheim, valamint Hungler II.” (1922 – TTC)

1930

“Kissé borús, de szélcsendes, kellemes időben már az előmérkőzésre özönlik a közönség. A kezdésre 28 000 szoronganak a lelátón. A Ferencváros tanyájára egyszerre érkeznek a játékosok. Amikor Rudas belép, összecsapja a kezét és ezt mondja: — Miért itt vetkőzünk? A Kolozsvár öltözője a győztes öltöző! Két kupagyőzelmünk alkalmával öltöztünk ott…A hangulat kitűnő, az önbizalom feltűnő a zöld-fehéreknél…Darnay László dr. a Ferencváros elnöke jön és bejelenti a következőket: — Fiúk! Tudjátok, hogy vitéz Jaross Andor belügyminiszter út lett az egyesület elnöke. Valószínű, hogy belátogat az öltözőbe is. Kérlek titeket, hogy jó játékkal köszönjétek ezt meg neki. Az új elnököt a Ferencváros fogadó bizottsága köszönti, majd az öltözőbe vezették a minisztert, ahol Darnay László a Ferencváros ügyvezetője üdvözölte. Még mielőtt az új elnök válaszolt volna az üdvözlő beszédre, “pihenj-t” vezényel a zöld-fehéreknek, mondván: — Ne álljatok vigyázzba, mert elmerevedtek!…Izgalmas jelenetekben gazdag, változatos, a közönséget valóban gyönyörködtető játék alakult ki a mérkőzésen. Mind a két csapat idegesen kezdett. A Ferencváros soraiból azonban hamarabb eltüntette ezt a hátrány Ónody pompás gólja. Jó ideig úgy festett, hogy a Ferencváros legázolja ellenfelét. A vidéki csapat azonban lépésről lépésre jött fel és kitudta egyenlíteni a végeredményt. Utána óriási harc alakult ki a pályán. Az utolsó percekben csodálatos lelkesedéssel erősít a Kolozsvár. A KAC beszorul, kilenc emberrel védekezik, de nem változik az eredmény.” (1944 – Kolozsvár) | Tempó, Fradi!: Mivel nem született döntés, így megismételt döntőre került sor 1944. július 2-án. A háború már tornádóként csapott le hazánkra, melyből a labdarúgás sem vonhatta ki magát, 1944 szeptemberében, 5 forduló után félbe is szakadt a bajnokság. A Ferencváros élére megválasztott Jaross Andor, a nyilas-párt tagjaként háborús bűnöket követett el, majd elmenekült az országból, de amerikai fogságba esett, onnan került vissza Magyarországra, ahol a államtitkáraival együtt a népbíróság halálra ítélte. Az a néhány hónap, amíg Jaross volt az FTC elnöke, később, a kommunista rezsim számára lehetőséget adott arra, hogy a Ferencvárost megbélyegezzék, elvegyék nevét, színét és zászlaját. Bármennyire is sötét és szomorú időszak volt a nyilas diktatúra, történelmünk része és nem söpörhetjük a szőnyeg alá. Borzalmas lehetett a kor kiválóságainak, Rudasnak, Kérinek, Lakatnak, a Sárosi testvéreknek és a többieknek abban az öltözőben vigyázzba vágni magukat, ahol sok-sok diadalmas mérkőzésre készültek. Ők a gyepet kívánták meghódítani és nem a politikát kiszolgálni…

“A Ferencváros nyugodtan, de nagy ambicióval készülődött a tavaszi idény utolsó mérkőzésére. A pályán az első perctől kezdve kezükben tartották a játék irányítását. Különösen az első félidőben volt ellenállhatatlan a támadójátékuk, szebbnél-szebb átadások, bravúros átadások váltogatták egymást. Szünet után a vendéglátók engedtek az iramból, és ennek következményeként olykor a Szeged is lélegzethez jutott. A helyzetek alapján a Ferencváros akár kétszámjegyű győzelmet is elérhettek volna. A Szegedre alig-alig lehetett ráismerni, különösen meglepő volt, hogy védelme milyen gyakran került zavarba.” (1967 – SzEAC) | Tempó, Fradi!: Azokban az években nem csak a Szeged védelme került zavarba, ha szembetalálkozott a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Katona csatársorral.

Három védőt is kicselezett, majd Tóth kapujába talált Albert

1967, Három védőt is kicselezett, majd Tóth kapujába talált Albert

Országos Ifjúsági Bajnokság (1984) – Döntő Balatonalmádiban

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 25. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST