A Fradi naptára, március 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

38 éve született Baltes, Benjamin
45 éve született Kovács Béla
70 éve született Tóth István

Mérkőzéseink ezen a napon:

1907. FTC – BAK 3:1, Ezüstlabda
1913. 33 FC – FTC 1:2, NB1
1919. Törekvés – FTC 0-1, NB1
1924. BTC – FTC 0-0, NB1
1930. Attila – Ferencváros 0-6, NB1
1941. BSZKRT – Ferencváros 0-5, NB1
1947. Szolnoki MÁV – Ferencváros 1-0, NB1
1952. Bp. Honvéd – Bp. Kinizsi 2-0, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Dorogi Bányász 3-1, NB1
1958. Ferencváros – DVTK 3:1, NB1
1960. Kőbányai Lombik – Ferencváros 1:5, Edzőmérkőzés
1961. Autótaxi – Ferencváros 0:3, Edzőmérkőzés
1964. Ferencváros – Austria 2:1, Húsvéti serleg
1966. Kinizsi Húsos – Ferencváros 0:6, Edzőmérkőzés
1969. Ferencváros – Pécsi Dózsa 2:0, NB1
1977. SBTC – Ferencváros 1-1, NB1
1983. Vasas – Ferencváros 3-4, NB1
1988. Ferencváros – Rába ETO 5-2, NB1
1991. Szeged – Ferencváros 0-1, NB1
1996. Ferencváros – Békéscsaba 3-0, NB1
2001. ZTE – Ferencváros 0-0, NB1 rájátszás
2002. Ferencváros – Videoton 4-1, NB1
2008. Szolnoki MÁV – Ferencváros 2-1, NB2
2013. Ferencváros – Eger 4-0, NB1
2019. Kisvárda – Ferencváros 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 22 mérkőzés, 16 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 51-17 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1907. Iványi László
1996. Arany László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2005. Bajevski, Aleksandar

“Nagyszombaton a millennáris pályán folyt le a fenti csapatok mérkőzése. A BAK. nagyon szépen megállotta helyét bajnokcsapatunkkal szemben s a FTC. csak küzdelem után tudta győzelmét megszerezni. A FTC. csapata ezúttal is jó volt. Jó erőnek bizonyult a csapat uj jobb szélsője, Iványi, kinek gyors lefutásai mindig veszélyt jelentettek a BAK. kapujára. Csizmadia is folyton javul. A csapat legjobb embere most is Schlosser volt. A BAK. csapatában inkább a védelem működött jól. Különösen jó volt Rácz és Gerő, mig Fey nagyon hamar kidült és a játék vége felé csak statisztált. A csatársorban egyedül Gross volt jó, mig partnere Rudas, örökös off-side állásával állí­totta meg a legszebb támadásokat.” (1907 – BAK)

“Csodaszép játék folyt le mind a két részen, ritka élvezetet szerezve a tapsból ki nem fogyó közönségnek.” (1913 – 33 FC)

“A botrányból kifolyólag – értesülésünk szerint – a birák boykottálni fogják a Halom utcai pályát…” (1919 – Törekvés)

“A Ferencváros jobb volt, de a sok gólban az Attila fegyelmezetlensége is részes…a Ferencvárosnak könnyű dolga volt. Az Attila neki való ellenfél. Nem nagyon erős, nem nagyon kemény, még akkor sem, amikor a harci szelleme még kifogástalan. Mert a miskolciak fegyelme nem állta zökkenő nélkül ennek a meccsnek a megpróbáltatásait: Gerő bí­ró nem vezette a meccset nagyvonalúan. Megalkuvó és mérlegelő bí­ráskodást produkált. A Ferencváros starttól kezdve jobban játszott, bár a miskolciak a játék elején jól megállták a helyüket. A Ferencváros csatársora – játszott ezen a meccsen s ez szint adott a játéknak.” (1930 – Attila)

“A sárga-kékek már a rajtnál elvesztették ezt a mérkőzést. Hétközben már köztudott volt, hogy Tuli sérüle miatt a BSZKRT tartalékosan kénytelen kiállni…A Ferencváros balszárnya nyomban a kezdés után ragyogó formát árult el, olyannyira, hogy a nézők alig tudtak betelni Gyetvai és Kiszely játékával. Ezután remekbe szabott gólok is arra mutattak, hogy a bajnokcsapat ezúttal kitűnő formában van. A szélsők elég labdát kaptak, keresztlabdákban sem volt hiány. Nem akadt hiba a lendület, a rendszer és az akarás körül sem, röviden: jól működött a gépezet.” (1941 – BSzKRT)

“Fradi gólok története: A 37. percben Orosz Kertészhez adta a labdát, Kertész a kapura tört, a dorogi kapus azt várta, hogy a szélső a kapu jobboldalára lő, Kertész azonban a rövid sarkot célozta meg, s a labda a kapus és a bal kapufa között félmagasan süví­tett a hálóba. 1:0…A 42. percben egy földről felpattanó labdára Ilku I. és Kertész ugrott fel. Ilku rosszul jött ki a kapujából, s az előnyösebb helyzetben lévő Kertész az ötös oldaláról a kapu közepébe fejelte a labdát. 2:0…A 64. percben Fenyvesi beadását Kertész Vilezsál elé fejelte és a balösszekötő futtából ballal, 12 méterről a kapu jobboldalába lőtt a labdát. 3:1” (1955 – Dorogi Bányász)

“Ezen a mérkőzésen nemcsak fölényes biztonsággal győzött a Ferencváros, hanem időnként már igen jól is játszott. Nyomasztó volt a hazaiak fölénye. Egymást érték a lendületes, sokmozgásos, helycserére épülő támadások. Frissek, gyorsak voltak a fradisták, szinte csak rövid percekre engedték ki kezükből a játék irányí­tását. A diósgyőriek szervezett védekezésre törekedtek. Sokszor hat, hét játékossal valóságos védőfalat húztak a 16-osuk elé. Önfeláldozó játékukkal meg is akadályozták a nagyobb arányú vereséget. A kétgólos hazai győzelem nem fejezi ki hűen a játék képét. A Ferencváros nagy mezőnyfölénye, s helyzetei alapján nagyobb arányban is nyerhetett volna.” (1958 – Diósgyőr)

“A Ferencváros nagy lendülettel kezdett, láthatóan be akarta hozni az Austria tartalékos felállásából eredő hátrányokat. Ez a lelkesedés az első és a második félidő elején egészen magas szí­nvonalú játékot eredményezett, sokat játszottak a szélekre, a Fenyvesi-fivérek ügyesen megjátszották a labdát többségét, beadásaikkal, kapura húzásaikkal állandó veszélyt jelentettek a kapura. Az Austria játékosok ezt nem is bí­rták idegekkel és tehetetlenségi érzésüknek tulajdoní­tható, hogy többször is kirí­vó szabálytalanságokat vétettek. Játéka és helyzetei alapján a Ferencváros több góllal is győzhetett volna. ” (1964 – Austria)

“Mindenki arra számí­tott, hogy a Ferencváros a Népstadionban gólokkal lesz jobb a Pécsi Dózsánál. Ha a kétgólos Fradi-győzelmet tekintjük, a mérkőzés meg is felelt a várakozásnak. És mégsem azt kaptuk, amit vártunk! Az első gólt jogos tizenegyesből Novák lőtte, a másodikat a sok kedvező helyzet egyikéből Albert fejelte. Álmos, unott volt a hangulat a pályán. A ferencvárosi csatárok, fedezetek adogatták egymásnak a labdát a tizenhatoson belül felsorakozott pécsiek között. Mégsem alakult ki szép, az akciók többnyire sikertelenül végződtek. Előfordult, hogy a zöld-fehérek közül ketten is átlépték a lábraszálló beadást. Erre aztán igazán nem számí­thattak a társaik. Mint ahogyan arra sem számí­thattak, hogy Albert is, és Branikovits is az ötösről az égbe lő. A legnagyobb üdvrivalgás akkor tört ki a lelátón, amikor a táskarádiók Honvéd vezetést adtak hí­rül Újpestről.” (1969 – Pécs)

“1983. március 30. Népstadion, a Vasas-Ferencváros mérkőzés 90. perce. Az eredményjelző már szinte teljesen betelt a góllövőkkel. 3:3 az állás, a közönség egy része már hazafelé is indult, hogy elkerülje a tumultust (35 ezren váltottak jegyet), és talán a csapatok is megbékéltek a döntetlennel, de volt a pályán két játékos, két jó barát, akik másként gondolták. Ebedli és Nyilasi. Amikor már mindkét csapat a hármas bí­rói sí­pszóra várt. Ebedli Zoli úgy gondolta, utoljára „harcba küldi” barátját és egy mesteri, tért ölelő átadással Nyí­l lába elé varázsolta a labdát. Nyí­l talán már indult az öltöző felé, hiszen eléggé ki volt sodródva a tizenhatos baloldalán, de ha már a lába alatt érezte a labdát, akkor megmozdult benne az a varázslatos ösztön, mely a világ egyik legjobbjává tette. Csak rá jellemző „cikázó” mozdulattal elfektette Hí­rest és Birinyit, belépett a büntető területen belülre és a feléje rontó Kakason olyan hanyag mozdulattal emelte át a labdát mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. A 90. percben, 3:3-as állásnál, egy olyan fantasztikus mérkőzésen, ahol a Vasas már vezetett 2:0-ra és 3:2-re is, de a Fradi szí­v dobbant egy nagyot és képes volt arra, hogy vesztes helyzetből fordí­tson.” (1983 – Vasas)

“Kisétált a Rába, s mindenkivel megpróbálta elhitetni, hogy lényegesen jobb csapat a vendéglátójánál. Ám a Ferencváros nem hitt nekik, s amí­g a győriek nagyon kellemesen trükközgettek a pálya közepén, addig a házigazdák néhány gyors húzással bizonyí­tották, hogy még az ETO-nak sem hiszik el becsületszóra, hogy jobb nálunk.” (1988 – Győri ETO)

1991

1996

2002

2013

2019

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 07.06. 16:00, M4 Sport
BL-selejtező: 07.13. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső