A Fradi naptára, október 19.

tempo-naptar

Évfordulók:

49 éve született Sági Attila
27 éve született Sternberg, Janek

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. FTC – WAF: 1:2, nemzetközi barátságos
1919. FTC – Rapid: 0-0, nemzetközi barátságos
1924. MTK – FTC: 11-2, NB1
1930. Nemzeti – Ferencváros: 0-0, NB1
1941. Ferencváros – Nagyváradi AC: 1-4, NB1
1943. Ferencváros – Nagyváradi AC: 4:4, Edzőmérkőzés
1947. Újpest – Ferencváros: 5-1, NB1
1949. Sparta Praha – Ferencváros: 1-9, nemzetközi barátságos
1958. Ferencváros – Vasas: 0-1, NB1
1960. XV. Ker. Vasas / Rákospalotai Növényolaj – Ferencváros: 1:4, Edzőmérkőzés
1966. Örgryte Göteborg – Ferencváros: 0-0, VVK
1974. Ferencváros – DVTK: 2-1, NB1
1985. DMVSC – Ferencváros: 0-0, NB1
1991. UTE – Ferencváros: 1-1, NB1
1996. Békéscsaba – Ferencváros: 0-1, NB1
2002. Videoton – Ferencváros: 0-3, NB1
2003. Győri ETO – Ferencváros: 0-1, NB1
2012. Ferencváros – Paks: 2-2, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 16 mérkőzés, 5 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség, 24-28 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1924. Szalai József
1947. Mike István
1958. Borsos Miklós

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1924. Jancsár Jenő

“Az osztrák válogatottak október 5-i győzelme után érthető érdeklődés előzte meg a 9 válogatottal rendelkező Rapid pesti szereplését. Várakozásunkban ezúttal kellemesen csalódtunk, mert az FTC hatalmas lelkesedéssel pótolván esetleges tudásbeli fogyatékosságait, olyan szép és tetszetős játékot produkált, amely nemcsak a Rapid egyenrangú ellenfelévé avatta, de egy kis szerencsével a mérkőzés győztesévé is tehette volna. Amily kellemes meglepetést hozott maga a játék, annyira kellemetlenül hatott, hogy a késői kezdés miatt a második félidő csak 33 percig tarthatott. A Szövetségnek végtére is erélyes kézzel kellene a kezdés időpontjainak pontos betartására szorí­tani az egyesületeket.” (1919 – Rapid)

“A „futballderby”-nek elkeresztelt FTC-MTK mérkőzés vasárnap váratlan eredménnyel végződött. A zöld-fehérek katasztrofális vereséget szenvedtek az MTK-tól, mert közben védelmük egy harmadosztályú csapat ní­vóját sem érte el. Halfsorunk volt a legerőteljesebb, amelyből Blum agilis játékával emelkedett ki. A ferencvárosi csatársor fáradhatatlan volt, de hiányzott az irányí­tó ész és éppen ez volt az MTK erőssége. Orth György – mezőny legjobb embere – élete egyik legszebb játékát produkálta. Ördöngös technikájával, ötletességével magával rántotta társait és szinte elsöpörtek maguk előtt minden ellenállást. Orth egymaga öt gólt lőtt, Molnár hármat, Opata, Jeny és Mandl egyet-egyet, tehát összesen tizenegyet!” (1924 – MTK) | Tempó, Fradi!: Labdarúgásunk története számos nagy gólarányú győzelmet jegyez, ezekről mi is megszoktunk emlékezni. A vereségekről már ritkábban, pedig néha azok is “történelmiek”. Ilyen az MTK elleni 2:11, mely negatí­v csúcs, ennyi gólt és ilyen gólkülönbségű vereséget ezen a mérkőzésen szenvedtünk el, mely elsősorban Orth Györgynek, korának egyik legjobb játékosának parádés játékának volt köszönhető. A labdarúgás hőskorában a Fradi első aranykorszakának az I.Világháború kitörése után lett vége, a következő évek az MTK sikereit hozták. A Ferencváros a húszas évek közepétől kezdett újra éledni és a második “aranycsapat” körvonalai is ezekben az években kezdtek formálódni. 1924/25-s bajnoki évben az MTK-tól elszenvedett katasztrofális vereség ellenére a második helyen végzett, de a következő évben már bajnoki cí­met szerzett, majd jött a profi liga, a hí­res “T” betűs csatársor, a világhí­rnevet szerző Dél-Amerikai túra, az első KK győzelem…

“Váratlanul nagy arányban győzött a Ferencváros, de í­gy is valós az eredmény. Az I. félidőben hatalmas küzdelemben kiegyenlí­tett volt a játék. A szünet után azonban rákapcsolt a Ferencváros. Nagyszerűen kijött a csatárok lépése, Kocsis gólja után a Sparta megkí­sérelte, hogy megfordí­tsa a mérkőzés sorsát, mintegy tí­z percen keresztül ostromolta Henni kapuját. Ebben a játékrészben a Ferencváros védelme azonban kiválóan állt a lábán, Henninek pedig egyszerűen nem lehetett gólt lőni. Ezzel a Sparta el is lőtte a puskaporát, a Ferencváros meg kihasználta a visszaesést és egymás után rúgta gólokat. Különösen Kocsis és Deák volt elemében.” (1949 – Sparta Praha)

TFU_00000000_Fforf_ 03_008-2

1949

“A mérkőzés első percei után arra lehetett számí­tani, hogy a Ferencváros megnyeri a mérkőzést. A magyar együttes szellemes, pontos összjátékkal, ötletes kombinációkkal lepte meg ellenfelét és Varga sérüléséig nagy mezőnyfölényben játszott. A svédek ebben az időszakban az erejüket jobbára a védekezésre összepontosí­tották. Varga kiesése után a hazai együttes megpróbált erősí­teni, de nem tudták átvenni a játék irányí­tását, s a Ferencváros nagyobb tudását keménységgel igyekeztek ellensúlyozni, mellyel kizökkentették a zöld-fehéreket a megszokott játékstí­lusából. A magyar együttes dicséretére legyen szólva, hogy a szünet után is remekül küzdött és csonka csapattal is jobb csapatjátékra volt képes mint az ellenfele.” (1966 – Örgryte Göteborg)

19741019-dvtk

“Nagy lehetőséget szalasztott el az UTE, az első félidőben véglegesen a maga javára fordí­thatta volna a mérkőzést. A kimaradt helyzetek megbosszulták magukat, ám hozzá kell tenni, a Ferencváros a második játékrészben nemcsak pályát, hanem felfogást, játékstilust is váltott, a második felvonásban jobb volt ellenfelénél. Igy aztán a roppant kemény mérkőzésen a döntetlen igazságos eredménynek mondható. A 64. percben Deszatnik szöglete után Albert ügyesen továbbí­tott, Páling pedig nála is ügyesebben talált a kapu bal oldalába (1:1)” (1991 – Újpesti TE)

“A ferencvárosiak kezdték a játékot, majd pontos adogatásokkal gyorsan mezőnyfölényt harcoltak ki, de a kapura nem sok veszélyt jelentettek. A békéscsabaiak megszállták kapujuk előterét, láthatóan a biztonságra törekedtek. Szórványos kontraakcióik nem sok sikerrel jártak. Próbálkozásaikban kevés volt az elképzelés, az átütőerő. A 35. percben bal oldali szöglet után Nicsenko 5 m-ről fejjel a kapuba csúsztatta a labdát (0-1). A közepes iramú találkozón a szí­nvonal elmaradt a várttól. A Békéscsaba a mezőnyben egyenrangú ellenfele volt a Ferencvárosnak, de játékosai a kapura nem sok veszélyt jelentettek.” (1996 – Békéscsaba)

NS-19961020-01-19961019

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, október 19. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK