Az 1949/50 évi bajnoki szezon mérkőzései

4 hozzászólás a(z) Az 1949/50 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/NemzetiSport_1950_02/?pg=56&layout=s

  Ezt a gyöngyszemet találtam a Népsport 1950. február 16-i (csütörtöki) számában. A meccsre 15-én szerdán került sor, a Szolnoki Lokomotí­v vélhetően a Szolnoki MÁV. Bár csak edzőmeccs volt, mégis kuriózum:
  Ez volt 1956. decemberéig az utolsó mérközés, amelyen még FTC (Ferencváros) néven játszottunk, mert a hétvégi meccsre már ÉDOSZ lett belőlünk … :-(((
  Úgy látom, még nem volt meg nektek ez a meccs, szí­vesen küldöm … valahol ez is történelmi, mint az 1956 decemberi első túrameccsöünk is …
  Egy régi vitát is lezártam magamban: az ÉDOSZ még zöld-fehér volt, csak 1951-től, Kinizsiként “mázolták át” klubszí­nünket piros-fehérre …

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1949—1950-es NB. — Bajnok: a Bp. Honvéd, II. ÉDOSZ, III. Textiles.

  A 40 éves fennállását ünneplő Kispesti AC-t felfalta az újonnan megalakí­tott Néphadsereg Sportegylete. A fúzióból megszületett a Bp. Honvéd SE.

  Az ekkori tömegszervezeteknek mindnek csapat kellett. A Kispestből Honvéd lett, az Újpestből (rendőrségi) Dózsa, az MTK-ból először Textiles, aztán Bástya, majd az ÁVH Vörös Lobogó SC-je és a Fradiból (élelmezési) ÉDOSZ, majd Kinizsi.

  Minden magyar egyesület egy teljhatalmú, fizetett párttitkárt kapott. A klubok nyakára ültetett személyek fele sem értett a sporthoz. Az oroszok által erősen ellenőrzött Néphadsereg bevonultatta csapatába a magyar labdarúgás legjobbjait: Kocsis Sanyi, Budai Laci, Grosics, Lóránt, stb. (Czibor csak később került a Honvédba.) Hadnagytól őrnagyig kaptak rangot a bevonultatott focisták. Később a más sportágakban feltűnt tehetségeket is a Bp. Honvéd piros-fehér szí­neiben versenyeztek, sőt még a női sportolók is.

  A bajnok Bp. Honvéd SE: Rúzsa — Rákóczi, Patyi – Tóth F., Bozsik, Bányai — Besenyei, Budai L., Városi, Puskás, Babolcsai. A Fradiból bevonultatottak még ekkor nem játszottak.

  A frissen született Honvéd és az FTC-ből lett ÉDOSZ külön versenyt futott a bajnokságért. A Bp. Honvéd győzött.

  A szezon közepén egy szerencsétlen eset történt az ÉDOSZ-szal. Bajnoki mérkőzésen Henni Géza teljesen véletlenül klubtársa, Rudas Feri lábára dobta magát. Rudas lába eltört, Henni pedig elhagyta a Fradiból lett ÉDOSZ-t. Átlépett a rendőrségi U. Dózsába.

  A fasiszta-üldözések idején az MTK és a Vasas sokat kibí­rt, de a Ferencvárosi Torna Clubnak még többet ki kellett bí­rni.

  Puskás Öcsi édesapja lett a Bp. Honvéd edzője. Állandóan tanácskozott a “három nagy” szakember: Bukovi, Kalmár Jenő és Sebes Gusztáv. Ennek a tanácskozásnak lett az eredménye, hogy megszületett a négy és félévig veretlen magyar válogatott csapat, melyet a külföld elnevezett “aranycsapatának. Puskás bácsi sikereit a Bp. Honvédnál, Bukovi—Kalmár—Sebes munkáját az aranycsapatnál, az akkori politikusok saját sikereiknek könyvelték el.

  Ez volt a rövid története a magyar labdarúgás államosí­tásának.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Budapesti Honvéd SE: Rúzsa Sándor, Rákóczi László, Patyi Mihály, Tóth III. Ferenc, Bozsik József, Bányai Nándor, Horváth István, Gyulai László, Budai I László, Puskás Ferenc, Babolcsay György, Városi György, Bessenyei Alajos, Cserjés István, Rózsavölgyi Lajos
  Gólkirály: Puskás Ferenc (Bp. Honvéd) 31 gól
  Az év játékosa: Grosics Gyula (Teherfuvar)

  *

  A társadalmi egyesületek vállalatok, szakszervezetek, intézmények keretébe kapcsolódtak, s lett Honvéd a Kispestből, ÉDOSZ (majd Kinizsi) a Ferencvárosból, Textiles (később Bástya, Vörös Lobogó) az MTK-ból, Dózsa az Újpestből. A bajnokságot a Honvéd nyerte az ÉDOSZ előtt, amelyet Rudas súlyos lábtörése vetett vissza. Olyan lábtörést szenvedett, mint egykor, 25 éve édesapja, Ruck Ferenc egy MTK—NSC mérkőzésen, amikor Orthtal ütközött össze. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső