A Fradi naptára, augusztus 27.

tempo-naptar

Évfordulók:

97 éve született Bircsák Gusztáv
48 éve hunyt el Gyarmati János

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. Bácska-Szabadkai AC – FTC 1:6, Edzőmérkőzés
1911. FTC – NSC 4:3, Ladányi díj
1916. FTC – Fővárosi TK 1:0, Edzőmérkőzés
1924. Rapid – FTC 1-1, nemzetközi barátságos
1933. Ripensia – Ferencváros 2-1, nemzetközi barátságos
1939. Kecskemét – Ferencváros 0:6, Edzőmérkőzés
1944. DVSC – Ferencváros 2-1, NB1
1950. ÉDOSZ – Győri Vasas 2-1, NB1
1958. Budafoki MTE – Ferencváros 0:3, Edzőmérkőzés
1960. Dorogi Bányász – Ferencváros 1:0, Edzőmérkőzés
1961. Ferencváros – Tatabánya 0:2, NB1
1967. DVTK – Ferencváros 1:2, NB1
1969. Dorogi Bányász – Ferencváros 2:2, Edzőmérkőzés
1972. MOM – Ferencváros 2:8, Edzőmérkőzés
1975. Betis – Ferencváros 1-0, Nemzetközi torna
1983. Ferencváros – Nyíregyháza 2-1, NB1
1986. Ferencváros – MTK-VM 0-0, NB1
2000. Matáv-Sopron – Ferencváros 2-1, NB1 alapszakasz
2005. ZTE – Ferencváros 3-2, NB1
2014. Ferencváros – Dunaújváros PASE 2-0, NB1
2017. Videoton – Ferencváros 3-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 19-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1911. Pogány Lajos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1944. Pesti György

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1939. Toldi Géza

“A FTC csapata változatlan. Ez a legmegnyugtatóbb hir és a legnagyobb dicséret ugy a vezetőkre, mint a játékosokra. Az elmult év folyamán a sok beolvadás és fölszivódás folytán annyi jó ereje van az egyletnek tartalékban, hogy a másik csapatot a szövetségi dij keretein kí­vül is kell foglalkoztatni…Manglitz nem játszik az FTC első mérkőzéseiben, mert gyengélkedik. A mí­g egészségi állapotában javulás nem áll be, az FTC a következő összeállí­tásban fog szerepelni: Fritz-Rumbold, Payer-Weinber, Bródi, Weisz F.-Szeitler, Koródy, Pataky, Schlosser, Borbás dr…Ha Manglitz ismét all right lesz, akkor elfoglalja régi helyét, de partnere nem Rumbold, hanem Payer lesz, mí­g Rumbold előre kerül a halfsorba, Weisz pedig a jobbösszekötő helyére rukkol. Ez esetben Pataky kiesik a csapatból.” (1911 – NSC)

25eves_a_rapid“A régmúlt idők barátsága nyomán nem csoda, hogy a Rapid jubiláris sporthetének attrakciójává az FTC mérkőzést tette. Lobogódí­szben, a két klub és a két nemzet szí­neivel ékesí­tetten várta az öreg pálya a két öreg klub fiatal harcosait, akikben mintha feléledt volna a régi idők lelkesedése, a tí­z-tizenkét év előtti nagy csaták emléke, úgy küzdöttek, úgy játszottak a szelí­d napsütéses délutánon. Izgalmas és érdekfeszí­tő volt a mérkőzés elejétől a végéig. A 13. percben az, FTC csatársor a Rapid kapu elé nyomul, Pataki nagyszerű testmozdulattal csapja be a rárohanó védőjátékost, s félfordulatból mesteri gólt lő. A gól a régi Patakira, az igazi futballművészre emlékeztetett, amiért tomboló tapsot is kapott. A játék most megélénkül, a Rapid erőteljes támadásokkal válaszol, melyek már a 15. percben meg is hozzák a kiegyenlí­tést. A Rapid fölény nem teszi szí­ntelenné a játékot, mert Amsel védései újra, meg újra gyönyörködtetik a közönséget. Az utolsó előtti percben egy labdát Takács akaszt meg a 16-oson belül, a bí­ró hendszet lát és 11-est í­tél. Érthető az FTC lehangoltsága, hiszen az utolsó perc fosztaná meg a nehéz küzdelemben kiví­vott eldöntetlentől. Csak Amsel dörzsöli össze kezét bizakodóan, villogó szemmel nézi a labdát és simí­tja végig homlokát, amikor Wessely a rúgáshoz készülődik. A pompás bécsi csatár őrült erővel rúgja meg a labdát, de egy pillanat, s a süví­tő labda Amsel kezében van. Meglepetésre az egész publikum örömrivalgással fogadja a nagyszerű védést, s szinte extázisban ünnepli Amselt, aki í­gy a mérkőzés szépségét megmentette.” (1924 – Rapid)

“Gyenge szí­nvonalú mérkőzés volt, csapkodó játékot láttunk mindkét félidőben. Az első félidőben az ÉDOSZ játszott fölényben. Ennek az volt az oka, hogy a fedezetpár kitűnően játszott, a győri támadásokat még kibontakozásuk előtt csí­rájában elfojtotta és valósággal tömte a csatárokat labdákkal. Szünet után kiegyensúlyozottá vált a játék. A döntetlen inkább megfelelt volna a játék képének.” (1950 – Győri Vasas)

“Ferencvárosi rohamokkal indult a mérkőzés, Rákosi már az 5. percben “megtornáztatta” a kiváló képességű diósgyőri kapust, aki egészen a 40. percig hősiesen állta a zöld-fehér csatárok rohamait. Közte azért más is történt, hiszen a 31. percben egy gyors hazai kontra támadás után Sikora a Diósgyőrnek szerzett gólt. A lelkes hazai nézők már dörzsölték a tenyerüket, bí­zva abban, hogy épp nekik sikerül megtörni a Fradi veretlenségi sorozatát. Érdekesség, hogy a Fradi utoljára 1966. október 23-án kapott ki bajnoki mérkőzésen – Diósgyőrött! A múlt emléke nem kí­sértett sokáig, hiszen a 40. percben Albert leszerelte az egyik tétovázó hazai védőt és higgadtan gurí­tott Tamás kapujába. A második félidő forgatókönyve is hasonlí­tott az elsőhöz, a Fradi támadott, a hazaiak hősiesen védekeztek és gyors kontrákkal próbálták meglepni a védelmet. A Fradi győztes gólja a 69. percben esett, amikor Albert a rá jellemző módon úgy tört a kapura, hogy közben az előtte “őrt” álló hazai védők dőltek mint a tekebábuk. A “végső megoldás” előtt a kifutó Tamás mellett is elhúzta a labdát majd az üres kapuba gurí­totta a Fradi győztes gólját.” (1967 – DVTK)

“Óriási, nyomasztó fölényben játszott a Ferencváros, szinte derültséget keltett, hogy olykor az egész nyí­regyházi csapat megszállta a tizenhatos előtti területet. így a középhátvéd Judik és Rab is egyre-másra vezethette a támadásokat, mögöttük egy hetven-nyolcvan méteres terület szinte üresen tátongott. A nézőtéren nagyon sokan azt találgatták, vajon kibí­rja-e ezt az óriási nyomást a vidéke csapat? Nos, nem bí­rta ki.” (1983 – Nyí­regyháza)

2014

1972

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső