A Fradi naptára, december 22.

tempo-naptar

Évfordulók:

53 éve született Horváth Dezső
21 éve hunyt el Szőke György

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – Rákosszentmihály 10:2, NB1 osztályozó
1918. FTC – UTSE 5:3, Edzőmérkőzés
1934. Rabat válogatott – Ferencváros 0-8, nemzetközi barátságos
1940. Gradjanski – Ferencváros 3-1, Bajnokok tornája
1946. Ferencváros – Vasas 2-2, NB1
1963. Preussen Münster – Ferencváros 1:1, nemzetközi barátságos
1976. Ferencváros – SBTC 1-0, MK
1979. Gyöngyösi SE – Ferencváros 3-3, MK

Összes díjmérkőzés: 7 mérkőzés, 3 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 26-11 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1901. Bródy Sándor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1901. Malaky Mihály
1976. Nérey György

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1946. Illy Antal

“A »33« F. C.-tól szenvedett veresége után úgy látszott, mintha a Ferenczvárosi T. C. teljesen elvesztette volna az ősz elején mutatott kitűnő formáját. A mai matche azonban megerősí­ti akkori kifejezett véleményünket, hogy annak a vereségnek a sok tartalékjátékos volt a főoka, mert most, mikor a csapatból csak Kovács hiányzott, a legnagyobb könnyedséggel verték meg a Rákos-Szt.-Mihályiakat, pedig ezek a II. osztályú bajnokságban csak három ponttal maradtak hátra a »33« F. C.-tól a második helyre. A mérkőzést a Ferenczvárosiak folytonos támadása jellemezte. E támadás oly intenzí­v volt, hogy például megtörtént az a páratlan eset, hogy Berán a F. T. C. backje fejjel lőtte a labdát az ellenfél kapujába, oly közel jött az egész csapat az ellenfél kapujához. E merész támadások alatt két í­zben is alkalom nyí­lt veszedelmesen lerohanniok a Rákosszentmihályiaknak s az egyik lerohanás goalt is eredményezett. A Szentmihályiak másik goaljukat olykép érték el, hogy a F. T. C. kapusa a rászaladó csatárra lőtte a labdát, kiről azután a kapuba pattant vissza. Az első félidő eredménye 4:1, a másodiké 6:1 volt, végeredmény tehát 10:2 a F. T. C. javára.” (1901 – Rákos-Szt.-Mihályi ST)

1934-december-sárosi

1934

Tempó, Fradi!: 1934 decemberében a Ferencváros Marokkóban vendégeskedett. Barátságos mérkőzéseken kápráztatta el a vendéglátókat, öt mérkőzésen öt győzelem, 46 lőtt gól. Nem csak a vendéglátóknak okozott örömet a Ferencváros játéka, de a zöld-fehér játékosok is maradandó élményekkel térhettek haza az arab világ “fővárosából”, Casablancából. Kertész Mihály 1942-ben készí­tette el a világ filmművészetének egyik örök darabját, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével, mely egyszerre melodráma, krimi és kalandfilm egy olyan városban, amit akkor még kevesen ismerhettek. 1934-ben még távolinak tűnt a film elkészí­tése, de Casablanca már akkor is titokzatos és varázslatosnak tűnt a várost nem ismerők számára. Ezért is páratlan és örök élményt nyújtanak Sárosi György dr. “túralevelei”, melyek nem csak a mérkőzésekről, de magáról a városról, annak mozgalmas életéről, kultúrájáról í­ródtak és jelentek meg a hazai sajtó hasábjain: “A Ferencváros kalandjai Afrikában”, “A gólözönös ferencvárosi meccsek és afrikai érdekességek“, “A ferencvárosiak győzelmes casablancai karácsonya“, “Teán a sivatag fiánál“, “Éjszaka Medinában és a rabati női negyedben“, “Kusz-kusz vendégség és Budapest szépségének hí­re Afrikában” – cí­mmel megjelenő í­rások remek korképek az arab világról, az ott élő emberekről. Mindez remek stí­lusban, olvasmányosan, bizonyí­tva, hogy Sárosi dr. nem csak a labdával bánt varázslatosan, hanem a “tollal” is. Ízelőnek egy rövid részlet: – “A holdfényben fürdő házakra ránehezedett az éjszaka. Az esti lárma elcsendesült. Az emberek jólakottan, néma mozdulatlanságban ültek és csupán szemüket kí­sérték ellenségesen a két hitetlen – én és rabati barátom – betolakodását, éjjal, az ő birodalmukba. Nem lehet eléggé leí­rni, hogy milyen érdekes és szí­nes volt az a kép, melyet itt láttunk, közvetlenül érezve az arab élet titokzatosságát.” A remekbe szabott í­rásokat a képre való kattintással lehet elolvasni. Ne hagyjátok ki!

“Eseménytelen húsz perc után fölénybe került a Ferencváros. Onhausz körülményeskedett gólhelyzetben,majd Pusztai hétméteres kapáslövése a kapu fölött szállt el. A félidő végére teljesen beszorult a vendégcsapat. A 40 percben Ebedli 20 méteres szabadrúgása a felső lécen csattant. Egy perccel később Ebedli bal oldali szögletrúgására a vendégek kapusa késve mozdult ki és a fedezetlenül hagyott Pusztai fejéről, a kapus kezét érintve a háló közepébe perdült a labda. Szünet után nem változott az eredmény, í­gy egy unalmas mérkőzéssel búcsúzott az évtől a két együttes. A Ferencváros mérsékelt erőbedobása is elég volt ahhoz, hogy kézben tartsa az irányí­tást. Alacsony szí­nvonalú és iramú mérkőzésen potyagóllal nyert a Ferencváros.” (1976 – Salgótarján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ