A Fradi naptára, július 1.

tempo-naptar

Évfordulók:

39 éve született Adriano Alves dos Santos
44 éve született Berki Krisztián
59 éve született Csató Sándor
44 éve született Erős Gábor
141 éve született Friedrich István
48 éve született Szkukalek Igor
139 éve született Weisz Ferenc

NS-19081121-14“Weisz Feri FTC jobbszélső. Sokáig tartotta a pozicióját az egyesületében, ami legjobb bizonyí­téka kvalitásainak. A régi FTC-ben sem volt semmiség az I. csapat standard tagjának lenni. (…) A rossz nyelvek szerint azért szaladt a labdával úgy, mint egy gőzgép, mert félt, hogy elveszik tőle. (…). Az FTC-ből az MTK-ba, onnan az ETC-be lépett, ott az I. csapatban játszott és intéző volt, majd kilépett és ismét az MTK tagja lett. Több egyesületben viselt amatőrtréneri tisztséget. Ő az egyetlen a válogatott játékosok közül, akiből igazán nagy biró lett.” – Fodor Endre, Nemzeti Sport, 1924.12.29.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. Bácska-Szabadkai AC – FTC , Edzőmérkőzés
1917. FTC – Fővárosi TK 2-0, NB1
1928. Rapid – Ferencváros 2-4, Nemzetközi torna
1939. Sparta Praha – Ferencváros 0-2, KK
1945. MTK – Ferencváros 0-4, NB1
1964. Dukla Komarno – Ferencváros 1:4, nemzetközi barátságos
1970. Komló – Ferencváros 2:0, MK
1997. Veszprém – Ferencváros 0-1, Edzőmérkőzés
2003. Ferencváros – Dunaújváros 4-0, Edzőmérkőzés
2014. Sliema Wanderers – Ferencváros 1-1, EL selejtező
2019. Ferencváros – Universitatea Craiova 4-0, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 21-6 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

2014. Bosnjak, Predrag
2014. Kukuruzovic, Stjepan
2014. Lauth, Benjamin
2014. Nagy Dániel
2014. Nalepa, Michal

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1917. Ruttkay Károly
2019. Wilmots, Marten

“A SZAK után a Szabadkai Bástya is fejet hajtott az FTC nagyobb tudásának! A Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás ötösfogat ezúttal is remekül futballozott, s a pesti játékosok a nagyszámú szabadkai nézősereg óriási tapsvihara mellett vonultak az öltözőbe.” (1913 – Szabadkai Bástya)

“A Fővárosi TK utolsó elsőosztályú szereplése sem járt sikerrel. Unalmas, lélek nélküli játék folyt mindkét oldalon. Az FTC csapatának oszlopa Kiss Béla volt, aki jobbhátvéd posztját töltötte be – tegyük hozzá – nagy sikerrel. Méltó utódja Rumboldnak, illetve Feldmannak ezen a poszton. Szamossynak kevés munkája volt. A halfsor megállta a helyét, ellenben a csapatársor még sok kí­vánni valót hagy hátra.” (1917 – Fővárosi TK)

“Hugo Meisl: – A számszerű eredmények engem nem befolyásolnak, amikor í­téletet mondok. A Ferencvárosról vagyok a négy csapat közül a legjobb véleménnyel.” (1928 – Rapid)

“Sárosi III röviden előread bátyjának, aki a két hátvéd között két csellel tisztára játssza magát és 10 méterről ballal, laposan a jobb sarokba lő…30 méterre a kaputól Gyetvai a balösszekötő elé í­veli a labdát. Kiszely kissé befelé húzódva kapja a labdát, kiugrik három védő gyűrűjéből és mintegy hét méterről ballal hatalmas lövést ereszt meg az ellenkező sarokba. Utána el is esik, de nem baj, bent van a továbbjutást jelentő gól…A mérkőzés végét jelző sí­pszó után a Ferencváros játékosai örömmámorban futottak egymáshoz. Azután középre szaladtak üdvözölni a közönséget. Hlavay György edző a fiúk után sietett, melyről í­gy beszélt: — Egyszer csak Sárosi Gyurka a nyakamba borul, megcsókol és ezt rebegi: Olyan boldog vagyok! A következő pillanatban látom, hogy könny gördül ki a szeméből. Majd meg azt veszem észre, hogy az én arcom is nedves. 51 éves fejjel potyogott a könnyem …” (1939 – Sparta Praha)

“Hatalmas közönséget vonzott ezúttal is a Ferencváros-MTK örök-derby. A mérkőzés kezdetére közel 20.000-re emelkedik a nézőszám, de még mindig jönnek…A ferencvárosi öltözőben nagy a lehangoltság. Kubala sí­rva meséli: – Éppen a mérkőzésre indultam, amikor édesapám, aki hosszú ideje súlyos beteg, meghalt. Azért vállalom a játékot. Kiderült, hogy Sárosi dr. és Rudas sincs teljesen rendben, de azért ők is játszanak. Az MTK-nál nincs különösebb újság. Bosánszky a balszélső, akinek a fegyelmi ügye rendbejött. A hangulat: ami a múltkor sikerült, most is sikerülhet. Pontosan 1/4 7 órakor hatalmas tapsvihar közepette fut ki a két csapat. Ideális futballidőben a gyászszalaggal játszó Ferencváros kezd. Az első félidőben Ferencváros fölény, de gólt nem sikerül szerezni. Szünetben a ferencvárosi öltözőben Sárosi dr. lapos játékra buzdí­tja társait. Szabó Pál edző Mikét kéri, hogy gyakrabban tegye lyukra Gyetvait…A II. félidő lendületes Ferencváros támadással kezdődik…A gólok története: 1:0 – Kubala remekül teszi ki Sipost, aki egyből Mikéhez gurí­t. A középcsatár – Hámorival a nyakán – lőni tud, lövése a sok láb között is megtalálja az utat a jobb alsó sarokba…2:0 – A 27. percben Polgár könnyelműen sarkalt labdáját Gyetvai csí­pi el. Lágyan teszi Sárosi dr. elé, aki Urhegyit és Kovácsot is kicselezve éles szögből a jobb sarokba lő…3:0 – A 36. percben Mike lövését Kaposi csak kiütni tudja, a berohanó Kubala a tehetetlen kapus mellett nagy erővel lő a hálóba…4:0 – A 39. percben újabb ferencvárosi gól esik. Sárosi dr. ugrik ki és szép lövéssel küldi a bal felső sarokba a labdát…A Ferencváros megérdemelten nyerte meg fölényesen a rangadót.” (1945 – MTK)

“Csaknem 600 szurkoló várta Szeiler József rt.-vezérigazgatót a Ferencváros első előkészületi mérkőzésén, kedd délután a Népligetben. Ám hiába, mert Szeiler, aki a nap nagy részét az élvonalbeli nevezésekről határozó ligatanácsi ülésen töltötte, nem nézte meg a Dunaújvárosi FC elleni meccset. A drukkerek persze í­gy is egymás szavába vágva vitatták a labdarúgó-rt.-nél és persze azzal összefüggésben a klubnál várható fejleményeket. Csak kevés embert érdekelt, hogy Garami József csapata több fiatal játékossal a soraiban bí­ztató játékkal magabiztos győzelmet aratott az idény első edzőmérkőzésén. A mieink Nógrádi, Lipcsei, Leandro és Károlyi találataival 4-0-ra verték a Dunaújváros csapatát.” (2003 – Dunaújváros)

2014

2019

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, július 1. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ