Az 1932/33 évi bajnoki szezon mérkőzései

3 hozzászólás a(z) Az 1932/33 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1932—1933-as profi-bajnokság. — Bajnok: az Újpest.

  A bajnokság kezdetekor ki merte volna gondolni, hogy a Fradi gólgyártói nem tudják megismételni előző évi formájukat. Pompásan fiatalí­tott az Újpest. Az Újpest bajnokcsapata: Hóri — Kővágó, Sternberg — Futó, Borsányi, Szalai — Szűcs Gy., Kovács, Avar, Sáros, P. Szabó. Többször játszott még Dudás és Déri is.

  Edzőjük, a régi idők nagy Fradi játékosa, Tóth István (Potya) volt. Ebben az évben nagyon szép játékkal rukkolt ki az Újpest. A legvérmesebb újpesti szurkoló sem merte gondolni, hogy a bajnoki cí­m Újpestre vándorol.

  A nagy sikert elért Ferencváros összeállí­tásába beleszólt a Szövetség is: Sárosi Gyurkát előre a csatársorba, Turay Jóskát hátra középfedezetnek.

  Megbontották a Fradi csodás fedezetsorát: Lyka — Sárosi — Lázárt. Turay Jóska pedig nagyon jól érezte magát a “T”-betűs csatársor közepén. Parancs… parancs…

  Az átcserélés következtében botladozni kezdett a Fradi gépezete. A Hungária mint nevető harmadik, csak figyelte mi is fog a Fradival történni. Turay Jóska nem tudta megszokni a reá kiosztott új helyét, Sárosi azonban hamar beleilleszkedett a Ferencváros csatársorának közepébe. A bajnoki év utolsó mérkőzése döntött. Kikapott a Ferencváros az Újpesttől 1:0-ra.

  Pontosan egy hét múlva ugyanazon összeállí­tású csapatnak kellett megküzdeni a Magyar Kupáért. Ekkor a Fradi megsemmisí­tő győzelmet aratott a már bajnok Újpest felett 11:1 arányban.

  A Hungáriához szerződött a vándorlásból hazatévedt 40 éves Schaffer (Spéci), s megkaparintották a kissé léhaéletű, de kitűnően játszó Kardos Pistát. A pénzzavarban küszködő nagy klubokat mindig kisegí­tették vezetőik. Brüll Alfréd MTK, Aschner Lipót UTE, Gschwindt FTC. Ezek a pénzemberek könnyű szí­vvel és bőkézzel adták kedvenc csapataiknak az éltető pénzt. Emberek voltak a javából.

  Ebben az évben már az újpesti Avar lett a gólkirály.

  Felkerült az újpesti Phöbus és a Somogy.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Újpest: Aknai János, Kővágó Károly, Dudás Gyula, Szalay Antal, Szűcs György, Kis Gábor, Sas József, Avar István, Jávor Pál, Sáros-Steiner Miklós, P. Szabó Gábor, Borsányi Ferenc, Futó Gyula, Kovács János, Farkas Mihály, Hóri György, Huba Rezső, Sternberg László, Vig II. János, Déri Károly, Pusztai Ferenc, Kis Károly, Ligeti Jenő, Vig VI. Simon
  Gólkirály: Jávor Pál (Újpest) 31 gól
  Az év játékosa: Lázár Gyula (Ferencváros)

  *

  A Fradinak megártott az immár második dél-amerikai út, a Hungária kapkodott (még a külföldről hazatért, 40 éves, elterebélyesedett Schafferrel is próbálkozott) — az Újpest ölébe hullt a bajnokság. (Hoppe László)

 • Köszönjük. Javí­tottuk.

 • A táblázatban sztem van egy kis (lényegtelen) hiba. Sabaria helyett a Szegednek kéne lennie 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső