Az 1948/49 évi bajnoki szezon mérkőzései

4 hozzászólás a(z) Az 1948/49 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1948—1949-es NB. – Bajnok: a Ferencváros, II. MTK, III. Kispesti AC.

  Egységes kitűnő csapattá lett a Ferencváros: Henni — Rudas, Szabó F. — Lakat, Kispéter (dr. Csanádi Árpád), Kéri — Budai Laci, Kocsis S., Deák, Mészáros Dodó, Czibor.

  Az év kezdetén senki sem gondolta, hogy ismét milyen gondterhes évet zár le a magyar labdarúgás. Állandóan 6 — 8 ponttal vezetett a Fradi. Deákék ontották a gólokat, kerek 140-et rúgtak. A mindenható “Párt” kedvence, a Vasas, nagyon érezte a nyugatra szökött játékosai hiányát (Kubala, Marik, Tóth III. és Tóth Lajos). Állandóan erősödött a Kispest. Az MTK megszerezte Hidegkútit.

  November 28-án kitört a botrány.

  Ferencváros—Vasas mérkőzést játszották az Üllői úton. Szép játékkal győzött a Fradi 4:2-re. A második félidő végére nagyon lelkesen biztatta a fizető közönség a Fradit. A lelkes buzdí­tásban és a már bajnokságot ünneplő közönség szűnni nem akaró “Hajrá Fradi”-jában fasiszta tendenciát látott a labdarúgás vezetősége és kimondták a kegyetlen szót: meg kell szüntetni a Ferencvárost.

  Az MLSz négy hétre felfüggesztette a Fradi játékjogát. A zöldkí­gyó Gidófalvi Pál szelleme visszatért az ÁVH rendőrfőnök Péter Gábor személyében.

  Ez az intézkedés ismét megijesztette az egész magyar sporttársadalmat. Aki csak tudott, fiatal életét reszkí­rozva szökött el az országból.

  Salamon Béla, Nádas Adolf és Kispéter Mihály kihallgatást kértek Rákosi Mátyástól, s í­gy ismét játszhatott a Fradi, de csak idegen pályákon. Bezárták az akkor legnagyobb sporttelepet, az Üllői úti pályát. A Fradi í­gy is tudta tartani kitűnő formáját: a hátralevő mérkőzéseit mind megnyerte és bajnok lett.

  A sportklubok patronálását átvette az állam. Bevezették Magyarországon a külföldön már jól bevált sport To-To-t. A fogadott összegek felét lecsí­pték a fennálló sportklubok segélyezésére, a nyereményekből levontak még 20% adót, de í­gy is nagy sikere lett.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Gólkirály: Deák I. Ferenc (Ferencváros) 59 gól
  Az év játékosa: Kispéter Mihály (Ferencváros)

  *

  Eltávozott a Ferencvárosból Sárosi, a Vasasból Kubala. Megnőttek a Bozsik és Puskás nagyszerű kifejlődésével feljavult Kispest és az MTK esélyei! De Kispéter személyében tudásban is, termetben is, lelki erőben is hatalmas erősí­téshez jutott a Ferencváros. (Miután két évig sehová sem igazolták a többfelé lekötelezett Miskát!) (Hoppe László)

 • HOGY KERÜLT IDE EZ AZ EXCELSIOR.AZ EU-INDEX-en ,HA IGAZ FRANCIA CSAPAT.EZEKBEN AZ ÉVEKBEN NEM SÜRÜN JÁTSZOTTUNK NYUGATI CSAPATTAL.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
12.10.18:00 M4 Sport
OLDALAK
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
12.17.16:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ