A Fradi naptára, április 17.

tempo-naptar

Évfordulók:

33 éve született Gróf Dávid
17 éve hunyt el Ilku István
32 éve született Kunsági Roland

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. FTC – MUE 1:0, NB1
1910. FTC – Rapid Wien 5:1, nemzetközi barátságos
1911. FTC – English Wanderers 3:0, nemzetközi barátságos
1921. FTC – III. ker. TVE 3-1, NB1
1927. Ferencváros – Sparta Praha 3-1, Húsvéti serleg
1932. Bocskay – Ferencváros 1-4, NB1
1933. Wiener AC – Ferencváros 4-3, Húsvéti serleg
1949. Ferencváros – Slavia Praha 8-3, Húsvéti serleg
1955. Bp. Vasas – Bp. Kinizsi 2-1, NB1
1957. Ferencváros – EMTK 4:1, Edzőmérkőzés
1960. Ruch Chorzów – Ferencváros 2:1, Húsvéti serleg
1966. Tatabánya – Ferencváros 2:2, NB1
1969. Ferencváros – BLSZ Ifiválogatott 3:3, Edzőmérkőzés
1996. Ferencváros – Kispest 1-4, MK
1999. Ferencváros – UTE 1-0, NB1
2005. Ferencváros – Vasas 2-0, NB1
2021. Kisvárda – Ferencváros 0-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 38-21 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1996. Fatusi, Teslim Babatunde

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1910. Rusz Miklós

“A múlt vásárnap a Soroksári-úti pályán mérkőzött e két csapat. Az eredmény teljesen igazolta a MUE. legutóbbi kitűnő szereplését. A csapat kitűnő védőjátékosokkal rendelkezik, amelyeknek klasszisát csak a sok tekintetben kifogásolható játékmodor rontja meg. Bajnokcsapatunk saját pályáján nagyon szép játékot mutatott s hogy jobb eredményt elérni nem tudott, az nem rajta mult. A csapat főereje most a támadás baloldalában van. Borbás és Kovács nagyon jól megértik egymást. Jobbára ők vezetik a támadást. A fedezetsorban Bródy minden jó tulajdonságát elrontja javí­thatatlan durvaságával. Teljesen érthetetlen, hogy annyi büntetés s annyi dorgálás után sem hagyja abba azt a játékmodort, mely rendesen ellenfeleinek harcképtelenné való tételére törekszik. Nem tekintve saját rossz hí­rnevét, sokat árt ezzel népszerű csapatjának is.” (1904 – MUE)

“Biró Izsó László. Az Nsc—Btc mérkőzést követte e nemzetközi mérkőzés mintegy 4000 főnyi nézőközönség jelenlétében. Az Ftc csapatában ismét szerepelt dr. Borbás, kit a közönség igen szimpatikusán fogadott. Weinber helyét Rusz töltötte be, ki a legutóbb hozott szabályok szerint jogosult erre, mí­g Bródy helyén Halász játszott. A mérkőzés hosszú időn át igen vontatott tempóban folyt s már-már unalmassá lett volna, ha a vége felé Ftc neki nem lendül. A csapatban szinte kimagaslott Rumbold, Borbás dr. és Schlosser nagyszerű játéka. A halfsorban csupán Gorszky volt megfelelő, Rusz és Halász gyengén szerepeltek, Korody pedig néhány biztosnak látszó gól helyzetet rontott el ismét.” (1910 – Rapid Wien)

“Már szinte szokássá, sőt szükségletté vált, hogy a húsvéti ünnepek alatt Budapesten angol labdarúgók mesteri játékában gyönyörködhessünk. Régente kizárólag amatőr, később professzionista, angolok látogattak a húsvéti ünnepekre hozzánk. Előbb azért, hogy őket megcsodáljuk, később, hogy tőlük tanuljunk s most már azért, hogy velük versenyszerűen megküzdjünk…Óriási szám! Húszezer ember nézte végig a Ferencváros győzelmes csatáját az angolok ellen. A tribünök tömve, zsúfolva végkimerülésig. A teraszos lépcsőfokokon tí­zszeres embergyűrű ölelte át a fél pályát. Ahová a szemünk eltévedt, mindenütt ember-ember hátán. A gyermektől az aggastyánig minden életkor képviselve volt. Az ezernyi tömeg alkotta sötét foltokat csak a roppant nagy számban megjelent hölgyközönség tarkázta ki világos foltokkal. Soha ennyi nő football-mérkőzésen még nem volt. S milyen izgatottsággal kí­sérték a mérkőzés minden egyes fázisát. Mikor az első goal esett, a férfihangok bömbölő áradatából élesen kihallatszottak a magas szopránhangok százai. Fölemelő érzés uralkodott s tömegben, amely a maga tömör egységében megkapó látvány volt. Ez az óriási szám rekordot jelent a football-mérközések történetében, mely ezrekkel él könnyen ver le minden előzőt.” (1911 – English Wanderers)

TV-19110430-00-19110417

1911

“Szemet-lelket gyönyörködtető játékban szerelte le az FTC riválisát, aki a bajnoki lista harmadik helyét komollyá tette számára a mérkőzést. Pedig nem í­gy kezdődött a találkozó a mérkőzés. Az első tí­z percben a Ví­vók olyan tempót diktáltak, hogy már az FTC leégéséről suttogtak a tribünökön. Az FTC azonban összeszedte magát és már a 14. percben sikerült Kelemennek – az újonc Mészáros – beadásából védhetetlen lövéssel megszerezni a vezető gólt. A 31. percben a Tóth-Mészáros-Schwarz trió pompás összjátékából lövi az FTC a második gólt…A második félidőben a Ví­vók szépí­tenek, de most jön az FTC finis. A 16. percben Schwarz kiszökik Kelemen passzával és gyönyörű gólt lő. Majd Tóth bemegy a centerbe, Schwarz és Héger cserélnek helyet, de a két korneron kí­vül nem érnek el több eredményt.” (1921 – III. ker. TVE)

1927

“A tavaszi idény egyik legszebb bajnoki mérkőzését ví­vta a két csapat…A Bocskai helyenkint erősebb ellenfél volt, mint a Hungária vagy az Újpest…Elég nagy dicséret ez, hogy ebben a jó formában egyenrangú ellenfele, minden harci készséget próbára tevő riválisa tudott lenni az immár bajnokság győztesének tekinthető Ferencvárosnak. Ez az egyenrangúság mindaddig tartott, amí­g a Bocskai kitartását fel nem őrölte ellenfelének kétségtelenül kiegyensúlyozottabb volta, nagyon pontossága és rutinja. A Ferencváros csatársora kijátszotta rendes formáját, a halfsor teljesí­tménye azonban valamivel a szokott alatt maradt. A csatársort és az egész csapatot Turay és Toldi, ez két halhatatlan munkabí­rású , ambí­ciójú és hihetetlen lendületű nagyszerű játékos ragadta magával.” (1932 – Bocskay)

“Biztos fölénnyel, Deák nagy góllövő formájával győzött a Ferencváros. A Ferencváros pályája zászlódí­szbe öltözötten várta a Húsvéti tornára özönlő közönséget. A szép napsütésben és szélcsendes időben itt-ott már lekerültek a kabátok a napos oldalon. A pálya kerí­tésén csehszlovák nyelvű feliratok üdvözlik a vendégeket. Az egyik í­gy szól magyarul: SPORTBARÁTSÁGGAL ERŐS͍TJÜK NEMZETEINK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT. Az első félidőben negyedóra alatt három gólt lő a Ferencváros. Változatos a játék, mindkét oldalon látunk veszélyes helyzeteket…A Ferencváros óriási becsvággyal feküdt bele a küzdelembe. A hatalmas közönség is lelkesí­tette a zöld-fehér csapatot az ellen a Slavia ellen, amely három játékost adott Prágában a csehszlovák válogatott számára. A gyors három zöld-fehér gól után a Slavia dicséretére legyen mondva, hogy nem adta fel a küzdelmet, hanem lelkes játékkal 3:2-re tudott javí­tani. A Ferencváros azonban újra elhúzott, s hiába szépí­tett még egyszer a Slavia a II. félidő elején, a Ferencváros fölénye egyre inkább döntővé vált.” (1949 – Slavia Praha)

1966

“A mérkőzés nagy részében emberelőnyben játszó Ferencváros egygólos győzelme megérdemelt, mivel az újpestieknek jóval kevesebb gólhelyzetük volt…13-14. perc: Kulcsár futott Bí­ró kapus felé, a kaputól 18 méterre Tamási buktatta, Piller játékvezető kiállí­totta az újpesti védőt. Az í­géretes szabadrúgást a sértett végezte el, de a vendégkapus hárí­totta a lövést…65. perc: Kovács B. bal oldali szabadrúgásból átí­velt a 16-os túloldalára, Kulcsár visszafejelte a labdát, Mátyus 5 méterről a hálóba helyezett (1-0)…79. perc: Vámosi szabálytalankodott a bal oldalon felfutó Tóth Norberttel szemben, Piller játékvezető felmutatta a második sárga, majd a piros lapot a ferencvárosi játékosnak…92. perc: Piller játékvezető Jagodicsot is kiállí­totta.” (1999 – Újpest)

“A Ferencváros a Vasas Üllői úti 2-0-s legyőzésével egy hónap után először nyert, és ezzel négy pontra csökkentette hátrányát a listavezető Debrecen mögött. Az angyalföldiek a Sopron, az Újpest és a Pápa után az FTC hálójába sem tudtak betalálni…A házigazdáknál a 18 éves Bartha László került be a csapatba a formahanyatlás miatt kikerült Alekszandar Bajevszi (esetleg Robert Vagner, vagy Marius Sasu – választék van bőven) helyett…László Csaba: — A Fehérvár és a Nyí­regyháza nem volt jobb nálunk, mégis vesztettünk. Ellenfeleink maximális alázattal, odaadással, elszántsággal küzdöttek, megszakadtak a sikerért. Ez az alap. Ha ez hiányzik a játékunkból, akkor felesleges taktikáról, helyzetkihasználásról beszélni, mert ez már egy következő szint, ahova az alap nélkül nem lehet eljutni. A Ferencvárosban minimális alapkövetelmény, hogy minden meccsen, mindenkinek meg kell szakadnia. Ettől még nem nyerünk meg minden meccset, de ha ez nincs meg, akkor nem nyerünk egyet sem.” (2005 – Vasas)

1983

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső