A Fradi naptára, augusztus 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

26 éve született Ene, Daniel
32 éve született Győri Rajmond
26 éve született Lovrencsics Balázs
29 éve született Rédei Milán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1924. Gradjanski – FTC: 1-2, nemzetközi barátságos
1925. FTC – MTK: 1-4, NB1 Országos Bajnoki Döntő
1931. Concordia – Ferencváros: 2-2, nemzetközi barátságos
1936. Ferencváros – Nemzeti: 2-1, NB1
1942. Csepel – Ferencváros: 4-2, NB1
1947. Győri ETO – Ferencváros: 3-1, NB1
1952. Bp. Vasas – Bp. Kinizsi: 0-0, NB1
1953. Bp. Vörös Lobogó – Bp. Kinizsi: 2-0, NB1
1959. Ferencváros – Csepel: 1-0, NB1
1964. Ferencváros – Vasas: 0-3, NB1
1972. FC Barcelona – Ferencváros: 2-2, nemzetközi barátságos
1978. Ferencváros – Székesfehérvári MÁV Előre: 5-0, NB1
1980. Rába ETO – Ferencváros: 2-2, NB1
1981. Ferencváros – DMVSC: 3-2, NB1
1986. Bp. Honvéd – Ferencváros: 0-0, NB1
1989. Ferencváros – Haladás: 3-1, NB1
1995. Haladás – Ferencváros: 0-3, NB1
1997. Ferencváros – DVSC: 3-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 8 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, 32-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Pyber István
1947. Deák I. Ferenc
1947. Horváth Ödön
1972. Bányai Lajos
1972. Engelbrecht Zoltán
1981. Szabadi László
1995. Schultz Levente

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1947. Opata Zoltán

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Szép fogadtatásban részesítette tegnap a Gradjanski a régen nem látott zöld-fehér csapatot. Már a pályaudvaron nagyszámú érdeklődő várta az érkezőket s valósággal ünnepelte egész nap. Ma azután a hétköznap ellenére is szépszámú közönség jelent meg és az FTC bécsi eredményei után nagy izgatottsággal várták a meccs kezdetét. És a közönség érdeklődése nem volt hiábavaló, mert az FTC pompás, nívós játékkal lepte meg a zágrábiakat. Különösen a második félidőben volt élvezetes a játék, amikor valósággal magával ragadta a közönséget. A szép játék mellett meg kell említeni, hogy Brkics bíró nagyon gyenge és rosszakaratú volt. A szabályokat nem tudja. Megtette azt, hogy az első félidőben három, a másodikban pedig egy lesántult hazai játékost, azoknak megkérdezése nélkül, pihent emberekkel váltatott fel.” (1924.08.30 – Gradjanski)

“Nagy játékot nem lehetett látni ezen a mérkőzésen egyik csapattól sem. A Ferencváros fiataljai egyelőre még csak ígérete, talán az egyetlen Pybert kivéve. Bár itt is megtörténhetik, hogy kellemesen fogunk csalódni. Egy azonban bizonyos: ez a gyengébb Ferencváros olyan odaadással küzdött a pályán, hogy még a legelfogultabb ellenfél is kénytelen volt elismerni, hogy a Ferencváros legalább is azzal az egy góllal rászolgált a győzelemre. Rengeteg rossz passz, mellékfogás, hibás elgondolás rontotta le a játékot mind két oldalon. Általában a játék képe a Ferencváros csatárainak küzdelmét mutatta a jó Nemzeti védelemmel szemben.” (1936.08.30 – Nemzeti, NB1) – Tempó Fradi!: A fiatal játékosok bevetésének valójában az volt az oka, hogy Sárosi György — és vele számos játékos — nem volt hajlandó aláírni a régi alapon a szerződést. Hatan „leálltak”, helyüket a fiatalok vették át Toldi vezetésével és zsinórban 5 mérkőzést meg is nyertek. Talán ennek a sorozatnak is köszönhető volt, hogy végül Sárosiék aláírták a szerződéseket.

“Igen nagy lendülettel kezdett mind a két csapat. Változatosságban sem volt hiány. Legalábbis abban, hogy gyakran a két 16-os között pattogott a labda. Szemre tetszetős volt ekkor a mezőnyjáték, szép húzásokat, pontos adogatásokat, lövéseket is láthatott a közönség, csak azt nem, ami fűszere a labdarúgásnak: gólokat. A tetszetős támadások aztán körülményes adogatásokba fulladtak. Átlagban 2-3 húzással, csellel mindig több volt a támadásokban, mint amennyire az eredményességhez szükség lett volna. A védők mindig felzárkózhattak. A II. félidőben többet támadtak a zöld-fehérek, több helyzetet is kidolgoztak. A Fradi egygólos győzelme valós, de ezt nem ezzel a tizenegyes góllal érdemlete ki.” (1959.08.30 – Csepel, NB1)

“Sokan tartottak a mérkőzés előtt attól, hogy a csúcsos, sáros talaj a vendégek várhatóan védekező játékának kedvez. Nos, ezúttal a zöld-fehér együttes hamar megnyugtatta szurkolóit, mert régen látott ötletes, állandó helycserékkel fűszerezett támadójátékot mutatott be. Ezúttal valóban sikerült tartalommal megtölteni a 4-3-3-s formációt a nagy kedvvel játszó Ebedli irányításával. A fehérváriakat szinte megbénította a kiszámíthatatlan helyen felbukkanó Pusztai és Szokolai támadásvezetései. Végeredményben a Ferencváros biztató játékkal, biztosan szerezte meg első győzelmét.” (1978.08.30 – MÁV Előre, NB1)

Mészöly fejesgólja

Mészöly fejesgólja

Tempó Fradi!: Változatos, élénk iramú találkozón szurkoltunk telt ház előtt, bár ezt a jelzőt nem nagyon szeretem használni, hiszen a nyolcvanas években igazán senki sem tudta megmondani, hogy mit jelentett a teltház az Üllői úton, hiszen volt olyan, hogy még a lépcsőkön is szurkolók szorongtak. Bár Novák Dezső soha nem tartozott az „ideges” edzők sorába, de valószínűleg ő sem repkedett az örömtől, amikor a 36. percben már 2:0-ra vezettek a vendégek. Pedig már az öltözőben figyelmeztette a csapatot, utalva a Csepel meglepetés győzelmére a Honvéd ellen: „Okuljatok a kispesti példából, nehogy minket is kudarc érjen!”. A második félidőben egy teljesen más Fradi lépett a pályára, igaz ehhez kellett az előbbiekben már említett egyik „vízhordó”, Jancsika beállítása, aki egyből stabilabbá tette a csapat játékát és Rab is többször léphetett fel a támadásokhoz. Ebedli is egyre többször küldte támadásba a csatárokat, sőt az első gólunkat is Zoli fejelte, ami ismerve őt, elég „parádés” cselekedett volt még akkor is, ha ezt négy méterről kellett teljesítenie. A szépítő gól után már nem volt kegyelem. Egy vitatott büntető után jött az egyenlítés is. Nyilasi nemes egyszerűséggel a debreceni védőt rálökte Szokolaira, aki emiatt elesett, a bíró meg a büntetőpontra mutatott. Pogány Laci meg magabiztosan értékesítette. Még fel sem ocsúdtak a vendégek a szerintük jogtalan büntető miatt és tíz percre rá már a Fradi vezetett: Pogány bombázott egy kapufáról kipattanó labdát a hálóba! (1981.08.30 – DMVSC, NB1)

Először jelenik meg a felirat a villanyújságon

Először jelenik meg a felirat a villanyújságon

“A végig nagy lelkesedéssel, s időszakonként jól is játszó Ferencváros nagyobb különbséggel is nyerhetett volna. Mint egy dühödt bika, valósággal nekirontott ellenfelének a Ferencváros, szinte teljesen kapujához szegezte a Haladást. Nem maradt el az eredmény, már az 5. percben vezetést szereztek a vendéglátó zöld-fehérek: Kincses forintos labdáját Szeibert 13 m-ről fejelte a bal felső sarokba (1:0). A 18. percben Szeibert szabadrúgás beívelését a nagy kedvvel futballozó Dzurják a kapu torkából fejelte a hálóba (2:1). A 60. percben Szeibert 20 m-es szabadrúgását még a felső léc segitségével háritotta Kutasi, de a kipattanó labdát nem volt nehéz fejjel a hálóba juttatnia az előrevetődő Dzurjáknak (3:1). A fővárosiak nem álltak le, tovább hajtottak, a hajrában Wukovics, Limperger, majd Dzurják előtt is gólszerzési lehetőség adódott, de egyikük sem tudta bevenni a sokat foglalkoztatott vasi hálóőr kapuját.” (1989.08.30 – Haladás, NB1)

“A korai ferencvárosi gól meghatározta a mérkőzés alaphangulatát. A Debrecen a két védelmi hibát követően csak futott az eredmény után. A Ferencvárosnak nem volt szüksége teljes erőbedobásra a győzelemhez. Gyors góllal kezdett a Ferencváros. A 2. percben Nyilas jó labdát tett a balösszekötő helyen beinduló Vincze O. elé, aki 14 m-ről a bizonytalanul kilépő Kövesfalvi mellett a hálóba helyezte a labdát (1-0). A 29. percben Nyilas a lesre játszó védők között egyéni akcióra vállalkozott, mindenkit elhagyott, majd Kövesfalvi mellett a kapu bal oldalába gurított (2-0). A hajrában megszerezte harmadik gólját a Ferencváros. Jobbról ívelték át a labdát a balösszekötő helyén tartózkodó Vincze Ottóhoz, aki 13 m-ről a kapu bal oldalába lőtt (3-0).” (1997.08.30 – DVSC-Epona, NB1)

(fotó: Majoros László)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.22. 17:30 FTC-DVTK (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák