A Fradi naptára, augusztus 6.

tempo-naptar

Évfordulók:

84 éve született Bencsics József
83 éve született Borsos Miklós

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. vegyes Erzsébetfalvai TC, Soroksári AC – FTC: 2:20, Edzőmérkőzés
1922. Kamraterna G. – FTC: 0-1, nemzetközi barátságos
1923. Ungvári AC – FTC: 0-1, nemzetközi barátságos
1933. Hertha Berlin – Ferencváros: 5-2, nemzetközi barátságos
1961. Ózd – Ferencváros: 0-1, NB1
1967. Ferencváros – Győri ETO: 2-0, NB1
1969. Ferencváros – Vienna: 2-0, nemzetközi barátságos
1977. MTK-VM – Ferencváros: 1-3, Bajnokok tornája
1983. Bordeaux – Ferencváros: 0-1, nemzetközi barátságos
1985. Ganz-Mávag – Ferencváros: 1-4, Nemzetközi Torna
1999. Ferencváros – Vasas: 1-2, NB1
2016. Paks – Ferencváros: 0-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 11 mérkőzés, 8 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 18-9 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Móré János
1969. Eipel Ferenc
1999. Szűcs Lajos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Schwarcz Ernő
1977. Dombai András

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1923. Kovács János

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Bródy Sándor leveléből: – Egy teljes hónapon át magyarok járták a skandináv félszigetet. Az első volt a válogatott csapat, majd nyomon követte az MTK és az FTC. Az FTC első szereplése után a svédek körében olyan hangokat hallottam, hogy az FTC csapatát a jó és eredményes játék mellett a lelkesedés is jellemezte. Egyhangú volt a megállapítás, hogy a svéd közönség az FTC-ben egy újszerű módon küzdő magyar csapattal ismerkedett meg és a siker annál szebb volt, mert az FTC a svéd közönség szerint lovagiasan küzdött…A svéd sajtó a játékosokról is igen hízelgő hangon írt és nekem is ki kell emelnem Blumot, Patakit és Tóthot…Ez az FTC túrájának végső története és nekem megelégedésemre szolgál, hogy a csapattal nem hiába foglalkoztam annyi éven át. És miután felmerült a kérdés, hogy mikor megyek haza tovább szolgálni az FTC, innen a távolból elfogódva válaszolom: a jövő év végén…” (1922.08.06 – Kamraterna)

1922_csapatkep_civilben

Tempó Fradi!: Amikor a történelem viharai a sportot is elérik, akkor az a legtöbb esetben tehetetlenül vergődik a politika mocsarába. Labdarúgásunk történetében a két világháború mellett az ötvenes évek voltak azok, melyek éveken át rátelepedtek a Ferencvárosra. A két világégés közötti időszak sem kizárólag a sikerekről, a bajnoki címekről, a KK diadalokról szóltak. Ez idő alatt számtalan külföldi túrán vett részt a Fradi, meghódította Dél-Amerikát is, mindenhol szeretettel fogadták. Volt azért kivétel is. Ilyen eset borzolta a magyarországi kedélyeket 1923 augusztusában, ahol a csehek túlbuzgó hivatalnokai alázták meg a Ferencvárost. Három évvel voltunk Trianon után, már enyhülni látszottak az ellentétek, de sajnos nem mindenhol. Mivel kiragadni nem akartunk néhány mondatot (nem is lenne érthető a teljes történet), így a történelmi hűség kedvéért mindenki a figyelmében ajánljuk a Nemzeti Sportban megjelenő írást, mely végleg pontot tett a napok óta zajló félretájékoztatásokkal tarkított leírásokban. (1923.08.06 – Ungvári AC)

NS-19230814-0102-19230805-19230806

“A Ferencváros új összetételű csapattal kísérletezett, s nem sikertelenül. Az első félidő nagy részében a Ferencváros gyorsan, ötletesen szőtte támadásait és ebben a játékrészben több gólt is lőhetett volna. Szünet után már sokat esett a játék irama. Az ózdi együttes nem tudta megismételni múlt heti jó játékát. Sokkal körülményesebb volt a támadásszövésük, s a védelem is igen gyakran meg-megingott. A Ferencváros gólja a mérkőzés 16. percében esett, egy baloldali támadás után Orosz nagyszerű testcsellel becsapta a védőket, Albert elé tálalt, középcsatár kiugrott és mintegy tíz méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt.” (1961.08.06 – Ózd, NB1)

“A Ferencváros nagy becsvággyal vetette magát a küzdelembe. Nyilvánvaló volt – csorbaköszörülésre készült a szerdai MNK vereségért. Már az első percekből kezdve nagy erővel rohamozott az FTC. Többször öten-hatan is ott tanyáztak a Győr kapuja előtt. De az első 45 percben csak egy gólra tellett a Ferencváros erejéből, mert többször is elakadtak a jó támadások. Néhány bosszantó átadási hiba is előfordult. Szünet után is teljesen a Ferencváros kezében volt a mérkőzés irányítása, sokat támadtak Alberték, s a 60 percben tovább növelték előnyüket. Nem sokkal később Albert kivált a játékból, de ekkor is a budapesti együttes irányította a játékot. A Győr, látszott, hogy nagy gondot fordít arra, hogy minél kevesebb gólt kapjon, játékosai betömörültek a kapu elé, sokszor önfeláldozóan vetették magukat bele a labda útjába, s amikor túljutottak rajtuk a ferencvárosi csatárok, még ott volt a kitűnően védő Tóth. Végeredményben a Ferencváros biztosan győzte le a Győrt, s helyzetei alapján akár több gólt is szerezhetett volna.” (1967.08.06 – Győr, NB1)

Tempó Fradi!: Két legendás Ferencvárosi játékos, dr. Fenyvesi Máté és Mátrai Sándor búcsúztatására 10 ezer néző gyűlt össze a Népstadionban az osztrák Vienna FC ellen. A búcsú percei meghatóak voltak, volt köszöntés, voltak vázak, voltak ölelések és volt vastaps. “dr. Tüske” és az “Öreg” is kezdőként lépett pályára, majd vastaps kíséretében vonultak az öltözőbe…de nem végérvényesen. Akkor még azt gondolták, játékosként ezen a mérkőzésen hozzák fel utoljára a Ferencváros zöld-fehér mezét. Az osztrák másként gondolták. Annyira tisztelték a két legendás játékost, hogy megkérték a Ferencvárost, hogy a bécsi visszavágón is lépjenek pályára. Ezzel külön is beírták magukat labdarúgásunk történelmében (a győzelmekkel együtt), hiszen búcsúmeccse külföldön azóta sem volt senkinek. (1969.08.06 – Vienna)

Fenyvesi Máté_Mátrai Sándor_921751080

“Küzdelmes, helyenként színvonalas mérkőzést látott a szépszámú csongrádi közönség (5000 néző). A találkozó első félórájában az MTK-VM jól játszó középpályásai révén többet birtokolta a labdát. Félóra elteltével kiegyenlítetté vált a játék, sőt a ferencvárosi együttes gólveszélyesebben játszott. Fordulás után továbbra is a zöld-fehérek maradtak támadásban. A kék-fehérek egyenlítő gólja után a ferencvárosi játékosoknak volt erejük újítani, s mivel helyzeteiket jobban kihasználták, végül is megérdemelt győzelmet arattak.” (1977.08.06 – MTK-VM, Bajnokok Tornája)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.22. 17:30 FTC-DVTK (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák