A Fradi naptára, december 2.

tempo-naptar

Évfordulók:

20 éve hunyt el Horváth Ödön
48 éve született Jeszenszky Csaba
116 éve született Leitner Hermann
119 éve született Plattkó Ferenc
118 éve született Takács Géza

takács-géza

Takács Géza

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. FTC – BTC: 1:9, Edzőmérkőzés
1906. FTC – TLE: 3:1, Edzőmérkőzés
1923. FTC – Kispesti AC: 4-0, NB1
1928. Ferencváros – Somogy: 5-0, NB1
1933. Young Fellows – Ferencváros: 2-2, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – EMTK: 7-2, NB1 alapszakasz
1951. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd: 1-2, NB1
1973. Ferencváros – Haladás: 6-1, NB1
1978. Ferencváros – Videoton: 3-2, NB1
1981. DVTK – Ferencváros: 2-0, NB1
1990. Ferencváros – Erdély válogatottja: 4-3, Erdélyi kupa
1992. Győri ETO – Ferencváros: 0-1, MK
2001. Győri ETO – Ferencváros: 1-1, NB1
2012. Ferencváros – Pécs: 3-2, NB1
2014. Ferencváros – Újpest: 4-1, Ligakupa
2015. Ferencváros – Videoton: 1-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 42-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1928. Gödi András

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A soroksári-uti pályán folyt le a mérkőzés, melynek eredménye jó fényt vet a TLE. csapatára, amely a legnagyobb agilitással és ambícióval állt ki a könnyelműen játszó FTC. ellen. Régi hibája a bajnokságban vezető csapatnak, hogy gyengébb ellenfeleit lebecsüli. Itt volna az ideje, hogy tanulságot merítsen ezen eredményekből. A mérkőzés kezdetén csak 8 ember állt ki és igy sok erélyes támadást, ha szándékos aut árán is, — kellett a végtelen szorgalmasan és lelkesen működő TLE. védelmének leszerelni. A 40. percben a teljes csapat erélyes játékával gólt ér el. Majd egy 11-es büntetőrugást hibáz. Helycsere után a FTC. már az 5. percben gólt lő, melyet a 25. percben a TLE. gólja követ. A 30. percben a TLE. ismét védhetlen gólt lő, ezt azonban a biró — of side miatt — nem ítéli meg. A 40. percben FTC. háromra szaporítja góljai számát. A második félidő 2:1 a FTC. javára.” (1906.12.02 – TLE)

“Az FTC csapat Eisenhofferen kivül Takács I.-et és Mészárost nélkülözte, ennek dacára meglepő nagy gólarányú győzelmet aratott a kispestiek felett. A meglepő eredmény magyarázata az, hogy a zöld-fehér csatársorra legutóbbi játéka után nem lehetett ráismerni. A kéthetes rendkívüli pihető nagyon jó hatást tett az FTC-re. Pataky élénk, agilis játéka a szenzáció erejével hatott, mellett pedig Héger gyorsasága érvényesült a csúszós, mély talajon. A két összekötő ezúttal a fő feladatukról feledkezett meg, a kombinációban azonban ők is benne voltak. A csatársor legjobb embere Héger volt, akit partnerei ezúttal jó labdákkal láttak el, s aki a legtöbbjét jól meg is játszotta. Beadásai mellett még gólt is lőtt, úgyhogy recsegett.” (1923.12.02 – Kispest, NB1)

“Ha mesterségesen akarta volna valaki érdekessé tenni ezt a vasárnapi fordulót, akkor sem tudta volna művészibb kézzel tologatni az eredmények számjegyeit, melyek úgy alakultak, mintha a Ferencváros diktálta volna papírra. A Hungária kikapott, de az Újpest pontvesztesége is jól jött a Ferencvárosnak. Ennek jegyében izgatottan kezdte a zöld-fehérek, nehezen találtak magára a Bukovi, Kohut és Hungler nélkül felálló együttese. Különösen a halfsor szedte össze igen lassan magát úgy, hogy az első félidő nyílt játékban telt. Csak az első félóra vége felé kezdett kialakulni a Ferencváros fölénye, ami két gólban kifejezésre is jutott. Szünet után Morvay, a Somogy játékosa megsérült, fel is forgatta a csapat játékát és már sokkal kisebb ellenállást tudott kifejteni. Hogy azonban a gólarány így alakult, abban a Somogynak némi szerencséje is volt. Három tizenegyes közül csak egyet értékesített a Ferencváros. Ezen kívül még számos gólhelyzetet hagytak ki a zöld-fehér csatárok és a somogyi kapus is több bravúrt bemutatott.” (1928.12.03 – Somogy, NB1)

Erdős a labda kiöklözése után összefut Toldival, aki ráesik a kapusra

Erdős a labda kiöklözése után összefut Toldival, aki ráesik a kapusra

“Sáros, nehéz talajú pályán eleinte egyenrangú ellenfélnek bizonyult az ESMTK. Az erzsébetiek gólja azonban éppen a Ferencvárosnak adott szárnyakat és ettől kezdve azután teljesen a zöld-fehérek irányították a játékot. A Ferencváros helyenként egészen nagyvonalúan játszott. Kíváncsian várjuk már a Ferencváros nemzetközi találkozóját. Csikósnak a kapuban nem volt komolyabb dolga, a gólnál azért kifutással beavatkozhatott volna. Rudas sokszor könnyelműsködött. A fedezetsorban Kéri megbízható volt, Sárosi III-ra sem lehet panasz. Lakat nehezen lendült be a játékba. A csatársorban Siposnak jó napja volt, Kubala még mindig nem talált magára, Mike egészen kiválót nyújtott, ismét válogatott formában van. Sárosi is kitűnő.” (1945.12.02 – ESMTK, NB1)

(1973.12.02 – Haladás VSE)

NS-19731203-01-19731202

“Érdekes, izgalmakban bővelkedő, nagy iramú, küzdelmes volt a mérkőzés. A Ferencváros az első félidőben sokmozgásos, lendületes, jó összjátékkal sokat rohamozott, s időnként nyomasztó fölényben játszott. Fejes kiállítása után úgy látszott, hogy biztosan megnyeri a mérkőzést a Fradi. De nem így történt, mert a Videoton igazán dicséretes módon harcolt, óriási szívvel küzdött, taktikailag is okosan, szervezetten játszott. Mindenki gondosan fogott embert, s a labda megszerzése után – aki csak tehette – támadott is. A Videoton jó csapatjátékára jellemző, hogy teljesen kiegyenlítetté tudta tenni a játékost, a pályán egyáltalán nem látszott meg, hogy az egyik csapat tíz főre fogyatkozott. A Ferencváros azért tudta csak rendkívül nehezen érvényesíteni emberfölényét, mert szünet után nagyon idegesen, kapkodva játszott, a közönség türelmetlensége átragadt a játékosokra is. Elég sok volt ekkor a pontatlan átadás, a taktikailag sem vizsgázott jelesre a hazai csapat, amely végül a döntetlen színezetű mérkőzésen keservesen, a legnagyobb nehézségek árán harcolta csak ki a győzelmet.” (1978.12.02 – Videoton, NB1)

npl-1978-0038-2-19781202

“Küzdelmes, lüktető iramú, változatos, eseményekben igen gazdag, de mérsékelt színvonalú mérkőzést hozott a két zöld-fehér együttes kupatalálkozója. A Rába kezdett lendületesebben, harcosabban, a győriek többször is eljutottak a helyzetek kialakításáig, de hogy nagy baj volt az irányzékkal, azt bizonyítja, hogy még a kaput sem találták el. Különösen Miriuta szögletrúgásai után adódtak meleg pillanatok a Fradi kapuja előtt és a helyzetek alapján a Rába már az első félidőben be is biztosíthatta volna a győzelmét. Szünet után folytatódott a változatos játék. Mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de sorra ki is maradtak. Amikor Csertői a találkozó talán legnagyobb helyzetét is elpuskázta, akkor egy perc múlva Lipcsei büntetett, s ez a gól döntött. Ezen a délutánon helyzetkihasználás tekintetében a ferencvárosiak csak elégségesre, míg a győriek elégtelenre vizsgáztak.” (1992.12.02 – Győri Rába ETO, MK)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST