A Fradi naptára, február 24.

tempo-naptar

Évfordulók:

63 éve született Kovács Attila
133 éve született Simon Ferenc
58 éve született Tóth Károly

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – Müegyetem FC: 3:1, Edzőmérkőzés
1918. FTC – III. kerület: 2:0, Edzőmérkőzés
1924. 33 FC – FTC: 0-0, NB1
1935. Ferencváros – Soroksár: 4-4, NB1
1946. PVSK – Ferencváros: 1-4, NB1 alapszakasz
1952. Dorogi Bányász – Bp. Kinizsi: 5-0, NB1
1957. Slovan Bratislava – Ferencváros: 1-2, nemzetközi barátságos
1999. Ferencváros – BKV Előre: 1-1, Edzőmérkőzés
2005. Ferencváros – Tatabánya: 3-2, Edzőmérkőzés
2007. Ferencváros – Felcsút: 3-2, Edzőmérkőzés
2018. Ferencváros – Bp. Honvéd: 5-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 6 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 15-13 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1952. Bircsák Gusztáv

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1952. Szatler Viktor

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1952. Deák Ferenc

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A múlt vasárnapi mérkőzések első szenzáczióját e két klub mérkőzése hozta meg. A sportkörök s mi magunk is, a műegyetemiek fölényes győzelmét vártuk s most alapos csalódással kell regisztrálnunk a Ferenczvárosiak igazán szép győzelmét. Egy javarészt fiatal játékosokból álló egyéves csapattól a Műegyetemiekkel szemben ilyen eredmény valóban alig volt várható, ámbár a F. T. C. már többször jelét adta jó kvalitásának; így már az őszszel feltüntést keltett, hogy ugyancsak a Műegyetemiekkel való mérkőzésükkor a második félidő 1:0 eredménynyel végződött a F. T. C. javára. A Műegyetemiek nehány játékosukat, mint Lauber, Reiner, gyengébbekkel helyettesítették. A Ferenczvárosiak az egyik back és a kapus helyére kisérletkép új alakokat állítottak s mindkettő bevált, kiváltkép a kapus, ki biztosan és szerencsésen védte kapuját.” (1901 – Műegyetem)

“A Ferencváros megint új összeállítású csapattal kísérletezett a múltkori kupameccsen szerepelt csapata után. Lázár visszakerült a halfsorba, Móré lett a balösszekötő s így Hoffmann maradt ki a legutóbb szerepelt együttesből…” (1935 – Soroksár)

“Két ellentétes félidőből állt a mérkőzés. Az első félidőben a Ferencvárost meglepte a gyors pécsi gól, de utána a Fradi olyan játékot mutatott, amely legjobb napjaira emlékeztetett. Gyors, pontos passzok, helycserék jellemezték a ferencvárosi támadásokat. A pécsi védelem heroikus küzdelme kevés volt ennek a játéknak az ellensúlyozására. Szünet után a Ferencváros engedett az iramból, most már támadtak a pécsiek is, de döntő pillanatokban megzavarodtak a pécsi csatárok. Egyénileg Csikósnak nem sok dolga akadt. A hátvédhármas jól állt a lábán, csak Rudast hozta néha zavarba Vezér. Sárosi III és Lakat a mezőny legjobbjai voltak. A csatársorban Sárosi dr. a legjobb, Siposnak is voltak jó megmozdulásai. Bíró ígéret, Mikének és Kubalának nem ment játék.” (1946 – Pécsi VSK)

Kubala László

Kubala László

Tempó, Fradi!: Ha meghalljuk Kubala László nevét, óhatatlanul is az Aranycsapat után a Barcelona ugrik be: 2009-ben avatták fel szobrát a Nou Camp előtt. – A Latin-kupát is beszámítva őszesen tizenkét titulust gyűjtöttem, háromszáznegyvenkilenc mérkőzésen kettőszázhetvenkét gólt szereztem. De még talán e száraz számoknál is fontosabb, hogy olyan futballistákkal játszhattam együtt mint Segarra, Garay, Ramallets, Suárez, Evaristo, s persze Czibor Zoli, s Kocsis Sanyi. A bajnokcsapatok tornáján »csak« döntősök voltunk, ezt leszámítva mindent megnyertünk, amit csak lehetett. – emlékezett vissza a spanyol időszakra. A Fradiban 56 mérkőzést játszott és 33 gólt szerzett. 18 évesen került a Fradiban, neki természetesen. Hiszen egyrészt a Fradi pályája volt a lakáshoz, meg a Ganz fészkéhez is a legközelebb (következésképpen a franzstadti futballvezérek pontosan tudták, micsoda remek játékosok játszanak a kiscsapatban, nem véletlen, hogy nem sokkal korábban már Mike Pista zöld-fehér mezt húzott), másrészt meg az egész Kubala família férfi fele óriási fradista volt. Tulajdonképpen a zöld-fehér klub általi rajongás ismertette össze néhány évvel korábban a Kubala és a Kocsis famíliát. Azt csak remélte a két családfő, hogy a fiúkból majdan híres Fradi-játékos, aztán válogatott futballista lesz. De hogy mindketten világklasszisok lesznek, s hogy másfél évtizeddel később a Barcelonában újra találkoznak, s Európa egyik legerősebb klubtizenegyének legjobb góllövői lesznek…?

“Hűvös, szeles időre ébredtünk vasárnap. Az éjszaka folyamán állandóan esett, így a pálya talaja még lazább, mélyebb volt, mint tegnap. A mérkőzés iránt rendkívüli volt az érdeklődés. A Slovan igen népszerű csapat és nagy szurkolótábora van nem csak Bratislavában, hanem a környéken is. Ennek ellenére, amikor a mérkőzés elkezdődött, meglepetésünkre hatalmas „Hajrá Fradi!” üdvözlés hangzott fel. A szurkolók egy része a továbbiak folyamán is lelkesen biztatta a Ferencvárost, mely izgalmas mérkőzésen győzött Bratislavában.” (1957 – Slovan Bratislava)

ns-19990225-03-19990224-01

“- Egy becsúszás után a földön összeütköztem az egy “előrés” játékossal, akinek a stoplija felhasította az arcomon a bőrt.” (1999 – BKV Előre)

2018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST