A Fradi naptára, június 19.

tempo-naptar

Évfordulók:

67 éve hunyt el Huber Rezső
42 éve született Potemkin Károly
26 éve hunyt el Sárosi György dr.

Sárosi György_100_fb_01

A sors kezei néha kifürkészhetetlenek, a sorsok, az események, a dátumok néha úgy kapcsolódnak össze, mintha azok az élet törvényszerűségei lennének: 1938. június 19. Párizs, a III. Labdarúgó Világbajnokság döntője: Olaszország – Magyarország 4:2. Egy VB döntő, melyről a magyar labdarúgás a mai napig nem nagyon akar tudomást venni. Nekünk Fradistáknak azért is kedves, mert a válogatott keretben 8 Fradi játékos kapott helyett: Háda, Korányi, Lázár, Polgár, Sárosi III., Toldi, Bíró és a világbajnokságok 5 gólig jutó SÁROSI GYÖRGY dr. Aki az elvesztett VB döntőn a mezőny egyik legjobbja volt és gólt is szerzett…és aki 1993. június 19-hunyt el, Genovába. Minden idők egyik legkiválóbb Ferencvárosi játékosa 647 alkalommal lépett a pályára zöld-fehérben és 639 gólt szerzett. Ötször volt magyar bajnok és ötször magyar kupagyőztes. Aktív részese volt a Fradi 30-s évekbeli KK sikereinek, köztük az 1937-s végső győzelemnek. Négyszer lett magyar gólkirály, kétszer a KK sorozatban is “Gyurka” lőtte a legtöbb gólt. Fénykorában a világ egyik legjobb játékosának tartották. Végső nyughelyét 2012-ben, születésének 100. évfordulóján a Tempó Fradi szerkesztősége kutatta fel Genovában, majd helyezte el a Fradi család emlékező koszorúját.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. Pozsonyi TE – FTC: 2:7, Edzőmérkőzés
1913. BTC – FTC: 1:0, NB1
1920. Hertha Jena – FTC: 1-3, nemzetközi barátságos
1926. Tennis Borussia – FTC: 1-3, nemzetközi barátságos
1930. Slavia Praha – Ferencváros: 2-2, KK
1932. Gradjanski – vegyes Ferencváros, Hungária: 0-5, nemzetközi barátságos
1940. Slavia Sarajevo – Ferencváros: 3-0, KK
1960. Vasas – Ferencváros: 2-2, NB1
1963. Békéscsabai VTSK – Ferencváros: 2:5, Edzőmérkőzés
1968. Szegedi VSE – Ferencváros: 1-0, MK
1977. FC Barcelona – Ferencváros: 3-0, Nemzetközi Torna
1979. Tatabánya – Ferencváros: 3-1, MK
1993. Nyíregyháza – Ferencváros: 1-2, NB1
2005. Szentesi Kinizsi TE – Ferencváros: 0-1, Emlékmérkőzés
2005. Szentesi TE – Ferencváros: 0-0, Emlékmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 5 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 19-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1913. Kövesdi József
2005. Szálkai Zsolt

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1932. Berkessy Elemér
1932. Szedlacsik Ferenc
1940. Berényi Károly
1993. Deszatnik Péter
1993. Szenes Sándor

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

2005. Cvirik, Peter
2005. Kővári Gábor
2005. Majoros Árpád

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1930. Blum Zoltán

lazaz_gyulya_0408Blum Zoltán, mint játékos, majd edző negyedszázadon át szívét-lelkét adta a Ferencvárosért. Az egyesület egyik legnagyobb egyéniségét tisztelhetjük személyében. Szerénységére, gondolatvilágára jellemző eset a Sporthírlapban 1931-ben megjelent írás: “Szerdán este felhívtuk telefonon a Ferencvárost és Blum Zoltánt kerestük, Beszélgetésünk szó szerint így folyt le: – Kedves Zoli, aktuálisnak véljük, hogy a Ferencváros nagyszerű formája és sikere kapcsán beszélgessünk egy kicsit magával.
Köszönöm a kedvességüket, hogy gondoltak rám, de nem aktuális ez a beszélgetés.
– Hát miért ne lenne aktuális? Hiszen a trénernek csak van valami része az elért sikerben? Lám, amikor rosszul ment a csapatnak, eleget csepülték magát…
Ez igaz, de én akkor sem nyilatkoztam. Ez a tréner sors. Ha rosszul megy a csapatnak, akkor a tréner a hibás. Ha győz a csapat, a tréner is jó … Ha az urak szívességet akarnak tenni nekem, ne írjanak rólam semmit, csak írják meg a csapatról az igazat. Azt, hogy jó a Ferencváros.

“A PTE jubiláns verseinyeinek folytatásaképen Magyarország bajnokcsapatával mérkőzött, mely egyúttal a PTE-nek első lépése volt a MLSz-be való újra belépésre. A PTE ha erős ellenféllel áll szemben már évek óta ő rúgja az első goalt és ezt megcselekedte a FTC-al szemben is, amennyiben már a 7. percben a vendégek hálójában akadt meg a labda. Tapsvihar lelkesítette a pozsonyiakat és habár ellenfele fölénye szembetűnőbb lesz, Schlossernak csak a 22. percben sikerült kiegyenlíteni, mikor a pozsonyiak balhátvédjük megsebesülése folytán már 7 percig csak 10 emberrel játszottak; a 26. percben Schlosser egy 11-est rúg, a 30. és 31. percben 4-re szaporítja a FTC eredményét. Időközben beáll a pozsonyiak tartalék játékosa, de a félidő végéig egyik oldalról sem érnek el eredményt. A II. félidő 4. percében a pozsonyi centercsatár átfutja ellenfele védelmét — goalt lő, újra felállás után egy perccel a pozsonyi hálóban akad meg a labda. Vagy 10 percig a tér közepén folyik a játék, a vendégek most többet támadnak, de a pozsonyiak erősen védekeznek, mig a 25. percben Schlosser, a 37. percben Pápai goalt lő, az utolsó percben 2 kornert a vendégek nem tudnak értékesíteni, mire Fehéry Ákos biró, ki teljesen kifogástalanul vezette a mérkőzést, lefütyöli a mindvégig fair és érdekes küzdelmet.” (1910 – Pozsonyi TE)

1920

“Az új magyar bajnokcsapat, az FTC csütörtökön este hagyta el Budapestet, hogy Németországban próbálja ki erőit. A magyar sporttársadalom némi aggodalommal bocsátotta útnak a zöld-fehér csapatot, mely az utóbbi időben hanyatlott formájában, már pedig a nagy játékerőt képviselő formában lévő csapataink számára is mindig kemény ellenfelet jelentettek. Már az első meccsén olyan ellenfelet kapott az FTC, amely komoly ellenfélnek számított. Az FTC azonban mindezek dacára biztosan vette az első akadályt, s eredménye mindenkit bizalommal tölthet el a túra további állomásai felől is.” (1926 – Tennis Borussia)

“A Slavia ötgólos győzelmét várták ezen a meccsen Prágában és kétségtelen, hogy mi is aggodalommal engedtük útra a zöld-fehér együttest. A mérkőzés azt igazolta, hogy sem a Slavia bizakodása, sem a mi félelmünk nem volt jogos. Már a halfsorokon eldőlt a játék. A Ferencváros az első perctől kezdve olyan fölényes, tökéletes futballt játszott, hogy a közönség fokról-fokra jobban felmelegedett az idegen csapat irányába. Így adódott, hogy a második félidő egyes periódusaiban már a Ferencvárosnak tapsolt a prágai publikum. A mezőnyben időnként szemkápráztatóan ment a játék. Maguk a ferencvárosi fiúk is mondogatták a meccs után, hogy Dél-Amerika óta még sohasem ment nekik ilyen jól a játék.” (1930 – Slavia Praha)

“Pompás győzelemmel távozik Zágrábból az FH csapat” (1932 – Gradjanski)

“A II. félidőben a Ferencváros minden erejét a támadásokba fektette és lendületes játékával, amelyben azonban igen sok leadási hiba csúszott, nyomasztó mezőnyfölénybe került. Több gólhelyzetet teremtett. A Vasas beszorult és amikor Orosz a második gólt berúgta, már úgy látszott, hogy a zöld—fehérek győztesen hagyják el a pályát. Hogy ez nem sikerült, abban nagy része van Berendi lelkesedésének és annak is, hogy a zöld—fehérek a második gól után lefékeztek. A Vasas egyenlítő gólját Berendi a 88. percben szerezte …” (1960 – Vasas)

npl-1960-II-0008-19600619-vasas-albert

1960

1977

“Nagy közönség várta a két együttest, pedig már nem volt tétje a találkozónak. Főként, hogy kiderült: a diósgyőri győzelmével a Kispest már bajnokként hallgathatta a rádió körkapcsolását. A Ferencváros már a szerdai kupadöntő visszavágójára készült, hiszen a két sárgalapos Lipcsei és Fodor csak a kispadon foglaltak helyet. A hazai szurkolók abban reménykedtek, hogy az immár másodosztályú csapat szépen búcsúzik az NB I-től. Az első félidőben csalódtak, hiszen a Ferencváros félgőzzel is fölényben volt. Szünet után nagyot változott a játék képe, egymás után vezették a hazaiak szemrevaló akcióikat, ám csak a szépítésre futotta erejükből, igaz a zöld-fehérek sem jeleskedtek a helyzetkihasználásban. Így meglepetés nélkül ért véget a találkozó, amelyen külön öröm, hogy a vendégszurkolók sportszerűen viselkedtek és különösebb probléma nélkül távoztak a stadionból.” (1993 – Nyíregyháza)

1993: Bajnokok a tartalékok

2005

“Mérsékelt iramban kezdődött a játék, de csakhamar a magyarok jutottak felsőbbségbe. A 11-dik percben az egyik svéd hátvédő kézzel érintette a labdát s a megitélt 11-esből Payer védhetetlen gólt lőtt (1:0). Most rövid ideig a svédek ostromolták a magyarok hálóját, de a brilliáns védelem mindig a helyén volt. A 43-dik perc újabb gólt hozott a mieinknek. Tóth lőtte irtózatos erővel.

A negyed óráig tartó szünetben Gusztáv Adolf trónörökös a pályán meglátogatta a magyár játékosokat, mindegyikkel kezet fogott s barátságosan elbeszélgetett a magyar vezetőkkel.

A második félidőben a magyarok döntő felsőbbségbe jutottak s a 18-dik percben Borisz, a 29-dikben Rácz és a 30-dik percben Schlosser lőtt gólt. A svédek egyetlen gólját Larsson csinálta a második félidő 45-dik percében.(1914 – Svédország)

1938, az ezüstérem pompás ragyogása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST