A Fradi naptára, június 20. – A 24. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

115 éve született Berkessy Elemér
114 éve született Friesz Rezső
135 éve született Fritz Alajos
68 éve született Hegedüs Gyula
110 éve született Móré János

Mérkőzéseink ezen a napon:

1915. Rapid – FTC 4:2, nemzetközi barátságos
1920. Viktoria Magdeburg – FTC 0-4, nemzetközi barátságos
1925. Eintracht Frankfurt – FTC 2-2, nemzetközi barátságos
1926. Arminia – FTC 7-0, nemzetközi barátságos
1943. Újvidéki AC – Ferencváros 1-2, NB1
1946. Ferencváros – DVSC 1-0, NB1 rájátszás
1954. CDNA Szófia – Bp. Kinizsi 2-1, nemzetközi barátságos
1955. Bp. Honvéd – Bp. Kinizsi 4-4, NB1
1964. Ferencváros – Kremser AC 6-0, nemzetközi barátságos
1965. Ferencváros – MTK 2-4, NB1
1970. Wiener SC – Ferencváros 3-4, nemzetközi barátságos
1971. SZEOL – Ferencváros 3-5, NB1
1973. Ferencváros – SBTC 6-0, NB1
1992. Diósgyőr – Ferencváros 0-2, NB1
2001. Ferencváros – Vasas 2-0, NB1 rájátszás
2018. Ferencváros – Villány 9-0, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 43-30 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Szécsi Géza
1925. Palcsek Antal
1946. Anda László
1946. Csiszár István
1954. Henni II. Miklós
1964. Bernáth László
1964. Horváth László
1964. Németh Miklós

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Fritz Alajos
1926. Varga II. György
1943. Toldi Géza
1955. Bencsik János

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1946. Földes Péter

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1912. Pataky Mihály
1964. Varga Zoltán

1920

1925

1937, Közép-Európa – Nyugat-Európa 3:1

“Újvidéken még sohasem nyilvánult meg olyan érdeklődés labdarúgó mérkőzés irányt, mint vasárnap a Ferencváros vendégszereplése alkalmával. Már a kora délelőtti órákban egymás után érkeztek a városba Zomborból, Hódságról, Ujverbászról, Őbecséről és Szabadkáról, valamint a bácskai községekből a kisebb-nagyobb szurkoló különí­tmények. A Ferencváros sétával töltötte a délelőttöt. Gyetvai a szállóban maradt, nem érezte jól magát, a torkát fájlalta, láza is volt. Toldi kijelentette, hogy kényszerűségből, kisebb sérüléssel a lábában vállalja a játékot. Amikor a két csapat megjelent a pályán, a nézőtér ünnepi külsőt mutatott. A szombati eső után derűs, napsütéses időben enyhe szél lengette a zászlókat. A 8000 főnyi közönség soraiban ez alkalommal először foglaltak helyet a sebesült katonák. Az első félidőben Welker góljával meglepetésre vezetett a hazai csapat. Szünetben az újvidékiekhez belátogat a főispán és minden játékoshoz van egy-két szava. Az újvidéki öltözőben általában örömteli a hangulat, a vezetők és edző egyaránt további lelkes játékra buzdí­tja a játékosokat. A Ferencváros öltözőben annál nyomottabb a légkör. A vezetők a csatárokat hibáztatják. A II. félidőben a Ferencváros fölénybe került. A 8. percben Toldi, majd tí­z percre rá újból Toldi volt eredményes, í­gy fordult a kocka. A II. félidőben a Ferencváros mintha feltámadt volna, egyre-másra vezette a támadásokat és megérdemelten nyert.” (1943 – Újvidék)

“Négy óra előtt néhány perccel indult el a közönség vándorlása az Üllői út felé. A Ferencváros előmeccset játszik! Ilyen sem volt még!…Igen helyes és életrevaló ötlet volt a Ferencváros vezetőségének császárvágása: hat ifjúsági játékossal felfrissí­teni a fáradt csapatot. A kí­sérlet bevált. Ha ez első mérkőzésen a fiatalok még nem is nyújtottak százszázalékos teljesí­tményt, játékuk biztató a jövő szempontjából. A játék nem mozgott valami magas szí­nvonalon. A helyzetek alapján a Ferencváros megérdemelte a győzelmet.” (1946 – DVSC)

1964

“Fülledt melegben futott ki a két csapat. A mérkőzés megkezdése előtt Krausz Sándor, a Kinizsi barátainak képviselője virágcsokrot adott át Puskás Ferencnek a Honvéd kapitányának. Közepes iramban, hullámzó játékkal kezdődött a mérkőzés. A mezőnyben egyenrangú ellenfél volt a Kinizsi, a kapu előtt azonban a nagyobb tudású Honvéd csatárok egy-két ötletes mozdulattal egymás után teremtették a gólhelyzeteket. A 17. percben már 3:0-ra vezetett a Honvéd, Machos és Puskás duplájával. Ezután lényegesen többet támadott a lelkes Bp. Kinizsi, de nem sikerültek a lövések. A sok próbálkozás után a 43. percben Orosz szépí­tett, de nem sokáig tartott az öröm, hiszen a lefújás előtt Czibor újra háromra alakí­totta a két csapat közötti különbséget. A szünet után heves támadásokkal kezdett a Kinizsi és megtörtént az, amiben nagyon kevesen hittek. A 65000 néző ámulattal figyelte, ahogy Borsos duplával egyre közelebb került a Kinizsi a pontszerzéshez. Továbbra is hullámzó volt a játék. A 76. percben Orosz Fenyvesi szöktette, a balszélső jobban nagyerejű, védhetetlen lövést zúdí­tott a kapura. A labda fejmagasságban a jobboldali léc mellett vágódott a hálóba. 4:4! A hátralévő időben mindent beleadott a Bp. Honvéd, időnkint igen nagy nyomás nehezedett a Kinizsi kapujára, nagy munkában volt Gulyás és a védők, de sikerült kihúzniok a döntetlent.” (1955 – Bp. Honvéd)

1970

“A várakozásnak megfelelően ferencvárosi győzelemmel végződött a SZEOL utolsó hazai NB I-es mérkőzése, de ez a győzelem már egyáltalán nem a várakozásnak megfelelően alakult ki. Ilyen ví­zilabda eredményre senki sem számí­tott, s a nyolc gól arról tanúskodik, hogy egyrészt a SZEOL nem értéktelen együttese a magyar labdarúgásnak, s ha Giliczének jobb napja van, még szorosabb is lehetett volna az eredmény. Másrészt viszonyt arra i s jó példa a mérkőzés, hogy még a bajnokság éllovasai közé tartozó csapat sem engedheti meg magának azt a fényűzést, hogy kienged. Mindenesetre jó iramú, változatos és sok gól miatt emlékezetes mérkőzésen nyertek a zöld-fehérek.” (1971 – SZEOL)

“Gólzápor a Népstadionban…Biztos, hogy Moór Endre az SBTC edzője nem í­gy képzelte el a búcsút csapatától. Néhány játékosa azonban egy-két órával korábban vette ki a szabadságát – legalábbis játékán ez látszott! A vendégek szinte semmi ellenállást sem fejtettek ki a nagy kedvvel játszó FTC ellen. Ezen a délutánon klassziskülönbség volt a két együttes között, és ez nem kismértékben volt köszönhető a hatalmas területen játszó és gólokat szerző Juhásznak, valamint Muchának és Szőkének. E három játékos nemcsak jól, és eredményesen játszott, látványos és korszerű támadásokat vezetett, hanem gyakran technikai trükkökkel, szellemes megoldásokkal szórakoztatta a lelkes közönséget.” (1973 – SBTC)

bajnoki-cimek-1991-92Tempó, Fradi!: Ha azt mondod, Diósgyőr – kapásból vágom rá: 1992. június 20. Egy Fradi érzelmű szurkolónak meg ennyi elég is: “Azt beszéli már az egész város, bajnok lett a Ferencváros!”. A többinek igazából nincs is értelme, hiszen az egyenlő egy álomutazással…Pedig nem úgy indult az 1991/92-s bajnoki szezon: volt itt rossz őszi kezdés, volt óvás, amit újrajátszás követett egy szerencsétlen csere miatt (5 percen keresztül több légiós volt a pályán a megengedettnél), és volt egy győzelmi sorozat, melyet azóta is legendák öveznek. 1992. április 4-én 7:0-ra vertük az Üllői úton a Zalaegerszeget. Ezzel a gombócból is sok győzelemmel kezdődött a 10 mérkőzésből álló győzelmi sorozat. Ekkor már ott “loholtunk” a vezető Kispest mögött és a rákövetkező héten a Bozsik stadionban aratott 2:0-s győzelmünkkel be is jelentkeztünk az aranyra és ami ezután jött, az a Ferencvárosi labdarúgás történetének legfényesebb lapjaira való…Az igazság pillanata június 20-án jött el: Diósgyőr, harmincezer néző, vagy talán még több is. 19920620-wukovicsÓrákkal a kezdés előtt egész Miskolc zöld-fehérbe öltözött, a szurkolók áradata elfoglalta az utakat, a járdákat, az ott lakók szinte ki sem mertek menni az utcára, mert amerre néztek, csak éneklő Fradistákat láttak zöld-fehérben. Az első „érzelmi bomba” már a harmadik percben robbant, amikor Fodor szögletéből, az apró termetű Wukovics a hazaiak hálójába fejelt. A teljes földindulás a 29. percben következett be, amikor a mérkőzés hőse ismételt, és Balogh fejese után néhány centiről kotorta be a labdát Knotz kapujába. Ami ezután történt, arra már nem lehet megfelelő jelzőket találni. A szurkolói öröm annyira elhatalmasodott, hogy majdnem „baj” is lett belőle, de Nyilasi Tibornak és Havasi Mihálynak végül is sikerült megfékezni, a „hatóság” által provokált közönséget. Nyí­l szinte imára kulcsolt kezekkel könyörgött a rácsokat kitépni szándékozó szurkolóknak, miközben aki elérte a trénert, az simogatta, ölelgette, csókolgatta. Bizarr, de egyben érzelmes pillanatok voltak, melyeket soha nem lehet elfedni. Egy életre meghatározta sokunk kötödését Nyilasi Tiborhoz. Nem elég, hogy vele együtt nőttünk fel, hogy a játékától és az egyéniségétől lettünk igazi Fradisták, ehhez jött 1992. június 20-a, a könyörgő, de nagyon határozott tekintet, az összekulcsolt kéz…Még Puhl Sándor is azt várta, mikor vethet már véget a meccsnek, nem is hosszabbí­tott, amikor az óra “elütötte” a kilencvenet, már fújt is hármat, de úgy, hogy talán még a tüdőjében volt az összegyűjtött levegő, de már rohant is az öltöző felé. Nem is tehetett mást, mert egyszerűen nem akarta, hogy a “fradi-tornádó” őt is felkapja, levetkőztesse és úgy cipelje körbe az egész pályán, mint egy boldog apa az első gyermekét a szülészet folyosóján. 11 év pauza után, több tí­zezer Fradista ünnepelte a 24. bajnoki cí­münket. Sokunk számára a mai napig ez csillog a legfényesebben. (1992 – DVTK)

2001

1912

1964

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 20. – A 24. bajnoki cí­m bejegyzéshez

  • Huuuuuúúúú….. de még mekkora élmény. Minden pillanatára emlékszem annak a kb.18-20 órás napnak.

    Egy pillanatot felidéznék. Már majdnem betörték a kerí­tést és mentek a pályára a szurkolók, amikor Nyí­l egy intésére helyre állt a rend.

    Laci

  • 1992. Diósgyőr: Diósgyőr -- FTC 0:2, NB I,aki ott volt annak örök élmény ez a mérközés,és azt követő haza út és fieszta a Szentélyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ