A Fradi naptára, június 5.

tempo-naptar

Évfordulók:

74 éve hunyt el Gabrovitz Emil
90 éve született Gulyás Géza
30 éve hunyt el Magda István Béla
35 éve hunyt el Ónody I. Andor
27 éve született Princebell, Addico

gulyás-géza

Gulyás Géza életében az 1953-as év nagy változást hozott az életébe. Hí­vták és jött az Üllői útra. Mint az újpestiek első számú kapusa…Zöld-fehérben 206 alkalommal védte a kapunkat. Gulyás egyébként az első ferencvárosi kapus, aki a Népstadionban védett (1953. augusztus 30. Bp. V. Lobogó – Bp. Kinizsi 2-0) és még arról is nevezetes, hogy az elsők között volt, aki akkoriban napsütésben sapkát tett a fejére… És ezt a fejet 1959-ben szomorúan lehajtani látták, ugyanis elküldték a Fradiból. Ezután a Láng csapatában még öt évig védett…Egy nap azonban váratlan dolog történt. Megint megkeresték egykori csapatától, a Ferencvárostól. Azt mondták: jöjjön vissza védeni az első csapatba! 1971 nyarán aztán végleg elbúcsúzott. Na, nem csak úgy egyszerűen. Az utolsó mérkőzésen az FTC a Dunaújvárost fogadta a Népstadionban. A mérkőzés elég sivár játékot hozott, az utolsó percek azonban felejthetetlenek voltak. A mérkőzés legszebb jelenete a 88. percben volt, amikor a közönség hatalmas tapssal fogadta a pályára lépő, búcsúzó Gulyás Gézát. A 90. percben a kapura törő Branikovitsot a dunaújvárosi védők felvágták a 16-oson belül. A közönség azt követelte, hogy a büntetőt Gulyás Géza rúgja. – Berúgtam. Könnyeztünk mindannyian.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. FTC – Törekvés 3:1, Edzőmérkőzés
1911. FTC – Blackburn Rovers 1:8, nemzetközi barátságos
1921. Békéscsabai Előre – FTC 0:1, Edzőmérkőzés
1922. vegyes FTC, MTK – Aberdeen 0-2, nemzetközi barátságos
1927. Sabaria – Ferencváros 1-2, Pünkösdi torna
1929. Ferencváros – III. ker. FC 2-1, NB1
1932. Hungária – Ferencváros 1-1, MK döntő
1933. Jugoszlavija – Ferencváros 2-4, Jubileumi mérkőzés
1934. Oslo válogatott – vegyes Ferencváros, Hungária 1-2, nemzetközi barátságos
1938. Makó – Ferencváros 2:8, Edzőmérkőzés
1947. Győri ETO – Ferencváros 3-0, NB1
1949. MTK – Ferencváros 2-5, Népszava serleg
1955. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi 4-0, NB1
1963. Dinamo Zagreb – Ferencváros 2:1, VVK Elődöntő
1968. Ferencváros – Haladás 2:1, NB1
1969. Ferencváros – Nagykőrösi Kinizsi 10:1, Edzőmérkőzés
1976. Ferencváros – Csepel 2-1, NB1
1988. Ferencváros – MTK-VM 2-0, NB1
1993. Vác – Ferencváros 1-3, NB1
1996. Ferencváros – ZTE 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 28-31 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1988. Zsiborás Gábor
1996. Kecskés Zoltán

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2015. Varga Roland
2017. Kleinheisler László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1938. Háda József
1966. Fenyvesi Máté dr.

1911

1927

“A kedd esti zivataros esők alaposan megviselték a pálya talaját. Hatalmas, sötét foltok jelezték, hogy rengeteg ví­z hullott alá. Ezeket a fekete foltokat rögtön elnevezte a közönség rokitnói mocsaraknak, csak azt nem tudta, hogy melyik csapat lendülete fullad majd el bennük. A Ferencváros felemelt karral, éljenezve, huj, huj hajrázva üdvözölte a két tribünt, a B) tribün pedig most is eldörögre szokásos háromszoros éljenét, mikor a labda megmozdult a középről. A III.kerület FC együttese úgy kezdte a játékot, mint akinek nincs veszteni valója: bátor, gyors, lelkes, mindenképpen veszélyes volt. Nem kí­mélte azonban a 11 játékos sem önmagát, sem az ellenfelet. Ez volt alapja annak, hogy nagyon keménnyé fajult a játék, amit a tehetetlen, teljesen gyenge bí­ró nem tudott megakadályozni. A Ferencváros éppen ellenkezője volt ellenfelének. Tartózkodó volt, erejére nagyon vigyázott és nem akarta semmiképpen sem átvenni a nagy tempót. A győzelmet megérdemelte a Ferencváros, mert sokkal többet támadott, de meglepően friss volt az ellenfele is.” (1929 – III. ker. FC)

“A kupadöntő döntetlenjében, amely új mérkőzés lejátszását teszi szükségessé, valami igazság nyilatkozik meg. Az igazság ugyan nem szokott a futballban diadalmaskodni, most mégis úgy érezzük, hogy a mai mérkőzés után nagy igazságtalanság lenne akár az egyik, akár a másik csapat betűi mellé odaí­rni a kitüntető jelzőt: A Magyar Kupa 1931-32 évi győztese. Mert ha győztes lenne is ennek a mérkőzésnek, a győztes sem szolgált volna rá a mai játékával arra, hogy a cí­met viselje. Szebb, jobb, mindenekfelett pedig sportszerűbb játékot vártunk a kupadöntőn, mint amit láthattunk s úgy érezzük, hogy a kupagyőztes cí­mét is szebb, jobb, mindenekfelett pedig sportszerűbb játékkal kell kiérdemelni. Ezért állí­tjuk, hogy valami igazság nyilvánul meg abban, hogy a mai játék után nincs kupagyőztes. A Ferencváros messze maradt igazi formájától s a Hungária gólképtelensége mentette csak meg a vereségtől.” (1932 – MTK)

“Teljes elismerést ví­vott ki jó játékával a Ferencváros” (1933 – Jugoslavija)

“A kék-zöld vegyes-csapat legyőzte Oslo válogatottjait” (1934 – Oslo válogatott)

fortepan_33145-19490605-19490606“A Ferencváros lanyhán kezdett, s az MTK váratlan vezetésre tett szert. Deák egyenlí­tő gólja után szárnyakat kaptak a zöld-fehérek és szebbnél szebb támadásokat vezettek. A zöld-fehérek a második félidőben egyre nagyobb fölénybe kerültek, az MTK csak lefutásokkal veszélyeztetett. A ferencvárosi védelmet nem tették igazán komolyan próbára. Szünet után még nagyobbá vált a zöld-fehérek fölénye, az MTK sokszor hét emberrel védekezett. A Ferencváros győzelme ebben az arányban is megérdemelt, az MTK nagyszerű kezdés után fokozatosan ellanyhult. A Ferencvárosban a hátvédsor legjobbja Rudas, végig hibátlanul, válogatott formában játszott. Lakat kitűnően szerelt, Kéri végig egyenletesen, jól játszott. Deák két gólja nagyszerű csatárteljesí­tmény volt. Mészáros jó volt összekötőben, Czibor a várakozásnak megfelelően teljesí­tett.” (1949 – MTK)

“Zágrábban a VVK döntőbejutásért játszott a labdarúgócsapat. A Népstadionbeli balszerencsés 0:1 után, nagy lehetőséget szalasztott el a csapat. A zágrábi mérkőzésen ugyanis 1:0-s FTC vezetés után csatáraink két alkalommal az ötösről hibáztak … És milyen a kapussors? A sorozatban kiválóan védő Aczél az egyik gólt 40 m-es „lövésből” kapta! Minden hiba ellenére, szép teljesí­tmény volt a Ferencvárostól, hogy 32 csapat közül bejutott a legjobb 4 közé.” (1963 – Dinamo Zagreb)

“A Szombathely alaposan megszervezte a védelmét. Gyarmati ügyelt Albertre, Halmosi Vargára, Szántai Branikovitsot tartotta szemmel, mögöttük pedig ott volt a biztosí­tó hátvéd szerepkörében Homolya. Ez a védekezés hatásosnak bizonyult hosszú időn át, mert a ferencvárosiak mindent középen erőltettek. 1:0 után a vendégek már bátrabban támadtak és az egyenlí­tés is sikerült. A hajrában a Ferencváros felülkerekedett, ismét sok helyzete akadt, de ezek közül mindössze egyet használtak ki Albert révén. A Ferencváros mérsékelt játékkal is győzni tudott az igen lelkes és hosszú időn át jól védekező szombathelyiekkel szemben.” (1968 – Haladás)

“A Ferencváros a vártnál kisebb arányban és nehezebben nyert az alsóházban tanyázó Csepel ellen, mint ahogyan azt sokan várták. A zöld-fehérek szinte végig nagy fölényben voltak, sokat birtokolták a labdát, rengeteget támadtak, de sok volt az oldaladogatás, mire odaértek a csepeli kapuig a betömörülő védelem meg tudta akadályozni, hogy a kapuba találjanak. Az első játékrészben csak egy alkalommal sikerült gólt szerezni és a fordulás után is éppen akkor, amikor a hazaiak támadása a széleken bontakozott ki. Az FTC-ből hiányzott az a fiatalos lelkesedés, a fűz, amely ősszel az első helyéhez segí­tette a csapatot.” (1976 – Csepel)

“A tempós, de í­gy sem igazán látványos első 45 percben Gáspár és Zsiborás közül előbbinek lényegesen több dolga akadt, mégpedig előbb Dukon lövésénél, aztán Fischer lövés-értékű fejesénél. Egyszer Gáspár sem tudott tisztázni, de akkor a játékvezető érvénytelení­tette Fischer találatát, mert hogy a Ferencváros csatára úgy ment el a jobb oldalon, hogy közben ravasz módon nem hagyta megindulni ellenfelét, Farkast…Szünet után a mérkőzés egyik legjobbja, Keller beadása a felső lécen csattant. A mind gyakoribb és egyre veszélyesebb ferencvárosi rohamok a második félidő derekán megtörték az MTK VM ellenállását. Előbb, a 65. percben Dzurják mesteri beadása után Fischer becsúszva lőtt a kapuba, aztán négy perccel később – az MTK VM elhibázta a lestaktikát – Bánki indí­tása után ismét ő volt eredményes (2:0)…Albert Flórián: – Amit a csapat az utolsó hat mérkőzésen produkált, az csodálatos. Tizenegy pontot gyűjtöttünk, s azt hiszem, ez mindennél többet mond, ezért valamennyi játékosnak csak szí­vből gratulálni tudok…Rákosi Gyula: – Amikor átvettük a gárdát, tudtuk, hogy sok van a csapatban és örömünkre az utóbbi időszak bizonyí­totta, hogy ez í­gy is van. Ez a pillanatnyi állapot az 5. helyhez elegendő, amely az adott szituációban dicsérhető.” (1988 – MTK-VM)

“Ritkán tapasztalható hatalmas rendőri készültség várta a fővárosból érkező ferencvárosi szurkolókat. Kommandósok, lovasrendőrök egész sora lepte el a környéket. Szerencsére semmiféle komolyabb rendzavarás nem történt. Az év rangadóján nézőcsúcs született Vácott. Amennyiben a hazaiak ezt a találkozót megnyerték volna, már csak egy hajszál választotta volna el őket eddigi legnagyobb sikerüktől, az aranyéremtől. Ám a Ferencváros közbeszólt, alaposan meglepte a honi bajnokság első számu esélyesét. Minden csapatrészében felülmulta a zöld-fehér együttes a hazaiakat. A 19. percben Wukovics ügyesen tört át a védőkön, és a kapu bal oldalába helyezett (0:1). Ez a találat egyértelműen görcsössé tette a hazaiak játékát. Noha a váciak is támadtak, nyomultak rendre előre, de a fővárosiak védelme minden próbálkozásukat könnyűszerrel leszerelte. A félidő hajrájában Gregor Koszta lába között lőtt gólt (0:2). A második játékrészben tovább gyengélkedtek a váciak. Az 57. percben Simon kiugrott, okos góljával megadta a kegyelemdöfést (0:3).” (1993 – Vác FC)

1992/93: Bajnok az ificsapat

“Fiesztára vágytak a ferencvárosi szurkolók, ehelyett 90 percen keresztül joggal bosszankodhattak kedvenceik igen gyatra teljesí­tménye miatt. A második félidőben a ZTE – tí­z emberrel is – bebiztosí­thatta volna győzelmét.” (1996 – ZTE)

Fölényes magyar győzelem(1921 – Németország)

1938

1966

2015

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 5. bejegyzéshez

  • Ott voltam én is azon a ’88-as örökrangadón, tényleg felejthetetlen hangulat volt az után a tavaszi szezon után, a nézőtéren el is hangzott, hogy ez a csapat bajnok lesz jövőre (nem lett, de a második hely és a bajnok Honvéd ellen elvesztett kupadöntő egyrészt a 6 év utáni újbóli érmet, másrészt a kupaindulást jelentette, majd egy bronz és újabb ezüst után ’92-re jött az arany). A ’93-as, Simi-gólos Vác-meccs is megvan, nem vidám aktualitás, tévében néztem, majd szí­nházba mentem utána, és éjfélre arra jöttem haza, hogy a szomszédunkban lakó idős nagynéni -- apám keresztanyja, nagyanyám bátyjának felesége -- délután kiült az udvarra a kedvenc fonott székébe és csendesen örökre elaludt benne.

  • Az 1988-as Üllői úti örökrangadó, szezozáró volt 26 000 néző előtt. Az ősszel még botladozó, majd a tavaszra megtátosodó és végül 5. helyre befutó Fischeréket úgy ünnepelte a lelátó népe legalábbis bajnoki cí­met szereztek volna. Ellepték a szurkolók a pályát, hogy mezeket, ereklyéket szerezzenek maguknak! Éppen akkoriban érettségiző bohém srácként jómagam is köztük voltam és a nagy, önfeledt ünneplés közepette észre sem vettem, hogy elvesztettem a személyimet, amit akkor azért még nem kezelt olyan elnézően a rendőrség mint manapság! Szerencsére volt egy becsületes megtaláló aki visszajuttatta, í­gy végül nem lett a dologból nagyobb baj!

    Ezek után azt hiszem már senki számára sem meglepetés, hogy az 1993-as váci 3-1-es győzelmünk során is a helyszí­nen -- jó tizenötezred magammal -- láttam szegény Simon Tibi mintegy 20 méterről a váci kapuba “kocogtatott” gólját! Istenem, Ő sincs már közöttünk -- immáron nyolc hosszú éve!

    Tibikém! Odafentről szorí­ts az új kezdethez a Prukner Laci féle gárdának!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
MK: VSK Tököl-FTC 10.27.13:30 M4 Sport
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
11.07. 15:20 m4 Sport
11.21.17:30 M4 Sport
EL-csoportkör 11.25. 18:45 M4 Sport
11.28.18:00 M4Sport
12.044. 18:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ