A Fradi naptára, június 9.

tempo-naptar

Évfordulók:

38 éve született Haber, Justin
43 éve született Kun György
30 éve született Lowton, Matthew
29 éve született Pavlovic, Mateo

Mérkőzéseink ezen a napon:

1912. FTC – III. ker. TVE: 11:3, NB1
1918. BAK – FTC: 0-2, NB1
1925. FTC – DVTK: 2-1, Országos bajnoki döntÅ‘
1930. HASK Zagreb – Ferencváros: 2-4, nemzetközi barátságos
1932. vegyes AMTE, Gloria – Ferencváros: 1-3, nemzetközi barátságos
1935. Hungária – Ferencváros: 1-2, MK döntÅ‘
1945. Ferencváros – Zuglói MADISZ: 6-2, NB1
1946. Ferencváros – Újpest: 1-0, Tildy serleg
1946. Ferencváros – Újpest: 1-1, NB1 rájátszás
1963. Haladás – Ferencváros: 0-2, NB1
1968. Ferencváros – Egyetértés: 1-1, NB1
1976. Ferencváros – Videoton: 1-1, NB1
1979. Vasas – Ferencváros: 5-3, NB1
1985. SZEOL AK – Ferencváros: 2-1, NB1
1993. Ferencváros – Videoton: 2-0, NB1
2007. Budafoki LC – Ferencváros: 2-2, NB2

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 10 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 44-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1925. Friesz Rezső
1946. Kubala László
1985. Farkas Béla
1985. Rubold Péter
2007. Bognár Zsolt

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1985. Sárosi László dr.

TFU_19850500_Fml_007 - 0003-21985 tavaszán viharfelhÅ‘k gyülekeztek az ÃœllÅ‘i úti felett. A március 24-i, MTK elleni 1-0-ás vereségünk után már csak egy pontra voltunk a “kieséstÅ‘l”. Lépnünk kellett, Vincze Géza nem tudta motiválni a csapatot. Vajon ki tudja megmenteni a Fradit a szégyentÅ‘l? Olyan “válságmenedzsert” kellett keresni, aki már megoldott hasonló feladatokat. A választás meglepÅ‘ volt és váratlan. SÁROSI LÁSZLÓ, a Vasas volt legendás játékosára esett a választás, aki Szombathelyen, a Volánnál és az MTK-nál is oltott már “tűzet”. Nálunk is sikerült. Bár számára is szokatlan volt edzÅ‘ként visszatérni az ÃœllÅ‘i útra, de a nagyszerű edzÅ‘nek örök hálával tartozunk azért a 12 mérkÅ‘zésért (11 bajnoki, 1 magyar kupa), amit zöld-fehérben töltött el.

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2017. Kleinheisler László

“A match eleinte úgy indult, hogy komoly és erÅ‘s lesz a küzdelem. Úgy látszott, hogy a III. kerületiek annak az eshetÅ‘ségnek a tudata, hogy ha 10 gólt kapnak és egyet sem tudnak visszaadni a terhükre megváltozó gólarány következtében kiesnek az I. osztályból, hatalmas erÅ‘feszítésre sarkalná és jó eredmény elérésére tenni képessé. Az FTC elérte a célját, mert valóban nem várt nagy gólarányban gyÅ‘zte le a III. kerületieket, akiknek csak az elsÅ‘ félidÅ‘ben volt elegendÅ‘ puskaporuk, s a második félidÅ‘ben már takarodót fújva nagy megadással voltak kénytelenek egy-másra beszedni a gólokat, amelyek közül nyolcat Schlosser rovására írhatnak.” (1912 – III. ker. TVE) | Tempó, Fradi!: Labdarúgásunk történetében eddig egyetlen játékos tudott egy mérkÅ‘zésen 8 nyolc lÅ‘ni: “Karikalábú” Schlosser Imre, aki ezzel a második legeredményesebb játékosunk a Fradi “Mesterlövészeinek” listáján, ahol azok szerepelnek, akik egy mérkÅ‘zésen 3 vagy annál több gólt szereztek. A részletes lista IDE KATTINTVA böngészhetÅ‘.

“Legutóbbi gyenge játékai után ma ismét legjobb formáját játszotta ki a zöld-fehérek csapata. Csatársora, mely a korábbi gyenge eredmények közvetlen elÅ‘idézÅ‘je volt, új összeállításban végre megfelelÅ‘t produkált. Az elsÅ‘ gólt már a 3. percben lövi Tóth, majd a második gólhoz Kövess juttatja az FTC-t.” (1918 – BAK)

“Csak nagy csapatok vívhatnak meg két olyan kemény, elszánt és nehéz küzdelmet mint az FTC meg a DVTK vívott meg egymással az országos bajnokság elÅ‘döntÅ‘jében. Az ismételt meccsen az FTC gyÅ‘zött. A rutinosabb fÅ‘városi csapat fölényben is volt a meccs nagyobbik részében, sÅ‘t a balszerencse is mellé szegÅ‘dött a kapu elÅ‘tt, így is impozáns volt az a teljesítmény, amivel az DVTK másodszor is meglepte Budapest futballközönségét. Mert valljuk be: kedden délután már úgy ültünk ki az ÃœllÅ‘i úti pálya tribünjére, hogy szép, szép, de azért ma már 3:0-ra fog gyÅ‘zni a Fradi! És amikor a meccs végén felkeltünk a helyünkrÅ‘l, éreztük, hogy kicsi hijján majdnem újból meg kellett hosszabbítani a meccset és hogy egy rájátszott félóra talán meg is fordíthatta volna az eredményt.” (1925 – DVTK)

1925

1930

“A Ferencváros biztosan gyÅ‘zött Aradon, de nem keltett túljó benyomást” (1932 – Glória, AMTE vegyes)

MK-1934-35“Állítsuk be az irányítót 1935. pünkösd vasárnapjára, irányozzuk magunkat a Hungária körúti stadion felé, olvadjunk egybe a mérkÅ‘zésre igyekvÅ‘ közel nyolcezer ember lüktetésével és nézzük meg a Ferencváros-Hungária Magyar Kupa döntÅ‘t. De nincs idÅ‘ már a további csevejre, mert a szokásos zöld-fehér csíkos ingben kifutnak a fiúk a pályára és innentÅ‘l a szurkoló számára azonnal megszűnik a külvilág. A Fradisták izgatottan nézik a melegítÅ‘ játékosokat, egy nyolcéves kisfiú lelkesen böködi apukáját: – Apuka, ott van Sárosi bácsi!…Ivancsics bíró – aki a végén még fÅ‘szereplÅ‘vé válik – sípjelére induló találkozó nem hozott emlékezetes játékot, de ami számunkra a fontos, Toldi és Sárosi 11-es góljával elhódítottuk a Magyar Kupát. Az igazi izgalom a mérkÅ‘zés második félidejének 37. percében éri a nagy hÅ‘ségben egy kicsit elbágyadt nézÅ‘ket, amikor is Sárosi “gólnak látszó” fejesét Kis vagy Ujvári szép vetÅ‘déssel kitolja a jobb felsÅ‘ sarokból. Ha csak Ujváry ért hozzá, akkor a Hungária kapusától bravúr, de Ivancsics a “határbíró” határozott intésére ítélt, mely szerint a kapusbravúrt bemutató játékos Kis volt, aki a foci szabályai szerint kézzel nem nagyon háríthatott, így a büntetÅ‘ elkerülhetetlen volt, amit Sárosi magabiztosan értékesített. Ezzel nem csak gyÅ‘ztes gól született meg, de a végére már a spanyolországi polgárháborús viszonyokat idézték a hazai szurkolók. “Hatalmas tüntetés” a nézÅ‘ktÅ‘l, a játékosoktól. ElÅ‘ször a méltatlankodó Dudást, majd Müllert is kiállítja a bíró. Az utóbbi “tiszteletlenül mutogatott a homlokára”, valószínűleg a bíró agyi kapacitását vonva ezzel kétségbe…A mérkÅ‘zés végére, mint jó polgárok, lehiggadnak a kedélyek, a Fradisták boldogan és jókedvűen, a Hungária szurkolói szomorúan, a fejüket rázogatva indulnak haza.” (1935 – Hungária)

TFU_19730200_FH_0009-1935

1935

“Nagyszerűen játszott a Ferencváros és helyenként a régi szép KK idÅ‘ket juttatták a nézÅ‘k eszébe a zöld-fehérek. Különösen a a csatársor mozgott ötletesen és gólratörÅ‘en. A zuglóiak is sok helyzetet teremtettek Csikós kapuja elÅ‘tt, de a befejezésekkel adósak maradtak a piros mezes csatárok. Egyénileg a gyÅ‘ztes csapatban Csikósnak alig volt dolga, Rudas és Onódi jól játszott. Kéri és Lakat végig hiba nélkül játszott. A támadósorban Sipost elhanyagolták, Kubala a mezÅ‘nyben pompásan épített, ugyanez áll Sárosi dr.-ra is. Mike ugrásszerűen javult az utolsó mérkÅ‘zés óta. Gyetvai kitűnÅ‘en játszott, bár a régi lendülete még hiányzik.” (1945 – MaDISz)

“Sárosi dr. fejjel Mike elé teszi a labdát. A középcsatár lövése Tóthról jobbra kipattan. Mike rajta van és az ötösrÅ‘l a vetÅ‘dÅ‘ kapus mellett a jobb sarokba lövi a labdát. GyÅ‘zött a Ferencváros! A közönség eksztázisban ünnepli a Fradit. Mikét a vállukon viszik ki az ünneplÅ‘ szurkolók. Boldogság honol a Fradi-szívekben. Urbancsik edzÅ‘ sír… A Fradi ismét bebizonyította, hogy a ferencvárosi szív nem legenda. Ez a szív gyengébb csapattal is kiharcolta a gyÅ‘zelmet Kiharcolta! Még hozzá megérdemelten!” (1946 – Újpest) | Tempó, Fradi!: A mérkÅ‘zés a Tildy-serlegért is folyt. Ezért a bajnoki játék 1:1-es döntetlenje után kétszer 15 perces hosszabbítás következett. Az Újpest veretlen bajnokcsapatát a Fradi a negyedik „félidÅ‘ben” gyÅ‘zte le. A hosszabbítás csak a gyÅ‘ztes gólig tartott! Amikor Mike a 110. percben belÅ‘tte a 2. gólt, a találkozó véget ért.

“A már kiesett Szombathely hallatlan lelkesedéssel vetett magát a küzdelembe. Játékosai nem ismertek elveszett labdát és mintegy félórán át alaposan próbára tették a ferencvárosi szurkolók idegeit. Ebben a játékrészben a hazai csapat szinte állandóan kezdeményezett, a legtöbbször az Å‘ birtokukban volt a labda, de a ferencvárosiak hátsó alakzata kitűnÅ‘en állta a sarat. Az I. félidÅ‘ben igen döcögÅ‘sen játszott a zöld-fehérek csatársora, alig láttunk formás támadást. Szünet után a hazai csapat, amikor Molnár kidÅ‘lt a sorból, erÅ‘sen visszaesett. A második ferencvárosi gól aztán már teljesen kedvét szegte a szombathelyi együttesnek, állandóan a Ferencváros támadott és biztosan szerezte meg a gyÅ‘zelmet.” (1963 – Szombathely)

“A Ferencváros még matematikai eséllyel pályázik az NB I. bajnoki címére. Az unalmas elsÅ‘ félidÅ‘ után a Ferencváros megemberelte magát a második félidÅ‘ben, és a kétgólos gyÅ‘zelemmel megérdemelten szerezte meg a fontos két pontot… A 66. percben góllá érett a hazaiak fölénye. A 16-os tájékán pattogott a labda, és Lipcsei mintegy 14 méterrÅ‘l a védÅ‘k között utat talált a jobb alsó sarokba (1:0)…A 81. percben Fodor remek labdájának köszönhetÅ‘en Wukovics újabb találattal toldotta meg Lipcsei gólját. Fodor gyönyörűen hozta fel a labdát a Videoton térfelére, majd a 16-os elÅ‘tti rövid tanácstalanság után mesterien ugratta ki az addig meglehetÅ‘sen visszafogott teljesítményt nyújtó Wukovicsot, aki ezúttal nem hibázott és a kivetÅ‘dÅ‘ Mitring alatt a hálóba gurított (2:0). Az utolsó percekre csak a parázs hangulat maradt, de a kisebb kakaskodásokat már Puhl játékvezetÅ‘ sem tartotta fontosnak büntetÅ‘kártyával megtorolni.” (1993 – Videoton)

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, június 9. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK