A Fradi naptára, május 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

71 éve született Bartosik János
26 éve született Erdei Gábor
91 éve született Kertész Tibor
112 éve született Korányi Lajos
98 éve született Ónodi II. Béla

Korányi Lajos_montázs

Korányi Lajos ragyogó fizikai felépítésű, atlétikus mozgású játékos a magyar labdarúgás legkiválóbb hátvédjei közé tartozik. Nagy gyorsasága tökéletes rúgótechnikával, kitűnő helyezkedéssel és fejjátékkal, határozott és könnyed szerelési készséggel párosult. Nagyszerű képességeinek tudatában olykor hajlott a kockázatos, könnyelmű megoldások felé. Gyorsasága és nyugalma a legnehezebb helyzetekben is rendszerint kisegítette. 1933-ban súlyos lábtörést szenvedett, amelyből csak sokára gyógyult fel. Négy évi szünet után, 30 éves korában is vissza tudta szerezni helyét a legjobbak között. A Korányi—Bíró kettős Európa legjobb hátvédpárjai közé tartozott. Híres volt „életveszélyes” hazaadásairól is, amelyekből elég sok öngól született. 334 mérkőzésen lépett a pályára zöld-fehérben, 3 magyar bajnoki cím, 2 magyar kupagyőzelem és az 1937-s KK győzelem pályafutásának legfontosabb eredményei.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. FTC – MAFC: 3:2, Ezüstlabda
1909. FTC – Sunderland: 2:3, nemzetközi barátságos
1920. Szegedi TK – FTC: 0:3, Edzőmérkőzés
1921. FTC – SpV Leipzig: 3-2, nemzetközi barátságos
1932. Blau-Weiss – Ferencváros: 2-6, nemzetközi barátságos
1947. MTK – Ferencváros: 3-3, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Tottenham Hotspurs: 4-1, nemzetközi barátságos
1958. Standard Liege – Ferencváros: 2-2, nemzetközi barátságos
1960. Ferencváros – MTK: 0-2, NB1
1963. Ganz-Mávag – Ferencváros: 1:3, Edzőmérkőzés
1966. Ferencváros – Ózd: 4-2, NB1
1968. III. Kerületi TTVE – Ferencváros: 0-3, MK
1969. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 0-2, NB1
1976. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 3-8, NB1
1981. Ferencváros – Kuba: 2-0, Nemzetközi torna
1991. Ferencváros – Veszprém: 2-2, NB1
2005. Pécs – Ferencváros: 2-0, NB1
2010. Diósgyőr – Ferencváros: 0-1, NB1
2011. Haladás – Ferencváros: 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 8 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 39-34 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1981. Németh József

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2005. Kapic, Adem
2010. Morrison, Jason
2011. Heinz, Marek

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1947. Opata Zoltán

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1983. Ebedli Zoltán
1983. Szokolai László

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1983. Jancsika Károly

“Ma délután Műegyetemi Football Club és Ferenczvárosi Torna Club mérkőzött a margitszigeti sporttelepen az ezüst labdáért. Igen nagy és előkelő közönség jelent meg a lobogódíszt öltött pályán; ott volt a vándordíj adományozója, Polónyi Géza orsz. képviselő is, aki mind végig nagy érdeklődéssel s figyelemmel kísérte a játék menetét. Maga a játék igen szép s rendkívül izgalmas volt, a mérkőzés sorsa pedig az utolsó percig kétes. Mindkét csapat igen lelkesen s erős tempóval játszott; a FTC. a díj megtartásáért, a MFC. pedig a reváns érzetével annak elnyeréséért. E mérkőzés folyamán a két csapat egyenlőnek mutatkozott, de azért a Műegyetem vezetett az utolsó 5 percig. Hogy mégis elvesztették a mérkőzést, azt hátvédeik fejetlen játékának, főleg pedig Reiner eszeveszett faultjainak köszönhetik. A nyertes csapatban ezúttal főleg a csatársor jobb oldala tűnt ki; Weisz és Braun igen jól dolgoztak, míg a baloldalon Borbás és Kovács; az ellenük játszó műegyetemi fedezet Nirnsee kitűnő játéka miatt nem tudott érvényesülni.” (1904 – MAFC)

“Sunderland játéka a tipikus profi játékmodor. Pontos passok. Céltudatos, kimért munka. Akcióikban a célravezetés — a legrövidebb uton — nyilvánul meg; eltérőleg az angol amatőr játék modortól, amely szépségre, és amellett a változatos bravúrra is törekszik. A Sunderland annyiban különbözött az eddig nálunk szerepelt angol profi csapatoktól, hogy igyekezetük nem annyira a gólok tömegében, mint inkább a szép játék nyújtásában merült ki. A Sunderlandnak törekvése a szép játék bemutatásában nyilvánult. Megvagyunk róla győződve, hogy ha csupán gólokra törekedtek volna, tudtak volna ők többet is rúgni, úgy a FTC.-nak, mint a MTK.-nak.” (1909 – Sunderland)

“Kezdés után mindjárt az FTC-t látjuk frontban. Az ötödik percben születik meg az első FTC gól, Pataki mintaszerű passzából Schwarz lövi 8 méterről. A 13. percben Tóth lefut és beadását Pataki belövi. Változatos játék következik. A 36. percben Schwarz beadását Nikolsburger az üres kapuba lövi, a befutó jobbhátvéd már csak a vonal mögül tudja kihalászni, de a bíró nem ítél gólt. A félidő vége előtt fél perccel esik az FTC harmadik gólja: Schwarz beadása a német kapus kifut, de elhibázza a labdát, amelyet a résen álló Nikolsburger belő 3:0! A második félidőben teljesen megváltozik a játék képe. A német fiúk, mintha kicserélték volna őket, energikus, rámenős játékba fognak és teljesen megzavarják az FTC védelmét, két gólt érnek el.” (1921 – SpV Leipzig)

“Óriási hőség fogadta a pályára lépő csapatokat. Az olasz-magyar és a svájci túra fáradalmai miatt alaposan megviselt játékosgárdából Toldi pihentetésével igyekezett tökéletes csapatot a pályára küldeni a vezetőség, hogy megfelelhessen nagy feladatának. Az első percekben nem sok jóval biztatott azonban a csapat. A szokatlan körülmények, a nagy hőség nem engedte, hogy kezdés után azonnal irányítsa a csapat a játékot. Így esett, hogy a 12. percben a berliniek szerzik meg a vezetést. Lassanként feloldódik azonban a merevség, a játékosok egyre otthonosabban mozognak, melynek eredményeként a Ferencváros szép játékkal és nagy győzelemmel hódította meg a német fővárost.” (1932 – Blau-Weiss)

“2:0-ra vezetett az MTK, a végén – nagynehezen 11-esből egyenlített” (1947 – MTK)

Tottenham_Hotspur“Az angol Tottenham Hotspur magyarországi vendéglátását méltán övezte óriási érdeklődés. 1955. május 15-én, barátságos mérkőzésen, 70 ezer néző előtt léptek pályára a Bp. Kinizsi ellen. A barátságosnak induló mérkőzés elég hamar csapott át heves küzdelemmé, hiszen az angolok győzni jöttek, a Kinizsi fiataljai meg megakarták mutatni, hogy vannak olyan jók, mint az agyonsztárolt kék-fehér játékosok. Főleg az Orosz-Vilezsál-Fenyvesi trió játszott nagyszerűen, Vilezsál remek labdákat adott, Fenyvesit nem tudták megfékezni az angol védők, Orosz Pál meg úgy vágott hármat, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lett volna egy huszonegy éves csatártól. 1955-ben legyőzni egy angol együttest még akkor is nagyszerű fegyvertény volt, hogy túl voltunk a londoni 6:3-on, és az ’54-es VB „kudarcán”. Ráadásul egy olyan együttesnek, akit nem szeretett a hatalom, és akinek elvette a nevét, a színét és a zászlaját is. De ahogy már többen is megfogalmazták akkoriban: a szívet nem tudták elvenni. Az örökké zöld-fehér és örökké Ferencváros maradt.” (1955 – Tottenham Hotspur)

“Csütörtökön, itteni viszonylatban régen látott nagy érdeklődés (közel 25 000 néző) mellett került sor a mérkőzésre.” (1958 – Standard Liége)

“Bár a bajnoki tabellán nyolc hely választotta el egymástól a két csapatot, érdekes, változatos, helyenként kiegyensúlyozott küzdelmet láthatott a közönség. Az ózdiak hátravonták Murányit Albert őrzésére, de ez korántsem jelentette azt, hogy egyoldalúan beálltak volna védekezni. Ha a helyzet megengedte 5-6 támadóval is rohamozták a ferencvárosi kaput, szellemesen szőtték akcióikat a ferencvárosi 16-oson is, legfeljebb annyit lehet felróni hibájuknak, hogy távoli lövésekre nemigen vállalkoztak. A Ferencváros hullámzó teljesítményt nyújtott. A fedezetek és az összekötők szinte teljesen átengedték a támadás indítását Vargának, aki bár kiválóan játszott, mégsem tudott mindenütt ott lenni. Így is óriási munkát végzett, szinte minden veszélyes kezdeményezés tőle indult el. A mezőnyfölénye és helyzetei alapján a Ferencváros rászolgált a győzelemre.” (1966 – Ózd)

npl-1966-I-0013-19660515-ozd-varga

1966

“Az első félidőben kiegyensúlyozott játék folyt, a III. kerület alapos küzdelemre kényszerítette a bajnokcsapatot. Szünet után is csak nehezen alakult ki a zöld-fehérek mezőnyfölénye, mert csatársoruk szétesően játszott. Az akciók befejezésébe rendre átadási hiba csúszott. Végeredményben a Ferencváros csatárainak nagyobb tapasztalatával döntötte a maga javára a mérkőzés sorsát.” (1968 – III. ker. TTVE)

“A 71. percben (…) Poeva Mészöly becsúszását sérelmezve előbb Ebedlit gázolta le, majd pedig Mészölynek rontott neki…” (1981 – Kuba)

“Mindkét együttes meglehetősen furcsa összeállításban kezdett: a hazaiak mestere, Nyilasi Tibor sérülés- és betegséghullám miatt volt kénytelen felforgatni csapatát, míg kollégája, Dunai Antal elsősorban taktikai megfontolásokból változtatott megszokott gárdáján. Az utóbbi időben gyengélkedő, ám még mindig dobogós helyért küzdő vendégek nem különösebben tisztelték ellenfelüket…Végén az FTC biztosnak tűnő győzelmet engedett ki a kezéből, a végén annak is örülhetett, hogy nem úszott el mindkét bajnoki pont.” (1991 – Veszprém)

“A 78. percben pályára lépett Lipcsei Péter is, aki ezzel beállította dr. Sárosi György klubrekordját…” (2010 – Diósgyőr)

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 15. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.17. 19:30 BL selejtező FC Ludogorec-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST