A Fradi naptára, május 5. – 20. Magyar Kupa győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

27 éve született Bognár István
29 éve született Marosevic, Perica

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – Old Cricketer: 5:0, nemzetközi barátságos
1907. BTC – FTC: 2:1, Edzőmérkőzés
1910. FTC – MAFC: 3:0, Edzőmérkőzés
1912. FTC – Amateure: 3:2, nemzetközi barátságos
1918. FTC – MTK: 0-3, NB1
1921. FTC – MAFC: 3-2, Hlavay díj
1929. vegyes Ferencváros, Újpest – vegyes WAC, WSC: 3-2, nemzetközi barátságos
1932. vegyes Young Fellows, Blue Star – vegyes Ferencváros, Hungária: 1-2, nemzetközi barátságos
1935. III. Kerület – Ferencváros: 2-6, NB1
1940. Ferencváros – Gamma: 3-0, NB1
1943. Ferencváros – Magyar válogatott: 1:4, Edzőmérkőzés
1946. SZAC Barátság – Ferencváros: 7-3, NB1 alapszakasz
1957. Haladás – Ferencváros: 2-0, NB1
1974. Ferencváros – Dorog: 2-0, NB1
1976. Váci Híradás – Ferencváros: 1-5, Felszabadulás kupa
1979. Ferencváros – Bp. Honvéd: 2-0, NB1
1982. Ferencváros – DVTK: 1-1, NB1
1984. Ferencváros – PMSC: 1-0, NB1
1993. MTK – Ferencváros: 1-1, MK
1999. Vác – Ferencváros: 1-1, NB1
2004. Ferencváros – Bp. Honvéd: 3-1, MK döntő
2012. Ferencváros – Pápa: 0-2, NB1
2013. Paks – Ferencváros: 1-3, NB1

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 13 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 47-29 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1901. Horváth Ferenc
1921. Furmann Károly

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1929. Lengyel Zoltán

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1925. Blum Zoltán

“Bécs Budapest ellen. Nagyszámú közönség nézte ma végig a Ferencvárosi Tornaklub és a bécsi Cricketterek lapdarugó mérkőzését. — A match mindvégig érdekes és figyelemreméltó volt eredménye a F. T. C. csapatára igen jó, mert hoszszabb idő óta ez a csapat szerezte meg nemzetközi mérkőzéseinken a diadalt a magyar lobogónak. A játék folyamán a magyar csapatok az erős szél segítségével állandóan a bécsiek kapuja előtt tartották a labdát, melyet az első félidő tartama alatt két ízben be is lőttek. A második félidőben már a bécsi csapat volt előnyösebb helyzetben. Igyekeztek is kihasználni jó állásukat és a félidő kezdetén azonnal levitték a labdát a magyar kapu elé, de folytonos erős támadásaik ellenére egy goalt sem tudtak kierőszakolni. Ehelyett a magyar csatársor hatalmába kerítvén a labdát, kőt szép lerohanással gyors egymásutánban még két goalt lőtt a bécsi kapuba, melyet a félidő folyamán egy harmadikkal megtoldott. Ehez képest a mérkőzés 5:0 eredménynyel végződött a Ferencvárosi Tornaklub javára.” (1901.05.05 – Old Cricketer)

(1921.05.05 – MAFC, Hlavay díj)

“A Ferencváros öltözőjében éppen Mórét kötözgetik amikor belépünk. Sárosi fütyül és újságot olvas, mire Mailinger elnök megkérdi: – Mi az Gyurka, te kottából fütyülsz? – Egyszóval: a Fradiban jó a hangulat. A Ferencváros jön ki előbb, aztán a kerületiek, akik a körön állva üdvözlik a közönséget. Nincs szél, a nap elég melegen süt…Óbudáé a vezetés, de aztán, bár kissé döcögve, jön a Fradi-henger. Csak pár percig volt kétes a játék sorsa, aztán lelépte ellenfelét a Ferencváros. Mutatós, néha már túl egyhangú volt a játék. Sőt, a rossz formában lévő III. ker. ellen a Ferencvárosnak nem is volt szüksége teljes tudásának a kifejtésére sem. A II. félidőben, amikor a Ferencváros már gólokkal vezetett, helyenként egész edzésjellegüvé fajult a mérkőzés…A mérkőzés végén a ferencvárosiak fejét Mailinger elnök alaposan megmossa a második félidőbeli lanyha játékért: – Szégyen így játszani. A Ferencváros nem játszhat így még akkor sem, ha biztosan vezet.” (1935.05.05 – III. Kerület, NB1)

KS_1940_I_051-19400505

Toldi először a Fradi ellen – a képen egykori “fegyvertársával”, Polgárral küzd

“Az egész nap zuhogó eső a mérkőzés előtt egy órával elállt ugyan, de addigra alaposan felázott a talaj. A pályán a pirosinges Gamma jelenik meg elsőnek, a zöld-fehér inges, zöldnadrágos Ferencvárost Nagy II. vezeti. A mérkőzés eredménye hűen fejezi ki azt a különbséget, amit a két csatársor között volt. Sőt, ha a két balszárny közötti különbségre gondolunk, akkor azt csak a kétszámjegyű gólaránnyal lehetne kifejezni. Viszont a Gamma jobbszárnya jobb volt a Ferencvárosi jobbszárnynál. A diadal főrészese a Kiszely-Gyetvai kettős. Gyetvai változatlanul tartja válogatott formáját, Kiszelyben kitűnő kiszolgálóra talált. A Ferencvárosi tank hosszú szünet után játszott újra s játékával megmutatta, hogy kár volt elvesztegetni a tartaléksorban töltött hónapokat. Lövőereje olyan érték, amely a Ferencvárosnak bizonyára nagy szolgálatokat tesz majd még a bajnoki hajrában. A pöttömnyi Nagy II. teljesen feledtetni tudta a kitűnő Hámorit is.” (1940.05.05 – Gamma, NB1)Tempó Fradi!: A mérkőzésnek két “érdekessége” is volt. Az egyik, hogy két volt kiváló Ferencvárosi játékos, Háda és Toldi az ellenfél mezét viselte. Toldinak, a Ferencvárosi labdarúgás szívemberének 11 év szolgálat után kellett távozni, először a Gammához, később a Szeged andré-nagy_nagy-ii-andrasjátékosa volt. Innen tért vissza 1942-ben és újabb egy éven át volt az FTC játékosa volt. A következőket Pataki Mihály akkor nyilatkozta, amikor Toldi Géza búcsúmérkőzésére készült: – Toldi szinte megelőzte korát!..Háda József közel 10 évig őrizte a Fradi kapuját, majd ő is Gammához igazolt. Fiatalon, 29 évesen hagyta abba a játékot. Úgy érezte, gyorsasága, reflexei már nem a régiek és nem kívánta potyagólokkal keseríteni a közönséget. A másik kiemelendő játékos, a Ferencváros csapatkapitánya, Nagy II. András. Az erdélyi származású apró termetű balfedezetet kitűnő labdakezelés, taktikai érettség, bátorság, nagy munkabírás és ruganyosság jellemezte. Korszerű felfogásban játszott, a védekezésben és támadásban is kifogástalanul helytállt. Játéktudása méltóvá tette arra, hogy 1943-ban háromszor is bekerüljön a nemzeti tizenegybe. 1939 őszén öltötte magára először a profi Ferencváros mezét, 1941 szeptemberétől kapott profi szerződést. 1944 novemberében játszotta utolsó mérkőzését zöld-fehérben és még ugyanebben az évben megkapta katonai behívóját is. 1945 januárjában elhagyta Magyarországot…

“Jó kezdés, érdekes középső harmad, edzőmérkőzés jellegű befejezés – röviden így lehetne összefoglalni a népstadionbeli 90 percet. Az elején a dorogiak játéka már-már sajnálatot ébresztett a nézőben: azaz már-már sajnáltuk, hogy ennek a csapatnak búcsúznia kell az élvonaltól. Ez a jó teljesítmény mindössze 15 percen át tartott. Utána, ha nem is jó, de mindenesetre ellenfelénél sokkal jobb, mozgékonyabb Ferencváros került mezőnyfölénybe. A második Ferencvárosi gól után azt hittük, hogy a zöld-fehérek most majd vissza akarnak fizetni az 1:0-ás vereségért és lendületes rohamaikkal kiütik a megroggyant bányászfiúkat. Nem ezt történt! Edzésként véve a bajnoki mérkőzést, leeresztettek, de győzelmük jogosságához így sem férhet kétség.” (1974.05.04 – Dorog, NB1)

KS_19740507-0004-19740505

“A küzdelmes, nagy iramú rangadót az FTC jobb helyzetkihasználással nyerte. Az első gól Pusztai beadásából született, ezt Nyilasi perdítette a hálóba. Nyilasi még egy gólt szerezhetett volna, hiszen látványos cselekkel szinte az egész Honvéd védelmét átjátszotta, de a kivetődő Gujdárnak sikerült elütni a csatár elől a labdát. A második gól — sorozatos Honvéd-támadások után! – a 75. percben így esett: Pogány Magyarhoz játszott, aki két Honvéd védő között ügyes mozdulattal maga elé tette a labdát, majd 12 m-ről úgy lőtt a hálóba, hogy a labda Gujdár kezét is érintette. A gól után is adódtak még helyzetek, de az eredmény már nem változott. Értékes 2 pontot szerzett az FTC!” (1979.05.05 – Bp. Honvéd, NB1)

MK-2003-04“A május 5.-i magyar kupadöntőre a Puskás Ferenc stadionban került sor, mindösszesen négyezer néző előtt. Miért voltunk csak ennyien? Nehéz rá válaszolni, de talán összefügg azzal, hogy bár voltak sikerek, de 2004 tavaszán már gyülekeztek a sötét felhők. Ehhez jött még, hogy Pintér Attilának sem sikerült igazán elfogadtatnia magát a közönséggel, és sajnos a játékosokkal sem. Ettől függetlenül egyértelmű esélyesei voltunk a kupadöntőnek, hiszen a magyar kupadöntő idején a Bp. Honvéd még az NB1/B listavezetője volt. Ráadásul hosszú idő után újra a legjobbnak mondott összeállításban küldhette pályára Pintér Attila a Ferencváros csapatát. Az egész kupadöntőn a Ferencváros címvédőhöz méltóan, kiválóan futballozott, és esélyt sem hagyott a Honvédnak. A zöld-fehérek – akik huszadszor nyerték el a trófeát – így három bajnoki vereség után megnyugodhatnak: Magyar Kupa-győztesként mindenképpen indulnak az UEFA-kupában…Minden kétséget kizárólag Tököli Attila volt a mezőny legjobbja. A középcsatár nagy kedvvel, Fradi-szívvel futballozott. Tökéletes összhangban a csapatkapitány Lipcsei Péterrel. Amikor Lipcseinél volt a labda, Tököli a leshatáron, kiugrásra készen várta az átadásokat. De nemcsak jól cselezett és megtartotta a labdát, a védekezésből is kivette a részét…Pintér Attila: – Gratulálok a játékosoknak, akik mindent elkövettek azért, hogy a Fradi megőrizze a Magyar Kupát. Fegyelmezetten futballoztunk, jó volt látni a közönségszórakoztató játékot.” (2004.05.05 – Bp. Honvéd, MK döntő)

20040505-honved-csapatkep

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 5. – 20. Magyar Kupa győzelem bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 03.30. 17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4)
Következik: MK 04.03. ??:00 Videoton-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST