A Fradi naptára, május 7.

tempo-naptar

Évfordulók:

37 éve született Buzsáky Ákos
28 éve született Dilaver, Emir
40 éve született Maróti Béla
53 éve született Pintér Attila

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. FTC – MUE: 5:2, NB1
1911. FTC – Cricketer: 7:0, nemzetközi barátságos
1913. vegyes MTK, FTC, BTC, BAK, MAC – Sunderland: 2:3, nemzetközi barátságos
1922. FTC – Kispesti AC: 4-2, NB1
1932. vegyes Young Boys, Biel – vegyes Ferencváros, Hungária: 3-3, nemzetközi barátságos
1933. Ferencváros – Bocskai: 1-0, NB1
1939. Szolnoki MÁV – Ferencváros: 1-1, NB1
1944. Vasas – Ferencváros: 3-5, NB1
1950. Csepeli Vasas – ÉDOSZ: 1-5, NB1
1955. Aarhus GF – Bp. Kinizsi: 1-2, nemzetközi barátságos
1958. Lens – Ferencváros: 6-0, nemzetközi barátságos
1960. BVSC – Ferencváros: 1-4, NB1
1961. Tatabányai Bányász – Ferencváros: 3:1, Edzőmérkőzés
1977. Ferencváros – Csepel: 3-3, NB1
1980. Rába ETO – Ferencváros: 3-1, NB1
1983. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 2-1, NB1
1988. ZTE – Ferencváros: 0-2, NB1
1994. ETO FC – Ferencváros: 3-1, NB1
1997. Ferencváros – PMFC: 2-1, NB1
2011. Szolnoki MÁV – Ferencváros: 2-3, NB1
2016. Újpest – Ferencváros: 0-1, MK döntő

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 13 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség, 52-33 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1905. Koródy Károly
1911. Krizsán Endre
1911. Wurfer Lajos
1922. Nikolsburger II. Miklós
1958. Kárpáti Márton

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1939. Jászberényi Zoltán
1944. Polgár Gyula
1958. Gregor Béla
1980. Nagy Mihály
2016. Lamah, Roland

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1975. Magyar István

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1911. Szeitler Károly

“Csekély számú nézőközönség előtt folyt le ez a mérkőzés. Első félidőben a F. T. C. ugyan fölényben volt, de a M. U. E. csatárai közvetlen a kezdés után egy sikerült lerohanás alkalmával goalt rúgnak. Ezután Takács a F. T. C. balszélső csatára fut le, de a M. U E. hátvédje elbuktatja; a biró 11 méteres büntetőrúgást ad, mely goalt eredményez. Az első goalt két perczezel később egy másik követ. A második félidő elején a M. U. E. támad s a 20. perczben az eredményt kiegyenlíti. Erre a F. T. C. hevesen játszik, 10 percz alatt 3 goalt sikerült elérnie. Végeredmény 5:2 a F. T. C. javára.” (1905 – MUE)

“A játék a fürge zöld-fehér csatárok élénk támadásával kezdődik, amely alig pár perc múlva Varga helyezett lövése révén eredménynyel zárul. E vezető goal után is állandóan a FTK támad. Csatársora pompás kombinációkkal veszélyezteti a Kriketterek goalját. Különösen a balszélső Wurfer játszik jól, akit fedezete, a nálunk jól ismert Grossmann sehogy sem tud fogni. A félidő utolsó öt percében még két goalt rug a FTK. Helycsere után a Kriketterek a pálya sáros és használhatatlan voltára való tekintettel, nem akarják folytatni a játékot s csak hosszas alkudozás után, no meg a pályára érkezett osztrák győzelem hírére folytatják a játékot. Állandóan a magyar csapat támad s rövid időközökben négy goalt rúg. Közben a játék — a Kriketterek kezdeményezésére — elfajul — a biró Wurfert és Bendert kiállítja. Biró Szüsz Hugó volt.” (1911 – Cricketer)

Blum, a FTC szimpatikus repräzentativ játékosa a Sunderland—magyar kombinált mérkőzésen fényes tanujelét adta annak, hogy minő gyorsan tanul. Vasárnap, dacára minden igyekezetének, ugy cicázott vele a világhírű Buchon-Mordue pár, ahogy akart, mert valahányszor ellenfelénél volt a labda, mindig ő támadott, ő mozgott előbb. A mozgásban levő játékost pedig egy nagytechikáju ellenfél könnyen kicselezheti. Ámde szerdán máskép volt. Valahányszor Mordue megállt a labdával, mindannyiszor megállt vele szemben Blum is és nem támadott mindaddig, mig csak Mordue meg nem mozdult. Igy ezután fordított helyzet állott be, amelynek az lett eredménye, hogy Mordue korántsem tudott ugy boldogulni, mint vasárnap. Hanem azért ennek dacára elfogadnék őt jobbszélsőnek a válogatott csapatba. Vagy nem?” (1913 – Sunderland)

“Az FTC-ben Takács, Hungler II. és Pataky helyén Hungler I., Nikolsburger II. és Kővágóval állott fel. A csapat ebben az összeállításban igen mérsékelt teljesítményt nyújtott, s csak annak köszönhette győzelmét, hogy éppen a KAC-al került szembe, amelynek a játéka ma messze van ez elsőosztályú klasszistól. A zöld-fehérek csatársora ma még talán akcióképtelenebb volt mint eddig, s ha nem lett volna mögött a kitünő halfsor, amely újabb és újabb gólhelyzeteket készített elő a számára, bizony csalódással kellett volna távoznia a küzdelem színhelyéről.” (1922 – Kispesti AC)

“A régi, szép idők emléke elevenedett fel tegnap az Üllői-úton. Nem csak azért, mert a nézőtér lényegesen teltebb volt, mint a tavasz eddigi fordulóin, de azért is, mert a szemben álló csapat olyan nagyszerű mérkőzést vívott, amilyet bajnoki találkozáson már régen nem láttunk. A Ferencváros rácáfolt legutóbbi ernyedtségére, a Bocskai pedig teljesen méltón az egész mérkőzés alatt egyenrangúnak mutatkozott nagy ellenfelével. Hatalmas iram, játékbeli szépségek és az utolsó pillanatig tartó izgalom jellemezte ezt a játékot, amelyet így méltán állítunk a tavasz szezon első helyére. A Bocskai pályára lépést igen élén tetszésnyilvánítás kíséri, de természetesen, hogy a Közép a Ferencvárost ünnepli lelkesen, tomboló hanggal. Különösen nagy az öröm, hogy Toldi is megjelenik a pályán (Tempó Fradi!: Vele lett “teljes” a legendás T-betűs csatársor: Táncos, Takács, Turay, Toldi, Kohut). A nagyszerűen játszó Bocskai ellen, az utolsó pillanatig izgalmas mérkőzés sorság a Toldi lövéséből eredt egyetlen gól döntötte el: Toldi leveszi a levegőből a bekk mellett, s hatalmas lövéssel a felső kapufát találja el, a kapus előremozdult a labdáért, de vesztére, mert a lepattanó labda a könyökébe vágódik, s onnan a hálóba jut…A közönség egetverő tapssal és éljenzéssel fogadja az eredményt, amely sorsdöntő volt.” (1933 – Bocskai)

“Hüvös szeles időben hatalmas tömegekben zarándokol a közönség a nagy érdeklődéssel várt összecsapásra. A Kinizsi öltözőjében nagy csendben készülődnek. Egyszer csak Gyetvai, a Ferencváros balszélsője jelenik meg az ajtóban és Kiszelyt keresi (Kiszely István 1939-1942 között 91 alkalommal lépett pályára a Fradi színeiben – Tempó, Fradi!): — Gyere be Gyetvás, most még szívesen látunk téged – hívják a ferencvárosi fiút…Igen nagyiramú játékot vívott a két csapat. Az első perctől kezdve nagy hevességgel csaptak össze és ez a nagy hevesség egészen a mérkőzés befejezéséig tartott. A Kinizsi talált először magára és jól használta ki a zöld-fehér védők kezdeti bizonytalanságát. Így sikerült is hamarosan gólt elérnie. A Ferencvárost a gól nem zavarta meg, fokozatosan jött fel és azután a félidő végéig ő volt a határozottabb, a többet támadó és megérdemelten fordult a második félidőre egygólos előnnyel. A második félidőben a Ferencváros erősen rákapcsolt és amikor 4:1-re vezetett, úgy látszott, hogy még néhány gólt fog rúgni. Ekkor azonban erősítés helyett lelassított a csapat és a nagy lelkesedéssel játszó Kinizsi kétessé tudta tenni hosszú időn keresztül a ferencvárosiak győzelmét.” (1944 – Vasas) | Tempó, Fradi!: A mérkőzés tudósításnál az újság Kinizsi-Ferencváros meccsről ír, de tudni kell, hogy 1943-ban a nehéz anyagi körülményekkel küszködő Vasas a Magyar Kommunista Párt “látókörébe” került. Úgy gondolták, hogy a sporton keresztül lehet nagyobb tömegeket megnyerni a mozgalomnak. A Vasasra esett a választás, a pénzbeli támogatás mellett megkapták a Pasaréti úti sportterületet is, a nevük Nemzeti Nehézipari Munkások Kinizsi SC-re változott, amit a második világháború után újra Vasas-ra változtattak. Ez idő alatt a klub elnöke Kádár János volt.

1944

“Végig erős iramú, helyenként színvonalas mérkőzést láttunk. Az első félidőben a csepeli fedezetpár pompás játékkal uralta a mezőnyt és tömte a csatársort jobbnál-jobb labdákkal. A csepeli csatárok azonban a gólhelyzetek egész sorát hagyták ki. Az ÉDOSZ támadósor ritkább támadásai mindig veszélyt jelentettek. Szünet után megváltozott a játék képe. Ez elsősorban a két ÉDOSZ fedezet feljavulásának tulajdonítható. Ekkor az ÉDOSZ legalább annyit támadott mint a Cs.Vasas, s a gólhelyzeteket a csatárok ki is tudták használni.” (1950 – Csepeli Vasas)

“Az Aarhus GF ez alkalommal ünnepelte fennállásának 75-ik évfordulóját.” (1955 – Aarhus)

“Nem úgy indult a mérkőzés, hogy a Ferencváros ilyen nagy gólaránnyal győz. Az I. félidő heves küzdelmében a BVSC is ugyanúgy kivette a részét, mint a zöld-fehér csapat. De míg a ferencvárosi csatársor ebben a játékrészben jobban ki tudta használni a helyzeteit, addig a BVSC csatárok holtbiztos helyzetekben is hibáztak. Szünet után igen egyoldalúvá vált a játék. A BVSC fedezetpárja erősen visszaesett, hátvédhármasa is gyakran jött zavarba és így nem tudták megakadályozni a mintegy félórán keresztül rohamozó ferencvárosiak újabb góljait.” (1960 – BVSC)

KS_1960_02_0010-19600507_v2

1977

“Viharos erővel kezdett a Ferencváros, s miután már az első percekben gólt ért el, mindenki azt hitte, hogy könnyű lesz az útja a győzelemig. A meg-megújuló rohamokat a Dózsa átvészelte, s aztán igazán dicséretes módon egyre többször próbálkozott kezdeményezéssel, a játék irányításával. Támadójátéka azonban elég nehezen bontakozott ki, s a Ferencváros egy negyedórás megtorpanás után újból ritmust tudott váltani. A Dózsa 2:0 után sem adta fel, s nagyon ügyesen érvényesítette azt a lélektani előnyét, hogy ezen a mérkőzésen nem sok vesztenivalója van. A Ferencváros így örülhet a nehezen kiharcolt két pontnak, amelyek ezen a mérkőzésen elsősorban küzdőképességének és Zsiborásnak köszönhet. A lelátón összeverődtek a tenyerek, a közönség egy része lelkesen ünnepelte Zsiborás Gábort, aki ezen a mérkőzésen gólnak látszó lövéseket védett, s kitűnt határozottságával, magabiztosságával. Korlátlan úr volt a levegőben.” (1983 – Újpesti Dózsa)

TFU_19830700_Fml_110_0013-19830507

1983

“Küzdelmes, de meglehetősen mérsékelt színvonalú mérkőzést láthattak a nézők. Már az első félidőben is az FTC játszott valamivel jobban, fordulás után pedig minden tekintetben felülmúlta a harmatgyenge teljesítményt nyújtó egerszegi együttest…A 60. percben Dukon kezdeményezett akciót, jó cselekkel középre verekedte magát, majd Dzurjákot inditotta, aki jobbról pontosan guritott középre és Fischer pár lépésről nem hibázott (1:0)…69. percben Dukon tört be a 16-oson belülre, ahol Szabó elbuktatta. A jogos 11-est Pintér biztosan értékesítette. (2:0).” (1988 – ZTE)

“A Ferencvárostól többet várt közönsége, a nézők a végén mégis ünnepelték a csapatot. A fegyelmezett vendégeket csak egy hajszál választotta el a pontszerzéstől.” (1997 – Pécsi MSC)

TFU_19970507_FU_006-007 - 0001-19960617

1997

“… a zöld-fehérek az első tíz percben öt hatalmas gólhelyzetet alakítottak ki Pölöskey Péter, Rósa Dénes és André Schembri révén. Hálóba viszont nem találtak (bár egy Pölöskey-fejes a gólvonalig azért eljutott). A 20. perctől viszont már nem csak a szél rezgette a hálókat: egy újabb ajándéklabdát gólra váltva előbb Pölöskey megszerezte a vezetést a Ferencvárosnak, majd Zsolnai Róbert egyenlített pontos fejessel, de a Rósa forintos labdáját gólra váltó Schembrinek köszönhetően hamarosan újra a vendégek vezettek. Szó szerint percenként potyogtak ekkor a gólok! Jó húszperces „igazi” NB I-es játék után Schembrit buktatta a tizenhatos jobb oldalánál meglehetősen fölöslegesen (hogy igen visszafogottan fogalmazzunk) Nenad Djurovics, a büntetőt Rósa Dénes váltotta gólra. Még mielőtt megnyugodhattak volna a zöld-fehérek, az első félidő utolsó percében déja vu-érzés foghatta el a nézőket, mert a szolnokiak gyakorlatilag megismételték első találatukat: szabadrúgásból, 35 méterről Braniszlav Vukomanovics ívelte be a bal oldalról a labdát, Zsolnai pedig megelőzte védőjét, és a kapuba bólintott. 2–3-mal fordulhattak így a felek, mi pedig azt éreztük, amit hazai futballmérkőzéseken ritkán: őszintén sajnáltuk, hogy véget ért a játékrész. (…) A Szolnok ezzel a vereséggel viszont kiesett” (2011 – Szolnok)

2016

A derby utóélete
1983.05.07 – Ferencváros – Újpesti Dózsa 2-1

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 7. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.17. 19:30 BL selejtező FC Ludogorec-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST