A Fradi naptára, október 5.

tempo-naptar

Évfordulók:

29 éve született Abdi, Liban
58 éve hunyt el Rumbold Gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. FTC – 33 FC: 8-0, NB1
1919. vegyes FTC, MAC, BAK – Angol katonai válogatott: 7-1, nemzetközi barátságos
1924. FTC – Hakoah: 1-2, nemzetközi barátságos
1930. Szegedi Bástya – Ferencváros: 0-2, NB1
1941. Ferencváros – Újvidéki AC: 13-2, NB1
1947. Ferencváros – Elektromos: 2-0, NB1
1952. Bp. Postás – Bp. Kinizsi: 2-4, NB1
1958. Ferencváros – Slovan B.: 4-1, nemzetközi barátságos
1966. Ferencváros – Olimpija Ljubljana: 3-0, VVK
1968. AS Nancy – Ferencváros: 2-6, nemzetközi barátságos
1969. Rába ETO – Ferencváros: 2-2, NB1
1974. MTK – Ferencváros: 0-0, NB1
1977. Szabadegyházi Kinizsi – Ferencváros: 2-6, MK
1983. Újpesti Dózsa – Ferencváros: 1-1, NB1
1985. Ferencváros – MTK-VM: 1-1, NB1
1991. Videoton – Ferencváros: 0-0, NB1
2003. DVSC – Ferencváros: 5-0, NB1
2005. FC Slovacko – Ferencváros: 4-2, nemzetközi barátságos
2011. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi: 0-2, Ligakupa

Összes díjmérkőzés: 19 mérkőzés, 10 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 62-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1952. Asbóth Endre
2005. Héray László
2011. Birtalan János
2011. Holman Dávid

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1924. Balassa Béla
1941. Waldinger László
1977. Kollár József
2005. Béress János
2005. Győri Rajmond
2005. Lajer Gábor
2005. Udvarácz Milán

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A 33 FC-nek az utóbbi időben mutatott respektábilis formája után senki sem lehetett elkészülve a horribilis arányú vereségre. Nem is szabad a realitás mértékével mérni az eredményt. Sem a 33-asok nem roppantak össze olyan hirtelen, sem az FTC nem javult egyszerre annyit, hogy 8:0-ás eredmény egyszerűen elfogadható lenne. Zsáknak tréning közben szenvedett lábrándulása sokkal súlyosabb volt, mint maga is gondolta. Alig tudott megmozdulni a kapuban, s kínos tehetetlenségre volt kárhoztatva, ha a kapu bal oldala felé jött a labda. Úgyszólván ahány lövés, annyi gól jutott a 33 FC hálójába. A 33-asok az első félidőben még csak megállták valahogy a helyüket. A katasztrófa a második félidőben követketkezett be, amikor megeredt az eső s a csúszós talajon az FTC technikai fölénye és nagyobb súlya teljesen elnyomta őket.” (1913.10.05 – 33 FC, NB1)

“Sima Ferencváros-Bástya meccs volt. Ámbár nem sok kellett volna a Ferencváros többgólos győzelméhez, de – a már-már hagyományos meglepetéshez sem. A Ferencváros számára jobb halfsora, fel-feltűnő stílusa kimondott fölényt biztosított. Erélyesebb csatársor féltucat gólig is vihette volna, így viszont sosem volt a Ferencváros előnye akkora, hogy a sokszor fenyegető Bástya-gól galibát nem okozhatott volna. A Ferencváros halfsorának jól ment a játék. Laky tehetsége mindjobban belesimul a centerhalt szerepkörébe s a szélsőhalfok védekező képességeit nem tette próbára az ellenfél csatársora, viszont támadásnak Berkessy is, Furhrmann is mestere. Mögöttük fölényesen (néha szinte túl fölényesen) végezte munkáját a két bekk, kevés dolgát hibátlanul látta el a kapuban Háda…Blum Zoltán tréner: – A fölény megvolt kétszer annyi gólhoz is…Kohut: – Ilyen könnyű Bástya meccset még nem játszottam. A 6:0-ás meccsünk sem volt könnyebb.” (1930.10.05 – Szegedi Bástya, NB1)

“A pályára lépő ferencvárosi és újvidéki játékosokat nagy tapssal fogadja a közönség. Felzúg a tribünről a kórus: „Gyurka! Gyurka!” A Ferencvárosban ismét játszik Sárosi György dr. és Lázár. Az újvidéki csapat megerősödött Turaival és Négyesivel…A Hungária volt két játékosát szintén ünneplik, Usetty Béla, a Ferencváros elnöke, üdvözlő szavakat intéz az újvidéki csapathoz és azután megkezdődik a játék. A Ferencváros könnyedén rúgta a gólokat. Amikor jól működik a ferencvárosi gépezet, akkor az újvidékiek meg sem tudtak moccanni. Amikor alábbhagyott a tempó, akkor feljöttek az újvidékiek is. Ha a Ferencváros jó formában kifog egy gyengébb ellenfelet, akkor Isten irgalmazzon annak a csapatnak. Úgy kitömik őket, hogy nemcsak a labdarúgástól, de még az élettől is elmegy a kedvük. Körülbelül ezzel az esettel találkoztunk vasárnap az Üllői úton. Az újvidékiek nagyon megilletődve álltak ki erre a mérkőzésre, többek között talán azért, mert ki tudja mikor játszottak ilyen szépszámú nézősereg előtt. Tény az, hogy az első félidőben úgyszólván nem voltak képesek ellenállást kifejteni…Kemenessy Sándor: – Védelmünk most is könnyelmű volt. Persze egyébként könnyen győztünk.” (1941.10.05 – Újvidék, NB1)

KS_1941_I_100-19411005

“Ha játék színvonalát nézzük, akkor az elmaradt a vártól. Unalom terjengett a pályán és a nézőtéren egyaránt és csak itt-ott élénkült fel nagy ritkán a játék. Az unalom főoka az volt, hogy mindkét csapatban a csatársorok szerepeltek gyengén és így csak ritkán akadt veszélyes helyzet a kapuk előtt. A Ferencváros valamivel többet támadott, fölényének körülbelül meg is felel a győzelem aránya. Kétségtelen, hogy a Ferencváros még mindig nem találta meg igazi csapatát. Ez elsősorban a csatársorára vonatkozik, de bizonyos, hogy a lesfortélyból élő védelme, gyorsan passzoló csatárokkal szemben, még sok kellemetlen percet szerezhet a kitartó ferencvárosi közönségnek.” (1947.10.05 – Elektromos, NB1)

Sprtlt-1967-0028-elektromos-deak

“Közepes színvonalú mérkőzést hozott a két csapat találkozója. Az első félidőben általában kiegyenlített volt a játék. A Bp. Postás a mezőnyben nem volt rosszabb az ellenfelénél, de a Kinizsi védelme nem engedte kibontakozni az ellenfél támadásait. Szünet után a Bp. Kinizsi főleg két fedezete révén többet támadott és csatárai jobban kihasználták a helyzeteket.” (1952.10.05 – Bp. Postás, NB1)

“Várható volt, hogy a ljubljanai csapat biztosított védelemmel igyekszik majd kiharcolni a továbbjutást és legalább döntetlent akar elérni. Alaposan biztosított védelmével sem tudott azonban az első negyedórában ellenállni, a meg-megújuló zöld-fehér rohamoknak. A nagy lendülettel támadó ferencvárosiak számára a 6-8 emberrel védekező ellenfele nem jelentett különösebb akadályt, s az első 15 percben játéka után arra lehetett számítani, hogy az Olimpija katasztrofális vereséget fog szenvedni. Szellemes, lendületes, főleg gyors adogatással szőtt támadásokat vezetett ekkor az FTC, s ezekkel a támadásokkal szemben szinte semmi ellenszere. De csak az első negyeórában volt eredményes a zöld-fehérek játéka. Tagadhatatlan azonban azt is, hogy a ljubljanai védelemnek már ebben az időszakban is nagy szerencséje volt, hiszen az FTC csatárok gyakran még a legbiztosabb helyzetben is hibáztak. A II. félidőben már lényegesen többet támadtak a vendégek, s ha ki szerencséjük van, ők is rúghattak volna gólt. Végeredményképpen azonban a mérkőzés kétharmad részében állandó támadó ferencvárosiak teljesen megérdemelten szerezték meg a győzelmet, s ha csak kicsit több szerencséjük van, akár fél tucat gólt is rúghattak volna.” (1966.10.05 – Olimpija Ljubljana, VVK)

“Fenyvesi Máté dr. távbeszélő-jelentése Nancyből: Csütörtökön igen későn érkeztünk meg Nancybe, ahol már várták csapatunkat, s az első perctől kezdve nagy szeretettel vették körül a csapatunkat. A mérkőzésre este került sor, ellenfelünk a francia másodosztályban jelenleg negyedik. Nagyon jól játszott a csapat. Végig nagy iramot diktáltunk és valósággal lerohantuk ellenfelünket. Bizonyos fokig újszerű volt az összeállításunk, hiszen Albert, Rákosi és jómagam alkottuk a középpályás sort. Előttünk pedig előretöltan játszott Szőke, Branikovits és Katona. Különösen Albertnek és Rákosinak volt nagy sikere. Flóri minden megmozdulását nagy taps kísérte. Végig sportszerűen és lelkesen játszottak a hazaiak. A 8000 néző a mérkőzés végén őket is megtapsolta.” (1968.10.05 – AS Nancy)

(1977.10.05 – Szabadegyházai Kinizsi, MNK)

NS-19771006-02-19771005

“Összességében azt mondhatjuk, hogy a második félidő volt az igazán érdekes, változatos izgalmas. Ami az eredményt illeti, igazságos, mert az első félidőben a Dózsa, a másodikban pedig a Ferencváros nyújtott jobb teljesítményt…Novák Dezső: – Taktikánk lényegében véve alkalmazkodott az újpestiek várható játékához. Azzal tisztában voltam, hogy a lila-fehérek két csatárt tolnak előre az első vonalba, s a középcsatárnak jelzett Steidl igazában véve a középpályások sorában szerepel. Így aztán a két hátvéd, Szántó és Jancsika feladata volt a két ék, Fekete és Kiss lefogása. Várható volt az erőteljes Kardos gyakori felnyomulása, őt a hasonló felépítésű Dózsának kellett „felügyelnie”, s felvenni vele a légiharcot a kapunk előterében. Ezenkívül a középpályán Bánkinak Steidllel, Ebedlinek Kisznyérrel kellett találkoznia. A terveli egy része végül nem realizálódott azon egyszerű ok miatt, hogy Dózsa nem tudta tartani Kardost, s emiatt fölénybe került az ellenfél a stratégiailag fontos területen, a középpályán. Ráadásul még gólt is kaptunk amiatt, hogy Kardos őrizetlenül maradt. Pontosabban, mert Dózsa elpasszolta a labdát és nem ért vissza emberével. De nem csupán ő, mások sem azt tették, amit előzetesen megbeszéltünk. A szélsők nem jöttek vissza emberükkel az ellentámadásoknál, és Murai is elaludt az első gólt megelőző akciónál. A második félidőben némi módosításokkal, no és Takács beállásával lendületesebb, mozgékonyabb lett az együttes.” (1983.10.05 – Újpesti Dózsa, NB1)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.29. 19:30 FTC-UTE (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST