A Fradi naptára, május 24.

tempo-naptar

Évfordulók:

29 éve született Esiti, Anderson
85 éve hunyt el Ficzere Péter
21 éve született Hajdú Roland
23 éve született Molnár Tamás
26 éve hunyt el Tamássy Zoltán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1903. FTC – Törekvés 8:1, NB1
1908. FTC – Manchester United 0:7, nemzetközi barátságos
1914. FTC – Burnley 3:1, nemzetközi barátságos
1915. WAF – FTC 2:3, Nemzetközi Hadikupa
1920. FTC – Wackerhalle 6-2, nemzetközi barátságos
1925. BEAC – FTC 1-0, NB1
1926. VAC – FTC 2-1, NB1
1931. Hungária – Ferencváros 3-6, MK
1934. SV Saaz – vegyes Ferencváros, Hungária 2-4, nemzetközi barátságos
1936. Phöbus – Ferencváros 2-0, NB1
1942. Diósgyőri MÁVAG – Ferencváros 3-2, NB1
1959. Ferencváros – Bp. Honvéd 4:3, NB1
1961. Ferencváros – BEAC 4:1, Edzőmérkőzés
1967. Láng SK – Ferencváros 0:3, Edzőmérkőzés
1969. Egri Dózsa – Ferencváros 5:6, Edzőmérkőzés
1975. Csepel – Ferencváros 0:0, NB1
1978. Foggia – vegyes Ferencváros, Vasas 2-2, Intertotó kupa
1980. Ferencváros – Békéscsaba 3-0, NB1
1989. Videoton – Ferencváros 0-0, NB1
1997. Ferencváros – III. ker. TVE 1-0, NB1
2003. Győri ETO – Ferencváros 0-2, NB1
2008. Ferencváros – Cegléd 4-2, NB2
2009. Kiskőrös – Ferencváros 0-4, Jubileumi mérkőzés
2015. Ferencváros – Bp. Honvéd 1-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 21 mérkőzés, 13 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 54-33 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1903. Lissauer Lipót
1997. Vámos János

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1903. Feketeházy Tibor dr.
1903. Weinber I. József
1914. Weinber II. János
1925. Domján János
1925. Steiner Ferenc
2003. Szili Attila
2009. Baranyai Tibor
2009. Lamine, Mohamed
2009. Robertson, Jordan
2015. Lauth, Benjamin
2015. Pavlovic, Mateo

“F. T. C. — T. S. E. 8:1. Utolsó tavaszi bajnoki mérkőzése volt ez a Ferencvárosi Torna Club-nak a Törekvés Sport Egyesülettel s ettől függött első helye a bajnokság tavaszi fordulójában. Minthogy megnyerte, 11 ponttal vezet; pedig esetleg könnyen elveszthette volna, mert olyan jó játékosait kellett nélkülöznie, mint Berán, Pokorny, Novotny és Borbás. Szerencséjére a Törekvés csapatából is hiányzott egy pár jó játékos, kik közül különösen Tolvay és Kalauz helye nagyon gyenge erőkkel volt betöltve. így is mindkét csapat csak 10 játékossal tudott kiállani; a játék mindazonáltal elég szép és változatos volt. Különösen a második félidőben, mikor a Törekvés is lendületbe jött. Az első félidő 5:0, a második 3:1 végződött a F. T. C. javára.” (1903 – Törekvés)

“A Manchester United Budapesten…A mérkőzése iránt sportköreinkben, mint a nagyközönség körében óriási érdeklődés nyilvánul. Nem is csoda, mert a Manchester United-hez hasonló fényes klasszisu csapat még kevés járt Budapesten…Az angolok játékára áttérve, nem lehet mást mondani, minthogy maga a tökéletesség. Az itt járt prof. csapatok közül tudás dolgában eddig a Celtic volt legjobbnak elismerve. A Manchester United kétségkí­vül bizonyos csekély mértékben felülmúlja. A Celtic tiszta skót játékosokból állott, kiket Angliában is technika és kombináció tekintetében a legjobbaknak tartanak. Hiányzott azonban náluk a gyorsaság magasabb foka, amely azonban a football zamatját képezi s tulajdonképeni külső, szemrevaló szépségét megadja. A MU-nál ez is megvolt. Perfekt technika, magvas kombi náció, rendkí­vüli gyorsasággal keresztülvive. A csatárlánc általában a belső játékot a szélső játékkal kombinálta. Ez különösen a FTC. elleni játéknál domborodott ki, hol nagy erővel és tisztán láthatón gólra dolgoztak.” (1908 – Manchester United)

1914

A FTC győzelme Bécsben. A FTC, mint lapunknak táviratozzák Bécsből, a WAF-bal játszott, annak hüttelsdorfi pályáján. A FTC-ből hiányzott jeles halfjátékosa, Virág, akit Weisz helyettesitett, mig helyette Binder összekötőt. Potya szélsőt játszott. Az I. félidőben a WAF vezetett 1:0-ra, de a FTC a II. félidőben felülkerekedett s végeredményben 3:2 arányban legyőzte a jelenlegi osztrák bajnokcsapatot.” (1915 – WAF)

“Az FTC-ben a csatársoron kivül Szabó, Wilheim, és Hungler II tünt ki.” (1920 – Wacker Halle)

“A Magyar Kupához méltó, szépségben és izgalmakban bővelkedő mérkőzést ví­vott a két nagy rivális. A játék elején úgy látszott, hogy a Ferencváros ismét könnyedén bánik el az ellenfelével, később azonban a Hungária megmutatta, hogy oroszlánkörmei még nem hullottak ki. Pompás lendülettel támadott s az első félidő végére két gól hátrányát ledolgozta. S hiába lőtt a második félidő elején újabb gólt a ferencvárosi csatársor, a játék végén – igaz, nagy védelmi hiba nyomán – ismét megszületett az egyenlí­tés, tehát hosszabbí­tásra került sor. S ebben a meghosszabbí­tott időben tűnt csak ki igazán, hogy a Hungária mennyit vesztett akkor, amikor Sárvári durvasága megfosztotta a csapatot épségétől, kellemetlenül kicsapongó fegyelmezetlensége pedig megbolygatta az együttes összhangját, nyugalmát. Ilyen állapotban már csak árnyéka volt a csapat, annak, amely az első és második félidő végén még a győzelem reményét is megcsillogtatta hí­vei előtt, s el kellett vesztenie a mérkőzést. Végül a százhúsz perces játékban, nagyszerű küzdelem után szerezte megérdemelt győzelmét a Ferencváros. Két nagy csapat viaskodott a mérkőzésen, de egyik sem volt távolról sem tökéletes. Ez az oka, hogy teljesen kí­vül álló okokra akarják visszavezetni – főleg a vesztes táborban – az eredmény kialakulását. A Ferencváros győzelme megérdemelt volt, jobb formában van, mint ellenfele s ezért tisztábban is játszott. A Hungária a bí­rót okolja a vereségért, a Ferencvárosnál nyugodtabbak a kedélyek. Maylinger Béla: — Nagy meccs volt! De már a rendes játékidőben megnyerjük, ha a bí­ró nem engedi úgy ki a játékosokat. A Hungária nagy játékot játszott s méltó ellenfél volt. A futballban is úgy van azonban, mint mindenben, hogy egyszer fel, egyszer le.” (1931 – Hungária, MK)

“2000 néző előtt pompás játékkal 4:2 (2:1) arányban győztünk” (1934 – SV Saaz)

“Ez a labdarúgás! Vajon ki gondolta volna, hogy az a Honvéd, amely az elmúlt héten nagyszerű játékkal háromgólos győzelmet aratott a bajnokságra törő Vasas felett, simán kikap majd attól a Ferencvárosból, amely ezen a mérkőzésen nélkülözte három erősségét: Mátrait, Dalnokit és Horváthot…Nem akarunk szabályos játékos-bí­rálatot í­rni, mégis meg kell mondanunk, hogy a Ferencvárosban talán nem is volt gyenge pont, jónéhányan pedig az átlagosnál lényegesen jobban játszottak. így például Berta, Dékány dr. Dálnoki, Albert, Friedmanszky (aki három szép gólján kivül még egy zúgó kapufával és 5-6 bombalövéssel is kiérdemelte a szurkolók lelkes tapsát) és Fenyvesi. A korán megsérült Rákosi hasznos munkája külön dicséretet érdemel. Úgy fest a helyzet: a zöld-fehérek csatársora ebben az összetételben még sokszor megörvendeztetheti hálás szurkolók, akik ütemes tapssal ünnepelte a Ferencváros bravúros győzelmét.” (1959 – Bp. Honvéd)

1978

“Ismét csalódást okozott a ferencvárosi szurkolótábornak a zöld-fehér gárda, legalábbis ami a játék szí­nvonalát illeti. A hazaiak győzelme végül is megérdemelt, mert Nyilasi igazán elemében volt, kétszer is egyéni alakí­tás végén bizonyult eredményesnek. Az ő játéka, az ő mozgása jelentett felüdülést a kietlen sivárságban. A békéscsabaiak komolyan gondolták, hogy legalább egy pontot megszereznek, mert időnként adódott előttük gólszerzési lehetőség, de nem tudtak élni az alkalommal.” (1980 – Békéscsaba)

“Az FTC összjátéka ugyan nem volt a legtökéletesebb, ám ez is elegendő volt a három pont megszerzéséhez. A III. ker. TVE inkább csak az első félidőben veszélyeztetett, többnyire rombolásra használta fel erejét…Varga Zoltán, a hazaiak vezetőedzője ritkán látható összeállí­tásban küldte pályára csapatát. A zöld-fehérek csapatában először védett Vámos János…Az 59. percben végül meghozták gyümölcsüket az FTC-támadások. A bal oldalon – a Horváth lerántásáért megí­télt – szabadrúgást végzett el Bekő. Lövése pontosan az előre lopakodó Hrutka fejét találta meg, a védő hét méterről a bal felső sarokba fejelt (1-0).” (1997 – III.ker. TVE)

2000

“A kevés néző azt látta: a Győr nyomaiban sem idézi régi önmagát. A jelenkori magyar futballt figyelemmel kí­sérők közül szinte mindenki tudja, hogy Balog Zoltán bedobásaiból próbál veszélyt teremteni az FTC, úgy tűnt, az ETO erre nem volt felkészülve, és a hatalmas dobás után megszületett az első gól. Megjegyzendő, hogy éppen Tököli Attila volt az, aki ferencvárosi játékosként legutóbb (áprilisban…) gólt szerzett bajnoki mérkőzésen, és éppen a Győr ellen. A csatárnak olyannyira megtetszett ez az érzés, hogy villámgyorsan megismételte. S a második gól olyan volt, mint a legjobb hollywoodi film: a látványt és a komikumot sem nélkülözte. Gera Zoltán ugyanis megszédí­tette a védőket, de Tököli találatához a győri Böjte Attila segí­tsége is kellett.” (2003 – Győri ETO)

“Bobby Davison: — Néhány játékossal kifejezetten elégedett voltam, másokkal viszont nem.” (2008 – Cegléd)

“Csapatunk 4-0-ra nyert Kiskőrösön. Góljainkat Ferenczi (2), Robertson és Tóth B. szerezték. A hazai együttes 100. születésnapjára megrendezett találkozón pályára léptek az Angliából visszatérő légiósaink is: Wedgbury, Ashmore, Lowton és Robertson is.” (2009 – Kiskőrös)

2015

1967

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ