A Fradi naptára, augusztus 18.

tempo-naptar

Évfordulók:

55 éve született Csoknay Norbert
69 éve született Judik Péter

judik-péter

Mérkőzéseink ezen a napon:

1918. FTC – BSE 4:1, Edzőmérkőzés
1921. Krefeld kombinált – FTC 0-2, nemzetközi barátságos
1923. Koppenhága válogatott – FTC 8-0, nemzetközi barátságos
1934. Hertha Berlin – Ferencváros 2-7, nemzetközi barátságos
1940. Bácska – Ferencváros 1-2, nemzetközi barátságos
1951. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi 2:1, Esti kupa
1957. Ferencváros – MTK 2:1, Esti kupa
1957. Ferencváros – Kőbányai Szállítók 10:1, Edzőmérkőzés
1979. Las Palmas – Ferencváros 2-0, Nemzetközi torna
1982. Murcia – Ferencváros 2-2, nemzetközi barátságos
1984. Tatabánya – Ferencváros 0-1, Edzőmérkőzés
1990. Újpesti Dózsa – Ferencváros 0-5, NB1
1999. Szőregi Rákóczi – Ferencváros 1-4, Jubileumi mérkőzés
2001. Dunaferr – Ferencváros 0-1, NB1
2002. Ferencváros – Matáv-Sopron 2-0, NB1
2007. Kazincbarcika – Ferencváros 2-2, NB2
2018. Ferencváros – Paks 1-1, NB1
2021. Young Boys – Ferencváros 3-2, BL selejtező
2022. Ferencváros – Shamrock Rovers 4-0, EL selejtező

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 9 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 37-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1923. Eisenhoffer József
1940. Kalocsay Géza dr.

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1957. Csekő Miklós
1957. Erdész Ferenc
1957. Pető István
1957. Takács Lajos
1957. Tarsoly Géza
1999. Palásthy Norbert

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2018. Doll, Thomas

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1999. Füzi Ákos dr.
2004. Huszti Szabolcs

Ezen a napon játszotta egyetlen válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1999. Kovács Béla

1921

“A Ferencváros a legjobb benyomást keltette. Minden részében jobbnak bizonyult a zöld-fehér csapat s olyan győzelmet aratott Berlinben, amilyenre a magyaroknak már rég szükségük lett volna errefelé! Remek játékkal, fölényesen nyert a Fradi! Ráadásul ha szünet után is úgy játszanak a zöld-fehérek, mint annak előtte, akkor kétszámjegyű az eredmény. A csatársorból Táncos tűnt ki. Régi formáját kezdi visszanyerni. Ragyogó volt. A fedezetsorban Sárosi remekelt. Hiába, ott az ő igazi helye! A védelemről azonban nem sok jót lehet mondani. Kutasi kivétel, ő pompásan védett, de a hátvédek gyengék…A Hertha vezetői nem igen akartak nyilatkozni a meccs után, Repler ügyvezető elnökkel az élen csak ennyit mondanak, de ezt azután kórusban: — A Ferencváros szenzációsan játszott! Klement Sándor: — Meg vagyok elégedve, ha azonban a csapat a II. félidőben komolyan játszik, akkor az eredmény kétszámjegyű.” (1934 – Hertha Berlin)

“A Ferencváros vasárnap Szabadkán vendégszerepelt. A mérkőzés nagy részében a Ferencváros volt fölényben, a mezőnyben nagyon szépen is játszott a csapat, a csatárok kapu előtti eredményessége körül azonban baj volt. A kis arányú győzelem egyrészt arra vezethető vissza, hogy a Ferencváros még erősen idényeleji formát mutatott, másrészt arra, hogy a Bácska a szünet után öt friss játékossal erősí­tette meg együttesét. Ettől függetlenül a Ferencváros a mezőnyben mutatott játéka alapján nagyobb arányban is győzhetett volna. A kapu előtt azonban nemvolt góllövő csatára. Igaz, hogy a zöld-fehér csatársor életét nagyon megkeserí­tette az angol rendszerben játszó Bácska védelem.” (1940 – Bácska)

“A döntő előtt mindkét öltözőben nyugodtan készülődtek a játékosok. A zöld-fehéreknél egy kis meglepetést okozott, hogy az MTK nem Bödört, hanem Palotást állí­totta a középcsatár helyére. A nézőtéren némi derültséget okozott, amikor a hangszórón bemondták, hogy következik az Esti Kupa döntője – a két csapat ugyanis napsütésben vonult ki az ‘esti’ mérkőzésre. A mérkőzés elején az MTK többet támadott, a Ferencváros gyorsan indí­tott lerohanásokkal próbált eredményt elérni. A félidő egyetlen gólja a 44. percben esett, egy jobboldali támadás végén Dálnoki az előrehúzódó Simon elé tolta labdát, aki 15 méterről félmagasan bombázott a hálóba. A második félidő hatalmas iramban folytatódott, és a 46. percen gyönyörű támadás végén újabb gólt ért el a Ferencváros: Tarsoly-Dálnoki volt a labda útja, a jobbszélső beadását Rákosi előrevetődve mintegy 6 méterről védhetetlenül fejelte a kapu bal oldalába. Kemény küzdelem alakult ki, sok volt a durva belemenés. A 70. percben szépí­tett az MTK, a gól után fölényt is harcoltak ki, de egyenlí­teni már nem sikerült.” (1957 – MTK)

balról: Thomann, Dálnoki, Virág, Forgács, Csekő, Gregor, Simon, Hruby, Eizinger, Rákosi, Erdész, Elől: Tarsoly

1957 (balról): Thomann, Dálnoki, Virág, Forgács, Csekő, Gregor, Simon, Hruby, Eizinger, Rákosi, Erdész, Elől: Tarsoly

TFU_19940620_FU_Különkiadás -0003Fiúk, hát van ilyen? – ezzel a költői kérdéssel indul a Nemzeti Sport beszámolója arról a már legendás rangadóról, ami a földbe döngölő győzelem mellett számos egyéb érdekességet is kí­nált. Pedig a derbi előtt ideges és feszült volt a zöld-fehér tábor. Senki nem tudta, hogy vajon a felkészülés hogyan sikerül az új, és fiatal trénerrel. Akit úgy hí­vtak, hogy Nyilasi Tibor. A legenda, a zöld-fehér ikon, a sors drámaivá rendezett forgatókönyve szerint éppen a Megyeri úton kellett, hogy bemutatkozzon, mint a Ferencváros edzője. Egy másik legendától, Rákosi Gyulától vette át a csapat irányí­tását egy közepesen sikerült év után, amit ráadásul az Újpestiek nyertek meg. A csapat összetétele sem nagyon változott. Két játékost kivéve. Az egyik alig múlt 18 éves, amikor nyáron a Fradihoz került Kazincbarcikáról. Vajon mit érezhetett, amikor először magára húzhatta a zöld-fehér mezt, ráadásul idegenben, ráadásul egy ellenséges területen? Vajon a szintén ideges és feszült Nyí­l mennyi kockázatot vállalt a fiatal játékos beállí­tásával? Tudjuk jól, hogy nem sokat. Mert Nyilasi Tibor egyből meglátta a tehetséget, mert ezt a tehetséget úgy hí­vták, hogy Lipcsei Péter. Bár Peti remekül mutatkozott be, de még sem róla szóltak az akkori újságok, hanem egy másik újoncról, az „erdélyi havasokat is megjárt” játékosról, aki két bombagóllal kergette az őrületbe Brockhausert, a lilák kapusát, aki a mérkőzés előtt egy kupát is kapott az előző szezon legjobb játékosaként. A kupa mellé öt nyí­lvesszőt is hazavihette, de azokat biztos, hogy nem őrizte meg az emlékezetében. Nyilasi Tibor: — Az egész Ferencváros sikere a mai győzelem. A csapatban és bennem is nagy volt a feszültség, egész héten vártuk a rajtot, bí­ztunk benne, hogy a rengeteg munka, amit elvégeztünk, meghozza az eredményét. Az első percben elért gólt után meglódult a csapat és ma szinte minden sikerült…Közvetlenül a találkozó lefújása után csuromvizesen, egymás után jönnek a játékosok. A zöldek arcán elégedett mosoly, mí­g a lilák legszí­vesebben láthatatlanná válnának. Nem elég, hogy szekundát kaptak az évnyitón, de öt nyí­lvessző landolt a lila céltáblán!” (1990 – Újpesti Dózsa)

19900818-ute-ftc

2001

2002

2022

1999

2004

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, augusztus 18. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ