A Fradi naptára, december 12.

tempo-naptar

Évfordulók:

54 éve született Albert Flórián ifj.
89 éve született Dalnoki Jenő
29 éve született Djuricin, Marco
82 éve született Molnár Dezső
37 éve hunyt el Stofián János

dalnoki-montázs

Mérkőzéseink ezen a napon:

1915. FTC – Fővárosi TK 1-1, Hadikupa
1937. Ferencváros – Phöbus 5-0, NB1
1943. Szolnoki MÁV – Ferencváros 1-0, NB1
1948. MTK – Ferencváros 1-1, NB1
1961. Boca Juniors – Ferencváros 0:0, nemzetközi barátságos
1962. Ferencváros – Sampdoria 6:0, VVK
1971. Békéscsabai VTSK – Ferencváros 3:5, Edzőmérkőzés
1981. Ferencváros – Békéscsaba 3-1, NB1
2015. Ferencváros – Újpest 0-1, NB1
2019. Ludogerec – Ferencváros 1-1, EL csoportkör
2020. Ferencváros – ZTE 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 10 mérkőzés, 4 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 19-6 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Puskás Ferenc

“A nap meglepetései között méltó hely illeti meg ezt a mérkőzést is. A két zöld-fehér csapat mindvégig heves küzdelme a Fővárosiaknak nem várt sikert hozott s a Ferencvárost a holtbiztos második helytől ütötte el. A Fővárosi TK meglepetésszerű eredményét az a nagy lelkesedés eredményezte, mely minden játékosát a legkiválóbbtól a leggyengégibb áthatotta. Ezzel szemben az FTC nem nagy kedvvel feküdt bele a játékba. Játékosai minden rendszer nélkül egyéni akciókkal igyekeztek s í­gy azok az FTK biztos védelmén megtörtek.” (1915 – Fővárosi TK)

“Ferencváros az őszi futballbajnok – ezen kí­vül: pofozkodás, verekedés, botrány. Az Üllői úti pályán, 9000 néző előtt ködben, szitáló esőben játszotta mérkőzését a két csapat. A Ferencváros végig nagy fölényben játszott, még nagyobb gólarányú győzelmet is arathatott volna, mert a Phöbus fedezetsora különösen a második félidőben csődöt mondott és í­gy csatársora nem tudott eredményes lenni. Az első félidőben a Phöbus még tartotta magát, í­gy csak Sárosi egyéni góljával szerezte meg a Ferencváros a vezetést. Szünet után a sokkal jobban müködő ferencvárosi gépezet felőrölte a Phöbus erejét. Toldi gólja után állandóan támadott a Ferencváros, de csak Sárosi újabb gólja törte meg végleg az ellenállást. A gólok elszabadultak az indulatok, í­gy a záró mérkőzés sem maradt kisebb botrány nélkül.” (1937 – Phöbus)

NS-19611214-01-19611212

1961

“A Sampdoria elleni visszavágó mérkőzés teljesen más játékot hozott, mint az első találkozó. A Ferencváros az első perctől kezdte nagy lendülettel vetette magát a küzdelembe, a tartalékos olasz csapat pedig eleve védekezésre rendezkedett be. A frissen mozgó ferencvárosi csatárok nagyon meglepték a kissé csúszós pályán rendkí­vül nehézkesen mozgó olasz labdarúgókat és ötletes támadásaikkal már az első félidőben eldöntötték a küzdelem sorsát. A ferencvárosiak lendülete a második félidőben is tartott, s ha csatáraiknak egy kis szerencséjük van, helyzeteik alapján akár kétszámjegyű győzelmet is elérhettek volna. Ezzel az eredménnyel a Ferencváros tehát 6:1 arányban győzött és megérdemelten jutott a VVK következő fordulójába, ahol a román Ploesti csapata lesz az ellenfele. A Ferencváros együttesében nem volt gyenge pont. A védősor biztosan szerelte az olaszok szórványos támadásait, Nováknak még támadások kezdeményezésére is jutott ereje. A támadósor legjobbja Kökény volt, de Friedmanszky és Orosz játéka is kiemelkedő volt.” (1962 – Sampdoria)

Rab tizenegyese

“Viharos erővel kezdett a bajnokcsapat, s az első percek eseménye, a két gyors gól után arra lehetett következtetni, hogy a hazai csapat nagy különbséggel nyeri a találkozót, hiszen még a 10. percet sem érte az az óra mutatója, amikor Pásztor kiállí­tása miatt 10 főre olvadt a békéscsabai együttes. A Ferencváros továbbra is támadott, de ezek nem voltak különösen veszélyesek. A vendégek igazán minden elismerést megérdemelnek, mert önfeláldozóan, hősiesen küzdöttek, s egyes időszakokban, különösen az első félidő vége felé fölénybe is kerültek és a szépí­tő gólt is megszerezték. Azt nem tudjuk, hogy mit mondott a szünetben Novák Dezső, de kétségtelen, a folytatásban már sokkal okosabban játszott a Fradi. A sorozatos támadások végül felőrölték a békéscsabaiak erejét, í­gy aztán biztos, megérdemelt ferencvárosi győzelem született.” (1981 – Békéscsaba)

2019

2020

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső