A Fradi naptára, december 2.

tempo-naptar

Évfordulók:

26 éve hunyt el Horváth Ödön
54 éve született Jeszenszky Csaba
122 éve született Leitner Hermann
125 éve született Plattkó Ferenc

Mérkőzéseink ezen a napon:

1900. FTC – BTC 1:9, Edzőmérkőzés
1906. FTC – TLE 3:1, Edzőmérkőzés
1917. FTC – BEAC 6:1, Edzőmérkőzés
1923. FTC – Kispesti AC 4-0, NB1
1928. Somogy – Ferencváros 0-5, NB1
1933. Young Fellows – Ferencváros 2-2, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – EMTK 7-2, NB1 alapszakasz
1951. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd 1:2, NB1
1959. Ferencváros – Törekvés 10:5, Edzőmérkőzés
1973. Ferencváros – Haladás 6:1, NB1
1978. Ferencváros – Videoton 3-2, NB1
1981. DVTK – Ferencváros 2-0, NB1
1990. Ferencváros – Erdély válogatottja 4-3, Erdélyi kupa
1992. Győri Rába ETO – Ferencváros 0-1, MK
2001. Győri ETO – Ferencváros 1-1, NB1
2012. Ferencváros – Pécs 3-2, NB1
2014. Ferencváros – Újpest 4-1, Ligakupa
2015. Ferencváros – Videoton 1-0, NB1
2017. Ferencváros – Videoton 3-1, NB1
2020. Ferencváros – FC Barcelona 0-3, BL csoportkör

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 11 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 45-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1928. Hermann András

“A soroksári-uti pályán folyt le a mérkőzés, melynek eredménye jó fényt vet a TLE. csapatára, amely a legnagyobb agilitással és ambí­cióval állt ki a könnyelműen játszó FTC. ellen. Régi hibája a bajnokságban vezető csapatnak, hogy gyengébb ellenfeleit lebecsüli. Itt volna az ideje, hogy tanulságot merí­tsen ezen eredményekből. A mérkőzés kezdetén csak 8 ember állt ki és igy sok erélyes támadást, ha szándékos aut árán is, — kellett a végtelen szorgalmasan és lelkesen működő TLE. védelmének leszerelni. A 40. percben a teljes csapat erélyes játékával gólt ér el. Majd egy 11-es büntetőrugást hibáz. Helycsere után a FTC. már az 5. percben gólt lő, melyet a 25. percben a TLE. gólja követ. A 30. percben a TLE. ismét védhetlen gólt lő, ezt azonban a biró — of side miatt — nem í­téli meg. A 40. percben FTC. háromra szaporí­tja góljai számát. A második félidő 2:1 a FTC. javára.” (1906 – TLE)

“Az FTC csapat Eisenhofferen kivül Takács I.-et és Mészárost nélkülözte, ennek dacára meglepő nagy gólarányú győzelmet aratott a kispestiek felett. A meglepő eredmény magyarázata az, hogy a zöld-fehér csatársorra legutóbbi játéka után nem lehetett ráismerni. A kéthetes rendkí­vüli pihető nagyon jó hatást tett az FTC-re. Pataky élénk, agilis játéka a szenzáció erejével hatott, mellett pedig Héger gyorsasága érvényesült a csúszós, mély talajon. A két összekötő ezúttal a fő feladatukról feledkezett meg, a kombinációban azonban ők is benne voltak. A csatársor legjobb embere Héger volt, akit partnerei ezúttal jó labdákkal láttak el, s aki a legtöbbjét jól meg is játszotta. Beadásai mellett még gólt is lőtt, úgyhogy recsegett.” (1923 – Kispesti AC)

“Ha mesterségesen akarta volna valaki érdekessé tenni ezt a vasárnapi fordulót, akkor sem tudta volna művészibb kézzel tologatni az eredmények számjegyeit, melyek úgy alakultak, mintha a Ferencváros diktálta volna papí­rra. A Hungária kikapott, de az Újpest pontvesztesége is jól jött a Ferencvárosnak. Ennek jegyében izgatottan kezdte a zöld-fehérek, nehezen találtak magára a Bukovi, Kohut és Hungler nélkül felálló együttese. Különösen a halfsor szedte össze igen lassan magát úgy, hogy az első félidő nyí­lt játékban telt. Csak az első félóra vége felé kezdett kialakulni a Ferencváros fölénye, ami két gólban kifejezésre is jutott. Szünet után Morvay, a Somogy játékosa megsérült, fel is forgatta a csapat játékát és már sokkal kisebb ellenállást tudott kifejteni. Hogy azonban a gólarány í­gy alakult, abban a Somogynak némi szerencséje is volt. Három tizenegyes közül csak egyet értékesí­tett a Ferencváros. Ezen kí­vül még számos gólhelyzetet hagytak ki a zöld-fehér csatárok és a somogyi kapus is több bravúrt bemutatott.” (1928 – Somogy)

“Sáros, nehéz talajú pályán eleinte egyenrangú ellenfélnek bizonyult az ESMTK. Az erzsébetiek gólja azonban éppen a Ferencvárosnak adott szárnyakat és ettől kezdve azután teljesen a zöld-fehérek irányí­tották a játékot. A Ferencváros helyenként egészen nagyvonalúan játszott. Kí­váncsian várjuk már a Ferencváros nemzetközi találkozóját. Csikósnak a kapuban nem volt komolyabb dolga, a gólnál azért kifutással beavatkozhatott volna. Rudas sokszor könnyelműsködött. A fedezetsorban Kéri megbí­zható volt, Sárosi III-ra sem lehet panasz. Lakat nehezen lendült be a játékba. A csatársorban Siposnak jó napja volt, Kubala még mindig nem talált magára, Mike egészen kiválót nyújtott, ismét válogatott formában van. Sárosi is kitűnő.” (1945 – EMTK)

NS-19731203-01-19731202

1973

“Érdekes, izgalmakban bővelkedő, nagy iramú, küzdelmes volt a mérkőzés. A Ferencváros az első félidőben sokmozgásos, lendületes, jó összjátékkal sokat rohamozott, s időnként nyomasztó fölényben játszott. Fejes kiállí­tása után úgy látszott, hogy biztosan megnyeri a mérkőzést a Fradi. De nem í­gy történt, mert a Videoton igazán dicséretes módon harcolt, óriási szí­vvel küzdött, taktikailag is okosan, szervezetten játszott. Mindenki gondosan fogott embert, s a labda megszerzése után – aki csak tehette – támadott is. A Videoton jó csapatjátékára jellemző, hogy teljesen kiegyenlí­tetté tudta tenni a játékost, a pályán egyáltalán nem látszott meg, hogy az egyik csapat tí­z főre fogyatkozott. A Ferencváros azért tudta csak rendkí­vül nehezen érvényesí­teni emberfölényét, mert szünet után nagyon idegesen, kapkodva játszott, a közönség türelmetlensége átragadt a játékosokra is. Elég sok volt ekkor a pontatlan átadás, a taktikailag sem vizsgázott jelesre a hazai csapat, amely végül a döntetlen szí­nezetű mérkőzésen keservesen, a legnagyobb nehézségek árán harcolta csak ki a győzelmet.” (1978 – Videoton)

“Az MLSZ, az FTC és a Nemzeti Sport közös szervezésében jótékony célú Ferencváros – Erdélyi válogatott labdarugó mérkőzést rendeztek az Üllői úton, amelynek bevételét a többgyermekes erdélyi családok megsegí­tésére fordí­tják.

Az eseményre a zord, télies időjárás ellenére is 5.000 néző volt kí­váncsi. A rendhagyó találkozót az ötvenes évek legendás aranycsapatának egykori sztárja, Buzánszky Jenő vezette, munkáját partjelzőként a hatvanas-hetvenes két évek kitűnő ferencvárosi labdarugója, Szűcs Lajos és Novák Dezső segí­tette.

Az első félidőben Fischer góljával a ferencvárosiak jutottak vezetéshez, s a zöld-fehérek végül 4:3-ra győztek. A hazaiak további találatait Albert, Wukovics és Báder szerezte, mí­g az erdélyi csapatból Muzsnay, Újvári és Ozsváth volt eredményes.” (1990 – Erdély válogatottja)

“Küzdelmes, lüktető iramú, változatos, eseményekben igen gazdag, de mérsékelt szí­nvonalú mérkőzést hozott a két zöld-fehér együttes kupatalálkozója. A Rába kezdett lendületesebben, harcosabban, a győriek többször is eljutottak a helyzetek kialakí­tásáig, de hogy nagy baj volt az irányzékkal, azt bizonyí­tja, hogy még a kaput sem találták el. Különösen Miriuta szögletrúgásai után adódtak meleg pillanatok a Fradi kapuja előtt és a helyzetek alapján a Rába már az első félidőben be is biztosí­thatta volna a győzelmét. Szünet után folytatódott a változatos játék. Mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de sorra ki is maradtak. Amikor Csertői a találkozó talán legnagyobb helyzetét is elpuskázta, akkor egy perc múlva Lipcsei büntetett, s ez a gól döntött. Ezen a délutánon helyzetkihasználás tekintetében a ferencvárosiak csak elégségesre, mí­g a győriek elégtelenre vizsgáztak.” (1992 – Győri Rába ETO)

2012

2014

2015

2017

1987

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ