A Fradi naptára, február 1.

tempo-naptar

Évfordulók:

37 éve született Alcantara, Carlos
74 éve született Bálint László
54 éve született Czéh László
63 éve született Csomány Imre
37 éve született Horváth Dávid
55 éve született Kopunovic, Goran
8 éve hunyt el Kökény József
24 éve született Paintsil, Joseph
81 éve született Rátkai János
120 éve született Spitz Illés

bálint-montázs

BÁLINT LÁSZLÓ, a Ferencvárosi labdarúgás “Bárója”1968-ban, Mexikóban (valószí­nűleg a 20. születésnapján) lépett először pályára zöld-fehérben. Összesen 516 alkalommal játszott a Ferencváros szí­neiben és 63 gólt szerzett. Kétszer nyert magyar bajnokságot és négyszer magyar kupát. A nemzeti válogatottban 76 alkalommal szerepelt. Bálint László volt az első magyar játékos, aki a kommunista rendszer engedélyével szerződött külföldi klubhoz.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1903. MUE – FTC 0:6, Edzőmérkőzés
1914. FTC – BEAC 6:0, Edzőmérkőzés
1931. Ferencváros – Budai 11 4:2, Edzőmérkőzés
1953. Bp. Kinizsi – Kinizsi Dohánygyár 7:0, Edzőmérkőzés
1961. Bp. Vörös Meteor – Ferencváros ?:?, Edzőmérkőzés
1967. Ferencváros – Traktorgyár ?:?, Edzőmérkőzés
1968. FC Politécnico III. – Ferencváros 2:8, nemzetközi barátságos
1970. Ferencváros – Dunakeszi Vasutas 1:1, Edzőmérkőzés
1975. Ferencváros – Postás 12:1, Edzőmérkőzés
1976. Zeljeznicar – Ferencváros 2-1, Nemzetközi torna
1984. 22. sz. Volán – Ferencváros 1-2, Edzőmérkőzés
1998. Colo-Colo – Ferencváros 5-2, Nemzetközi torna
2000. Publikum Celje – Ferencváros 1-2, nemzetközi barátságos
2007. Ferencváros – Dunaújváros 2-2, Edzőmérkőzés
2020. Kisvárda – Ferencváros 1-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 5 mérkőzés, 3 győzelem, 2 vereség, 15-11 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1998. Sági Attila

“Nagyszámú nézőközönség előtt, szép időben, de rossz, sáros pályán folyt le ez a mérkőzés, melynek végeredménye többé-kevébbé kétes volt. A csapatok esélyei majdnem egyenlők voltak a papí­rforma alapján; mert habár két hónappal előbb az akkor majdnem teljesen újra szervezett M. U. E. csapatot 5:1 arányban győzte is le a F. T. C. csapata, a M. U. E. csapat oly fejlődő képességet mutatott, hogy két héttel később már 1:1 arányú eldöntetlen mérkőzést tudott kiví­vni a Budapesti Torna-Club csapatával szemben. A papí­rforma azonban, mint igen gyakran, most sem vált be, mert bár az első félidőben elég szépen tartotta is magát a M. U. E., mégis rögtön kitűnt a F. T. C. fölénye, különösen összjáték és kombináczió dolgában.” (1903 – MUE)

“A Fradi ebredése Táncos, Kohut és Berkessy nélkül, de kiadós sárdagasztással, Takács-bombákkal, Fábián-védésekkel, budai öngóllal, Fradi tizenegyessel, némi közhangulatjaví­tással és sok akasztófahumorral…Mindkét csapat 12 embert vetkőztet le. A Ferencvárosban Tőrös, a budaiaknál Schmidt a tartalék, aki majd a II. félidőben jut szóhoz. A ferencvárosi öltöző szenzációja Laky, aki katonaruhában jelent meg s miután rekrutakorának első napjait éli, csak szobaparancsnokának, Lencz tizedesnek a kí­séretében kapott kimenőt. Meséli, hogy a laktanyában mindenki fradista s már előre fenyegetik, hogy jaj lesz neki, ha a Fradi leég. Helyreigazí­tja azt a hí­radásunkat, hogy parancsnoka, Petrik százados „titkos fradista” lett volna.” (1931 – Budai 11)

“Vasárnap délelőtt hűvös, napos időben került sor a Bp. Kinizsi tavaszi első edzőmérkőzésére. Az üllőiúti nagypálya füvét kí­mélni kellett s í­gy a nagyon puha talajú edzőpályán került sor a mérkőzésre…A puha, egyenetlen talajú pályán nehezen lendült játékba az I. osztályú csapat. A nagy széllel szemben játszva a védelem minden esetben biztosan hárí­tott s az első 30 perc után a Mészáros kivételével csupa fiatal játékosból álló csatársor is magára talált. Még látszott a fiatalok játékán, hogy most játszanak először egymás mellett, ennek ellenére is igen formás támadásokat láthattunk tőlük. Különösen Fenyvesi mozgása keltett feltűnést. Igen gyors, jól cselező játékos a fiatal balszélső.” (1953 – Kinizsi Dohánygyár)

“Sértetlenek a ferencvárosi játékosok” (1968 – FC Politécnico)

“Fél 11 körül az Üllői út környéke benépesült. Az emberek keresték: hol lehet jegyet váltani, s egyáltalán, hol lehet bemenni a pályára. Egyesek viszonylag egyszerűbb utat választottak: a Könyves Kálmán körútról, a félig lebontott kerí­tésen keresztül közelí­tették meg a pályát — persze jegy nélkül…Mikor elkezdődött a találkozó, mintegy három ezren toporogtak a partvonal mellett és a lelátón…A mérkőzés végén valaki kissé ironikusan jegyezte meg: — Sikerült a Fradinak kiharcolni a döntetlent…Ezzel bizony nem dicsekedhetnek a ferencvárosiak. (1970 – Dunakeszi)

“Vereséggel fejezte be chilei vendégszereplését a Ferencváros labdarúgócsapata. Nyilasi Tibor vezetőedző játékosai a nemzetközi futballtorna bronzmérkőzésén 5-2-es vereséget szenvedtek a helybéli Colo Colótól, í­gy a negyedik helyen zártak. A zöld-fehér csapat a dél-amerikai tornán 4-2-re legyőzte a chilei La Serenát, majd 3-2-re kikapott a horvát Croatia Zagrebtől.” (1998 – Colo-Colo)

tfu_19980210_fu_001-0001

“Három nap alatt két mérkőzést játszott a horvátországi Porecsben edzőtáborozó Ferencváros. A hétfői 2-0-ás vereség után kedd délután Rob Kornél két góljával 2-1-re nyert a Fradi a szlovén élvonalban szereplő Publikum Celje ellen.” (2000 – Publikum Celje)

2020

5 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, február 1. bejegyzéshez

  • Nálam a közölt statisztikai 10 mérkőzés, 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 29-15 gólkülönbség adatsor 10 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 30-14 gólkülönbség sornak jön ki, gondolom, vagy rosszul lett beszámolva valamelyik egygólos (kizárásos alapon: 2-1-es) győzelem, vagy valamelyik igazából inkább 2-1-es vereség volt. De a győzelmeket inkább valósnak gondolom, mivel mint alant olvasható, a Celje legyőzését a sajtó is dokumentálja, a 22. sz. Volán elleni vereségre meg gondolni se merek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső