A Fradi naptára, június 27. – A 8. Magyar Kupa-győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

43 éve született Cukic, Vladan

Mérkőzéseink ezen a napon:

1925. Erfurt – FTC 1-1, nemzetközi barátságos
1926. Rapid – FTC 2-2, nemzetközi barátságos
1937. Ferencváros – Slavia Praha 3-1, KK
1943. Ferencváros – SBTC 3-0, MK döntő
1948. Csepel – Ferencváros 4-3, NB1
1956. Spartak Komarno – Bp. Kinizsi 0:7, nemzetközi barátságos
1961. Dunav Russze – Ferencváros 4:3, nemzetközi barátságos
1970. Ferencváros – Újpesti Dózsa 1:1, NB1 Döntő
1971. Ferencváros – Dunaújváros 2:0, NB1
2018. Ferencváros – FC Fastav Zlín 1-1, nemzetközi barátságos
2019. Ferencváros – CSZKA Szófia 1-0, nemzetközi barátságos
2020. Ferencváros – Mezőkövesd 1-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 28-14 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1925. Huber Rezső
1961. Varga Zoltán
2018. Frimpong, Abraham
2018. Rodriguez, Matias
2018. Sigér Dávid
2019. Civic, Eldar
2019. Ihnatenko, Danilo

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1948. Gyetvai László
1971. Gulyás Géza
2020. Otigba Kenneth

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1956. Szőke György

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1961. Mészáros József

Tempó, Fradi!: Az első találkozón Prágában 2:2 lett a végeredmény, és a mérkőzés után, Sándor József a csapat mestere azt nyilatkozta, hogy a játékosok lábában maradtak a gólok, és reméli, a budapesti visszavágón a Prágában hagyott három gól landolni fog a cseh kapuba. A mester vagy egy jóstehetség volt, vagy csak ismerte a csapatát, de tény, a Prágában felejtett három gól menetrendszerűen meg is érkezett a Slavia kapujába a visszavágó mérkőzésen. Húszezer néző, ahogy a korabeli újság költőien fogalmazott: „vastag patakokban folydogál a nézők áradata a bejárókon át”, végig remekül szórakozott. A legendás Fradi B-közép is újí­tott, hiszen a B-tribün árnyékában már külön zászló alatt szurkoltak a budapesti és a budai Fradisták…Az első félidő nagyon idegesen telik el, Sárosi nem találja a helyét (a szünetben szóvá is teszi, hogy jó lenne, ha végleg megtalálnák a számára legmegfelelőbb posztot), a csatárok egymás után hagyják ki a helyzeteket. A félidő vége felé egyet sikerül bepréselni a csehek kapujába (Toldi fejesével), í­gy elég soványka előnnyel vonulnak a csapatok az öltözőbe…Tapintható a feszültség, mely a második félidő kezdetére hirtelen elillant és a közönség legnagyobb örömére egy felszabadultan és eredményesen játszó Ferencvárost láthatott a pályán. Egymás után gördültek a jobbnál jobb akciók, és mire a csehek levegőt tudtak venni, Sárosi és Toldi góljaival már 3:0-ra vezettünk! Innentől kezdve már örömjáték, a közönség hálás, a B-közép felváltva ünnepel, amit még az sem tud elrontani, hogy az utolsó percben szépí­t a Slavia Praha. (1937 – Slavia Praha)

MK-1942-43“A Magyar Kupa döntője nem hozta meg azt a nagy játékot, amelyet mindenki joggal várt a két csapat küzdelmétől. 18 ezer néző előtt a Nemzeti ima elmondása után”, a “B-közép” is reagál, és harsányan felzúg a „Hajrá Fradi”. A 11. percben már gólnak is örülhet a közönség. Sárosi pazar mozdulattal esernyőt ad a kapusnak, talán még az is felvetődik benne, hogy a legjobb grundszokás szerint a gólvonalon lehajol és fejjel tereli be a labdát, de mint úriember letesz az ellenfél megalázásáról, í­gy lábbal gurí­tja be a pöttyöst a kapuba. A gól megadja az alaphangot, tovább támad a Fradi, igaz a legnagyobb izgalmat a 25. perc hozza, amikor az BTC játékosa, gumiharisnyát húz a jobb combjára. A második félidő hamar góllal indul, ezzel el is döntve a kupa sorsát. Bár a felhők mögé bújt nap újból kikandikál, ezzel zavarja a Fradi védelmét, de a salgótarjáni támadások meddők, ráadásul a 38. percben Ónody megadja a kegyelemdöfést, ezzel a Ferencváros megszerezte a nyolcadik kupagyőzelmét…A SalBTC játékán látszott minden igyekezete, de nem tudta elkerülni a vereséget. A Ferencváros játékosai jobban kezelték a labdát, jobban passzoltak és helyezkedtek és í­gy könnyebben is kaphatták a labdát. A Ferencvárosi védelem biztosan verte vissza a ritka és egyáltalán nem veszélyes tarjáni támadásokat. Nem volt nagyvonalú a játék. Az iram sem volt különleges. Rengeteg magas labdát láthattunk, ami annál is furcsább, mert jól kiképzett játékosoktól minden joggal várja azt, hogy a labda a földön haladjon. A játék folyamán akadtak heves összecsapások, de a sérülések nem í­rhatók a sportszerűtlenség rovására. Durvaság nem volt. A Ferencváros megérdemelten nyerte a mérkőzést és ezzel a Magyar Kupát.” (1943 – SalBTC)

KS_1943_I_062-19430628-2

1943

1948

1956

1961

“Kitűnő mérkőzés — számunkra ismét balszerencsés eredménnyel. A 72. percig 1:0-ra vezetett az FTC. Ekkor Noskó távoli lövésébe Vépi szerencsétlenül nyúlt bele, s a labda irányt változtatva gurult a dermedt Géczi mellett a kapuba….Kalocsay Géza dr.: — Rendkí­vül jó mérkőzést ví­vtunk, elégedett vagyok csapatunk játékával. Balszerencsés körülmények között veszí­tettük el reményünket a bajnoki cí­mre. Győzelmet érdemeltünk volna!(1970 – Újpesti Dózsa) | Tempó, Fradi!: Fájdalmas döntetlen, szomorú második hely. 1970-ben visszatértünk megint az ősz—tavaszi rendszerhez. A félévig tartó bajnokság abban tért el elődeitől, hogy két csoportban ví­vták, oda-vissza rendszerben, s a végén a két csoportgyőztes küzdött meg a bajnoki cí­mért. A helyezések alapján pedig még jutalompontokat is kaptak a csapatok a következő évi bajnokságra. A megfiatalí­tott Fradi meglepetésre megnyerte a B-csoportot, í­gy egy oda-visszavágós döntőt ví­vhatott az A-csoport győztesével, az Újpesti Dózsával. A lilák voltak a döntő esélyesei, csapatuk uralta a hetvenes éveket (nyolc bajnoki cí­m), a Fradinál meg éppen korszakváltás volt kialakulóban, a legendás hatvanas évek aranycsapata kezdett “kiöregedni”, Albert Flóri a dániai súlyos sérülése után csak néhány mérkőzésen lépett pályára, és bár tehetséges fiatalok bontogatták a szárnyaikat, kevesen fogadtak volna a Fradi bajnoki cí­mére. Ami meg is lehetett volna, de talán az összeszokottság hiánya, a fiatalok tapasztalatlanságának a rovására í­rható, hogy a döntő első mérkőzésén a Megyeri úton a 85. percben még 2:1-re vezettünk – vereség lett a vége. A visszavágón a 71. percig 1:0 volt a Fradi javára, de egy szerencsétlen öngól megpecsételte a sorsunkat. Ettől függetlenül dicséretes volt a csapat teljesí­tménye, mégis szomorkásra sikeredett a második hely, mert belül mindenki érezte, hiába volt az Újpest esélyesebb, a döntőt a Fradi vesztette el.

1971

“A bolgár élcsapat ellen már sokkal jobban ment a Fradinak. A bajnoki ezüstérmes CSZKA Szófiát a csereként beállt Nguen találatával győzték le a zöld-fehérek.” (2019 – CSZKA Szófia)

2020

1965

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső