A Fradi naptára, május 28. – A 6. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

26 éve született Civic, Eldar
24 éve született Lódico, Gastón
34 éve született Mester Tamás
117 éve született Sternberg László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. FTC – BAK 3:0, NB1
1916. NSC – FTC 1-2, Hadikupa
1917. FTC – Slavia Praha 1-3, nemzetközi barátságos
1922. MTK – FTC 0-0, NB1
1928. Ferencváros – Blackburn Rovers 6-1, nemzetközi barátságos
1933. Somogy – Ferencváros 0-2, NB1
1944. BSZKRT – Ferencváros 3-3, NB1
1950. Textiles – ÉDOSZ 6-1, NB1
1958. Ferencváros – XX. Ker. Tanács 6:2, Edzőmérkőzés
1967. MTK – Ferencváros 0:2, NB1
1972. Pécsi Dózsa – Ferencváros 3-1, NB1
1978. vegyes Ferencváros, Vasas – FC Venlo 2-1, Intertotó kupa
1980. DMVSC – Ferencváros 0-0, NB1
1988. Ferencváros – Újpesti Dózsa 0-0, NB1
1994. Ferencváros – Békéscsaba 4-2, NB1
1997. ZTE – Ferencváros 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 7 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 28-22 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1928. Acht János
1980. Tóth Károly

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1916. Hönich Henrik
1917. Feldmann Gyula
1950. Deák I. Ferenc
1988. Kajdy György
1997. Bekő Balázs

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1997. Varga Zoltán

bajnoki-cimek-1910-11“Herzog segí­tségével verte meg vasárnap az FTC. a BAK-ot. A lapok úgyszólván egyhangúlag élesen elitélik Herzog bí­ráskodását, a publikum sem takarékoskodott a néha percekig tartó zajos „pfuj“-októl és bizony igazán már ideje volna, ha az MLSz., melynek reformpártja őt szövetségi kapitánynyá tette, Herzogot megfosztaná a bí­ráskodás jogától, mert a Herzog által vezetett mérkőzéseket nem a két ellenfél játéktudása dönti el, hanem — a biró. Az első félidőben dacára a BAK. tartós fölényének Schlosser rug egy goalt a hibázó backen és a kirohanó György mellett elrohanva. Szünet után Gálos egy erős shootot küld FTC. kapujára, melyet Fritz csak a goalvonalon elvetéssel bir feltartóztatni, a BAK. csatárok rárohannak, de Fritz jobb kezével beemelve a labdát a maga teljességében a kapu belsejébe, azt a csatárok feje fölött kidobja. Dacára annak azonban, hogy Fritz jobb karja is túl volt már a goalvonalon, Herzog nem í­tél goalt. A BAK-ot ez nagy mértékben elkedvetlení­ti és miután Károlyt a Franzstadt játékosok jól összerugdosták, a visszaeső BAK. ellen FTC. a 33. és a 39 p-ben két goalt ér.” (1911 – BAK)

Blum kivételével jellemzően ez a csapat lépett pályára az 1910/11-es idényben. Állnak (balról): Weinber II., Rumbold, Fritz, Bródy, Blum, Payer, Malaky Mihály. Ülnek: Szeitler, Weisz F., Koródy, Schlosser, Borbás dr. A képről Manglitz hiányzik.

“A hatalmas felhőszakadás teljesen tönkre tett a pályát, amelynek csak a szélén lehetett reális játékost folytatni.” (1916 – NSC)

1922

“A szép vasárnapi csendes délelőttre porkavaró szél keveredett délutánra., mintha a levegő óceán heves és indulatos hullámzása prelidiuma akart volna lenne annak az izgalmakkal teli incidensnek, amely a magyar futballderby szí­npompás és szemkápráztató akcióit éppen a közepén szakí­totta félbe. A két bajnokjelölt a győzelem reménységével, sőt biztos tudatával vonult ki a pályára. Az FTC-t taps üdvözölte amikor zöld dressze megjelent a mezőnyben, de tapsorkán izmosodott, amikor nyomban utána az MTK kékcsikós dresszes játékosai is kivonultak. Szédí­tő iramban, a futball magas iskola szemkápráztató trükkjeivel tarkázva folyik a játék, majd az FTC kerül fölénybe, különösen a halfsor brillí­roz. Majd feljön az MTK, remek a játék, de gólt nem szerez az egyik csapat sem. A második félidőben kétperces mezőnyjáték után Senkei elfut s a labdát az FTC kapuja elé centerezi. Az FTC védelem és az MTK belső csatárai a labdára futnak, Szabó rúgni akar, azonban Orth oldalnyomására elesik, majd Orth újabb lökése után akaratlanul kézzel érinti a labdát, amely ilyenformán a teste alá gurul. Azok, akik jól látták a dolgot szabadrúgást várnak az FTC javára, a bí­ró azonban…tizenegyest í­tél. Az izgalom moraja fut végig a mintegy harmincezer főnyi közönségen és csak az látszik, hogy az FTC zöldresszes játékosai összefutnak. Blum magyaráz a bí­rónak, aztán – képéből kikelten, halálsápadtan levonul a pályáról…Malaky, az FTC elnöke kiszalad az MLSZ páholyából, ahol eddig nézte a mérkőzést, magyaráz, nyugalomra int, végre az FTC teljes csapata is bemegy az öltözőbe. A bí­ró és az MTK játékosok várnak egy darabig, aztán ők is levonulnak. A közönség pedig háborogva, tapsolva és fütyülve csak vár, vár…s amikor már látja, hogy le kell tenni minden reményről, az esetet szenvedélyesen vitatva lassan eloszlik.” (1922 – MTK)

“A Ferencváros idei eredményeinek kettős koronája. Bomba formában 6:1 arányban lépték le az angol Blackburn Roverst a zöld-fehérek, miután a Slavia 5:1-es vereséget kapott” (1928 – Blackburn Roverst)

“Az egész nap tartó esőzés sártengerré változtatta a pálya talaját, úgyhogy a mérkőzés megtartása is vitássá vált. A felek húzódoztak a játéktól, de a bí­ró a játék mellett döntött. A szállóból játéknak öltözve autókon érkeztek a ferencvárosiak a pályára, ahol – a hősök ünnepnapja lévén – fiatal lányok fogadták őket. Persellyel. A szépszámú közönség a 11:1 után csodákat várt a Ferencvárostól és alaposan csalódott. A Ferencvároson látszott a fáradtság, de még többet ártott, hogy nem esete a mély talaj. Biztos győzelme tudatában nagyon lanyhán vette a dolgát. Somogy nagyon lelkesen feküdt bele a mérkőzésbe, majdnem végig nyí­lttá tudta tenni s csak rutinbban maradt el a Ferencvárostól.” (1933 – Somogy)

“Majdnem komolyabb baleset érte a Ferencvárost” (1944 – BSzKRT)

“A Ferencváros—MTK örökrangadó nagyot vesztett régi értékéből. Az MTK eleve megadta magát, megelégedett a szoros eredményre törekvéssel. Sajnálatos volt egyébként, hogy az addig sportszerű mérkőzés a második 11-es után olyan csúnya fordulatot vett, de az is, hogy a játékvezető nem figyelte kellőképpen az eseményeket, s Szőke kiállí­tásával csak a Ferencvárost sújtotta, holott a kezdeményező Lanczkornak is a pályán kí­vülre kellett volna kerülnie. Emellett a játék egészen más, mint amiért a nagyok sok néző kijött. Amolyan fűrészpor í­zű az egész, s az első félidőben jóformán egyszer zúg fel a taps: amikor Novák belövi a 11-est. És jött a 69. perc. Páncsics tört előre – Dunai elrántotta a 16-oson belül: 11-es! Szőke belőtte, aztán a kivágódó labdába még egyszer belerúgott. És akkor Lanczkor – felnőtt emberek vagyunk, nehéz pirulás nélkül kimondani – köpött. És Szőke vissza, mint a grundokon a magukra megfeledkezett tí­zenévesek. Már nem is lényeges, hogy Szőke ütni is akart. A játékvezető cdsak ezt a másodikat látta, s kiállí­totta a csatárt.” (1967 – MTK)

“Az FTC-Vasas vegyes kapujában Zsiborás kevés dolgát jól látta el. A védőjátékosok, Komjátival az élen, rendszerint fölfutottak a támadókkal. A középpályán Müller sokat vállalt magára, de nagy hibaszázalékkal játszott. Gass szép gólt fejelt. A támadósorban Szokolai és Magyar tartózkodóan futballozott, mí­g Izsó cselsorozataival több í­zben megzavarta a Venlo védelmét.” (1978 – VV Venlo)

1994

1961

1977

1990

8 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 28. – A 6. bajnoki cí­m bejegyzéshez

 • Valaki tapasztaltabb szurkolótárs tud valamit mondani erről a ’70-es évekbeli intertotózásról, amikor a Vasassal közösen vegyescsapatot indí­tottunk? Mi célból, miért í­gy, hogyhogy lehetett (hogy engedélyeztek) egyáltalán ilyet? Már többedszerre futok bele a naptáras eredménylistáinkon ebbe a száz évvel ezelőtti hőskort idéző megoldásba.

  • Mivel a két csapatból Mészáros, Martos, Török, Rab, Zombori, Nyilasi, Pusztai, Váradi VB kerettag volt, í­gy -feltételezem- ezt a megoldást okoskodták ki az illetékesek.

   • ühüm, érdekes, köszönöm. volt akkor az intertotónak valami funkciója, vagy csak nyári edzőmeccs-szerű játszadozás? tehát a hivatalos európai szervek mit kezdtek vele, meg a mienk megoldásával? a ’80-as évekre emlékszem, akkor önkéntes indulás, négycsapatos csoport, oda-vissza meccsekkel nyáron, azzal kész is, de volt mit a totószelvényeken szerepeltetni az uborkaszezonban; az ezredforduló környékén meg fel lehetett jutni vele az uefa-kupa főtáblájára, í­gy bajnoki helyezés alapján, a legjobb nem-kupainduló kapott jogot. vajon FTC/Vasas vegyesként szerepelt ez a csapat a szelvényeken? és hát miért nem olyan csapatot indí­tottak, amelyik (nagyjából) teljes kerettel nekivághatott volna? nem mondom, hogy lényegi és érdemi kérdések, mégis korfestő a hetvenes évek állapotaira nézve, szerintem.

    • Ekkor még nem lehetett előrelépni a kupából. Azért választották/választhatták ezt a megoldást, hogy a nem válogatott játékosoknak is legyen komoly(abb) meccsterhelése. Akkor még yjóban voltunk a Vasassal.

 • 2003.05.30., Üllői út, Ferencváros -- DVSC: 0-0, NB1

  Ez volt az a meccs amely után volt egy elég nagy botrány.

 • Mi van május 30.-án?

 • Csak beköszönök .HAJRÁ FRADI!!

 • Ez nem teljesen a mi napunk. És nagyon közeleg május 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső