A Fradi naptára, május 4.

tempo-naptar

Évfordulók:

97 éve született Buzánszky Jenő

buzanszky-jeno-195612xx

Buzánszky Jenő az ötvenes évek elején világhí­rű gárda, az „aranycsapat” egyetlen vidéki “törzstagja” volt. A kitűnő dorogi játékos az együttes legbiztosabb pontjai közé tartozott. A Buzánszky—Lóránt—Lantos összetételű hátvédhármasban ő volt a leggyorsabb. Technikailag és taktikailag egyaránt érett, megbí­zható és korszerű hátvédjátékot mutatott. Nemcsak a szerelésben, a támadások elhárí­tásában, hanem az ellentámadások indí­tásában is jeleskedett. Gyakran vállalkozott előretörésekre, amelyeket rendszerint jó beadásokkal fejezett be. Minden mérkőzésen kiegyensúlyozott, értékes teljesí­tményt nyújtott. A dorogi bányászcsapatból ő öltötte először magára a cí­meres mezt. 1956-57 telén a Ferencváros jugoszláv túráján szerepelt kölcsönjátékosként.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1902. Slavia Praha – FTC 4:1, nemzetközi barátságos
1913. FTC – Sunderland 0:9, nemzetközi barátságos
1924. Jugoszlavija – FTC 1-2, nemzetközi barátságos
1930. Budai 11 – Ferencváros 1-1, NB1
1941. Komárom – Ferencváros 2-8, Jubileumi mérkőzés
1947. Baja – Ferencváros 0:8, Edzőmérkőzés
1952. Bp. Kinizsi – Csepeli Vasas 3-1, NB1
1960. Ferencváros – GD Hajógyár 9:1, Edzőmérkőzés
1961. Sörgyár – Ferencváros 1:9, Edzőmérkőzés
1967. Dunaújváros – Ferencváros 1:1, NB1
1969. Ferencváros – Rába ETO 2:1, NB1
1977. MTK-VM – Ferencváros 3-3, NB1
1985. PMSC – Ferencváros 1-1, NB1
1991. Ferencváros – Vác 0-0, NB1
1996. Győri ETO – Ferencváros 2-5, NB1
2002. Ferencváros – MTK Hungária 1-0, NB1
2005. Ferencváros – Békéscsaba 2-0, NB1
2008. Tuzsér – Ferencváros 2-3, NB2
2010. Győri ETO – Ferencváros 2-1, NB1
2019. Ferencváros – Újpest 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 9 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 36-31 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1991. Szekeres Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2008. NdJodo, Edouard
2008. Vasas Zoltán

“Az FTC 2:1-re legyőzte a belgrádi Jugoslaviját. Az osztrák-magyar válogatott mérkőzés napján a zöld-fehérek Blum és Eisenhoffer nélkül Belgrádban játszottak az ottani kerület bajnokcsapatával. A mérkőzésen 8000 főnyi rekordszámban menő közönség jelent meg, s melegen üdvözölte a pályára lépő magyar csapatot. Az FTC nagyobb technikája révén, különösen az agilis Kohut pompás lefutásaival hamarosan frontba jön s Kohut lövi első gólját. Bár továbbra is fölényben játszik, mégis a szerb csapat a félidő végefelé a korrekt bí­ró által jogosan megitélt 11-esből kiegyenlí­t. A szünet utáni első félórában változatos játék folyik, az utolsó negyedórában azonban a magyar csapat döntő fölénybe kerül, s szép összjáték után Pataki a győztes gólt megszerzi.” (1924 – Jugoslavija)

“Ünnepi fénnyel ülte meg 40 éves jubileumát a Komáromi FC…Hí­g ködöt szitál az ónszí­nű ég a komáromi pályaudvar fölött, amikor befut a vonat. A fázós-szürke Duna két partján meghúzódó várost mint két acélos kar, két hí­d öleli egymáshoz. A Szent Andár-templom barokk-í­vű kettős tornya alatt most kanyarodik egy kis menet a vármegyeház előtti téren bronzba mintázott hős tábornok, Klapka György szobra előtt. Az élen haladók kezében tartott hatalmas babérkoszorú lila-fehér szalagja lebben a szélben. A szalagon aranybetűs felirat és két évszám: Komáromi Football Club 1900-1940…A KFC festői szépségű pályája és a régi klubház nagyszámú nézőben gyönyörködött vasárnap délután…A legnagyobb érdeklődés természetesen a város ünnepi sporteseményének, a bajnokcsapat Ferencváros látogatásának szólt. A legjobb felállí­tásban pályára lépő Ferencváros az első félidőben még elég könnyű ellenfelet talált a KFC-ben, a második félidőben azonban a lila-fehérek jobban magukra találtak és a játék képe a nagy iram ellenére mindvégig szép, élvezetes maradt…A Ferencváros pompás játékával hatalmas sikert aratott.” (1941 – Komáromi FC)

“Meglehetősen jó iramú, kemény küzdelmet ví­vott egymással a két csapat. A csepeli együttes a mezőnyben egyenrangú volt a Kinizsivel, sőt időnként többet is támadott, a helyzeteit azonban nem tudta kihasználni. Ezzel szemben a Kinizsi lendületesen játszó csatárai támadásaik nagy részét eredményesen fejezték be. Kispéter ezúttal is oszlopa volt a védelemnek, Dalnoki jól harcolt, helyezkedése, szerelése egyaránt hibátlan volt. A fedezetek közül Dékány végig kitűnően játszott, Mészáros igen jól épí­tett, de keveset lőtt. Csoknyai fürgeségével, szemfülességével többször is veszélyt jelentett a csepeli kapura.” (1952 – Csepeli Vasas)

Szőke gólja 1969 májusában a Győr ellen

“Alacsony szí­nvonalú mérkőzés – szerencsés FTC győzelemmel. Ez az egyetlen mondat jellemzi a Népstadionban látott 92 percet. 25 ezer szurkoló várta az izgalmasnak í­gérkező mérkőzést, aztán végig bosszankodta és fütyülte a második félidőt. Hol a játék, hol pedig a játékvezető hibái miatt! A Ferencváros hű maradt önmagához – könnyelműsködés, szögletből kapott gól – és a biztos két bajnoki pont helyett keserves küzdelem és győzelem. Az első öt percben akár három gólt is rúghattak volna, aztán leálltak. Ez még nem lett volna baj, de Albert, a Fradi csapatkapitánya sem remekelt. Sőt, régen láttunk ilyen erőtlenül játszó Albert Flóriánt. Hátul meg Páncsics vezérelte védelem ártatlan helyzetekben is összekúszálódott, s nemegyszer Géczi bravúrja, no meg a szerencse őrizte meg a vendéglátó együttes kapuját a góltól. Végezetül: volt jobb, de ilyen rossz régen…!” (1969 – Rába ETO)

“Sokáig emlékezetes lesz ez a mérkőzés. Mégpedig azért, mert a játékidő nagyobbik részében egyáltalán nem lehetett következtetni arra, hogy ilyen izgalmak közepette, ritkán látható hajrában alakul ki a végeredmény. A Ferencváros sokkal jobban kezdett, fél órán keresztül nyomasztó fölényben játszott, mert az MTK ebben az időszakban úgyszólván csak a védekezésre összpontosí­tott. A mezőnyfölénye alapján megérdemelten szerzett vezetést a Ferencváros, 1-1 után azonban döntő fordulat következett be, mert az MTK megérezte, hogy ezen a mérkőzésen van keresnivalója. Egyre bátrabban, mozgékonyabban és lendületesebben támadtak és joggal vezettek 3-1-re, mert a Ferencváros különösebb tűz nélkül, lagymatagon, kevés mozgással játszott. A labdarúgás dicsőséges bizonytalanságára azonba jellemző, hogy az MTK végül is egy megnyertnek látszó mérkőzésen döntetlenre kényszerült, amiben persze része volt a Ferencváros huszáros hajrájának is, hiszen két perc alatt egyenlí­tett.” (1977 – MTK-VM)

“Győrben a mérkőzés kezdete előtt esett az eső, sütött a nap, majd az égen megjelent a szivárvány – a megújhodás jele. A kérdés emí­gyen az volt: vajon melyik csapatnak jelent majd jót ez az égi jel? A két csapat az elmúlt hatvan év alatt sok nagy csatát ví­vott a Rába partján…Eredetileg Urbán emberfogó szerepet kapott, Kunticsra vigyázott, í­gy nem kellett Novák Dezsőnek Albertet feltolnia, hogy hátul tartsa a győriek rettegett játékosát. Néhány gyors hazai akció után a vendégek átvették a játék irányí­tását, jobbára a hazaiak térfelén tanyáztak. S alig telt el tí­z perc, potyagóllal vezetést is szerzett a vendégegyüttes. Utána Nicsenko perecei következetek: az Akasztóról jött játékos igazolta jó hí­rét, kétszer is könyörtelenül betalált a győriek kapujába. Tulajdonképpen 23 perc alatt eldőlt a mérkőzés sorsa. A Fradi 3-0-ra vezetett, az ETO pedig ekkor kezdett ébredezni, de kiderült, hogy a fővárosi zöld-fehérek legalább egy klasszissal jobbak…A mérkőzés végén már zúgott a ‘No-vák De-zső! No-vák De-zső!’…Hja kérem, í­gy változik a világ napról napra, fordulóról fordulóra.” (1996 – Győri ETO)

“A Ferencváros lényegében már a második percben eldöntötte a találkozó sorsát: 2. perc: Szkukalek futott el a balszélen, Komlósit és Horváthot is maga mögött hagyta, majd az alapvonalról középre adott, és az érkező Szili 10 m-ről a bal sarokba lőtt (1-0). Ezt követően csupán előnyének megtartására törekedett. Az MTK teljesí­tményére jellemző, hogy az egész találkozó folyamán egyetlen egyszer sem volt képes az FTC kapuját veszélyeztetni.” (2002 – MTK-Hungária)

2005

“Lipcsei Péter távollétében is az öregek, Mátyus János és Vincze Ottó voltak a legjobbak” (2008 – Tuzsér)

2019

1947

1963

1968

1988

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 4. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső