A Fradi naptára, május 5. – A 20. Magyar Kupa-győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

33 éve született Bognár István
35 éve született Marosevic, Perica
83 éve született Muzslai József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1901. FTC – Old Cricketer 5:0, nemzetközi barátságos
1907. BTC – FTC 2:1, Edzőmérkőzés
1910. FTC – MAFC 3:0, Edzőmérkőzés
1912. FTC – Amateure 3:2, nemzetközi barátságos
1918. FTC – MTK 0-3, NB1
1921. FTC – MAFC 3-2, Hlavay díj
1928. Ferencváros, Hungária kombinált – FSC 5:0, Edzőmérkőzés
1929. vegyes Ferencváros, Újpest – vegyes WAC, WSC 3-2, nemzetközi barátságos
1932. vegyes Young Fellows, Blue Star – vegyes Ferencváros, Hungária 1-2, nemzetközi barátságos
1935. III. ker. FC – Ferencváros 2-6, NB1
1940. Ferencváros – Gamma 3-0, NB1
1943. Ferencváros – Magyar válogatott 1:4, Edzőmérkőzés
1946. SZAC Barátság – Ferencváros 7-3, NB1 alapszakasz
1954. Gyöngyösi Kinizsi – Bp. Kinizsi 1:5, Edzőmérkőzés
1957. Haladás – Ferencváros 2:0, NB1
1966. Ferencváros – Debreceni Elektromos 1:0, Edzőmérkőzés
1971. Ferencváros – Dunakeszi Vasutas SC 9:1, Edzőmérkőzés
1974. Ferencváros – Dorog 2:0, NB1
1976. Váci Híradás – Ferencváros 1:5, Felszabadulás kupa
1979. Ferencváros – Bp. Honvéd 2-0, NB1
1982. Ferencváros – DVTK 1-1, NB1
1984. Ferencváros – PMSC 1-0, NB1
1986. TFSE – Ferencváros ?-?, Edzőmérkőzés
1993. MTK – Ferencváros 1-1, MK
1999. Vác – Ferencváros 1-1, NB1
2004. Ferencváros – Bp. Honvéd 3-1, MK döntő
2012. Ferencváros – Pápa 0-2, NB1
2013. Paks – Ferencváros 1-3, NB1
2018. Videoton – Ferencváros 0-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 21 mérkőzés, 13 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, 47-29 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1901. Horváth Ferenc
1921. Furmann Károly

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1929. Lengyel Sándor

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1925. Blum Zoltán

“Bécs Budapest ellen. Nagyszámú közönség nézte ma végig a Ferencvárosi Tornaklub és a bécsi Cricketterek lapdarugó mérkőzését. — A match mindvégig érdekes és figyelemreméltó volt eredménye a F. T. C. csapatára igen jó, mert hoszszabb idő óta ez a csapat szerezte meg nemzetközi mérkőzéseinken a diadalt a magyar lobogónak. A játék folyamán a magyar csapatok az erős szél segí­tségével állandóan a bécsiek kapuja előtt tartották a labdát, melyet az első félidő tartama alatt két í­zben be is lőttek. A második félidőben már a bécsi csapat volt előnyösebb helyzetben. Igyekeztek is kihasználni jó állásukat és a félidő kezdetén azonnal levitték a labdát a magyar kapu elé, de folytonos erős támadásaik ellenére egy goalt sem tudtak kierőszakolni. Ehelyett a magyar csatársor hatalmába kerí­tvén a labdát, kőt szép lerohanással gyors egymásutánban még két goalt lőtt a bécsi kapuba, melyet a félidő folyamán egy harmadikkal megtoldott. Ehez képest a mérkőzés 5:0 eredménynyel végződött a Ferencvárosi Tornaklub javára.” (1901 – Old Cricketer)

Vasárnapi kis tükör. Ide alant üresek voltak a berkek. Mindenek aggódó szeme Bécsre követte a csapatot. Ám azért nem pihentek a pályák s ez alkalommal a nagy üzleti szellemben vezetett üllői-uti pálya megint leverte a 8000 nézőjével a Hungária-ut kis publikumát, pedig amit nyújtani tudott, az nem volt valami tartalmas élvezet. Elsősorban az Amateur-őkről kell beszélni, mert az volt a többetérő külföldi specialitás, bár ugyan az sem ért sokat. Ha Geiser, de főképpen Manglitz és Fritz olyan bosszantó sokat nem hibáztak volna, az eredmény nevezetesen más lett volna.” (1912 – Amateure)

“Az FTC és a mezőny legjobb embere Blum volt, aki nagy technikájával a sáros talajon kitünően érvényesült.” (1921 – MAFC)

“Nagy fölénye ellenére is nehezen harcolta ki a győzelmet a budapesti kombinált csapat” (1929 – WAC, WSC kombinált)

“A Ferencváros és Hungária túrázó gárdája győzelemmel kezdte svájci szereplését” (1932 – Young Fellows, Blue Star kombinált)

“A Ferencváros öltözőjében éppen Mórét kötözgetik amikor belépünk. Sárosi fütyül és újságot olvas, mire Mailinger elnök megkérdi: – Mi az Gyurka, te kottából fütyülsz? – Egyszóval: a Fradiban jó a hangulat. A Ferencváros jön ki előbb, aztán a kerületiek, akik a körön állva üdvözlik a közönséget. Nincs szél, a nap elég melegen süt…Óbudáé a vezetés, de aztán, bár kissé döcögve, jön a Fradi-henger. Csak pár percig volt kétes a játék sorsa, aztán lelépte ellenfelét a Ferencváros. Mutatós, néha már túl egyhangú volt a játék. Sőt, a rossz formában lévő III. ker. ellen a Ferencvárosnak nem is volt szüksége teljes tudásának a kifejtésére sem. A II. félidőben, amikor a Ferencváros már gólokkal vezetett, helyenként egész edzésjellegüvé fajult a mérkőzés…A mérkőzés végén a ferencvárosiak fejét Mailinger elnök alaposan megmossa a második félidőbeli lanyha játékért: — Szégyen í­gy játszani. A Ferencváros nem játszhat í­gy még akkor sem, ha biztosan vezet.” (1935 – III. ker.)

KS_1940_I_051-19400505

Toldi először a Fradi ellen – a képen egykori “fegyvertársával”, Polgárral küzd

“Az egész nap zuhogó eső a mérkőzés előtt egy órával elállt ugyan, de addigra alaposan felázott a talaj. A pályán a pirosinges Gamma jelenik meg elsőnek, a zöld-fehér inges, zöldnadrágos Ferencvárost Nagy II. vezeti. A mérkőzés eredménye hűen fejezi ki azt a különbséget, amit a két csatársor között volt. Sőt, ha a két balszárny közötti különbségre gondolunk, akkor azt csak a kétszámjegyű gólaránnyal lehetne kifejezni. Viszont a Gamma jobbszárnya jobb volt a Ferencvárosi jobbszárnynál. A diadal főrészese a Kiszely-Gyetvai kettős. Gyetvai változatlanul tartja válogatott formáját, Kiszelyben kitűnő kiszolgálóra talált. A Ferencvárosi tank hosszú szünet után játszott újra s játékával megmutatta, hogy kár volt elvesztegetni a tartaléksorban töltött hónapokat. Lövőereje olyan érték, amely a Ferencvárosnak bizonyára nagy szolgálatokat tesz majd még a bajnoki hajrában. A pöttömnyi Nagy II. teljesen feledtetni tudta a kitűnő Hámorit is.” (1940 – Gamma)

“Jó kezdés, érdekes középső harmad, edzőmérkőzés jellegű befejezés – röviden í­gy lehetne összefoglalni a népstadionbeli 90 percet. Az elején a dorogiak játéka már-már sajnálatot ébresztett a nézőben: azaz már-már sajnáltuk, hogy ennek a csapatnak búcsúznia kell az élvonaltól. Ez a jó teljesí­tmény mindössze 15 percen át tartott. Utána, ha nem is jó, de mindenesetre ellenfelénél sokkal jobb, mozgékonyabb Ferencváros került mezőnyfölénybe. A második Ferencvárosi gól után azt hittük, hogy a zöld-fehérek most majd vissza akarnak fizetni az 1:0-ás vereségért és lendületes rohamaikkal kiütik a megroggyant bányászfiúkat. Nem ezt történt! Edzésként véve a bajnoki mérkőzést, leeresztettek, de győzelmük jogosságához í­gy sem férhet kétség.” (1974 – Dorog)

1976

“A küzdelmes, nagy iramú rangadót az FTC jobb helyzetkihasználással nyerte. Az első gól Pusztai beadásából született, ezt Nyilasi perdí­tette a hálóba. Nyilasi még egy gólt szerezhetett volna, hiszen látványos cselekkel szinte az egész Honvéd védelmét átjátszotta, de a kivetődő Gujdárnak sikerült elütni a csatár elől a labdát. A második gól — sorozatos Honvéd-támadások után! – a 75. percben í­gy esett: Pogány Magyarhoz játszott, aki két Honvéd védő között ügyes mozdulattal maga elé tette a labdát, majd 12 m-ről úgy lőtt a hálóba, hogy a labda Gujdár kezét is érintette. A gól után is adódtak még helyzetek, de az eredmény már nem változott. Értékes 2 pontot szerzett az FTC!” (1979 – Bp. Honvéd)

“Kerekes — ezúttal szabadrúgásból” (1984 – PMSC)

“A május 5.-i magyar kupadöntőre a Puskás Ferenc stadionban került sor, mindösszesen négyezer néző előtt. Miért voltunk csak ennyien? Nehéz rá válaszolni, de talán összefügg azzal, hogy bár voltak sikerek, de 2004 tavaszán már gyülekeztek a sötét felhők. Ehhez jött még, hogy Pintér Attilának sem sikerült igazán elfogadtatnia magát a közönséggel, és sajnos a játékosokkal sem. Ettől függetlenül egyértelmű esélyesei voltunk a kupadöntőnek, hiszen a magyar kupadöntő idején a Bp. Honvéd még az NB1/B listavezetője volt. Ráadásul hosszú idő után újra a legjobbnak mondott összeállí­tásban küldhette pályára Pintér Attila a Ferencváros csapatát. Az egész kupadöntőn a Ferencváros cí­mvédőhöz méltóan, kiválóan futballozott, és esélyt sem hagyott a Honvédnak. A zöld-fehérek – akik huszadszor nyerték el a trófeát – í­gy három bajnoki vereség után megnyugodhatnak: Magyar Kupa-győztesként mindenképpen indulnak az UEFA-kupában…Minden kétséget kizárólag Tököli Attila volt a mezőny legjobbja. A középcsatár nagy kedvvel, Fradi-szí­vvel futballozott. Tökéletes összhangban a csapatkapitány Lipcsei Péterrel. Amikor Lipcseinél volt a labda, Tököli a leshatáron, kiugrásra készen várta az átadásokat. De nemcsak jól cselezett és megtartotta a labdát, a védekezésből is kivette a részét… Pintér Attila: — Gratulálok a játékosoknak, akik mindent elkövettek azért, hogy a Fradi megőrizze a Magyar Kupát. Fegyelmezetten futballoztunk, jó volt látni a közönségszórakoztató játékot.” (2004 – Bp. Honvéd)

“Felkészültünk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, de arra törekszünk, hogy az elején gólt szerezzünk. Ha í­gy lesz, a kedvünk szerint alakulhat a találkozó – beszélt terveiről a zöld-fehérek szakmai igazgatója, Détári Lajos a Lombard Pápa elleni bajnoki előtt a Nemzeti Sportnak. Nos, a szakembernek abban igaza lett, hogy nehéz mérkőzés vár csapatára…

Történt ugyanis, hogy (…) Lazar Arszics három védővel a nyakán szépen passzolt ballal Lovrencsics Gergőhöz, aki mellel maga elé tette labdát, majd ballal Jova Levente mellett a bal alsóba lőtt. 0–1. (…) Ezúttal is a szerb Arszics volt az előkészí­tő, aki remekül ugratta ki a jobb oldalon Lovrencsicset, aki hátrányból indulva jó pár métert vert a védőkre és higgadtan a hosszúba lőtt. 0–2.” (2012 – Pápa)

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, május 5. – A 20. Magyar Kupa-győzelem bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ